Na een bemoedigende start van de tweede competitiehelft rook Fortuna de kans om haar puntentotaal aan te dikken tot minimaal 24. Maar na een mokerslag na een half uur leek dat ver weg. De zo geroemde veerkracht bracht Fortuna weer in het zadel, waarbij Mark Diemers zijn woorden kracht bij had kunnen zetten. Tot overmaat van ramp miste ook Wessel Dammers nog de mogelijkheid om iets mee te graaien uit Almelo. En zo keren we weer terug naar Sittard-Geleen, met evenveel punten als 10 uur eerder… 


7 februari 2020

Buitenkans om zeep geholpen

Heracles Almelo 2 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 33. Dessers (pen.) 1-0, 70, Dessers 2-0.
Opstelling: Koşelev; Essers, Niňaj, Dammers, Cox; Tekie, Carbonell (37. Rota), Passlack; Diemers (77. Damașcan), Ciss (83. Fernandes), Sambou.
Toeschouwers: 10.235
Scheidsrechter: B. Kuipers
Geel (Fortuna): Carbonell
Rood (Fortuna): Cox

Na de 2-1 overwinning op SC Heerenveen heeft Fortuna Sittard in alle rust kunnen toewerken naar de ontmoeting met Heracles Almelo. De overwinning was ook wel nodig, aangezien de concurrenten onderin één of drie punten pakten. En dus ligt Fortuna nog altijd mooi op koers voor handhaving in de Eredivisie. Juist op de vaste speelavond van de Keuken Kampioen Divisie mag Fortuna proberen aan te knopen bij de overwinning op de Friezen.

Dat moet dan gebeuren in het Almelose Erve Asito, het voormalige Polman Stadion. Makkelijk wordt dat niet, aangezien de Heraclieden de grondleggers zijn van de vaderlandse ‘kunstgrascultuur’. Het eerste jaar dat we kennismaken met de artificial pitch wanen we ons in de garage van Bandenspecialist Kicken BV aan de Bergerweg 59. Sindsdien is de geur vertrokken, maar blijft kunstgras in het betaald voetbal een vreemd verschijnsel.


Het ruikt hier meer naar gras dan bij Heracles

Sindsdien hebben we amper resultaten geboekt in Almelo. Zeker afgelopen seizoen niet toen Adrián Dalmau er vier achter Alexei Koşelev trapte, Jesper Drost en Kristoffer Peterson er twee bij deden en Fortuna met 6-0 afdroop. Maar tijdens het huidige seizoen behaalde Fortuna al twee punten buitenshuis en waarom kan dat niet bij Heracles?

Een kleine 250 supporters nemen de moeite om te gaan vaststellen of er inderdaad iets terecht komt van Fortuna’s goede bedoelingen. Om 16.00 uur vertrekt de bus met aan boord zo’n 50 reizigers. De goede luim zit er eigenlijk vanaf minuut één in. Daar verandert het feit dat de bus iets later is dan verwacht en we in een Flixbus zitten niets aan. Touringcarbedrijf Kupers heeft alle ‘sans papiers’ uit de bus gejaagd, is er met een kruimeldief doorheen gelopen en zo klaargestoomd om 50 Fortuna-supporters naar Almelo te vervoeren.

De samenstelling is door uiteenlopende redenen iets anders dan normaal, maar ‘Ivo and the Beatbox’ is er terug bij. We maken al snel kennis met de Szeukers, die de topnummers ‘Struukeduuke! (De groete oet Gäöl)’ en ‘Joekskapelle & Sjoenkelmeziek’ op hun discografie hebben staan. Maar ook Kafke en Outsiders doen met hun ‘Kerstmis tot Carnaval’ een duit in het zakje. Uiteraard mag de onvermijdelijke Sefa niet ontbreken. Maar het voorgaande kan niet tippen aan de remix die de Outsiders hebben gemaakt van het nummer ‘Reünie’ van de Nederlandstalige rapper Snelle. Het is een kwestie van tijd vooraleer zij de poorten van de Top 2000 open beuken en Queen’s ‘Bohemian Rapsody’ van de troon stoten. ‘Trui uit en zwaaien’, zeg maar.

Het zorgt ervoor dat iedereen vol goede moed de eerste keer de bus verlaat. Dat mag, maar wordt door buscoördinatoren Arno en Petra beperkt tot 10-15 minuten oftewel twee sigaretten. De Almelose Old Bill heeft het buscomité verordonneerd om uiterlijk 18.45 de parking van het stadion op te sturen. Zo niet, dan zwaait er wat, maar wát, dat is niet onduidelijk. ‘We kunnen hoogstens worden teruggestuurd naar Sittard’, aldus Arno.

De ervaring leert ons dat de soep altijd minder heet wordt gegeten dan ze wordt opgediend. En als we écht worden teruggestuurd, dan zijn we ruim op tijd om de tweede helft van Go Ahead Eagles – FC Eindhoven nog mee te pikken.

Even voor Almelo komen ‘De Zwaantjes’ ons begeleiden en via een sluwe route die geen Heraclied kan vermoeden bereiken we als eerste het stadion. Daar staan spijs en drank klaar voor de hongerigen onder ons. Ik besluit, als gevolg van een los contact in mijn hoofd, een ‘Broodje Balmelo’ te bestellen. ‘Dat is dan € 4’, zegt het blonde meisje, rechts op de foto. Als ik een twintiger uit mijn beurs haal vraagt ze of het goed is als ik per pin afreken. ‘Dat kan, maar je kunt me ook een tientje, een vijfje en een losse Euro teruggeven’. De glazige blik in haar ogen laat mij vermoeden dat ze te kampen heeft (gehad) met een deficiëntie op het vakgebied hoofdrekenen.


Vier piek voor een ‘Balmelootje’

Terwijl ik halverwege ben met het wegwerken van een ronde, zompige schijf gehakt geplet tussen een broodje dat onderwijl doordrenkt is met vet, informeert Guido naar mijn ervaringen. Ik krijg niet meer dan het woord ‘verschrikkelijk’ over mijn lippen. Guido weet genoeg en gaat voor een broodje warme worst, dat er bij (Fanta) Frank inging als koek. De Goodyear Commissie draait zich ondertussen om in haar graf.

Aangekomen in het stadion van Heracles zijn we benieuwd of trainer Sjors Ultee aan zijn (basis)opstelling heeft gesleuteld en één of meerdere winteraankopen in het basisteam heeft gedropt. Het antwoord is nee. Het doel wordt nog immer verdedigd door Alexei Koşelev. De achterhoede wordt gevormd door Clint Essers, Wessel Dammers, Branislav Niňaj en linksback George Cox. Op het middenveld spelen Tesfaldet Tekie, Felix Passlack, Álex Carbonell en Amadou Ciss. Mark Diemers ondersteunt de eenzame spits Bassala Sambou. Jorrit Smeets keert terug uit schorsing, maar is ziek. Hij zit niet bij de selectie.

Afgelopen seizoen werden we hier volledig weggeblazen, maar dat gaat ons dit seizoen toch niet gebeuren? Fortuna start goed, voetbalt naar voren, maar komt toch na een handvol minuten al in de problemen als Mark Diemers de bal verliest op het middenveld. Heracles verovert de bal, schakelt snel om en vindt haar snelle spitsen.


Mark Diemers moet oppassen

Schoonheidsfoutje? Wellicht, want uit de hervatting is Fortuna meteen zelf gevaarlijk. Via een lange bal wordt Sambou aangespeeld die aflegt op Diemers. De Fries kapt naar zijn rechterbeen en vuurt op het doel van Blaswich, maar de bal rolt met een behoorlijke snelheid voorlangs.

Tijdens de eerste 10 minuten heeft Fortuna het betere van het spel. Op linksback zit George Cox overal tussen, schakelt zich ook aanvallend in, terwijl op het middenveld Tesfaldet Tekie ook vandaag weer de ballen in hoog tempo verdeelt.


Tesfaldet Tekie heeft zijn oude vorm weer te pakken!

Na een klein kwartier krijgt Fortuna een corner. Als Diemers de bal voor doel slingert, kan Blaswich de bal hoogstens wegstompen, maar de bal wordt opgepikt door Essers. Hij ziet dat Branislav Niňaj nog altijd in de voorste gelederen bivakkeert en speelt de robuuste verdediger aan. Niňaj neemt aan, draait weg van zijn tegenstander en gaat op het Almelose doel af. De hoek is lastig en Niňaj is bepaald geen goalgetter en trapt hard voorlangs.

De sfeer in het uitvak blijft door Fortuna’s aanvallende intenties prima. Iedereen ziet dat de Sittardenaren goed in de wedstrijd zitten en azen op een doelpunt. De kansen daarop nemen toe als Amadou Ciss op links wordt aangespeeld door Felix Passlack. Ciss dreigt naar binnen en speelt Passlack terug aan.

De Duitser verliest de bal, maar Tekie zet goed druk. Via Carbonell komt Diemers in balbezit waar hij bij het wegdraaien wordt omvergelopen door Robin Pröpper. Een vrije trap is het gevolg.


Mark Diemers moet het ontgelden

Diemers gaat zelf achter de bal staan en schildert deze prachtig over de muur op de kruising. De bal stuitert terug het veld in, maar Sambou kan er niet bij. Clint Essers doet eveneens een poging, maar krijgt zijn hoofd niet lekker tegen de bal. En dus kan een verdediger de bal over de lijn trappen; weg kans!


George Cox speelt een prima half uur

Ondertussen gaat de wedstrijd gelijk op. Het spel golft op en neer, waarbij Fortuna al wat mogelijkheden heeft gehad en Heracles met schoten van afstand probeert indruk te maken op Alexei Koşelev

Na een half uur verstuurt Heracles’ linksback een crosspass op rechtsbuiten Sylvester van der Water. Van der Water neemt de bal op de borst aan, terwijl Cox niet helemaal goed in positie staat. Hij gaat achter Van der Water aan en probeert de scheve situatie rechts te zetten, maar hij maakt het alleen nog maar erger. Van der Water gaat neer, maar scheidsrechter Bjorn Kuipers doet vooralsnog niets.

Na enige tijd toetert de VAR ongetwijfeld in zijn oren dat het raadzaam is de situatie op het scherm te gaan herbekijken. Het spel ligt stil en iedereen houdt rekening met een strafschop. Die komt er inderdaad, maar als Kuipers Cox vervolgens een rode kaart voorhoudt, ontsteekt het uitvak in woede. Dat er sprake is van een strafschop, akkoord. Dat er een kaart moet worden uitgedeeld, akkoord. Maar waarom een rode? Is dat nu echt nodig?

Hoe dan ook, Kuipers schrijft geen geschiedenis door van mening te veranderen, waarna Cyriel Dessers de toegekende strafschop feilloos achter Alexei Koşelev trapt. Met een man minder en een 1-0 achterstand moet Fortuna op zoek naar de gelijkmaker. Dat gaat een hels karwei worden, maar Fortuna heeft al eerder veerkracht getoond dit seizoen.


Bassala Sambou beleeft een moeilijke avond

De rode kaart van Cox noopt de technische staf om in te grijpen. Álex Carbonell is het kind van de rekening, ondergaat een ‘Semedootje’ en mag naar de kant. Zijn vervanger, Lazaros Rota, maakt daardoor zijn debuut vanavond.


Lazaros Rota wordt voor de leeuwen gegooid

In het vervolg van de eerste helft heeft Fortuna het aanvankelijk lastig om het evenwicht weer te herstellen. Op het middenveld worden de ruimtes groot en Heracles laat de bal goed rondgaan. Vooral de lopers, zoals Amadou Ciss en Felix Passlack hebben het zwaar en lopen de flanken op en af.


Felix Passlack maakt weer flink wat meters vanavond

Toch weet Fortuna met de 1-0 achterstand de rust te halen. Dat is niet ideaal, maar biedt nog altijd uitzicht op een punt. Tijdens de rust kletst iedereen nog even over het moment dat Kuipers Fortuna van een illusie lijkt te beroven. Was dat écht nodig? En is Bjorn écht op de fiets gekomen, zoals kwade tongen in het uitvak beweren?

Maar gedane zaken nemen geen keer. Zo vat Fortuna het ook op, want ruim voordat de rust voorbij is staan de 11 Fortunezen alweer klaar voor de tweede helft. Het wachten is op de 11 Heraclieden en de arbiter.


Dao kump ‘r, dao kump ‘r, dao kump ‘rrrrr…

Fortuna maakt haar intenties meteen waar. Want na een klein uur mag Mark Diemers weer een vrije trap nemen. De bal landt in de doelmond, waar de doelman volledig mistast. Kapitein Wessel Dammers hoeft de bal maar even over de doelman te koppen, maar kopt ruim over. Een eerste kans om de stand weer gelijk te trekken!


Wessel Dammers realiseert zich dat dit een riante mogelijkheid was

Ondertussen zit Fortuna weer goed in de wedstrijd. Na een uur mogen de Fortunezen weer een vrije trap nemen. Deze keer niet Mark Diemers achter de bal, maar Tesfaldet Tekie. De Zweed produceert een gevaarlijk schot dat ternauwernood kan worden overgetikt door doelman Blaswich.

Uit de corner die volgt kopt Amadou Ciss de bal op de arm van een tegenstander, waarna Kuipers ook hier voor een strafschop fluit. Een uitgelezen mogelijkheid om weer op gelijke hoogte te komen!


Mark Diemers denk na over de hoek

Mark Diemers meldt zich bij de strafschopstip, maar trapt de bal in de hoek waar Blaswich denkt dat de bal komt. De bal komt botst terug het veld in, maar Tim Breukers voorkomt dat Branislav Niňaj de rebound kan benutten. Ontsteltenis in het uitvak!


Uiteindelijk rolt de bal over de zijlijn…

Met een half uur nog op de klok ebt het geloof op een goede afloop minuut na minuut langzaam weg. Zeker als na een snelle één-twee Niňaj iets te ver van Dessers afstaat die overhoeks 2-0 achter Alexei Koşelev schiet. Over en sluiten?

Niet helemaal. Heracles probeert nog de score verder uit te bouwen, maar Koşelev staat keer op keer in de weg. Komt er nog een aansluitingstreffer? Nee. Want hoe meer de klok opschuift richting de 90, hoe meer duidelijk wordt dat tank langzaamaan leegloopt. Vooral Bassala Sambou moet het in het uitvak ontgelden. De vraag is terecht of hij helemaal is aangepast aan de Eredivisie en ja, hij maakt verkeerde (of geen!) keuzes, maar hij blijft wel het gevecht aangaan vooraan.

En als je denkt dat Fortuna nieuwe krachten inbrengt (met Vitalie Damaşcan), wordt juist Mark Diemers naar de kant gehaald. De aanvoer richting beide spitsen droogt hierdoor op, waardoor de wedstrijd een beetje doodbloedt.

Heracles vindt het prima en tikt rustig rond, terwijl Fortuna niet meer bij machte is om iets aan de achterstand te doen. Na 90 minuten en een handvol blessuretijd knijpt het arbitrale trio de remmen dicht en zit de wedstrijd erop. Resteert nog het applaus vanuit het uitvak.


Clint Essers en Wessel Dammers zijn zwaar teleurgesteld

Het stadion stroomt leeg en we zoeken de warme Flixbus op. Verschoond van ‘sans papiers’ nemen we onze plekken in en rijden richting A1. De verliespartij lijkt weggespoeld, want de ene na de andere loftrompet wordt over Marcel Mosselman gestoken. Maar ook de achterzijde van de bus laat zich niet onbetuigd met een kopie van de muziekkeuze tijdens de heenreis.

Na een dik uur asfaltzoeven stopt de bus bij Haps en kan iedereen even een luchtje scheppen. Joligheid troef, wanneer Guido achter het stuur van de bus kruipt en de staat van de claxon test. Werkt prima!


Deze jolige buschauffeur is weer helemaal de oude!

Na een kopje koffie in het aanpalende tankstation is het tijd te hervatten en rond de klok van één bereiken we de Sittardse Milaanstraat. Buiten de bus luister ik nog naar een ‘hauve haan’, waarna het sein wordt gegeven de parkeerplaats op te zoeken.


Praha, we komen!

Niet veel later sla ik de voordeur achter me dicht. Het zit erop, we vervolgen onverstoorbaar onze strijd voor het behoud.

Dus bedankt voor die vlam,
Want die brand weer als nooit tevoren,
En zonder jou was er geen Fortuna,
Dus het geeft nu niet,
Ja, natuurlijk ben je bang voor de reünie…

Zaterdag 20.45 staat de reünie op het programma. FC Emmen komt dan ook. Tot dan; op naar een driepunter!

COYS,

Michel Hennen