Fortuna leek op weg naar een keurige overwinning op Heracles, maar vergat de knock-out toe te dienen. Toen Aitjdag dat – in de ogen van de scheids – al te letterlijk nam was het helemaal afgelopen…

21 September 2004

Fortuna vliegt uit de beker

Fortuna Sittard 1 Heracles Almelo 3

Doelpuntenmakers: 42. Simone 1-0; 55. Sluijter 1-1; 82. De Visscher 1-2; 90. Roelofsen 1-3
Opstelling: Baart, Op den Kamp, Akerboom, Dassen, T. Janssen, Simone (63. Aitjdag), Meszaros (85. Taihuttu), Fränkel, Cagnazzo, Moutawakil, Derksen
Toeschouwers: 1,400
Scheidsrechter: Sterk;
Geel (Fortuna): T. Janssen
Rood (Fortuna): Aitjdag

Rond een uur of half acht bereiken we het W&P Stadion. Voordat we achteraan in de rij kunnen aansluiten voor een kaartje krijgen we een folder van de actievoerende vakbond CNV. De CNV voorspelt ons een hete herfst. Dat komt dan mooi uit, want normaliter is het in de herfst geen pretje in het W&P Stadion. Valwinden en kou, maar niet dit jaar! Na inspectie van de rij aan de noordkant van de oosttribune besluiten we maar naar de zuidkant van de oosttribune te lopen. Een gouden greep, want daar kunnen we zo doorlopen. Voor vijf euro zijn we spekkoper: hopelijk wordt de wedstrijd beter dan de prijs doet vermoeden!

In het stadion is het behoorlijk leeg. Tja, het is nog een half uur, maar bekervoetbal leeft nog steeds niet in Nederland. Hoe dan ook, de warming up is begonnen. We zien dat Chris Dekker voor het eerst dit seizoen serieuze wijzigingen moet maken ten opzichte van zijn favoriete basis vanwege blessures. Edwin Hermans en Tom Daemen zijn licht geblesseerd en ook bankzitter Dave Zafarin zal niet spelen vandaag. En dat betekent dus dat twee spelers een kans gaan krijgen vanavond. Thomas Janssen vervangt Hermans en nieuweling Ray Fränkel moet Daemen doen vergeten op het middenveld. Wat opvalt aan die Fränkel is dat hij – voor Fortuna begrippen – behoorlijk lang is. Verder blinken zijn kuiten mooi in het licht van de lichtmasten. Wat heeft ie daar allemaal opgesmeerd?

De tegenstander van vanavond heet Heracles Almelo en die ploeg troffen we enkele weken geleden ook al. Toen verdedigde Fortuna zich in Almelo met verve en sleepte een puntje weg. Oud Fortunezen spelen er nog steeds niet in Almelo. Verder noteren we een leeg uitvak. Zo te zien zitten er hier en daar op de hoofdtribune wel enkele fans, maar als het er tien zijn is het veel….

Tijd voor de wedstrijd. Fortuna speelt in de eerste helft richting Noord tribune. In de openingsfase blijkt dat Fortuna de spelbepalende ploeg is. Het balletje gaat weer eens aardig rond, zoals we dat wel vaker hebben gezien dit seizoen, maar waar we vorig seizoen slechts van konden dromen… Het lichte Sittardse overwicht leidt evenwel niet onmiddellijk tot duidelijke kansen. Dus echt briljant is het allemaal niet wat we voorgeschoteld krijgen. Jammer, want ondertussen zitten we hier wel te vernikkelen in de kou. Hoe is het mogelijk dat het hier al zo koud is vandaag?

Halverwege die eerste helft wordt het allemaal wat dreigender van Fortuna zijde. Dat wil zeggen, we dwingen enkele corners af. Het is bekend dat Dekker gek is op het verzinnen van cornervarianten. En dat komt goed uit, want ik zou hem willen adviseren een nieuwe te verzinnen! Of hebben we de ware aard van de variant van 21 september niet helemaal gezien.

Dario Cagnazzo (met lange mouwen) neemt de corner en tikt de bal breed op Ronald Dassen. Dassen stopt de bal en dan slingert Cagnazzo de bal voor (of doet daartoe een poging). Om te beginnen zijn dit soort corners gevoelig voor buitenspel (zoals in Dordrecht in de laatste minuut) en ten tweede gaat het niet snel genoeg waardoor Heraclieden kunnen inlopen en de voorzet kunnen blokkeren… En dan is het nog een raadsel waarom de kopsterke Dassen die bal moet stoppen. Waarom staat hij niet in het strafschopgebied en stopt pak ‘m beet Laszlo Meszaros die bal niet? Nou ja, van corners moeten we het vandaag niet hebben. Wel soms van Aziz Moutawakil? Nou, hij is er dichtbij! Via een mooie een-twee met Dirk Jan Derksen komt hij vrij voor keeper Reijs, maar Reijs toont zich meester in het rechtstreekse gevecht….

Moutawakil houdt de Almelose verdediging bezig

De kans voor Moutawakil onderstreept nog maar eens dat Fortuna baas is op het veld. Achterin zit de zaak stevig op het slot en ook Fränkel maakt zich verdienstelijk op het middenveld. Zijn lengte en daaraan gerelateerde kopsterkte kan ons zeker van pas komen. Verder zorgt het vleugelspel van Fortuna toch weer voor het nodige gevaar. Niet alleen Moutawakil maar ook Mauro Simone is continu ‘bezig’ aan de zijkant. Niet dat het allemaal even effectief is, maar hij blijft dreigend.

Vijf minuten voor rust krijgt Fortuna dan de beloning voor het spel. Jammer dat we er een blunder van de keeper voor nodig hebben, maar verdiend is de voorsprong zeker. Dassen steekt een bal door de verdediging van Heracles heen, met als doel Simone bereiken. Helaas, de keeper is er eerder dan Simone. De keeper springt op de bal, maar heeft hem niet en dan is Simone er als de kippen bij om het cadeautje uit te pakken: 1-0!!

Simone viert zijn feestje met de mooie ‘Meszaros’ vlag op de achtergrond!

Simone springt van blijdschap op de reclameborden en valt op zijn bek als hij er weer vanaf wil komen. Ach ja, wat maakt het uit. Hij heeft zijn shirt niet uitgetrokken, dus de kaarten blijven op zak. In het restant van de eerste helft gebeurt niets meer. En dus neemt Fortuna de verdiende 1-0 voorsprong mee het kleedklokaal in. Ruststand: 1-0.

In de rust kondigt de speaker aan dat er geen activiteiten zijn in de rust. En dat blijkt te kloppen. Door dus naar de tweede helft. Bij Heracles zijn er twee vervangingen. Moeten we dat interpreteren als een ontevreden Peter Bosz? Inderdaad, want Heracles komt een stuk energieker uit de startblokken dan in de eerste helft. En dat lijkt een prima plan, want dat betekent dat Heracles achterin wat meer ruimte weg moet gaan geven. En ook dat gebeurt. Tja, en dan rest ons nog maar een ding: maak daar gebruik van!

Als we vijf minuten ver zijn in die tweede helft had het 2-0 moeten staan. We noteren een diepe bal op Meszaros. Keeper Reijs komt uit zijn doel maar is te laat. Meszaros speelt de bal door naar Derksen en die moet toch in staat zijn om de bal van zo’n twintig meter tussen een stuk of drie veldspelers door in het doel te schieten? Ja moet het antwoord zijn, maar onze goalgetter trapt de bal de zuidtribune in…. Gaan we hier nog een prijs voor betalen?

En Derksen weet het zelf ook wel….

Daar lijkt het wel op. Heracles wordt sterker en na een minuutje of tien trekken de Almeloërs de stand gelijk. Centraal achterin gaat er iets mis. Joep op den Kamp moet rugdekking geven in het centrum en dus zijn man laten lopen. Tja en die tegenstander heet Thijs Sluijter en hij krijgt de bal: 1-1….

De wedstrijd komt nu een beetje los. Fortuna deed al haar best, Heracles doet het nu ook. De wedstrijd blijft in evenwicht, maar wel met kansen / kansjes aan beide zijden. Na een minuutje of twintig blijkt de accu van Simone leeg en omdat Zafarin dus geblesseerd is, komt Saladhin Aitjdag het veld in. Hij vervangt Simone als rechtsbuiten; geen geschuif dus in het elftal.

Zorgt Aitjdag dan voor de inspiratie die Fortuna nu nodig heeft om Heracles alsnog op de knieën te krijgen? Ehh, de bedoelingen zullen vast goed zijn geweest, maar nog geen minuut nadat Dekker Aitjdag het veld in heeft gestuurd, stuurt scheids Sterk hem er weer vanaf. Het leek erop dat Aitjdag tegenstander Quansah in het gezicht raakte met zijn hand. Handig is dat natuurlijk niet, maar is het opzettelijk? Sterk denkt van wel, ik geloof er niets van. Stel je bent 19 jaar jong, je hebt tien jaar moeten ploeteren in de jeugd om dat ene doel te bereiken: spelen in het betaald voetbal. En als het dan zover is, neem je je voor om een tegenstander neer te meppen bij je eerste actie?

Aitjdag (links) druipt af…

Wat zou er in hem omgaan?Nou ja, we moeten door met tien man. En dan blijkt dat dat niet meevalt. Was de wedstrijd tot dusverre in evenwicht, met kansen over en weer, dan is dat nu afgelopen. Fortuna moet zich beperken tot verdedigen en creëert dus geen kansen meer. Maar de Sittardse verdediging zit dusdanig stevig in mekaar, dat Heracles ook weinig weet te creëren. En daarbij levert ook Fränkel een goede bijdrage. Hij is sterk en lang en fungeert dus als vooruitgeschoven post van onze verdediging op het middenveld.

Is dit nou Frankel of toch Prince Rajcomar?

De noordtribune is het nog steeds niet eens met de uitsluiting van Aitjdag. Fred Sterk – toch al niet zo populair na Fortuna Sittard – VVV Venlo van afgelopen seizoen – zou een zoon zijn van Sylvie Meis. Hmm, ik weet niet of dat ‘leeftijdtechnisch’ klopt. Goed, we moeten verder. Fortuna strijdt met zijn tienen verder en heeft de zaken eigenlijk redelijk onder controle. Dat wil zeggen als de grensrechter voor onze neus een beetje oplet. De man maakt een behoorlijk zwakke indruk. Buitenspel is een lastig karwei voor iedere grensrechter, maar deze man ziet toch wel enkele duidelijke gevallen over het hoofd.

Nou ja, we moeten verder. We gaan het laatste kwartier in en Fortuna lijkt aan te sturen op verlengingen. Nee hè, geen verlengingen aub met deze valwinden…. Heracles heeft weinig zin in verlengingen en zet nog eens aan. Via Sherjill McDonald wordt Heracles steeds gevaarlijker. Acht minuten voor tijd levert het Heracles zowaar nog een treffer op ook. En helaas voor Scheids Sterk is het opnieuw een dubieus moment. Een Heraclied trapt de bal het strafschopgebied in en daar lijkt Jeffrey de Visscher toch buitenspel te staan. Hinderlijk zelfs, want hij boezemt Rein Baart zoveel angst in dat onze keeper de bal niet vangt maar stompt. De grens doet niets. De gestompte bal komt op het hoofd van Fränkel terecht en kaatst terug ons strafschopgebied in richting De Visscher die simpel kan scoren: 1-2. Of toch niet? De grens steekt nu zijn vlag de hoogte in. Scheids Sterk heeft gezien dat de bal van Fränkel afkomstig was en dus dat het geen buitenspel kan zijn. De grens natuurlijk niet en als Sterk hem dat heeft duidelijk gemaakt, gaat de vlag weer braaf naar beneden. De treffer telt dus. Sterk denkt dat ie gelijk heeft, maar had hij dat ook? Stond De Visscher in eerste instantie niet buitenspel????

Hoe dan ook, Fortuna heeft nog acht minuten om met tien man een achterstand weg te werken. Dat zal niet meevallen, want voorin is al een twintigtal minuten niets meer gelukt. Of moeten we die bijna gelukte lob van vijftig meter van Dassen als een kans bestempelen?

Derksen komt er nu niet meer aan te pas…

Dekker haalt zijn laatste troefkaart boven tafel: de man die ervoor zorgde dat Heracles vanavond niet tegen GSV ’28 speelde: Gino Taihuttu. Hij moet de zaak zien te redden in de laatste 5 minuten. Bij Fortuna zijn de druiven zuur. Dassen heeft duidelijk zichtbaar moeite om zich neer te leggen bij de beslissingen van de scheidsrechter en de gevolgen die dat heeft voor de uitslag van deze wedstrijd. Hij draaft wild schoffelend over het veld opzoek naar de bal, maar als hij daarnaast ook wat vlees raakt, maalt hij daar ook niet om… Maar het mag allemaal niet baten. Sterker nog, in blessuretijd scoort Heracles ook nog een derde treffer. Invaller Richard Roelofsen, tikt een voorzet van links keurig binnen: 1-3…

En dus zit het bekeravontuur van Fortuna er na twee ronden op. Echt verdiend is de nederlaag niet, maar logisch wel als je de kansen niet benut en met tien man komt te staan. Vrijdag gaat het verder. Dan voor de competitie in Haarlem. Hopelijk blijven we in de competitie wel ongeslagen!