Fortuna kreeg een lesje in efficient omgaan met kansen. Heracles was namelijk niet beter, maar benutte de weinige kansen, die het kreeg. En verder was er nog een hoerenjong gesignaleerd….

11 Februari 2005

Fortuna verliest om twee redenen

Fortuna Sittard 0 Heracles Almelo 3
Doelpuntenmakers: 25. Buikema 0-1; 27. Reekers 0-2; 80. Sluijter 0-3
Opstelling: Baart, Fränkel (49. Daemen), Akerboom, Dassen, T. Janssen, Elberkani, Meszaros (68. M. Simone), Op den Kamp, Van Barneveld, Moutawakil (85. Facenna), Derksen
Toeschouwers: 2.331
Scheidsrechter: Smit;
Geel (Fortuna): M. Simone
Rood (Fortuna): Op den Kamp

Het is vrijdagavond en de lampen branden opnieuw in Sittard. Gelukkig, we leven dus nog!Nu weten we dat er een hoop mensen zijn die het graag anders hadden gezien. Het slechte nieuws voor deze mensen is tweeledig. Ten eerste hebben ze hun zin niet gekregen en ten tweede beschikken de Lateral Boys over een olifantengeheugen.

Dat laatste lijkt geen nadeel, maar is het toch. Iedereen die zich onnodig laatdunkend over onze club heeft uitgelaten, kan op passende maatregelen rekenen. Oh ja, voordat zich iemand bedreigd voelt, passende maatregelen gaan niet verder dan een spandoek of iets anders onschuldigs. Slachtoffer één heet Jan Smit. Deze rijkaard is voorzitter van Heracles Almelo die – toegegeven – goed werk aflevert in Almelo. Maar soms stijgt zijn succes hem toch even naar zijn bol. Zo deed hij eind 2003 – zittend op een wc-pot op zijn kunstgrasveld in Almelo – de volgende uitspraak in de Volkskrant: “Rot hout moet worden weggekapt om een mooi bos te kunnen laten groeien”. Het was glashelder op wie Jan Smit doelde. De man is een zakenman die Heracles naar een hoger plan aan het tillen is, maar tevens ook een cultuurbarbaar. Niet alleen zadelde hij ons op met kunstgras, het liefst zou hij ook nog enkele traditierijke clubs de nek omdraaien. Nou, slecht nieuws Jan: wij gaan voorlopig nog even door!

Noest arbeid van Lateral Boys…

Op het veld is de warming-up bezig. We zien dat Edwin Hermans niet meedoet en dus krijgt Ray Fränkel een nieuwe kans als rechtsback. Vaste rechtsback Thomas Janssen verhuist naar de linkerflank. Verder geen verrassingen. Tom Daemen moet dus opnieuw vanaf de bank toekijken. Door naar de tegenstander: Heracles Almelo. Moeten we nog iemand kennen bij de koploper? Nee, is het antwoord. Heeft er nog een Fortunees een zwart-wit verleden? Ook al niet. Door de mistflarden ontwaren we circa 50 Heracles supporters in het uitvak. Welkom!

De wedstrijd dan maar. Fortuna trapt af richting Noord-tribune. Na een minuutje of tien is niet echt duidelijk wat Fortuna’s plannen zijn. ‘Baas in eigen huis’ willen zijn en dus Heracles naar de keel grijpen, of toch ontzag tonen voor de koploper en een beetje afwachtend spelen. Het zit er allemaal een beetje tussenin. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Heracles. Ook zij maken niet de indruk precies te weten wat ze willen. Wat opvalt is dat ze verschikkelijk nonchalant spelen. Ach ja, wellicht overschatten we de kwaliteiten van de koploper weer eens…

Na een kwartier gebeurt er eindelijk eens wat in de strafschopgebieden. De eerste kans is voor Heracles. Rein Baart onderscheidt zich door een keihard schot vanaf de rand van het strafschopgebied uit de bovenhoek te ranselen. Hoe deed ie dat??? Een paar minuten later had ook Fortuna de score kunnen openen. Ongelooflijk knullig balverlies in de Heracles verdediging brengt Joos van Barneveld in balbezit. Hij kan zo doorlopen richting keeper Brian van Loo. Hij gaat een één-twee aan met Mohammed Elberkani, krijgt de bal terug en heeft de bal voor het intikken. Maar helaas, Van Barneveld zoekt al weken naar iets wat op vorm lijkt en moet blijkbaar nog even verder zoeken: de bal verdwijnt rakelings langs de verkeerde kant van de paal….

Nou ja, er gebeurt eindelijk eens iets in deze teleurstellend zwakke wedstrijd. Een paar minuten later neemt Heracles zowaar een voorsprong. Roel Buikema krijgt net wat te veel ruimte en besluit om vanaf een metertje of twintig de bal langs en over Baart heen te krullen. Echt zuiver in de hoek zit de bal niet, maar hij is toch goed genoeg om Baart kansloos te laten: 0-1….

Een minuutje later lijkt de wedstrijd beslist als Heracles opnieuw scoort. Deze maal doen de Heraclieden dat uit een corner. Tim Gilissen trekt de bal voor en daar staat Peter Reekers die de bal met zijn achterhoofd in de lange hoek devieert: 0-2….

Hmm, hier worden we niet vrolijk van. De hele wedstrijd stelt tot dusverre niets voor, maar Heracles heeft al tweemaal gescoord… Ondanks de tegenslagen doet Fortuna pogingen om er nog iets van te maken. Met name aan onze rechterkant is behoorlijk veel ruimte, waarvan Fränkel en Elberkani gebruik moeten kunnen maken. Maar Fränkel bakt er niet veel van. Hij zoekt moeilijke oplossingen (drie man passeren) waar makkelijke (Elberkani aanspelen) voor de hand liggen en blijkt uiteindelijk ook nog niet te kunnen ingooien. Aan de andere kant is Thomas Janssen – één van de weinige spelers die niveau haalt – minder vaak aan de bal, maar als hij aan de bal is, is het ook meteen gevaarlijk. Wat te denken van zijn rush diep in de eerste helft die helaas in het zijnet eindigt?

Thomas Janssen bijt flink van zich af!

En zo krijgt Fortuna meer kansen. Meer kansen bijvoorbeeld dan Heracles in deze eerste helft. Laszlo Meszaros – de man die het complete middenveld bestrijkt – komt via een rush vrij voor keeper Van Loo, maar ook zijn schot gaat rakelings naast. Vervolgens zien we nog een mooie combinatie tussen Dirk-Jan Derksen en Elberkani, maar om onduidelijk redenen krijgt ook de laatste de bal niet in het net.

Derksen ziet hoe Elberkani de kans verprutst….

En dus eindigt deze eerste helft met een 0-2 tussenstand en dat terwijl Fortuna meer en betere kansen kreeg dan Heracles. Maar ja, voor kansen koop je niets. In de rust gebeurt er niet zo gek veel. We zien wel dat Daemen zich warmloopt. De tweede helft begint met een slippertje van Thomas Janssen, die Thijs Sluijter (?) uit het oog verliest. De Heraclied kan op Baart af, passeert hem ook maar de paal brengt redding. De tweede helft duurt voor Fränkel slechts drie minuten. Dan wordt ie namelijk al gewisseld door Chris Dekker. Hmm, had dat niet in de rust gekund? Hoe dan ook, op het feit dat Fränkel eruit moet, valt niet veel aan te merken. Joep op den Kamp wordt rechtsback en Daemen gaat op het middenveld spelen.

Fränkel grijpt zijn kans dus alweer niet….

De wedstrijd gaat verder en Fortuna ploetert verder. Het duel is eigenlijk niet meer om aan te zien. In feite slepen we ons van de ene naar de andere overtreding. Soms zou je hopen dat de scheidsrechter eens wat meer laat lopen zodat er wat tempo in het duel kan komen.

Het is vallen, fluiten en opstaan….

Na twintig minuten geploeter van beide zijden, zien we dat Mauro Simone zich klaarmaakt voor een invalbeurt. Komt er een einde aan Van Barneveld’s lijdensweg? Nee, verrassend genoeg moet Meszaros het veld ruimen. Het zal wel allemaal.We gaan door naar het laatste kwartier. Voor het eerst dit duel zien we Aziz Moutawakil, die ook aan een mindere periode bezig is. Hij gaat het strafschopgebied binnen en wordt daar onderuit gehaald. Tenminste dat is wat Moutawakil de scheidsrechter wil doen geloven. En zijn overtuigingskracht is groot genoeg: strafschop!

Een klusje voor topscorer Derksen en met nog een kwartier voor de boeg de kans om het hier nog leuk te laten worden. Maar helaas, keeper Van Loo kiest de juiste hoek en tikt de bal in hoekschop…. Tja, en daarmee is het verhaal van dit duel wel verteld. Kansen zat, maar als Derksen ook al gaat missen…

Weer een paar minuten later ligt de bal opnieuw op de stip, maar nu aan de andere kant. Thijs Sluijter slalomt ons strafschopgebied binnen en wordt daar gemangeld door Op den Kamp en Daemen. Dat is een overtreding en dus een penalty.

Het gewraakte moment….

Bovendien krijgt Op den Kamp er ook nog geel voor. En omdat dat zijn tweede van de avond is, mag hij inrukken. Pff, ik heb ergere onbestrafte overtredingen gezien vanavond, maar alleen vanwege het feit dat het in het strafschopgebied gebeurt, krijgt Op den Kamp geel. Zuur voor Joep… Van de Noord tribune horen we het eerste couplet van de populaire dijenkletser ‘hoerenjong’.

Op den Kamp weet hoe laat het is….

Buikema neemt de penalty, maar Baart keert zijn schot. Jammergenoeg is de rebound voor Sluijter: 0-3….

Baart heeft de bal, maar zal toch moeten vissen…

En die treffer is aanleiding voor een smaldeel van de Noord-tribune om het tweede couplet van de dijenkletser ‘hoerenjong’ in te zetten. De speaker komt met zijn standaard KNVB tekst op de proppen, die iedereen nu wel kent. Hij roept vijf keer hetzelfde en ik heb meer het idee dat hij het roept om de spreekkoren te overstemmen dan om zijn mening over te brengen.Desalniettemin spelen de supporters met vuur. Iedereen weet waar dit soort spreekkoren toe zullen leiden. Iedereen weet hoe slecht Fortuna dit soort toestanden kan gebruiken in de huidige omstandigheden en toch gaat het rustig verder. Bij couplet drie gaat de scheidsrechter overstag: staken….

Mijn god, wat een ellende. Als je dan toch je frustraties wilt botvieren op de scheidsrechter, verzin dan iets dat niet op de lijst staat. Zo lastig kan dat toch niet zijn… En wellicht kan de speaker ook iets inventiever zijn. Roep de volgende keer gewoon dat dit soort fratsen 5.000 euro kosten en dat je langskomt met een collectebus. Wellicht maakt dat meer indruk dan die onzintekst over het belang van het voetbal etc. etc. De spelers van beide ploegen proberen de scheids nog van gedachte te doen veranderen, maar de man heeft het grootste gelijk van de wereld. Hij hoeft het niet te accepteren.

Dassen probeert te redden wat er te redden valt…

Na een minuutje of vijf keren de spelers en scheidsrechters terug. Er staan nog zes minuten op de klok. In die periode scoort Kwame Quansah nog een vierde treffer, maar die gaat vanwege buitenspel niet door.

Gino Facenna komt er nog in voor Moutawakil en dan houdt scheidsrechter Smit er maar mee op. Fortuna verliest met 3-0 zonder – qua veldspel – slechter dan Heracles te zijn, maar het imago van de club ligt weer aan diggelen….