Op het moment dat Ronald Hamming in het najaar van 1994 naar Fortuna kwam was hij bij mij nog nauwelijks bekend. Ik wist dat hij bij zijn vorige club FC Groningen meestal als invaller een stuk of tien doelpunten had gescoord waaronder een hattrick in de uitwedstrijd tegen Volendam.

De eerste wedstrijd die ik me van de Drent in het geel-groen kan herinneren is de thuiswedstrijd tegen FC Zwolle. We schrijven vrijdag 19 november 1994 en ik heb goed en wel mijn plaats op staantribune Oost ingenomen of er staat al een 2-0 stand op het scorebord.

Ronald Hamming zet eerst na 40 seconden Mark van Bommel vrij voor Timmer en ruim een minuut later stelt hij Robert van der Weert in staat om te scoren. Beide assists worden in doelpunten omgezet en dus zit de koploper al vroeg op rozen.

Hamming speelt net als de andere Fortunezen een puike wedstrijd maar het lijkt hem niet gegund om zelf te mogen scoren. Timmer en een onnauwkeurige afwerking staan zijn eerste doelpunt in de weg. Na het aansluitingsdoelpunt van Martin Reijnders loopt Fortuna in de slotfase alsnog weg bij Zwolle. Mark van Bommel wordt tot man van de wedstrijd uitgeroepen en steekt uit blijdschap zijn handen in de lucht. Dit tot grote woede van Leo Schellevis die de talentvolle middenvelder onder de graszoden stopt. Er onstaat een heuse vechtpartij voor de hoofdtribune en uiteindelijk doet scheidsrechter Schaap de doodschop af met een gele kaart.

Op het moment dat de rust is weergekeerd komt Hamming opnieuw oog in oog met Timmer. Ditmaal is zijn afronding wel succesvol en is zijn eerste doelpunt als Fortunees een feit.