Vijftig minuten lijkt het erop dat Fortuna gaat verliezen, veertig minuten lijkt het erop dat Fortuna gaat winnen. Dan zal een gelijkspel uiteindelijk wel terecht zijn.

27 Februari 2004

Fortuna Sittard blijft steken op gelijkspel

Fortuna Sittard 1 HFC Haarlem 1
Doelpuntenmakers: 11. Hooijboer 0-1; 50. P. Janssen (p) 1-1
Opstelling: Baart, Geerinckx (90. Tychon), Akerboom, P. Janssen, Steegs, Jones, Daemen, Cagnazzo (82. Brusselers), El Gaaouiri, Van Barneveld (70. Kazlauskas), Rajcomar.
Toeschouwers: 2.300
Scheidsrechter: Olde Olthoff
Geel (Fortuna): Daemen, Van Barneveld

Het is vrijdagmiddag, de sneeuw komt met bakken uit de lucht en je begint je enige zorgen te maken over het doorgaan van de wedstrijd. Er ligt een flink pak sneeuw en daar kan natuurlijk niet op gespeeld worden. En nu? Simpel, je trekt een blik vrijwilligers open, je geeft ze een sneeuwschep en zadelt ze met een schier onmogelijke opdracht op: maak het veld sneeuwvrij!

Drie uur later blijken ze in hun opdracht te zijn geslaagd: sjappoo!

Maar moeten we eigenlijk wel zo blij zijn met het doorgaan van dit duel? Om 19.30uur als we de tribunes betreden is het stervenskoud in het stadion en alhoewel sneeuwvrij, lijkt dit duel een aanslag te gaan vormen op de grasmat waar we de rest van het seizoen nog wel eens last van zouden kunnen hebben.

Hoe dan ook, de wedstrijd gaat door; we moeten het ermee doen. Op het veld is de warming-up bezig. We zien dat Chaly Jones zijn debuut in de basis gaat maken, mede vanwege een schorsing van Dave Joosten. Het lijkt erop dat Tom Daemen laatstgenoemende gaat vervangen als verdedigende middenvelder. Jones zal dan wel rechtshalf worden. Verder zien we dat Jo Geerinckx weer fit is, waardoor Tycho Steegs weer op zijn vertrouwde plek linksachterin kan spelen. Voor de rest zijn er geen wijzigingen ten opzichte van het in Den Bosch verloren duel.

Voor Geert Brusselers – die vandaag voor het laatst deel uitmaakt van de selectie – ruimt Koning dus geen basisplek in.

De tegenstander: HFC Haarlem. Eerder dit seizoen speelden we met hangen en wurgen gelijk in Haarlem, maar wel ten koste van zeven gele kaarten. Hopelijk hebben we die vandaag niet nodig….

Als we de selectie van Haarlem overlopen, zien we een hoog ‘Van der Padt” gehalte. Kortom, we kennen niemand, behalve Jeroen Ketting natuurlijk, de winnaar van de ‘Van der Padt’ trofee van vorig seizoen! In het uitvak zien we een man of vijftig van Haarlem.

Vlak voor aanvang van het duel wordt Brusselers in de bloemetjes gezet. Ruud Hesp doet Geert uitgeleide en dan kunnen we beginnen.

Fortuna komt prima uit de startblokken, want als Fortuna na twee minuten een voorsprong neemt, heeft niemand wat te klagen. Jones – die wel een shirt met zeven draagt maar niet als rechtshalf speelt (waar wel overigens?) – stuurt Prince Rajcomar zomaar richting keeper Van Duuren. Maar daar waar Rajcomar de laatste weken koelbloedig bleef, verschalkt hij de keeper deze keer niet. En dus blijft het voorlopig 0-0.

Helaas blijft die tussenstand niet lang op het bord. Inderdaad helaas, want het is Haarlem dat na een minuutje of tien een voorsprong neemt. De manier waarop is overigens triest. Haarlem neemt een corner en niemand bij ons schijnt verantwoordelijk te zijn voor Rick Hooijboer, die de bal simpel binnenknikt: 0-1…

Geen afspraken bij corners? Vast wel, maar iemand stond te slapen, we zoeken nog naar de dader. En dus lopen we al vroeg in dit duel achter een achterstand aan.

Het gaat er soms hard aan toe op deze moeilijk bespeelbare grasmat…

Fortuna heeft duidelijk een optater gekregen van de achterstand, want er lukt voorlopig hoegenaamd niets. Ondertussen blijft de positie van Jones in het veld een raadsel. Hij loopt ergens centraal op het middenveld, maar wat zijn takenpakket nu precies is, blijft raadselachtig.

Ondertussen heeft Daemen een gele prent te pakken (geschorst volgende week) en heeft Samir el Gaaouri de bal al weer tweemaal in zijn handen gehad…

Had ik al gezegd dat het koud is? Zoniet, dan moet dat toch even vermeld worden. De befaamde valwinden in het W&P stadion zorgen voor Siberische omstandigheden. Het is echt afzien op de tribune…..

Het levert natuurlijk wel mooie plaatjes op!

Op het veld overigens ook. Er lukt namelijk niet al te veel. Haarlem combineert makkelijker en de voorsprong is dus ook wel terecht. Alleen Joos van Barneveld kan de Haarlemmer defensie eenmaal ontregelen. Een slalom door de verdediging van Haarlem waar zelfs Alberto Tomba met afgunst naar zou hebben gekeken, krijgt helaas geen bekroning in de vorm van een doelpunt.

Joos van Barneveld, stijlvol als altijd!

En zo lijkt de wedstrijd op een 0-1 ruststand af te stevenen, maar in de laatste minuut is er toch nog een akkefietje. We noteren namelijk een vervelende botsing tussen Rein Baart en Mulders. De laatste overleeft die botsing niet en moet in de rust vervangen worden. Kortom, de ruststand is 0-1.

Gelukkig is het plan om de rust te verlengen van 15 naar 20 minuten nog niet verwezenlijkt, waardoor we niet nog langer in de kou hoeven te staan. Door met de tweede helft.

Die tweede helft wordt afgetrapt met een oranje bal. Een belediging aan het adres van de sneeuwruimers. Er is echt geen reden voor een oranje bal!

Je vraagt je eigenlijk af hoe Fortuna dit duel een andere wending moet geven gezien het geploeter in de eerste helft? Na vijf minuten verzint El Gaaouiri het antwoord. Hij wurmt zich op links door de defensie heen en wordt dan in het strafschopgebied neergetrokken door Van Toor. En dan mag El Gaaouiri wel de naam hebben makkelijk te gaan liggen, maar dit is toch echt een strafschop.

Van Toor steekt de handen in de lucht om aan te geven dat hij El Gaaouiri onderuit haalde.

Scheids Olde Olthof twijfelt niet en legt de bal op de stip. Maar daar blijft het niet bij. Van Toor ontvangt ook nog een gele kaart voor zijn actie en dat blijkt zijn tweede te zijn: inrukken dus. Kijk aan, er gloort hier zomaar perspectief!

Van Toor (rechts) kan/wil het niet geloven….

Paul Janssen voltrekt gedecideerd het vonnis en Fortuna is terug op gelijke hoogte en heeft nog veertig minuten om de man-meer-situatie uit te buiten: 1-1!!

Tja, zo gaat dat in voetbal. Fortuna gaat nu dus opzoek naar de winst. Een kwartier lang ziet dat er ook goed uit. Fortuna heeft Haarlem in de tang. Als Fortuna de bal verliest dan is ie namelijk vrij snel weer in Sittards bezit. En dus ontstaat er druk op het doel van Van Duuren. Levert het ook kansen op? Nou niet direct. Als er al iets gebeurt, dan via de bedrijvige El Gaaouiri aan de linkerkant die zijn draai in de tweede helft gevonden heeft. Aan de andere kant gebeurt niet zo gek veel. Nieuweling Jones speelt namelijk erg zwak. We gaan hem maar eens niet afserveren op basis van één wedstrijd, maar het moet toch echt beter.

El Gaaouiri is een plaag voor de Haarlemmer defensie!

Echt veel kansen komen er niet, mede vanwege herhaaldelijk buitenspel. Soms terecht, helaas soms ook niet….

Na een kwartiertje verdwijnt de hegemonie van Fortuna. Tijd voor Koning om in te grijpen. Charles Kazlauskas mag zijn debuut maken in het geel/groen. Niet in de verdediging maar als stormram in de spits. Het gaat ten koste van Van Barneveld. Vreemd, de wedstrijd zit op slot. Dan is er toch zeker wel plek voor een speler die met één vlammende actie het duel kan openbreken? En even later komt ook Brusselers nog het veld in als vervanger van Dario Cagnazzo, die geen moment in de wedstrijd heeft gezeten (te koud?).

Kazlauskas komt nauwelijks in het stuk voor, maar had vijf minuten voor tijd zomaar de matchwinnaar kunnen zijn. Maar helaas werd daar een stikje voor gestoken, niet door een Haarlemmer, maar door een Fortunees… Rajcomar wilde namelijk een bal die achter hem viel met een omhaal binnentikken en dat terwijl Kazlauskas ideaal geplaatst stond om die bal binnen te peren. Die onhaal leidde natuurlijk tot niets, behalve een scheldkannonade van Kazlauskas….

Door naar de laatste minuut. De vierde official houdt een bord met drie minuten extra tijd in de hoogte als Fortuna ter hoogte van de middenlijn een vrije trap krijgt. Brusselers wil de vrije trap nemen maar Haarlemmer Messaouodi heeft de bal. Brusselers pakt hem hardhandig de bal af, legt de bal op de grond en dan gaat Messaouodi voor de bal staan.

Ach ja, het is wel begrijpelijk dat Haarlem het spel probeert op te houden. Met tien man hier een punt wegkapen is een prima resultaat. Wat niet zo slim is van Haarlem is dat ze Messaouodi het vuile werk laten opknappen. Hij heeft namelijk al geel.

Brusselers is het beu en trapt de bal doelbewust tegen Messaouodi aan in de hoop dat het hem op geel komt te staan. En ja hoor, Olde Olthof trekt (terecht) geel en dus mag Messaouodi ook met rood van het veld.

Haarlem vindt Brusselers een matennaaier…

Is Brusselers’ gedrag laakbaar, want dat is de inzet van de discussie die volgt? Misschien wel, misschien niet, maar laten we vooral één ding vaststellen: als er iemand dom bezig is dan is het Messaouodi wel.

Resteert de vrije trap voor Fortuna die helaas niets oplevert. Is er dan nog tijd voor een aanval? Jazeker die is er. Onze meest invloedrijke man op het veld (El Gaaouiri) worstelt zich diep in blessuretijd door de defensie van Haarlem heen en heeft de bal dan voor het intikken. Maar om onduidelijke redenen lukt dat niet waardoor dit duel op 1-1 eindigt. Jammer, maar het is niet anders.

Volgende week weer een thuiswedstrijd, dan tegen titelkandidaat Helmond Sport. Hopelijk vriest het dan niet meer….