De afgelopen week bezocht ik samen met enkele andere Fortuna Onliners enkele wedstrijden uit de Engelse Premier league en First division. De gemoedstoestand bij vertrek kreeg een impuls door een behoorlijke prestatie in Rotterdam en het laatste nieuws dat Simons gehuurd was.

Op de heenweg bespraken we de wedstrijd tegen Feyenoord nogmaals. De geleverde strijd was hartverwarmend en een puntje was misschien wel verdiend geweest als we een spits hadden gehad die wat koelbloediger was. Maar ja, Cramb was nu juist de enige dissonant….

En hadden we die koelbloedige spits niet juist binnengehaald in de persoon van Simons? In coupé 2 van de Eurostar ging de klok een paar jaren terug in de tijd. Simons, dat was nog eens een man met de juiste uitstraling en de juiste mentaliteit. Als de huidige generatie Fortunezen zich daar nu eens aan zou optrekken!

Nee de toekomst zag er wat minder somber uit. Degradatie afwenden is dan wel vrijwel onmogelijk, maar met het spel zoals dat in Rotterdam te zien was hoeven we ons tenminste niet te schamen voor de club en zullen ons verdere zware afstraffingen bespaard blijven.

De gemoedstoestand werd almaar beter na twee potjes geschutter in Engeland. Een bal controleren en een zuivere pass afleveren is blijkbaar niet alleen lastig in Sittard. Nee, mijn hoogtepunt van een weekendje Engels voetbal is het feit dat ik de hand geschud heb (of moet ik zeggen de vleugel) van Pete and Alice the Eagle, de mascottes van Crystal Palace…

Reden genoeg om op zaterdagavond de Lager goed te laten smaken en rustig af te wachten op nieuws uit Arnhem. En dat bleek ook alweer alleszins mee te vallen. Zowaar een puntje in Arnhem gehaald, met een soort van over mijn lijk mentaliteit. Kijk aan, Koning/Koek krijgen het zaakje zowaar aan de gang.

Terug in Sittard loop je dan tegen een onvermijdelijke berg kranten op. Nu is het dit jaar geen lolletje om kranten te lezen over Fortuna, want er is al heel wat stront over onze club heen gestort (en vaak terecht ook). Slechts fouten van Jan Seuren houden me op de been. Maar vandaag ben ik toch wel benieuwd naar de verhalen. En zowaar, er kan eindelijk eens wat positiefs gemeld worden over Fortuna en er wordt ook wat positiefs gemeld over Fortuna.

Jammer nou toch dat twee Fortunezen twee vreemde uitspraken doen. De eerste uitspraak komt van Theo Mommers. De krant brengt het als een quote en Mommers heeft het op de officiële webpagina nog niet ontkend, dus zal hij het wel gezegd hebben. We citeren: “We willen met het huren van Regillio aan onze supporters laten zien dat we er nog in geloven”. Dat is nog eens een interessante beweegreden om een speler te kopen, Theo!

Dat doet me denken aan Jan van Dijk die bij Roda Van der Luer inbracht omdat het publiek dat zo graag wilde. Je koopt/huurt een speler omdat je denkt dat dat een verantwoorde investering is in de club en niet omdat je daarmee de supporters zoet kunt houden. Goed, het één sluit het ander niet uit en het geval Simons is daar wellicht een voorbeeld van. En misschien is die quote ook wel weer uit zijn verband gerukt.

Snel door dus naar opvallende uitspraak nummer 2. En die komt van Stijn Haeldermans, we citeren: “Eigenlijk is dat (scherp in de duels zijn, RW) tegen mijn principes, maar in deze fase van de competitie kan ik niet anders”. Ik las het een tweede keer, een derde keer, maar het staat er toch echt. Stijntje geeft aan dat hij pas sinds kort stevige duels (eigenlijk sinds het aantreden van Koning/Koek) aangaat, omdat de positie op de ranglijst erom vraagt. In de eerste vijftien wedstrijden freewheelde Stijntje over het veld, maakte zich niet druk en vertrouwde op zijn fabelachtige techniek.

Het was me de laatste wedstrijden ook al opgevallen (en niet alleen bij hem), maar ik durfde er niet aan denken dat een speler, die zijn neus ophaalt voor het salaris van de Minister President, pas inzet gaat tonen als het erop aankomt (of misschien al te laat is). En wat doet Stijntje? Hij geeft het gewoon toe, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Vrij vertaald betekent dat dus dat er wellicht meer ingezeten had dan de huidige laatste plek op de ranglijst, als de spelers zich wat meer hadden ingezet. Maar ach, wat maakt het ook allemaal uit, het salaris wordt gewoon doorbetaald eredivisie of eerste divisie…

Sjappoo, het leuke gevoel dat ik aan dit weekje had overgehouden is danig verpest.

RW