Na vijf uitwedstrijden zonder overwinning is de eerste driepunter een feit. Zonder hoogstaand voetbal maar mét een gezonde dosis werklust wordt Jong Ajax met 0-3 verslagen. Dat we de nieuwe competitieopzet met de toevoeging van tweede elftallen niet serieus nemen was al bekend, maar een overwinning is natuurlijk altijd fijn. Het spel was niet goed, maar wel effectief. Voor vandaag nemen we daar graag genoegen mee.


14 oktober 2013

Degelijke teamprestatie levert eerste uitoverwinning op

Doelpuntenmakers: 6. Khalouta 0-1, 76. Vankan 0-2, 80. Gulpen 0-3.
Opstelling: Kaya; Turan, De Boer, Janssen, Linssen; Vlug (46. Vankan), Gulpen, Briels, Zennaro (64. Dreesen, 74. Kis); Khalouta, Nepomuceno.
Toeschouwers: 456
Scheidsrechter: Pérez
Geel: Briels
Rood: –

Na de primeur tegen Jong PSV enkele weken geleden staat vandaag de eerste confrontatie met Jong Ajax op het programma. Trainer van de jonge Ajacieden Alfons Groenendijk wilde graag dat deze wedstrijd verplaatst zou worden omdat hij een groot aantal spelers moest missen in verband met interlandverplichtingen. De KNVB, flexibel als ze is, wenste hier echter niet aan mee te werken. Trainer van Ajax 1, Frank de Boer, is zijn collega echter graag van dienst en stelt Sana, Serero, Schöne en oud-Fortunees Danny Hoesen ter beschikking.  Samen zijn ze dit seizoen al goed voor meer dan twintig wedstrijden in de Amsterdamse hoofdmacht. De zin om opnieuw over competitievervalsing te beginnen, is me echter wel een beetje over. Dat deze competitieopzet helemaal nergens op slaat, is u inmiddels hopelijk wel duidelijk.

Als ik word afgezet bij het Offermans Joosten Stadion, komt Frank naar me toe gesneld. ‘Doe maar rustig aan, het veld wordt om vier uur nog gekeurd!’. Blijkbaar regent het in grote delen van het land al een aantal dagen behoorlijk, waardoor het doorgaan van de wedstrijd van vanavond niet zeker is. Even later weet Annette te melden dat de keuring om half vijf plaatsvindt en dat we even wachten met vertrek totdat de uitslag van de keuring bekend is. In de tussentijd zie ik dat de Lissabonlaan er inmiddels weer keurig bij ligt. Alle straatmeubilair, prikkeldraad en stoeptegels zijn netjes opgeruimd. Chapeau voor de gemeente Sittard-Geleen!


In de categorie ‘Schoonste straat van Sittard’: de Lissabonlaan

Als er om tien voor vijf nog steeds geen duidelijkheid vanuit Amsterdam is, wordt besloten toch maar te gaan rijden. Peter a.k.a. De Kilometervreter vervangt vaste chauffeur Christian, die voor deze week al aan zijn maximaal aantal rij-uren zit. Nadat onderweg Evert nog is opgepikt, rijden we zonder files richting hoofdstad. Om kwart over zes pauzeren we even bij De Lucht. Voor El Presidente en ondergetekende precies lang genoeg om aan de andere kant van de snelweg de Burger King en Subway te bezoeken. Met een gevulde maag is het net iets prettiger reizen. De overige 63 Fortunezen on Tour nemen genoegen met een bezoek aan het tankstation.

Als we onze weg vervolgen, komt Annette met het verlossende woord: het veld is om half zeven goedgekeurd en de wedstrijd gaat door. Echter met de toevoeging dat het nog steeds regent en de wedstrijd alsnog afgelast kan worden. Als we even later de Arena en de fel verlichte Ziggo Dome passeren, komt de regen inderdaad met bakken uit de lucht vallen. Uiteraard is het uitvakje onoverdekt en uiteraard heb ik geen paraplu bij me. Dat gaat een koude en natte avond worden. Wanneer de twee bussen de ingang van het uitvak bereiken, worden we opgewacht door een klein legertje politiemensen, waaronder een viertal te paard. Blijkbaar is de reputatie van de Fortuna-supporters hen vooruit gesneld.


Het welkomstcomité haalde net als wij een nat pak

Bij de ingang van De Toekomst krijgen we te maken met een noviteit: we moeten ons entreekaartje inleveren. Op mijn vraag of ik dat niet mag houden, krijg ik als antwoord ‘Als het goed is krijg je die na de wedstrijd weer terug’. De logica hierachter is me een raadsel. Wellicht heeft meneer Veldhuis een anonieme tip gekregen dat er enkele origamiterroristen meereizen die van een simpel kaartje een levensgevaarlijk vliegtuigje kunnen vouwen? Nadat ik deze verrassing te boven ben, wandel ik het uitvak in. Zoals al verwacht zit er geen overdekking op het bezoekersvak. De regen klettert inmiddels lekker verder.


In tegenstelling tot entreekaartjes, waren paraplu’s wél toegestaan

Tijd om ons op de wedstrijd te richten. In vergelijking met de teleurstellend verlopen derby tegen MVV kan Wil Boessen vandaag geen beroep doen op de geschorste Patrick Amoah en de geblesseerde Niels Vets en Patrick N’Koyi. Op links in de defensie krijgt Sjoerd Linssen de voorkeur boven Kevin Kis. Ramon Voorn is nog steeds niet volledig hersteld van zijn rugblessure en is eveneens niet inzetbaar. Daar tegenover staat de terugkeer van Fatih Turan in de basis. Hij is gelukkig volledig hersteld van zijn bij Jong Turkije opgelopen blessure. Hierdoor verhuist Jordie Briels naar het middenveld. De volledige opstelling ziet er als volgt uit: Ferhat Kaya; Fatih Turan, Roel Janssen, Yoann de Boer, Sjoerd Linssen; Franco Zennaro, Jordie Briels, Lars Gulpen, Jeffrey Vlug; Gevaro Nepomuceno en Aziz Khalouta.

Als scheidsrechter Pérez fluit voor de aftrap regent het gelukkig al een stuk minder hard. Dat ‘minder hard’ geldt overigens niet voor de snelheid waarmee Hoesen over het veld rent. Binnen enkele minuten wordt hij richting de hoekvlag bij het uitvak gestuurd. Zijn sprint is indrukwekkend. De hogere trainingsintensiteit en betere faciliteiten in Amsterdam hebben hem zichtbaar sterker gemaakt. Gelukkig leidt dit niet direct tot gevaar.

Na zes minuten weet Fortuna voor het eerst over de middenlijn te komen en het is meteen goed raak. Khalouta zet Lasse Schöne goed van de bal en stuurt Gevaro op linksbuiten diep. Diens kruising tussen een schot en een voorzet wordt door diezelfde Khalouta prima bij de tweede paal binnen gegleden. De vreugde in het uitvak is groot, maar we hebben nog een lange weg te gaan.

Ajax heeft verreweg het meeste balbezit en laat de bal snel rondgaan. Tot echt groot gevaar leidt dat vooralsnog niet, maar onze verdediging heeft haar handen meer dan vol. Met name de backs moeten vol aan de bak tegen de snelle en behendige Sheraldo Becker en Tobias Sana. Die laatste speelt aan de kant van het uitvak en wordt bij elk balcontact toegeroepen met ‘SaaaNaaa, joeeehoee’. Gezien de lach op zijn gezicht kan hij er de humor wel van inzien. Ondanks het veldoverwicht en balbezit komt Ajax niet verder dan een schot uit de draai van Hoesen dat voorlangs gaat, een kopbal van Hoesen die over gaat en enkele vrije trappen die óf in de muur belanden óf een prooi zijn voor Kaya.

Fortuna probeert overeind te blijven en komt niet veel verder dan ballen hard naar voren trappen. De opbouw verloopt erg moeizaam en meerdere passes komen direct bij iemand met een rood-wit shirtje terecht. Na bijna een half uur spelen komt er plotseling hulp vanuit onverwachte hoek. Op het middenveld gaat Danzell Gravenberch zeer onbesuisd door op Jordie Briels. De jonge scheidsrechter Pérez laat zich niet van de wijs praten door de aanstormende Ajax-spelers en trekt zonder twijfel de rode kaart. Een terechte maar ook moedige beslissing van de pas 25-jarige Pérez.

Wie verwacht dat Fortuna nu het spel naar zich toe trekt of overwicht krijgt, heeft het helaas mis. Voetballend gezien heeft Ajax simpelweg meer kwaliteit in huis, ook met een man minder. Vanuit een gesloten defensie probeert Fortuna Ajax zich van het lijf te houden. Met hangen en wurgen wordt de 0-1 voorsprong verdedigd tot aan de rust.

Tijd om de catering te testen. De dampen slaan links en rechts al uit het tentje waar de broodjes worst worden verkocht. Helaas word ik, al wachtende op mijn beurt, getroffen door de nietsverhullende lucht vanuit het urinoir dat vlak achter me staat. Dit heeft een dusdanige negatieve invloed op mijn eetlust dat ik besluit de wachtrij te verlaten.


De bron van ellende: het eco toilet

De tweede helft begint en we zien dat Bob Vankan de plek van Jeffrey Vlug heeft ingenomen. De voorspelling van Ramon Voorn dat Vlug de winnende treffer zou maken, gaat dus niet uitkomen. Helaas verandert het spelbeeld ten opzichte van de eerste helft niet meteen en Ajax gaat naarstig op zoek naar de gelijkmaker. Fortuna ontsnapt enkele keren aan een tegentreffer. Gelukkig gaan schoten van onder andere Sana rakelings voorlangs en worden scherpe voorzetten niet binnengegleden zoals Khalouta dat na zes minuten wél deed. Verder worden er nog wat schoten geblokt en grijpt Kaya bij enkele hoekschoppen goed in. Het blijft echter billenknijpen.

Na iets meer dan een uur spelen komt Timothy Dreesen in het veld voor Franco Zennaro. Helaas zien we Timothy tien minuten later alweer de omgekeerde weg bewandelen. Bij een ongelukkig botsing op het middenveld wordt hij hard geraakt aan zijn hoofd en moet groggy het veld verlaten. Wederom pech voor de verdediger, die wanneer hij niet geblesseerd is weldegelijk van grote waarde is voor de Sittardse defensie. Zijn vervanger heet Kevin Kis.

Fortuna probeert nu wat meer van zich af te bijten maar is vaak onzorgvuldig in de passing waardoor al snel weer balverlies wordt geleden. Daarnaast hebben Khalouta en Nepomuceno veel moeite om de bal bij zich te houden. Hierdoor staan ons middenveld en onze verdediging haast continu onder druk. Het is wachten op de gelijkmaker van Ajax óf één goede counter van Fortuna-zijde. Gelukkig valt het kwartje de goede kant op.

Bij een spaarzame aanval loopt Gevaro zich vast op tegenstander Derwin Martina. Ajax werkt de bal niet goed weg en Kis onderschept. Diens pass komt terecht bij Khalouta die de op rechts meegekomen Briels aanspeelt binnen de zestien meter. Briels is niet zelfzuchtig en legt terug op Bob Vankan. Met een prima diagonale knal laat hij doelman Maurits Schmitz kansloos en het uitvak juichen: 0-2. Met zijn 16 jaar en 166 dagen is hij daarmee tot nu toe de jongste speler die ooit scoorde voor Fortuna. Dat gegeven én de 0-2 zorgen voor een beetje extra vreugde en trots bij een aantal dorpsgenoten van Bob in het uitvak.

Het geloof in een resultaat is er aan Ajax-kant nu ver uit. Vier minuten later is alle hoop vervlogen wanneer Lars Gulpen geheel vrij mag opkomen vanuit het middenveld. De Ajax-defensie verwacht blijkbaar een voorzet van Gulpen, want er is niemand die ingrijpt. Gulpen kijkt verbaasd om zich heen en besluit dan maar zelf het karwei af te maken. En dat doet hij prima, want via de uitgestoken hand van keeper Schmitz rolt de bal in de lange hoek in het doel. 0-3 en einde wedstrijd. De eerste uitoverwinning van dit seizoen is binnen!


Vankan en Gulpen als stralend middelpunt

Nadat de spelers zijn bedankt en de vlaggen zijn opgeruimd, krijgen we bij het verlaten van het stadion zowaar ons entreekaartje terug. De busreis en tussenstop verlopen vlekkeloos, waardoor we voor één uur in de nacht arriveren bij het Offermans Joosten Stadion.

De score doet wellicht anders vermoeden, maar Fortuna speelde vandaag zeker geen makkelijke wedstrijd. Een tegenstander waarover tot op de dag van de wedstrijd weinig bekend is, een aantal geblesseerde en geschorste spelers in eigen selectie, een nat veld en een aantal eerste elftal spelers van Ajax maakten het er niet makkelijker op. Toch hield de ploeg stand en wist het drie keer te scoren. Kortom: een prima prestatie van het team van Wil Boessen. Hopelijk wordt dit vrijdag doorgetrokken in de uitwedstrijd tegen Telstar. Tot dan!

Tot slot de ‘Thank God it’s Friday’ competitie, nu weer eens op maandag.

Resultaat: De eerste uitoverwinning levert 9 punten op.
Uitvak: 65 man met de verplichte buscombi: 4 punten.
Stadion: ‘Keurig trainingscomplex’ is een betere benaming: 3 punten.
Thuisfans: In de Arena zorgen de Ajax-fans voor een prima sfeer, voor Jong Ajax lopen ze niet warm. Dat is begrijpelijk. 4 punten voor de paar honderd mensen die wél de regen trotseerden.
Catering: Wachtend in de rij werd ik getroffen door de stank van het urinoir dat twee meter verderop stond, waarna ik mijn poging staakte. Van de mensen die wel iets aten of dronken, hoorde ik geen klachten. We gaan voor de veilige middenweg: 6 punten.
Randvoorwaarden: Geen programmaboekjes en bloedserieuse stewards, maar wel wat ruimte voor vlaggen: 3 punten.

29 punten voor Jong Ajax bij haar debuut. Goed voor een voorlopige gedeelde tweede plek. Zonder overwinning had de score echter veel lager uitgevallen.

Ralf van Laar