Fortuna krijgt op bezoek bij Jong Ajax een nieuwe mokerslag te verwerken. Of ja Fortuna, eigenlijk de fans. De technische staf en  overgrote deel van de spelersgroep straalt inmiddels een bijna apathisch aandoende onverschilligheid uit. Na 90 minuten prijkt een 3-0 eindstand op het scorebord van ‘De Toekomst’ en dat is allerminst geflatteerd te noemen.  Na wederom een lamlendige vertoning rijst ook bij de hondstrouwe aanhang steeds meer de vraag of deze club nog wel te redden is en ten koste van welke prijs?


23 oktober 2015

Fortuna kent geen ondergrens

Doelpuntenmakers: 14. Hendriks 1-0, 48. Hendriks 2-0, 78. Hendriks 3-0.
Opstelling: Kaya; Dengering (75. Roumen), De Regt, R. Janssen, Schroyen; Ter Borgh, Loen (46. Mert), Briels; Lekesiz, Hutten, T. Janssen.
Toeschouwers: 303.
Scheidsrechter: Oostrom
Geel (Fortuna): Briels, Ter Borgh, R. Janssen, Mert
Rood (Fortuna): Mert (2x geel)

Het was weer een bewogen week in Sittard. Na het hakken over de sloot gelijkspel in de thuiswedstrijd tegen Jong PSV komen de eerste ‘geruchten’ naar buiten over een aanzienlijk gat in de begroting voor dit seizoen, presenteert de club Joppe Sangen als interim directeur,  ontmaskert ras Fortunees John van Bommel op niet mis te verstane wijze een van de vele parasieten in de huid van Fortuna en onthult interim trainer Kooistra dat wat we eigenlijk allemaal al wisten. Vrij vertaald:  ‘Ik ben een kloon van mijn voorganger, verwacht onder mij geen enkele vooruitgang!’

Ik verkies om me te concentreren op dat laatste. Als ik het artikel over Jeffrey Kooistra onder ogen krijg wordt mijn vermoeden bevestigd. De voormalig rechterhand en tijdelijk opvolger van de veel te laat ontslagen Peter van Vossen geeft aan op dezelfde voet verder te zullen gaan. Kooistra geeft ook aan dat er van het creëren van een ‘schokeffect’ geen enkele sprake is geweest. Iets dat al overduidelijk was op het moment dat men binnen Fortuna besloot (deels uit financiële overwegingen) om het vertrouwen te schenken aan de man die eigenlijk al bijna 1,5 jaar grotendeels de taken uitvoerde die toebehoorden aan onze hoofdtrainer.

Net zoals Van Vossen is ook Kooistra enige zelfreflectie vreemd. Verschillende oorzaken worden gezocht voor het uitblijven van de prestaties, met een in veler ogen toch meer dan gemiddelde selectie voor Jupiler League begrippen. Ook de ‘fluitende’ supporters worden maar weer eens aangehaald. De verandering begint volgens Jeffrey blijkbaar niet bij de prestaties op het veld maar bij de instelling van de mensen op de tribune.  Ook dat John van Bommel, die door Kooistra volledig terecht de grootste positivo bij Fortuna wordt genoemd gefrustreerd raakt, heeft volgens hem blijkbaar weinig te maken met de schrijnende prestaties binnen de lijnen.

Helemaal bont maakt Kooistra het echter  als hij de aandacht verlegt richting de naar, inmiddels op een zijspoor geraakte, Martin Masset. De man die zich drie jaar lang vol overgave een ongeluk werkte voor een betere toekomst voor zijn grote voetballiefde, Fortuna Sittard,  krijgt van meneer ad interim nog even een schop na. Volgens Kooistra kan het natuurlijk niet zo zijn dat één persoon zowel saneert als opbouwt en is er inmiddels behoefte aan iemand van een hoger niveau dan Masset. Nu valt er misschien best wat te zeggen over dat opbouwen, maar de manier waarop Martin Masset naar de uitgang is gedirigeerd blijft me verschrikkelijk storen. Fortuna is al jaren door en door rot in alle geledingen. Van Sjra Phillipen tot het kantoorpersoneel, iedereen heeft al jaren zijn eigen agenda binnen de club. Onbegonnen werk voor welke directeur dan ook om orde te scheppen in die wanorde als het daarvoor mede verantwoordelijke personeel op de werkvloer van hogerop een hand boven het hoofd wordt gehouden. Martin is niet de eerste directeur geweest die zich heeft stukgelopen op die muur en zal zeer waarschijnlijk ook niet de laatste zijn. Zo lang de echte kopstukken hun eigen belang en het strelen van het eigen ego prefereren boven het clubbelang, zal het met de Sittardse grondlegger van het betaalde voetbal nooit meer wat worden. Martin Masset is daar het laatste betreurenswaardige slachtoffer van geworden.

Iets anders wat niets kan doen behalve opvallen is de rol van Jiry Funke in dit alles. Waar de vaste Fortuna-volger van de MGL in een eerder stadium veel vragen stelde en kritiek uitte op het functioneren van Peter van Vossen en ook  geen enkele moeite had om Martin Masset de grond in te schrijven, blijft het nu angstvallig stil van zijn kant. Geen enkele kritische noot is meer te vernemen van zijn kant sinds het vertrek van beiden. Jiry hangt als het ware aan de lippen van Kooistra gedurende het interview en verlegt maar wat graag de aandacht richting de gewezen directeur ‘die al een hele tijd ziek thuis zit’. Van kritische vragen over het technisch beleid van Kooistra of de de op alle vlakken falende organisatie binnen Fortuna valt echter niets te vernemen. Nu is de objectiviteit van de Limburgse media al decennia lang ver te zoeken, maar blijkbaar hebben de journalisten nu ook een gerieflijk holletje gevonden in het Sittardse, daar waar eerst alleen in de Oostelijke Mijnstreek de weg omhoog gelikt werd.

Om 16.30 uur vertrekt vanaf de voorzijde van het Fortuna stadion een bus met 42 getrouwen richting de Randstad. De wedstrijd tegen Jong Ajax is er een die bezocht dient te worden via de verplichte combi regeling. Een volslagen krankzinnig besluit natuurlijk. Verwachten de plaatselijke autoriteiten soms dat een leger doorgesnoven Fortuna hooligans De Dam opgaan en daar alle café’s kort en klein slaan? Dat er afspraken lopen voor een massale knokpartij met de F Side? De waanzin van voetbal  in de 21ste eeuw ten top.

De combi reis heeft als enige voordeel dat er weer eens wat ‘oude gezichten’ plaatsnemen in de bus. Een van die oude gezichten heeft de dag blijkbaar in de keuken doorgebracht en wat balletjes gehakt gedraaid. Eerlijk is eerlijk, ze smaken prima en blijken tevens uitermate geschikt voor de ontbrandingsoven van de voorzitter van Fortuna SC, ook wel bekend onder de naam ‘rotte Parkstad hond’. Nadat degenen die de gehaktballen van JC hebben overgeslagen hun honger hebben gestild bij ‘De Lucht’ gaat het verder richting de thuisbasis van de jeugdopleiding van Ajax, ‘De Toekomst’. Daar aangekomen mag iedereen zijn kaartje inleveren en wordt vervolgens aan een meer dan grondige fouillering onderworpen. Nog even en de body scanners die men op Schiphol gebruikt maken ook hier hun intrede. Het kaartje krijgen we terug na afloop krijgen we te horen. De logica van die regel ontgaat me volledig, maar in de grote stad zal men toch wel weten wat men doet? Overdreven vriendelijk doet het in ieder geval allemaal niet aan.

Tijd om ons bezig te gaan houden met de wedstrijd. Nou ja wedstrijd, daar zijn over het algemeen twee ploegen voor nodig en niet een B-elftal van een eredivisieploeg tegen een lamlendig zooitje wannabe profs onder leiding van een even lamlendige oefenmeester. De opstelling die door Kooistra uit de hoge hoed wordt getoverd kent weinig verrassingen. Raymond Fafiani wordt uit voorzorg aan de kant gehouden voor de wedstrijd tegen RKC. Snap persoonlijk niet waarom die wedstrijd als belangrijker wordt gezien dan die van vanavond.  Maar ja, al te veel vragen bij de beslissingen van onze technische staf stel ik al lang niet meer. De vervanger van Fafiani is Lars Hutten die in de afgelopen week dus blijkbaar wel zijn wekker goed heeft ingesteld. Voor de volledigheid de complete opstelling: Kaya, Dengering, De Regt, R. Janssen, Schroyen, ter Borgh, Loen, Briels, Hutten, Lekesiz en T. Janssen.


Kaya heeft er vertrouwen in

Fortuna geeft al vanaf de eerste minuut niet thuis. Denk dat er in de jeugd van Ajax pittigere trainingen worden gegeven dan hetgeen wat er deze avond wordt gevraagd van de spelers van Jong Ajax in deze wedstrijd tegen Fortuna. Kinderlijk eenvoudig speelt de thuisploeg de bal rond, daarbij geen strobreed in de weg gelegd krijgend door de geel groenen. In de veertiende minuut geeft het uitvak gehoor aan de oproep voor een minuut applaus ter ere van Ajax legende Johan Cruijff. TGV heeft ook een spandoek gespoten met de boodschap: ‘Beterschap J.C. #14’.


Fortuna-fans tonen hun medeleven met Johan Cruyff

Halverwege de minuut applaus gaat het dundoek naar beneden en zie ik scheidsrechter Oostrom naar de penaltystip wijzen. Geen flauw idee wat er is gebeurd, maar voor de thuisploeg een uitgelezen kans om op voorsprong te komen. Sam Hendriks gaat achter de bal staan en schiet vervolgens onberispelijk binnen, 1-0. Volgens John van Bommel, die vandaag niet is meegereisd, was er niets aan de hand. Zal waarschijnlijk best zo zijn, maar na een kwartier spelen leidt Jong Ajax dik en dik verdiend.

Ook na de achterstand verandert er weinig tot niets aan het spelbeeld. Fortuna is totaal niet bij machte om er ook maar iets van offensief of tempoversnelling uit te persen. Kinderlijk eenvoudig blijft de veredelde B-jeugd van Ajax overeind tegen een compleet inspiratieloze uitploeg. In aanvallend opzicht gebeurt er totaal helemaal niets noemenswaardig en met dank aan het aluminium (2 keer) achter Kaya wordt de rust bereikt met slechts een 1-0 achterstand.


Bij Marco Borsato was het waarschijnlijk iets drukker

Zoals wel vaker dit seizoen mag Muhammed Mert in de tweede helft gaan proberen om iets aan de achterstand te gaan doen. Die tweede helft is pas enkele minuten oud als Jong Ajax de wedstrijd definitief beslist. Wederom is het Sam Hendriks die oog in oog met Ferhat Kaya als winnaar uit de bus komt, 2-0.


Ook Tim Janssen zoekt nog naar zijn oude vorm

Een groot gedeelte van die tweede helft missen we vervolgens door de volledig overtrokken en gestoorde reactie van de in het uitvak aanwezige stewards en agenten. Een Fortuna-fan wordt aangehouden door de Amsterdamse dienaars van de wet wegens vermeend racisme. Niemand van de agenten heeft gehoord wat er is geroepen, maar vaart blind op de uitlatingen van een van de beveiligers. Een misverstand zal later blijken, of gewoon een schreeuw om aandacht? Mede-supporters nemen het vervolgens op voor de aangehouden fan en gaan verbaal verhaal halen bij de dienstdoende agenten. Deze reageren als door een bij gestoken en beginnen te trekken en te duwen. Eentje van hen vind het zelfs nodig om een Fortuna-fan vol met zijn knuppel in de rug te slaan. Even lijkt het volledig uit de hand te lopen, zeker als een van de agenten struikelt over een stoepje. Gelukkig keert even later de rust enigszins terug, al lijkt het er op dat  deze volledig ondoordachte en gefrustreerde reactie van Amsterdamse kant wel weer eens enkele stadionverboden kan gaan opleveren.


Hondstrouwe supporters of zware criminelen?

Terug in het uitvak zie ik vanuit mijn ooghoek Sam Hendriks de 3-0 achter Kaya schuiven. Over en sluiten! Fortuna bleek ook in de tweede helft niet bij machte om Jong Ajax enig tegenspel te bieden. De sfeer is inmiddels gezakt tot het nulpunt. Zelden heb ik in het uitvak zo’n gelaten stemming ervaren als vanavond. Begint er op te lijken dat de aanpak van het dynamisch trainersduo gedurende het voorbije 1,5 jaar niet alleen heeft aangeslagen bij de spelersgroep maar ook bij de supporters. Hulde heren van de technische staf!

Om de avond geheel in mineur af te sluiten pakt ook Muhammed Mert nog even een oerdomme tweede gele kaart in blessuretijd. Waarschijnlijk verkiest hij daarmee bewust de relatieve luxe van de hoofdtribune boven een vrijwel zekere plek op de reservebank. Even later fluit scheidsrechter Oostrom voor het einde van deze wedstrijd die dat predicaat eigenlijk geen moment mocht dragen. Fortuna zakt voor de zoveelste keer dit seizoen volledig door de ondergrens. Of zoals de titel van het verslag al zegt, bestaat er inmiddels niet eens meer een ondergrens voor de club uit Sittard.


Teleurstelling en onmacht stralen van de gezichten

En hoe staat het na afloop met de zelfreflectie van onze onvolprezen opvolger van Peter van Vossen?  Volgens hem is de manier van spelen en de houding in het veld compleet zielloos. Tegen Jong PSV zag hij nog aanknopingspunten, maar vanavond was het helemaal niets. Volgens Kooistra heeft dat alleen te maken met de spelers en de wil om te winnen.  Prima zelfreflectie dus en ook wederom een geweldig kritische opstelling van Jiry Funke.

Als afsluiting van deze troosteloze avond dan toch nog even terug naar het interview met Kooistra in de krant. Kooistra gebruikt daarbij het voorbeeld van een club die promoveert naar de eredivisie. ‘Zeventig procent van de groep komt tekort voor een hoger niveau en daar moet je dan afscheid van nemen.’ In Sittard wordt echter het vertrouwen uitgesproken in 50 procent van een trainersstaf die het afgelopen 1,5 jaar op alle punten 100 procent gefaald heeft. Nu heeft Kooistra zeker niet geheel ongelijk als hij een groot deel van de schuld legt bij een spelersgroep die het lamlendige voorbij is en zich echt eens hardop moet gaan afvragen wat men in hemelsnaam in het profvoetbal te zoeken heeft. Spelers als Dengering, Briels en Ter Borgh zakken elke wedstrijd volledig door het ijs en hebben waarschijnlijk weinig tot geen toekomst in het betaald voetbal, maar ook de verwachte sterkhouders als Ferry de Regt en zelfs Roel Janssen laten het volledig afweten. Waarschijnlijk toch het resultaat van 1,5 jaar werken onder het trainerskoppel Peter van Vossen en Jeffrey Kooistra. Geen enkele speler werd beter onder hun leiding en het voetbal is beroerder dan ooit. Het is hoog tijd voor een vervanging van de wacht in Sittard. En dan graag geen beslissing op basis van eigen belang. Met andere woorden, geen dubieuze Iraniërs, Serviërs of Bosniërs maar gewoon een gedegen en enthousiaste trainer met een no-nonsense aanpak.


Gaan we dit nog ooit meemaken in Sittard?

Terug in de bus duurt het een hele tijd voordat we vertrekken aangezien de zogenaamde beste vrienden van ons burgers zo nodig nog wat gegevens moeten noteren van enkele Fortunezen. Na enige tijd zet de bus zich toch in beweging en al snel gaat het over totaal andere zaken dan voetbal. Wat vooral tot onze verbeelding spreekt is de strikt vertrouwelijke informatie die we krijgen over de aanpak van de rioolproblematiek in hartje Parkstad. Een beerput die wellicht beter gesloten kan blijven.

Tot slot de beoordeling voor het ‘Thank God it’s Friday klassement.

Resultaat: 0 punten op het veld, 0 punten buiten het veld.
Uitvak:  42 man, goed voor 2 punten.
Stadion: Om punten voor een stadion te kunnen geven moet er wel een stadion zijn, 0 punten.
Thuisfans: No comment… 2 punten.
Catering: Chips over datum, wantoestanden bij afrekenen in combinatie met woekerprijzen. 2 punten.
Randvoorwaarden: Een grote asociale teringbende, zeer klantonvriendelijk, arrogant, geen programmaboekjes, weinig ruimte tot ophangen van vlaggen en zelfs je betaalde entreekaartje krijg je niet terug,  0 Punten derhalve en dat is dan nog te veel.

Dat is goed voor een totaal van 6 punten en levert een troosteloze laatste plaats op. Persoonlijk zie ik weinig toekomst voor ‘De Toekomst’.

G.Erens