Voor de eerste keer in de clubhistorie kruist Fortuna in competitieverband de degens met Jong PSV. In een ware spooksfeer in het mooie Philips-stadion krijgen de toeschouwers een magere wedstrijd zonder treffers voorgeschoteld. Met de week wordt meer en meer duidelijk dat de KNVB en Fox hun doel volledig voorbij aan het schieten zijn met de nieuwe competitie-opzet.


16 september 2013

Doelpuntloos gelijkspel bij primeur

Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Kaya; Briels, De Boer, Linssen (46. Janssen), Kis; Voorn,  Gulpen (60. Amoah), Zennaro; Khalouta (69. Vlug), Nepomuceno, N’Koyi.
Toeschouwers: 700
Scheidsrechter: Lindhout
Geel: Linssen, Zennaro
Rood: –

Na de mooie afscheidswedstrijd van Mark van Bommel van afgelopen vrijdag staat vandaag alweer de volgende competitiewedstrijd op het programma. En dat is een bijzondere, want voor het eerst in de clubhistorie speelt Fortuna tegen Jong PSV (in competitieverband).

Jong PSV werd pas op het allerlaatste moment aan de competitie toegevoegd, nadat Katwijk bedankte voor de eer. En dat zorgde direct voor flinke zorgen voor de Eindhovense politie en burgemeester. Zo erg zelfs dat de fans van maar liefst negen clubs verboden werd dit seizoen naar Eindhoven af te reizen. Onder die negen helaas ook Fortuna. Drie dagen voor de wedstrijd komt er alsnog groen licht. Directeur Martin Masset en burgemeester Sjraar Cox zorgen ervoor dat Fortuna-fans uiteindelijk toch naar Eindhoven mogen reizen. Op zaterdag volgt een inschrijfmoment waarbij zich toch nog honderd supporters aanmelden voor de verplichte buscombi. Was dit eerder bekend geworden of was er ook vrij vervoer mogelijk geweest, had dat aantal waarschijnlijk makkelijk verdubbeld geworden. Supporters 0 Moderne voetbal 1…

Vandaag vertrekken de twee bussen vanaf de achterzijde van het Offermans Joosten Groep Stadion. Ja, u leest het goed: de achterzijde. De voorzijde ligt finaal open, waardoor opstappen aldaar niet mogelijk is. We gaan op weg naar Eindhoven en het is alweer veel te lang geleden dat we nog eens in het Philips Stadion mochten aantreden. Om precies te zijn 12 jaar en 8 dagen. Toen zagen 450 meegereisde fans Fortuna met 3-0 verliezen (verslag).

De reis naar Eindhoven verloopt snel en rond zeven uur rijden we Eindhoven binnen. Net binnen de stadsgrenzen zien we aan onze rechterkant een Chinees restaurant waar Chrisje F. ooit vanuit de bus een rijsttafel bestelde. Mocht hij deze alsnog willen ophalen, is hij wat laat, de zaak is inmiddels namelijk failliet.


En weer is er een stukje culinair Nederland verloren gegaan

Aangekomen bij het stadion worden we direct via een trap en halfpipe naar het uitvak geleid. Nadat Marcel Mosselman met een Eindhovense steward heeft gediscussieerd of we nu 90 trappen of 90 treden moeten betreden en we het caterpunt hebben bezocht, begint de klautertocht naar boven. Eenmaal boven slaat JC de schrik om het lijf:  ‘Dit is toch wel erg hoog en steil!’. Na enkele minuten durft hij gelukkig een plekje op de tribune op te zoeken en even later is hij alweer volop bezig met zijn hobby numero uno: het aanjagen van de rest van het uitvak.


Ook zonder publiek is het een prachtig stadion

Wanneer je dit seizoen tegen een tweede elftal speelt, is het altijd weer de vraag wie je tegenkomt. Vandaag zijn dat voor ons onder andere Florian Jozefzoon, Abel Tamata en Stanislav Manolev. Dat de samenstelling van dit soort teams nogal kan verschillen ondervonden Achilles ’29 en Willem II in de afgelopen weken aan den lijve. Waar Achilles nog won van een veredelde A-jeugd van Jong Ajax, mocht titelkandidaat Willem II afgelopen weekend blij zijn met een puntje tegen hetzelfde Ajax waar nu spelers als Blind, Enoh en Cillessen aantraden. Hoezo competitievervalsing?


Het zicht vanuit het bezoekersvak: Fox-onwaardig!

Trainer Wil Boessen ziet geen redenen de basiself die tegen Helmond Sport startte te wijzigen. Zo verschijnen vandaag dus wederom aan de aftrap: Kaya; Briels, De Boer, Linssen, Kis; Voorn, Zennaro, Gulpen, Nepomuceno; Khalouta en N’ Koyi. En die elf starten alleraardigst. Na amper vier minuten stuurt Ramon Voorn aan de linkerkant Gevaro Nepomuceno diep. Diens voorzet komt terecht bij Patrick N’ Koyi. Helaas voorkomt PSV-goalie Van Leer met een katachtige reflex de vroege 0-1. De hoop op de eerste uitoverwinning van dit seizoen groeit meteen een beetje.

Die hoop verdampt een kleine tien minuten later weer voor een deel. Sjoerd Linssen trekt aan de noodrem, krijgt geel en veroorzaakt hiermee een vrije trap op een gevaarlijke plek net buiten de zestien meter.  De vrije trap wordt door Özbözkurt net buiten het bereik van Kaya op de lat geschoten. Een eerste signaal dat we de punten vandaag echt niet cadeau krijgen.

Fortuna houdt echter meer balbezit en weet in de twintigste minuut opnieuw een goede kans af te dwingen. Na goed druk zetten op het middenveld komt N’ Koyi een-op-een te staan met een Eindhovense verdediger. Deze wordt gepasseerd maar N’ Koyi’s schot rolt net voorlangs het Eindhovense doel.

Jong PSV wordt hierna sterker en Fortuna laat zich steeds verder terugzakken. Verder dan een afgekeurd doelpunt (buitenspel) van Manolev komt PSV niet. Aan de andere kant laat Fortuna ook niet noemenswaardig van zich horen waardoor de rust met 0-0 wordt bereikt.

Tijdens de rust neem ik even de tijd om de entourage van vanavond te bekijken. Buiten het gastenvak zijn alleen de tribune links onder ons en enkele skyboxen geopend. In totaal zitten er niet meer dan 700 toeschouwers in het stadion. Een uitermate treurige ambiance voor een voetbalwedstrijd op het op een na hoogste voetbalniveau van Nederland. Daar kan zelfs de schoonheid van het stadion weinig aan veranderen.


Na ruim twaalf jaar terug in Eindhoven

Sjoerd Linssen is na de pauze achtergebleven in de kleedkamer. Zijn vervanger heet Roel Janssen. Helaas lijken ook Fortuna’s aanvallende intenties en voetballende kwaliteiten in de kleedkamer achtergebleven. De tweede helft is bij vlagen erg matig. Voor Boessen reden om na een uur spelen Patrick Amoah in te brengen voor Lars Gulpen en tien minuten later ook Aziz Khalouta naar de kant te halen. Voor hem komt Jeffrey Vlug in de plaats.

De grootste kans voor Fortuna laat tot de 88e minuut op zich wachten. Nepomuceno trekt goed naar binnen, maar ziet zijn schot gestuit door Van Leer. De terugkaatsende bal wordt scherp voorgebracht maar helaas op een haar na gemist door N’ Koyi en Yoann de Boer. PSV’s grootste kans laat nog langer op zich wachten, namelijk tot de tweede minuut van de blessuretijd. Een afstandsschot van Van Ooijen wordt nog net met één hand weggetikt door Kaya. Zo eindigt deze weinig verheffende wedstrijd in een bloedeloze 0-0. Vanuit Fortuna-oogpunt gezien twee punten weggegooid, al hadden dat er in de blessuretijd zelfs nog bijna drie geworden.


Geldt dit voor de snacks of de jongedame achter de tralies?

Op de terugweg in de bus is er slechts één man die positief is over de tweede helft. Martijn blijkt een groot aanhanger van Jeffrey Vlug te zijn geworden. Hopelijk verrast Jeffrey Martijn aanstaande vrijdag met een winnende treffer tegen zijn oude club Sparta.

Het idee van Fox en de KNVB om een aantal tweede elftallen toe te laten tot de Jupiler League lijkt nu al op een mislukking uit te draaien. Bij de meeste clubs lopen de bezoekersaantallen terug, het aantal abonnees van Fox blijft achter en een oneerlijk competitieverloop lijkt onontkoombaar. Enkele feiten: vanavond keken slechts 5.000 mensen thuis naar deze wedstrijd en het duel tussen Jong Twente en FC Emmen werd bezocht door 473 bezoekers. Need I say more?

Ook op maandag de punten voor de ‘Thank God it’s Friday’ competitie.

Resultaat: Een gelijkspel, 3 punten.
Uitvak: 100 supporters met de verplichte buscombi, 4 punten.
Stadion: Misschien wel het mooiste van Nederland, 9 punten.
Thuisfans: Geen commentaar, 2 punten voor de paar mensen die wel de moeite namen te komen kijken.
Catering: Goeie zakken chips, uitgebreid aanbod, 6 punten.
Randvoorwaarden: Geen programmaboekje, vriendelijke stewards, maar weinig ruimte voor spandoeken, 3 punten.

Een schamele 27 punten voor Jong PSV. Hopelijk krijgt het volgend seizoen geen kans dit te verbeteren.

Ralf van Laar