Morgen speelt Fortuna Sittard het duel tegen Jong AZ. Dit duel wordt hoe dan ook een jubileumduel. De vraag is of dat vanwege één of vanwege twee redenen het geval is.


Het duel tegen Jong AZ is het 1900ste duel dat Fortuna Sittard officieel afwerkt.§ Fortuna speelde totdusverre 646 duels in de eredivisie, 1081 in de eerste divisie, 130 KNVB-bekerduels, 32 playoff-duels en 10 duels in Europese toernooien.

Het eerste duel speelde Fortuna op 18 augustus 1968; nu in het vijftigste seizoen komt de teller op 1900. Proficiat FSC/Fortuna SC/Fortuna Sittard!

Echter, als Fortuna Sittard van Jong AZ wint, is er nog een tweede mijlpaal die dit duel bijzonder maakt. Het is in de geschiedenis van de club namelijk nog nooit gelukt acht thuisduels op rij te winnen in de reguliere competitie. De teller staat momenteel op zeven.

Het huidige Fortuna deelt het record met de ploegen uit het seizoen 72/73 en 73/74. De laatste twee thuisduels van het seizoen 72/73 en de eerste vijf van het seizoen 73/74 won Fortuna SC. Tijdens het laatste duel in de reeks (5-0 tegen Willem II) pakte Fortuna de eerste periodetitel.


Hans Erkens heeft er 4-0 van gemaakt tegen Willem II (rechts herkennen we Joop Titaley, Chris Jansen en Arno Ernst) §§

De trainer van dat elftal was Cor Brom, die Fortuna SC 3,5 jaar onder zijn hoede had. Zo’n reeks is echter geen garantie voor een goede verstandhouding. Krap anderhalf jaar nadat de reeks ten einde kwam, liep het huwelijk tussen Fortuna SC en Cor Brom op de klippen.

Wat opeenvolgende overwinningen in thuisduels betreft, deed nooit meer iemand beter. Het huidige Fortuna Sittard kan daar morgen verandering in brengen.

Riccardo Welters


§ Fortuna speelde nog vijf officiële duels. Een duel werd later ongeldig verklaard; vier duels werden geschrapt omdat de tegenstander later in het seizoen uit de competitie werd genomen.

§§ De mooie foto’s komen uit het archief van het Limburgs Dagblad en kun je hier vinden: (1) schets Cor Brom en (2) foto duel tegen Willem II.