Vandaag heeft de KNVB de nieuwe categorie-indeling bekendgemaakt. Met uitzondering van Achilles ’29 is voor elke club bekend in welke categorie ze is ingedeeld. Voor Fortuna verandert er niks; de club blijft in categorie 1, de categorie van de financiële zorgenkindjes. En dat zijn (naast Fortuna), De Graafschap, RKC Waalwijk, Roda JC en VVV Venlo.

De indeling komt tot stand na bestudering van de jaarcijfers van het seizoen 2015 – 2016 en de begroting van het seizoen 2016 – 2017. Buiten de indeling in genoemde categorie heeft de KNVB (nog) niets gecommuniceerd over puntenaftrek waarvoor werd gevreesd. En dus valt de ‘schade’ mee?

Nou, niet helemaal, want inmiddels is dit het (volgens ons) derde opeenvolgende moment dat Fortuna wordt ingedeeld in categorie 1. Volgens de licentievoorschriften moet een club binnen negen meetmomenten uit categorie 1 geraken. Dus op dit punt heeft de club nog even de tijd om uit categorie 1 te komen. Maar de licentiecommissie van de KNVB stelt ook dat een club slechts in 9 van de laatste 15 meetmomenten in categorie 1 mag zitten. En daar wringt mogelijk de schoen.

Want ook voordat Fortuna in categorie 2 zat, zat de club enkele malen in categorie 1. Onduidelijkheid troef want ons betreft. Het is wachten op een officiële mededeling van de club vooraleer we zekerheid hebben omtrent Fortuna’s licentiedossier.

Bron: KNVB