Het sprookje dat luisterde naar de naam ‘Europa League’ is uit. Na de 3-2 nederlaag, afgelopen week in Vigo, wisten de Limburgers opnieuw niet te winnen van de Galiciërs, terwijl dat wél de opdracht was. In een uitverkocht stadion deed ‘The Blue Army’ alles wat in haar vermogen lag om Celta op de knieën te krijgen, maar moest na afloop erkennen dat het gat tussen de Jupiler Pro League en de middenmoot van de Primera División levensgroot is. En zo verlieten de Genkenaren Europa door de grote poort…


Donderdagavond, Europa League avond! Terwijl al het Europese voetbal me maar matig boeit wil ik nog wel van de bank komen voor een Europese kwartfinale. En zeker als de Koninklijke Racing Club uit Genk het opneemt tegen de Koninklijke Club uit Vigo, genaamd Celta. En dus start ik rond 18u30 de auto om Guido te gaan ophalen. Na een korte rit door de Westelijke Mijnstreek stapt ook huisfotograaf Niels in en zetten we koers richting Waterschei. Vanwege de Paasvakantie is van een avondspits geen sprake en na een half uur schuiven we aan op de André Dumontlaan. Na het nemen van een U-turn op een rond punt rijden we weer huiswaarts, al stoppen we na enkele hectometers om de auto langs de kant van de weg te parkeren.

Tijdens de wandeling richting het Fenix Stadion (zo heet het stadion al enige tijd niet meer, maar is veruit de mooiste naam voor het complex) groeten we enkele bekende Fortuna-supporters en niet veel later betreden we het Stadionplein. Niels’ bloed kruipt waar het niet gaan kan en moet toch even een paar foto’s schieten van de façade van de thuishaven van KRC Genk.


Verboden voor camions, maar niet voor stickers

Op het Stadionplein begint het langzaamaan drukker te worden dus tijd om zo snel mogelijk een pintje te bestellen in het Themacafé. En dat café is, net zoals de rest van de club, prima geregeld. Na een paar minuten staan we weer buiten met twee pintjes en één Sprite. En daar is het goed uit te houden. Het zonnetje schijnt nog een beetje en maakt zich op voor haar ondergang.

Terwijl we de stand van zaken van ons eigen Fortuna doornemen raken onze bekertjes leger en leger; tijd voor ronde II. En ditmaal weet Guido binnen vijf minuten met drie volle bekertjes naar buiten te smurfen.

De aftrap staat gepland voor 21u05, maar dat is voor later. Het Genkse publiek vermengt zich ondertussen probleemloos met tientallen Spaanse supporters en dat is mooi om zien. Er valt ook niks te merken van een vijandige sfeer als de spelers van Celta de Vigo met hun eigen bus arriveren.


Éénhandig een foto maken van een snelrijdend object is zelden succesvol

Ondertussen breek ik een nieuw record door binnen 180 seconden met drie volle bekertjes naar buiten te lopen, maar dat is dan ook het enige positieve aan ronde III. ‘Dit bier smaakt anders dan anders. Het is volgens mij alcoholvrij bier’, zo oordeelt Guido. En ook Niels meent, na enig aandringen van Guido, een ietwat vreemde smaak te herkennen. En dus schakelen beide naar ronde IV. En mooi dat de smaak van deze versgetapte pintjes niet is veranderd. Conclusie: Cristal Alken is tóch niet helemaal de smaak van mijn medebezoekers. Naar mijn bescheiden mening zijn beide door het overmatig drinken van Foster’s gewoon verwend geraakt en moeten verder niet zeuren en vooral doordrinken.

En om aan al dat gepalaver een eind te maken stel ik voor om onze plekken te gaan opzoeken. Die zijn gesitueerd op de Tribune Zuid, het staanvak achter het doel. Omdat de wedstrijd vandaag een wedstrijd in Europees verband betreft is het verboden om staanplaatsen te verkopen. Vandaar dat er op de gradins stoeltjes zijn geplaatst. Het zorgt ervoor dat het knusse karakter van een staantribune deels in rook opgaat.


De voorbereidingen zijn in volle gang

Terwijl we een plekje opzoeken (en je mag staan alwaar je wilt) is aan onze linkerzijde een heuse pré party aan de gang. Tijdens zulke memorabele avonden waarin de club geschiedenis kan schrijven door de halve finale van een Europees toernooi te halen hangt altijd een aparte sfeer en dat is vanavond niet anders. Want de club heeft DJ Pat Krimson bereid gevonden om de supporters van Tribune Zuid in de juiste stemming te krijgen. Hij poogt dat door allerlei hits van weleer te draaien die goed in de smaak vallen. Persoonlijk was ik meer gecharmeerd van zijn wederhelft binnen dansgroep 2 Fabiola, Zohra Aït-Fath, maar laten we ons vandaag maar niet al te zeer verliezen in subjectiviteiten. Speciale gast vanavond is voormalig stofzuiger Wilfred Ndidi. Hij ruilde KRC Genk tijdens de wintermercato voor het Britse Leicester City FC en steekt Tribune Zuid een hart onder de riem.

Als er van tien tot één wordt afgeteld staat ‘Het Uur U’ voor de deur. We gaan eraan beginnen. Op de tonen van de nietszeggende hymne van de Europa League betreden de 22 spelers plus het arbitrale kwintet het speelveld.

Beide teams geven acte de présence

Na een goedgelukte choreografie beginnen beide teams eraan. En dat begin is nerveus. Vanwege de 3-2 uitslag hebben de Limburgers aan één doelpunt voldoende (1-0) en spelen dus enigszins met de handrem erop. Dat doet Celta ook; immers, zij staan met 3-2 voor en voor hen hoeft niks.

Maar toch probeert KRC Genk naar voren te voetballen en te proberen zo snel mogelijk de 1-0 te scoren. En dat lukt bijna als Leandro Trossard de bal voorzet tot bij Ally Samatta. Maar de spits staat te ver van het doel af en kan niet ongehinderd koppen, waardoor het grote gevaar al snel wijkt.


Ruslan Malinovskyi neemt een corner

Maar Celta verdedigt heel secuur, heeft voortdurend een technisch overwicht en komt nauwelijks in de problemen. Ook niet op corners of vrije trappen. De aanvalskracht van KRC Genk is toch net iets te minimaal. Voor de voorzingers van Tribune Zuid is dat overigens geen enkel beletsel om hun manschappen minder fanatiek aan te sporen de ploeg te ondersteunen.

Ohh, Racing Genk olé,
Ohh, Racing Genk olé,
Ohh, Racing Genk olé
Racing Genk olé, olé…

En de ploeg vaart er wel bij. Op het middenveld heerst de boomlange Sander Berge en hij probeert het spel te verplaatsen van de ene naar de andere kant. Sporadisch laat ook de Spanjaard Alejandro Pozuelo zijn voeten spreken, maar het moet vooral komen van kapitein Thomas Buffel. De ervaren middenvelder heeft in zijn leven al meermaals zulke grote wedstrijden gespeeld en probeert KRC Genk bij de hand te nemen.


Jere Uronen controleert en zet voor

Maar de bal gaat van de flank naar het midden en van het midden naar de andere flank, terwijl je daar eigenlijk geen fluit mee opschiet. Want Celta verdedigt nog altijd uiterst secuur en komt er zo nu en dan gevaarlijk uit. Het dichtst zijn de Galiciërs bij een goal als Claudio Beauvue middels een omhaal het doel van Matthew Ryan bestookt, maar de doelman is attent en tikt de bal naast. En zo blijft het 0-0.

Tijdens de rust mag Tribune Zuid even aan de zuurstof en mag de vaste trommelaar even zijn armen laten rusten. Dat is voor ons het moment even rond te kijken en ons te realiseren dat het Nederland-Limburgse voetbal zich niet kan meten met een club als KRC Genk. Celta-aanvaller Beauvue, die vlak voor rust inviel voor John Guidetti is nog niet volledig warmgedraaid en doet enkele sprintoefeningen met de Spaanse looptrainer.

Na een kwartiertje komen de leidsmannen het veld weer op niet veel later volgen de spelers. Helft twee start en de Limburgers proberen de bakens te verzetten. Het is nog altijd 0-0 en dat vindt Celta best zo. Zonder overdreven tijd te rekken ontwikkelen ze nauwelijks enig tempo en houden de rangen gesloten.

Maar als ze een counter kunnen plaatsen laten ze dat niet na en Genk mag doelman Ryan bedanken als hij knap redt op een inzet van Claudio Beauvue.


Celta de Vigo sluipt steeds dichterbij

De sfeer is nog altijd prima en dat is lovenswaardig. Want vaak zakt de sfeer ietwat weg als de spanning toeneemt, maar daarvan is geen sprake vanavond. Mijn sympathie gaat vooral uit naar de trommelaar van dienst die speciaal voor vandaag zijn Olympic-shirt heeft aangetrokken waarop Hago als shirtsponsor prijkt; het zijn deze shirts die KRC Genk droeg in de periode dat ik de club begon te volgen.

Na ruim een uur spelen krijgt het vertrouwen op een goede afloop toch een flinke knauw als het middenveld balverlies lijdt. Pione Sisto pikt de bal op, dribbelt tot aan het strafschopgebied en laat Ryan kansloos met een hard schot: 0-1 RC Celta de Vigo.


De onsympathieke Pione Sisto heeft raak geschoten

Bij het vieren van de 0-1 maakt de speler van Celta allerlei gebaren richting het Genkse publiek dat van verbazing eigenlijk nauwelijks reageert. Tot dusver is er geen wanklank gevallen, dus het gedrag van de speler valt op geen enkele wijze te billijken.

Na de tegentreffer is duidelijk dat één doelpunt niet volstaat vanavond en dus zet KRC Genk nog een tand bij. Pozuelo laat zich iets zakken en neemt het commando enigszins over van Berge. En dat heeft effect, want enkele minuten later gaat Trossard er vandoor, loopt het strafschopgebied binnen en schiet de bal in doel: 1-1 en het Fenix Stadion ontploft! Het zit er nog altijd in.

Ook Tribune Zuid zet zich schrap:

Geboren en getogen,
Ja, ik ben een Genkie,
Racing zit voor altijd in mijn hart…


Rookontwikkelingen op Tribune Zuid

De coach van KRC Genk, Arend Stuivenberg, reageert gevat door Siebe Schrijvers en Jean-Paul Boëtius te brengen. Want dit is het moment om nóg een keer toe te slaan. En vooral de Nederlander valt goed in, al kan zijn harde schot gevangen worden door doelman Sergio Álvarez.


KRC Genk probeert door te drukken

Des te verder de wedstrijd vordert, des te meer begint iedereen in te zien dat de missie vrij kansloos is. Want Celta raakt geen moment in paniek, voetbalt zich steeds onder de druk uit en weet er zelfs nog een paar keer gevaarlijk uit te komen. Laatste troef is verdediger Sebastien Dewaest die in de voorhoede plaatsneemt. Maar ook hij mist het vernuft (nu ja, voorál hij) of de Galicische muur te slechten. Hij gaat constant in duel, maar het mag niet baten.

Ook na een flink opstootje langs de kant waar Dewaest bij betrokken is houdt Celta het hoofd koel. En zo eindigt het Europese avontuur van KRC Genk op 20 april in de kwartfinale van de Europa League.


Na het laatste fluitsignaal is de verslagenheid groot

Nadat de eerste teleurstelling is weggespoeld krabbelen de spelers weer overeind en beginnen aan een oververdiende ereronde. Vanuit de voorronde wist men door te dringen tot de poulefase, wist deze met gemak te overleven, schakelde FC Astra Giurgiu en KAA Gent uit vooraleer men struikelde over het sterkere RC Celta de Vigo. Een prestatie om apetrots op te zijn!


Zonde dat niet iedereen de moeite neemt de spelers te bedanken

Tribune Zuid slikt de teleurstelling weg en geeft de spelers de waardering die ze verdienen. Ze hebben vandaag alles gegeven, maar ze waren niet opgewassen tegen Celta, dat is het eerlijke verdict.

Merci Racing,
Merci Racing,
Merci…

Voor ons het sein om ook huiswaarts te keren. En de hoogste tijd om de tussenstanden op de andere Europese velden tot ons te nemen. En geen enkele club heeft overschot vanavond, als lijkt FC Schalke 04 het te gaan redden tegen Ajax. Met 11 tegen 10 nemen de Duitsers een 3-0 voorsprong en mogen dat natuurlijk nooit meer weggeven.

Maar eenmaal bij de auto aangekomen draaien de kansen 180 graden als Ajax 3-1 weet te scoren. Dan maar door naar Peter Vandenbempt die op Old Trafford zit waar RSC Anderlecht hoopt de halve finale te bereiken door Manchester United uit te schakelen. Maar dat draait voor ‘Les Mauves’ uit op een sof. En zo is België haar deelnemers kwijt en is Nederland een halve finalist in de Europa League rijker.

Gunstig is dat allemaal niet. Het doet ons denken aan de jaren dat de Amsterdammers nog een aardig mondje meebabbelden in Europa en goede resultaten van Nederlandse clubs leveren meer en meer punten (en plekken) op voor de Europese ranglijst. En dan zal de overwinning van Ajax een pyrrusoverwinning blijken als Roda JC binnen nu en vijf jaar aan de Champions League gaat deelnemen en we niet gek moeten opkijken als het die ook gaat domineren.

Michel Hennen