Het laatste weekend van augustus staat zoals gewend in het teken van de jaarlijkse UK trip van twee vooraanstaande leden van de ‘Sjpaubik Clan’. Ditmaal slechts een weekendtrip aangezien het voor mijn reisgenoot niet mogelijk bleek te zijn om meer dagen vrijaf te krijgen bij zijn werkgever. In het weekend staan twee wedstrijden op het programma. Op zaterdag staat Everton tegen Stoke gepland en een dag later neemt Manchester City het op tegen West Ham United…


Het grote voordeel van een trip naar het noordwesten van Engeland is de mogelijkheid om te vertrekken vanaf Eindhoven Airport. Het nadeel dit jaar is dat Fortuna op vrijdagavond een thuiswedstrijd speelt tegen FC Dordrecht. Nu hebben we al vaker die afweging moeten maken, maar dit keer hebben we toch iets meer moeite dan tijdens de voorgaande jaren om Fortuna een keertje te laten schieten.

Het is even na enen als onze chauffeur van dienst komt voorrijden. Een klein uurtje later stappen we uit bij de Kiss & Ride parkeerplaats in Eindhoven. Nu hebben we als LB’ers wel een zeer goede band met elkaar, maar dat kussen slaan we toch maar over. Nadat we de bagage, inclusief drie flessen Hela curry (extra hot, original en delikat) en onszelf hebben ingecheckt komen we terecht in de snikhete vertrekhal. Fabriceert Philips tegenwoordig geen airco’s meer, of heeft Energie Direct de stroom afgesloten?

Een dik half uur later dan gepland gaat Ryanair vlucht FR3235 met als reisdoel Manchester met de voetjes van de vloer. Daar aangekomen begeven we ons snel naar de douane en na het ophalen van ons reiskoffer gaat het door richting einddoel van vandaag (en mijn home away from home), Liverpool. Tijdens de treinreis van Manchester naar Liverpool begint Fortuna aan haar thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht. De verrichtingen van de geel/groenen worden natuurlijk met veel belangstelling gevolgd. Van het thuisfront vernemen we dat twee doelpunten van Fortuna zijn afgekeurd. Dat Fortuna twee keer terugkomt van een achterstand stemt ons desondanks tevreden.

Even na acht uur komen we aan bij het Premier Inn hotel in Moorfields en nadat we onze kamer hebben betrokken gaan we richting ‘The Thomas Rigby’s’ pub voor een afspraakje met mede Evertonians en ‘born and bred’ Scousers Dave en zijn vrouw Victoria.

Dave heb ik leren kennen via het Everton forum ‘Grand Old Team’ en sindsdien heeft zich er een uiterst goed contact ontwikkeld tussen ons beiden. Nu staat deze trip sowieso al voor een groot deel in het teken van een meet & greet met meerdere forumleden. Na hartelijk welkom te zijn geheten door het koppel overhandig ik Dave de drie flessen Hela curry. Na een discussie over Brown Sauce werd ik bijna online gelyncht door mijn mede-forumleden. Naar aanleiding van mijn mening aangaande deze zwaar overschatte saus heb ik Dave beloofd om hem kennis te laten maken met een saus die pas écht smaak en karakter heeft.

Na mijn eerste pint van deze avond genuttigd te hebben en we tot ons groot genoegen hebben mogen waarnemen dat Junior Torunarigha de Sittardenaren na de overwinning heeft gekopt, begeven we ons naar Santa Maluco-Rodizio pizza and bar. Een prima keuze van onze gastheren zo blijkt. De Brazilian style pizza’s smaken voortreffelijk en ook met het Brazilaanse bier ‘Brahma’ is vrij weinig mis. Als we willen afrekenen blijkt dat Dave en Vic dat al hebben gedaan en ze willen er niets van weten dat wij ons deel bijdragen. De Scouse hospitality laat niks te wensen over. Michel en ik maken duidelijk dat bij ons volgende bezoek aan ‘The Pool’ het eten op onze kosten zal zijn.

fortuna_dordrecht
3-2 overwinning en drie punten in de knip!

De volgende halte is ‘The Corn Market’ pub, waar Victoria een vriendin van haar hoopt te ontmoeten. Die blijkt er niet te zijn, maar er is wel Foster’s aanwezig. Wederom een prima keuze van het koppel dus. Na enkele pints genuttigd te hebben stelt Dave voor om eens bij de pub aan de overkant te gaan kijken. Deze draagt de beetje lugubere naam ‘The Slaughterhouse’. De naam staat twee keer groot op de neonverlichting, maar bij de één is niet geheel toevallig de ‘S’ weggelaten. Volgens Dave is ‘The Laughterhouse’ een veel toepasselijkere naam voor de pub, aangezien er veel stand up comedians hun brood proberen te verdienen. Geen stand up comedians dit keer, helaas. Wel een live band en ook weer Foster’s. Kan niet anders zeggen dan dat dit koppel een uitstekende neus heeft voor de juiste uitgaansgelegenheden.

Tegen twaalf uur nemen Dave en Victoria afscheid van ons. Michel en ik besluiten om nog even te blijven hangen in deze pub. Een half uurtje later is de band uitgespeeld en begint de zaak snel leeg te lopen. Ook wij vinden dit een goed moment om terug te keren naar ons hotel. De agenda voor zaterdag staat immers overvol en van uitslapen zal weinig komen. Aangekomen op onze kamer praten we nog even na over onze belevingen vandaag en vertrekken daarna snel naar dromenland.

Een kleine zes uur later gaat alweer de wekker. We zijn immers niet naar Liverpool gekomen om uit te rusten. Na een prima Engels ontbijt, begeven we ons naar het centrum van Liverpool om ons boodschappenlijstje af te werken en een beetje cultuur te snuiven. Aangezien Everton vergevorderd schijnt te zijn met de plannen voor een nieuw stadion dat plaats moet bieden aan 55.000/60.000 toeschouwers, begeven Michel en ik ons naar het Albert Dock. Naar verluidt komt het nieuwe stadion te liggen aan de oevers van de Mersey. Nog niet officieel bevestigde bronnen wisten me enkele weken geleden al te melden dat het stadion zou moeten verrijzen op de plaats van een voormalig scheepsdok. Meer specifiek Bramley Moore Dock en/of Clarence Dock.

liverpool_1
Waarom hangt hier geen blauw slot met de naam ‘Guido’ erop?

Nu ben ik persoonlijk een groot liefhebber van oude en authentieke Engelse stadions. Vooral Goodison Park, de huidige thuishaven van ‘The Toffees’, weet de juiste snaar bij me te raken. De kans om een hypermodern stadion te bouwen dat onderdeel gaat vormen van de Skyline van Liverpool is echter een kans die de club niet mag en kan laten lopen. Het nieuwe stadion zal op zo’n anderhalve kilometer van The Liver Building komen te liggen, het waarschijnlijk meest beroemde gebouw van de stad Liverpool. Echt veel wijzer over de precieze ligging worden we echter niet vanaf deze plek.

liverpool_2
‘The Three Graces’ (v.l.n.r. The Royal Liver Building, The Cunard Building en The Port of Liverpool Building) vormen Liverpools huidige skyline

The Royal Liver Building wordt in eerste instantie gebouwd voor de 6.000 medewerkers van The Royal Liver Group. De voorbereidingen worden gestart in 1907, de eerste steen gelegd in 1908 en in 1911 opent het haar deuren. Samen met het The Port of Liverpool Building en The Cunard Building vormen ze de zogenaamde ‘Three Graces’. Het gebouw is 90 meter hoog en beschikt over klokken met een diameter van 7,6 meter en die zijn daarmee groter dan de klokken van de Londense Big Ben. Boven op de beide torens staat een grote Liver Bird, het stadswapen van Liverpool. Volgens de legende kijkt één van de Liver Birds uit over de stad om haar inwoners te beschermen terwijl de ander uitkijkt over zee om te zien wie via het water de stad binnenkomt.

Nadat we wat langs de waterkant hebben geslenterd besluiten we na jaren getwijfeld te hebben om beiden een Lambanana aan te schaffen. Dat is een kruising tussen een lam en een banaan, ontworpen door de Japanse kunstenaar Taro Chiezo. Het origineel is geel en is zo’n vijf meter hoog. Het moet enerzijds waarschuwen voor de gevaren van genetische manipulatie, maar verwijst anderzijds naar de geschiedenis van Liverpool als havenstad waar zowel schapen als bananen werden verscheept. In 2008 werd Liverpool uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa en werden er ter gelegenheid hiervan 125 unieke replica’s geplaatst in de stad en haar wijde omgeving. Een gedeelte is inmiddels geveild voor het goede doel, maar er staan er nog steeds enkele ter bezichtiging in het culturele centrum van de stad.

Je hebt de Lambanana’s in allerlei kleuren

Na het cultuursnuiven is het de hoogste tijd om ons richting Goodison Park te gaan begeven. We hebben immers nog verschillende meet & greets af te werken. Tegen half één lopen we ‘The Thomas Frost’ pub op County Road binnen. Even later komt de eerste van onze afspraken, Mikey binnen. Deze is bijzonder geïnteresseerd in de ‘erbarmelijke’ staat van het Nederlandse voetbal en vraagt honderduit. Een uurtje later nemen we, na nog enkele handen geschud te hebben, van bekende en minder bekende forumleden afscheid en begeven ons richting Goodison Park voor het oppikken van onze kaarten. Kaartenregelaar Steve blijkt zijn boek eindelijk af te hebben en laat me vol trots het eerste exemplaar zien. Leesvoer dat ik zeker in mijn bezit moet krijgen. Na een portie fish and chips besluiten we om onze plaatsen maar eens gaan op te zoeken.

everton_1
Blijft geweldig hier op wedstrijddagen rond te dolen

‘Nothing will be the same!’ Met die slogan begon Everton Football Club haar wervingsactie voor seizoenkaarten. Na het instappen van de nieuwe investeerder, de Iraans/Britse zakenman Farhad Moshiri lijken de bomen voor ‘The Toffees’ tot in de hemel te groeien. ‘Lijken’, want voorlopig ondervindt men op transfergebied vooral veel hinder van de afgebrokkelde status als één van ‘The Original Big Five’ van het Engelse voetbal.

Na het ontslag van Roberto Martinez ging Everton vol voor landgenoot Ronald Koeman. Ook werd onderhandeld met José Mourinho en Unai Emery. De eerste bood zich zelf aan, maar deed dat waarschijnlijk vooral als pressiemiddel richting Manchester United. De ander tekende na Sevilla drie opeenvolgende keren naar winst van de Europa League te hebben geloodst uiteindelijk bij Paris SG. Koeman was echter altijd de eerste keuze voor Moshiri en na lange en moeizame onderhandelingen met Southampton FC en het betalen van een fikse afkoopsom werd de Nederlander uiteindelijk gepresenteerd als nieuwe trainer.

everton_2
De ‘Half Scarf Wankers’ hebben een snipperdag genomen vandaag

Het lijstje van spelers waar Everton in de zomermaanden naar informeerde mag gerust imponerend genoemd worden. Kalidou Koulibaly, Axel Witsel, William Carvalho en Juan Mata om maar enkele namen te noemen. Uiteindelijk bleken deze spelers om uiteenlopende redenen niet haalbaar. Niet in de laatste plaats omdat de club de laatste twee jaar onder Martinez sportief zwaar teleurstelde.

everton_3
COYB!

De vier nieuwe aankopen van Koeman starten vandaag allemaal in de basis tegen Stoke City FC. Maarten Stekelenburg kwam met zijn trainer mee naar Goodison. Ashley Williams werd overgenomen van Swansea City en moet leiding gaan geven aan de defensie. Idrissa ‘Gana’ Gueyé kwam van Aston Villa FC en heeft in zijn eerste wedstrijden een uitstekende indruk achtergelaten. Yannick ‘Yala’ Bolasie tenslotte speelde vorig seizoen voor Crystal Palace FC en komt met een heftig prijskaartje om zijn nek richting Merseyside. Everton betaalde zo’n 28 miljoen euro voor de buitenspeler.

everton_4
Archibald Leitch heeft iets moois ontworpen

Voor aanvang van de wedstrijd wordt een honderdjarige supporter van ‘The Toffees’ gehuldigd. Na een korte plichtpleging neemt hij plaats in een rolstoel en krijgt hij een ereronde. Het mooie aan Engeland is dat dan echt iedereen applaudisseert, inclusief de uitsupporters.

Bij de eerste klanken van ‘Theme from Z Cars’ veert iedereen op. De beide ploegen komen onder luid applaus het veld op. Als scheidsrechter Michael Oliver het beginsignaal geeft, blijkt dat mijn linkerbuurman behoorlijk meeleeft. Vanaf de eerste seconde klinkt er non stop commentaar, vliegen de verwensingen door de lucht en geeft hij meer aanwijzingen dan Ronald Koeman.

Goodison Park veert op als de spelers het veld betreden

Stoke City, onder leiding van Mark Hughes, won de laatste twee onderlinge ontmoetingen op Goodison Park en ook vandaag zijn het de gasten die het voortouw nemen. Peter Crouch probeert het met een omhaal, maar het 19-jarige talent Mason Holgate blijft ook nu uiterst kalm en kopt de bal weg voor de voeten van de aanvaller met een rood (Liverpool FC red.) verleden. Enkele minuten later is het weer Holgate die kordaat ingrijpt als Phil Bardsley gevaarlijk dreigt te worden.

everton_5
Idrissa Gueyé regisseert het middenveld

Langzamerhand krijgt Everton meer grip op de wedstrijd. Dat is vooral te danken aan het duo centraal op het middenveld. Routinier Gareth Barry bewijst wederom dat er nog geen slijt zit op zijn carrière en heerst op het middenveld. Nu hoeft Barry ook niet overmatig veel te lopen, want zomeraanwinst ‘Gana’ Gueyé  is overal tegelijkertijd. Met een tomeloze inzet en ongekende felheid zit hij overal met een voet tussen. De Premier League is pas een paar wedstrijden onderweg, maar het lijkt dat het publiek op Goodison een nieuwe cultheld mag gaan omarmen.

De eerste kans van de thuisploeg is voor Ashley Williams. Op een voorzet van Kevin Mirallas kopt de aanvoerder van Wales richting de linkerbenedenhoek. Peter Crouch brengt op de lijn redding voor ‘The Potters’.

everton_6
Kevin Mirallas neemt een corner

De volgende kans is voor Kevin Mirallas, maar zijn schot mist de precisie om keeper Shay Given te verontrusten. Even later is het Ross Barkley die op aangeven van Mason Holgate de bal richting doel kopt. Verdediger Ryan Shawcross onderschept de bal en kopt rustig terug naar zijn keeper. De laatste kans van de eerste helft is wederom voor Kevin Mirallas. Zijn schot (na een intelligente pass van Ross Barkley) vormt echter geen onoverkomelijk probleem voor Given.

everton_7
De spelers gaan een kopje thee drinken; ruststand 0-0

Everton komt fel uit de kleedkamers. Na twee minuten levert dat bijna de openingstreffer op. Lukaku speelt Barkley in die zich ontdoet van twee Stoke-verdedigers, maar de bal vervolgens millimeters voorbij de verre paal schuift. Everton voert de druk nu op. Romelu Lukaku wint het duel van zijn bewaker, stoomt op richting doel en omspeelt Shay Given. Helaas weet Ryan Shawcross zijn inzet op het laatste moment tot corner te verwerken.

De corner wordt door Leighton Baines voor het doel gebracht. Daar maakt Phil Bardsley licht contact met Ashley Williams. Tot verrassing van iedereen op Goodison Park wijst scheidsrechter Oliver gedecideerd naar de penaltystip. Een buitenkansje voor de thuisploeg om op voorsprong te komen. Onder Koeman is Leighton Baines blijkbaar weer gepromoveerd tot de vaste penaltynemer. De inzet van Baines wordt door Given met zijn linkerhand gekeerd. Zeer ongelukkig voor de doelman van Stoke raakt de bal vervolgens de paal, stuitert terug het veld in en raakt de rug van de op de grond liggende Given en verdwijnt tenslotte alsnog in het doel. Het doelpunt wordt uiteindelijk toegekend aan de sluitpost van de gasten.

Met veel fortuin geraakt Everton aan een 1-0 voorsprong

De volgende kans is voor Stoke. Marko Arnoutovic probeert het met een schot van korte afstand. Zijn bal verdwijnt op de deklat. Joe Allen probeert vervolgens de rebound binnen te werken, maar het is Baines die op de lijn redding brengt. Het spel gaat nu op en neer en ondanks dat het geen moment een hoogstaande wedstrijd wordt, blijven beide ploegen op zoek naar een treffer.

Voor Everton is het twee keer Yannick Bolasie die het van afstand probeert. Beide keren mist zijn schot de precisie om Given in de problemen te brengen. In de slotminuten is het bijna nog invaller en boyhood Evertonian Jonathan Walters die zijn jeugdliefde pijn weet te doen. Kordaat ingrijpen van het duo Jagielka/Williams weet die deceptie echter te voorkomen.

everton_8
Leighton Baines gaat het van afstand proberen

Enkele ogenblikken later fluit Michael Oliver voor het einde van de wedstrijd en dat betekent dat ik voor het eerst sinds december 2008 weer eens een thuisoverwinning van Everton mag meemaken. Voor mijn reisgenoot is het al helemaal de eerste keer dat hij een thuisoverwinning van ‘The Toffees’ mag smaken.

everton_12
Houten stoeltjes sieren de Main Stand

Na afloop nemen we nog wat foto’s van Goodison Park en ik vraag me af hoe vaak ik nog naar ‘The Grand Old Lady’ (zoals dit schitterende stadion in de volksmond wordt genoemd) mag komen, voordat de verhuizing naar het nieuw te bouwen stadion een feit is.

everton_9
Mijn favoriete hoek van Goodison Park

Vervolgens begeven we ons naar ‘The Spellow’ pub voor de volgende meet & greet  van vandaag. Na een half uurtje gekletst te hebben met Craig en zijn zoontje Josh, Ged en enkele andere Evertonians die allemaal lid zijn van het ‘Grand Old Team’ forum besluiten we terug te gaan naar het centrum van Liverpool. Daar heb ik afgesproken met Dave die me twee ‘GOT’ mokken zal overhandigen.

everton_11
We hebben flink gelachen op de stoep bij ‘The Spellow’

Aangekomen in het centrum spreken we af bij de Everton shop. Daar aangekomen komt Dave al met zijn gezin aangelopen. Na even kort gepraat te hebben over de wedstrijd nemen we afscheid en gaan we op zoek naar een restaurant om de inwendige mens te versterken. De keuze valt vandaag op Thais. Na gegeten en afgerekend te hebben besluiten we om de dag af te sluiten met een afzakkertje in ‘The Corn Market’. Morgenvroeg zullen we Merseyside alweer moeten verlaten en gaat de reis terug naar Manchester.

Cheers,

G. Erens