In een amusante derby komen Fortuna en MVV niet tot scoren. En dat mag vooral Fortuna zich aanrekenen. Maar ja scorend vermogen en Fortuna zijn nu niet direct twee woorden die je dit seizoen vaak in één zin aantreft…


26 Februari 2003

Fortuna niet voorbij MVV

Fortuna Sittard 0 MVV 0
Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Baart, Geraerts, Van der Hoeven, P. Janssen, Meulenberg, Tychon (60. Rajcomar), Daemen, Cagnazzo, Brusselers (69. Van Barneveld), El Gaaouiri, Gommans.
Toeschouwers: 4.100
Scheidsrechter: Temmink
Geel (Fortuna): P. Janssen, Brusselers
Rood (Fortuna): –

Rond een uur of half acht op deze druilerige maar niet koude woensdagavond betreden we het Wagner&Partners Stadion. Alhoewel daar nog niet zo gek veel te doen is, zien we gelukkig dat de tribunes iets voller zijn dan tijdens het duel tegen Heracles, want dat was wel erg pover. Maar dat mag ook wel, want er staat een heuse Limburgse derby op het programma: de “derby der lage begrotingen”.

Op het veld zien we dat Koning niet van plan is zijn team te wijzigen ten opzichte van het duel in Den Haag vorige week. En daar valt natuurlijk wel iets voor te zeggen, alhoewel we ervan uitgaan dat El Gaaouiri nu wel naast Gommans in de spits zal spelen en niet als extra pion op het middenveld. We gaan er namelijk niet vanuit dat MVV ons 90 minuten gaan vastzetten. Nou ja, dit seizoen is natuurlijk niets uitgesloten.

De tegenstander heet dus MVV en speelt in het rood, met aan beide kanten van het shirt een modieus stuk tape op het shirt. Die tape is zo breed dat zelfs Colin Cramb (en zijn moeder) er jaloers op moet zijn. Kan er echt geen nieuw shirt vanaf?

Moeten we nog iemand kennen van MVV? Tja, Robert van der Weert, maar die is uiteraard weer eens geblesseerd, dus van middelvingers zal de Fortuna supporter vandaag geen last hebben. En natuurlijk Fuat Usta. Fortuna deed hem in de winterstop een aanbieding, maar die was te laag. MVV deed hem blijkbaar een betere aanbieding want hij speelt vanavond in het rood. Eerder dit seizoen werd het in Maastricht 0-0. Het enige wat we van dat duel onthouden, is dat voor het eerste duidelijk werd dat doelpunten scoren niet onze hobby is… Oh ja, en we onthouden nog dat er in het uitvak een aardig sfeertje was! Vanavond is het uitvak ook aardig gevuld. We schatten dat er zo’n 400 MVV supporters aanwezig zijn

.Verder zien we dat de KNVB deze derby serieus neemt, want ze hebben Temmink naar het zuiden gestuurd om hier de zaak in goede banen te leiden. Kijk aan!

Ondertussen zijn de spelers al het veld opgekomen, maar het Limburgs volkslied is nog niet gespeeld. We voelen dus een buitje hangen en ja hoor Ivo van der Bijl komt het volkslied live zingen. Nou ja, dat is natuurlijk voor de liefhebbers. Als Van der Bijl klaar is, Prins Carnaval heeft aangetoond te beschikken over een degelijke traptechniek en als Tom Daemen er niet in is geslaagd een bos bloemen over de gracht gooien (als zelfs dat al niet meer lukt?), kunnen we beginnen.

Voor het eerst sinds weken is ook Fortuna vanaf het eerste fluitsignaal bij de les. De Fortunezen proberen het duel onder controle te krijgen en dat lukt zowaar ook nog. MVV moet terug, maar dat is niet alles. MVV heeft een hoop kleine, maar daarom niet minder vervelende, overtredingen nodig. Fortuna heeft dus in het eerste kwartier een licht veldoverwicht, maar zoals gebruikelijk kunnen we dat niet omzetten in concrete kansen. Of toch? Verrek daar ligt El Gaaouiri weer eens met zijn snufferd in het zand en nog wel in MVV’s strafschopgebied. Normaal gesproken een Schwalbe, maar daar leek het vandaag in de verste verte niet op. Het zag er toch verdacht veel naar uit dat Luthuli een zuivere Wasari scoorde in zijn duel met El Gaaouiri, maar Temmink wil er niet aan. Waarom? Tja, waarom…

Vijf minuten later denkt Tychon: twee halve penalty’s is een hele dus duikt hij gretig in het strafschopgebied. Maar helaas Georges, dat was geen halve penalty, dat was 0,0 penalty en 1,0 Schwalbe.

Maar ach, de wedstrijd speelt zich voornamelijk af op de Maastrichtse helft, dus wij klagen niet. En er komen zowaar ook kansjes. Die komen niet voort uit combinaties, maar uit vrije trappen/corners. Die dode-spel-momenten leveren zo nu en dan chaos op in de Maastrichtste verdediging. MVV’ers moeten tweemaal een bal van de lijn wegwerken, maar klaren dat karweitje naar behoren waardoor het voorlopig 0-0 blijft.


Gommans is het gevaar bij corners

Aan de overkant gebeurt niet zo veel. Taiwo staat er alleen voor en komt niet verder dan een schop richting de enkel van Van der Hoeven. Dat komt Taiwo op geel te staan, terwijl Temmink helemaal niet gezien heeft wat er gebeurde, want het spel was alweer op de andere helft bezig. Temmink gaf gewoon geel op basis van de reactie van het publiek. Klasse scheids!


MVV’s enige spits komt er niet aan te pas

Rein Baart hoeft in die eerste helft slechts één keer serieus in te grijpen als Usta van een metertje of dertig aanlegt voor een schot. En dat was een venijnig schot dat aantoont dat Usta nog steeds een bal lekker kan raken. Maar voor de rest is er weinig te melden, waardoor deze eerste helft op 0-0 eindigt. Fortuna was beter, maar ons scorend vermogen is momenteel 0,0. Dat is behoorlijk frustrerend, maar het is niet anders.

In de rust gebeurt er niet zo gek veel, dus gaan we maar onmiddellijk door naar de tweede helft. MVV komt in die tweede helft iets beter voor de dag, waardoor dit duel aan amusementswaarde wint. Het wordt dus een open wedstrijd, naar beide doelen toe en dat betekent een hoop gedraaf! Je zou natuurlijk ook een lange pass kunnen geven, maar we hebben al zoveel progressie gemaakt dat we nu weten dat we daar de kwaliteiten niet voor hebben. Maar niet getreurd dat gedraaf en de inzet die daarbij getoond wordt is natuurlijk hartverwarmend. Je kunt niet zeggen dat Gommans en El Gaaouiri er met de pet naar staan te gooien. Maar het is dan des te frustrerender als je moet concluderen dat keihard werken niet goed genoeg is om een bres te slaan in de toch geen al te sterke indruk achterlatende verdediging van MVV.

Na een minuutje of twintig lost Rajcomar Tychon af. Hij gaat samen met Gommans in de spits spelen, maar weet de MVV verdediging ook niet van zich af te schudden. Dat wil zeggen, één keer lukt dat wel. Gommans gaat op de goal af en een simpel balletje op de vrijstaande Rajcomar moet voldoende zijn voor een verdiende 1-0. Maar Gommans speelt die bal zo slecht in dat Rajcomar er niet bij kan. Over frustrerend gesproken…


Prince doet zijn stinkende best, maar kan het tij ook niet keren…

Of die frustraties er iets mee te maken hebben weet ik niet, maar we zitten nu in een fase waarin onze twee routiniers weer eens van zich laten spreken. Temmink heeft al driftig gewapperd met kaarten richting MVV en dan weet je dat er vroeg of laat ook aan onze kant kaarten gaan vallen. En laat het nou juist die twee kaartenverzamelaars zijn die hun zoveelste kaart pakken…

Brusselers springt iemand in zijn nek en P. Janssen krijgt geel voor een tackle van achteren in de middencirkel. Ja, in de middencirkel, het was echt een hele nuttige overtreding…. En dus zijn beiden weer eens geschorst voor het volgende duel.

Het goed nieuws voor de volgende wedstrijden is dat Van Barneveld terug is. Joos valt in voor Brusselers en krijgt een staande ovatie. Misschien dat hij scorend vermogen bij zich heeft.


Joos van Barneveld is eindelijk terug!

In het laatste kwart van de wedstrijd krijgt MVV zowaar ook nog kansen. De pijp lijkt leeg bij Fortuna en MVV zou daar nog wel eens van kunnen profiteren. Met name Roeland Geraerts heeft het weer zwaar. Maar MVV gaat veel te gemakzuchtig om met die kansen. Blijkbaar is in Maastricht scoren ook niet makkelijk.

Nee, het lijkt hier op 0-0 af te stevenen en als er nog één speler is die daar iets aan kan veranderen dan is het Gommans. Van hem gaat nog de meeste dreiging uit. We zien een mooie omhaal die keeper Wintjes mooi redt en in blessuretijd kan Gommans net niet bij een mooie voorzet. Komt ie er wel met zijn hoofd bij, dan wint Fortuna met 1-0. Maar hij komt er niet bij en dus eindigt dit duel in 0-0.


Gommans moet ook kapituleren….

Gezien het lichte overwicht van Fortuna een teleurstellend resultaat, maar als je bedenkt dat we na de winterstop 540 minuten hebben gespeeld en niet verder zijn gekomen dan een rake vrije trap van Daemen dan zegt dat genoeg. Gelukkig staat het achterin redelijk goed, zodat we niet altijd met lege handen achterblijven. En dus schrijven zo vlak voor Carnaval nog een puntje op ons conto bij. Dat brengt de teller op dertien, niet echt een carnavalsgetal….