Fortuna en MVV delen de punten op de 115e verjaardag van de Maastrichtenaren. De eerste helft is voor MVV, een groot deel van de tweede helft voor Fortuna. Na de gelijkmaker van Başsan en de rode kaart voor Briels is het de laatste minuten nog even met de billen knijpen, maar de ploeg van coach Oliseh trekt het gelijkspel over de eindstreep. Voetballend was het niet geweldig, strijd en emotie zagen we wel. Zoals het bij elke wedstrijd, maar zeker bij een derby hoort.

2 april 2017

Terechte puntendeling op verjaardag MVV

MVV Maastricht 1 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 23. N’Koyi 1-0, 61. Başsan 1-1.
Opstelling: Santos; Braun, Schuurs, De Regt, Ospitalieri; Briels, Hadzhiev; Başsan, Vlijter, Stokkers (81. Torunarigha), Dianessy (86. Mares).
Toeschouwers: 7.004
Scheidsrechter: Dhr. S. Mulder.
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): Briels (2x geel)

Het is alweer ruim twee weken geleden dat Fortuna voor het laatst in competitieverband in actie kwam. Door twee fantastische vrije trappen van Emrah Başsan werd De Graafschap zonder punten op de trekker naar huis gezet. Doelman Miguel Santos raakte in de laatste seconden van dat duel geblesseerd aan zijn been na onnodig doorgaan van een Doetinchemse aanvaller. Door het tussentijdse interlandweekend heeft de doelman een aantal extra dagen hersteltijd gehad waardoor hij toch beschikbaar is voor de wedstrijd in Maastricht. Dat interlandweekend verliep voor Nederland en Danny Blind in het bijzonder niet al te best. Maar eerlijk gezegd heb ik mijn interesse in het Nederlands elftal tijdens het WK in 1990 al grotendeels verloren, dus meer woorden maak ik er nu niet aan vuil.

De technische leiding van onze club heeft de afgelopen weken gebruikt om gesprekken met spelers te voeren over het volgende seizoen. Inmiddels is duidelijk dat Santos, Stokkers, Ars, Vlijter, Saddiki, Askovski, Braun en Hadzhiev ook volgend seizoen in Sittard te bewonderen zijn. Roald van Hout gaat zich meer concentreren op zijn maatschappelijke toekomst en stapt over naar UDI ’19. Het contract van Aziz Khalouta wordt, zoals verwacht, niet verlengd. Luc Mares, Emir Dautovic, Junior Torunarigha en Demen Roumen mogen vertrekken, al is een langer verblijf voor hen nog niet uitgesloten. De contracten van De Regt, Briels en Ospitalieri lopen af, maar de club heeft al aangegeven graag met hen verder te willen. Over sommige keuzes zou je kunnen discussiëren, maar het is in ieder geval goed dat er in een vroeg stadium is begonnen met de samenstelling van de selectie voor volgend seizoen.

Het uitvak in de Geusselt zal vanmiddag met 495 Fortunezen goed, maar niet volledig gevuld zijn. Er zijn legio oorzaken te bedenken waarom het vak niet uitverkocht is: er staat voor Fortuna (buiten de eer) niks meer op het spel, de verplichte buscombi, de concurrentie van Ajax-Feyenoord, de Ronde van Vlaanderen en het amateurvoetbal, etc. De mensen die wél meereizen, staat een unicum te wachten. Voor het eerst in de historie vertrekken de bussen vanuit Born. Nadat ik in een grijs verleden al eens bij het busstation in Geleen ben opgestapt en in de jaren daarna in Susteren, bij De Baandert en het huidige stadion, vertrekken we vandaag wegens omstandigheden dus vanuit Born. Het gebrek aan parkeerplekken rondom het stadion en werkzaamheden aan de op- en afritten van de A2 in Urmond noodzaakten het Supporters Collectief (onder dwang van de lokale eenheid) tot deze keuze.

Wanneer we door een klein huishoudelijk incidentje iets later dan gepland zijn vertrokken, passeert ons op de A2 in tegengestelde richting een bus met de opdruk van een Roda-speler. Ook meen ik in de gauwigheid nog iets over Kerkrade te kunnen lezen. Enkele minuten later, aangekomen op de parkeerplaats bij Nedcar, blijkt waarom de bus ons passeerde. In al haar intelligentie had de busmaatschappij uitgerekend deze bus geselecteerd om Fortuna-fans richting Maastricht te brengen. Dat dit idee niet met gejuich werd ontvangen, mag duidelijk zijn.

Wie verzint het???

Nadat iedereen in bus 1 heeft aangetoond ook echt een kaartje voor bus 1 te hebben, kan het eerste cluster van vier bussen vertrekken richting De Geusselt. Het halfslachtige dreigement van de chauffeur dat de bus niet rijdt voordat degene met een ‘verkeerd’ kaartje zich heeft gemeld, wekt eerder op onze lachspieren. Daar waar we in voorgaande jaren meestal ter hoogte van Meerssen de autoweg verlieten, gebeurt dat vandaag niet. Tot onze verbazing rijden we de Koning Willem-Alexandertunnel in en nemen de afslag Randwyck/AZM. Via de wijken De Heeg, Heer en Scharn arriveren we uiteindelijk toch bij het bezoekersvak. Een omweg waar je ‘U’ tegen zegt. Enige positieve: we hoeven vandaag onderweg nergens om te wisselen.

Door de omweg arriveert het laatste deel van de supporters pas tien tot vijftien minuten voor de wedstrijd in het stadion. Nog net op tijd om te zien dat Ferry de Regt de warming-up gewoon meedoet en ook aan de aftrap zal verschijnen. Een flinke meevaller, want een dag eerder meldde Fortuna nog dat De Regt teveel last had van zijn knie. Dries Saddiki zou door Ferry’s blessure in de basis starten, maar neemt nu dus plaats op de bank. Verder is de opstelling hetzelfde als die tegen De Graafschap: Santos; Braun, Schuurs, De Regt, Ospitalieri; Başsan, Briels, Hadzhiev, Dianessy; Vlijter en Stokkers.

MVV viert haar 115-jarige verjaardag en dat gebeurt met diverse festiviteiten rondom de wedstrijd van vandaag. En al lopen de gemoederen rondom deze derby regelmatig hoog op, we zouden de wedstrijd tegen de Maastrichtenaren toch niet willen missen. De twee derby’s tegen ‘de Sjengen’ zijn de weinige keren in een seizoen dat we nog echt uitkijken naar een wedstrijd. Ik hoop dan ook van harte dat MVV ook de komende 115 jaar in onze divisie actief zal zijn. Het Maastrichtse volkslied hoef ik daarentegen geen 115 keer meer te horen en aan het gefluit om me heen te horen, geldt dat voor nog minimaal 494 Fortunezen.

Fortuna begint vrij fel aan de wedstrijd en probeert MVV op eigen helft onder druk te zetten. De Maastrichtenaren hadden dat blijkbaar niet verwacht en kunnen hier moeilijk mee omgaan, afgaand op enkele ballen die wild worden weggeknald en over de zijlijn of bij een groen-gele tegenstander terecht komen. Na een minuut of tien neemt MVV het initiatief over.

Knieblessure of niet: Ferry gaat er vol in

Toch is het Fortuna dat na twaalf minuten voor het eerst gevaarlijk wordt. Een hoekschop van oud-Fortunees Joeri Schroyen vliegt over alles en iedereen heen en leidt een counter via onze linkerflank in. Djibril Dianessy gaat er als een speer vandoor, passeert een tegenstander en kan voordat de volgende Maastrichtenaar hem blokt nog net de meegelopen Gavin Vlijter inspelen. Die wordt op zijn beurt omver gelopen door Nick Kuipers. Het komt Kuipers op een gele kaart te staan en levert Fortuna een vrije trap op. Emrah Başsan schiet die buiten het bereik van Bo Geens over en naast het doel.

Joeri gebruikt handen en voeten om Braun te passeren

MVV is in ieder geval wakker geschrokken en heeft de regie na de openingsfase overgenomen. Halverwege de eerste helft komt de 1-0 echter toch nog enigszins uit de lucht vallen. Marco Ospitalieri laat een bal van zijn voet glippen en moet om dit te herstellen een ingooi weggeven. De bal wordt snel ingebracht en belandt bij Luis Pedro. Die zet direct voor op de inlopende Patrick N’Koyi. De slimme N’Koyi duikt net voor Perr Schuurs richting de bal en kopt deze op knappe wijze in de lange hoek achter de kansloze Miguel Santos.

N’Koyi kopt…

… en loopt juichend weg

Tien minuten later krijgt MVV een grote kans op de 2-0. Pedro speelt N’Koyi in de zestien aan. N’Koyi legt de bal met een hakje klaar voor de volgende oud-Fortunees, Pieter Nys. Tot opluchting van de bezoekers brengt Santos redding. De eerste helft is duidelijk voor MVV, maar tot grote kansen leidt dit in de laatste tien minuten voor rust niet meer.

Tijdens de pauze nemen we de tijd om het programmablad door te nemen. En dat ziet er weer prima uit. Met name de informatie over het project ‘Veer Zien MVV’ is interessant om te lezen. Ook leuk om te bekijken is het overzicht van de wedstrijden, waarbij naast het totale toeschouwersaantal ook het aantal meegereisde MVV-supporters staat vermeld. Wedstrijden in De Geusselt worden steevast door tussen de vier- en vijfduizend mensen bezocht. Veel meer dus dan bij onze thuiswedstrijden. Een snelle vergelijking met onze eigen Fortunezen on Tour leert dat MVV bij vijf uitwedstrijden meer fans meenam en Fortuna bij acht duels. Mede gezien de stand op de ranglijst een knappe prestatie van de Sittardse aanhang.

Ook Isitan Gün maakte gebruik van de verplichte combi

Fortuna zal in de tweede helft uit een ander vaatje moeten tappen om nog minimaal een punt aan deze derby over te houden. In de eerste minuten is daar nog niet veel van te merken. In de 53e minuut vergeten we het voetbal echter even om stil te staan bij het plotselinge overlijden van een MVV-supporter. Het hele stadion, inclusief uitvak, gaat staan en applaudisseert een minuut lang. Mooi om te zien en weer een moment waarop je beseft dat er meer is in het leven dan alleen voetbal.

Direct na de minuut applaus krijgt Fortuna twee hoekschoppen achter elkaar. Bij de eerste wordt de bal net voordat Kamen Hadzhiev in kan koppen weggekopt. Dit levert de tweede hoekschop op. Blijkbaar maakt Finn Stokkers daarbij een overtreding, want hij wordt afgefloten door scheidsrechter Mulder. Een vrije trap is voor doelman Bo Geens echter niet genoeg, want in al zijn boosheid gaat hij achter Stokkers aan. Een vermakelijk opstootje volgt, waarbij meerdere spelers betrokken raken. Mulder doet het af met een waarschuwing en houdt de kaarten op zak.

Het shirtje ruilen begon al tijdens de wedstrijd

MVV begint nu wel zenuwachtiger te worden en Fortuna lijkt bloed te ruiken. Met een diepe bal stuurt Schuurs Stokkers weg richting achterlijn. Stokkers tikt de bal terug en raakt  daarbij duidelijk de hand van een MVV-verdediger. De scheids kan het vanuit zijn positie niet zien, de grensrechter echter wel. Uiteraard durft deze geen melding van een handsbal te maken en moeten we het doen met een hoekschop. Die wordt door Başsan hoog bij de tweede paal geplaatst, maar ook nu weer weggekopt door een Maastrichtse verdediger. Vanaf de andere kant neemt Jordie Briels de hoekschoppen en deze keer bereikt hij bij de tweede paal de volledig vrijstaande De Regt. Normaal weet Ferry wel raad met dit soort kansen, maar nu raakt hij de bal helaas verkeerd waardoor deze naast het doel verdwijnt.

Met nog een half uur op de klok blijft Fortuna aanzetten. Ospitalieri geeft vanaf linksachter een diepe bal op Stokkers. In duel met zijn tegenstander krijgt hij nog net zijn voet tegen de bal, maar tot een doelpunt komt het niet. MVV denkt daarna rustig op te kunnen bouwen, maar wordt door Stokkers weer onder druk gezet. Vlijter krijgt de bal en wilt aan een solo beginnen. Daarbij wordt hij aangetikt en dat levert Fortuna een vrije trap op, ruim dertig meter recht voor het doel. Uiteraard neemt Başsan de vrije trap. De bal zeilt langs het muurtje, maar lijkt te weinig snelheid te hebben om Geens te kloppen. De bal stuitert op een paar meter voor het doel echter nog op en dat verrast de MVV-goalie dusdanig dat hij de bal alleen nog maar in de hoek van het doel kan duwen. Alweer de vierde succesvolle vrije trap van de huurling van Galatasaray. Op de gelijkmaker valt niks af te dingen, na rust is Fortuna veruit de meest actieve ploeg.

Geens is verslagen, Başsan heeft weer toegeslagen

Nog geen vijf minuten na zijn gelijkmaker krijgt Başsan een geweldige kans op de 1-2. Stokkers zet weer prima druk en verovert de bal. Başsan wordt diep gestuurd, maar schiet oog in oog met de keeper de bal met rechts in het zijnet. Weer vijf minuten later wordt Vlijter vastgehouden door Steven Pereira. Geel voor Pereira en weer een vrije trap voor Fortuna, op vrijwel dezelfde afstand als tien minuten eerder. Deze keer heeft het schot van Başsan meer snelheid, maar gaat de bal net naast.

Finn liet de MVV-verdediging niet met rust

In de laatste twintig minuten trekt MVV de wedstrijd weer meer naar zich toe. Fortuna heeft geluk dat Pieter Nys het vizier vandaag niet op scherp heeft staan. Na een hoekschop valt de bal voor zijn voeten, zijn inzet is echter te zwak en kan door Santos gevangen worden. Een kwartier voor tijd gaat Schroyen op links door en zet richting eerste paal voor op de inkomende N’Koyi. De Regt is echter attent en blokt de bal. Volgens de MVV-aanhang toucheert hij de bal daarbij met zijn hand, maar scheidsrechter Mulder laat doorspelen. De bal landt voor de voeten van Florian Loshaj die vol uithaalt. Ook dit schot wordt door Santos vakkundig gepareerd.

De tachtigste minuut is inmiddels aangebroken als Briels ter hoogte van de middenlijn een duel aangaat met Alessandro Ciranni. Ciranni is eerder bij de bal, maar Briels haalt toch door, de Belg daarbij vol op zijn been rakend. De gele kaart die volgt is meer dan terecht. Helaas krijgt die kaart twee minuten later een vervolg. Vanaf links stoomt Leroy Labylle op, daarbij achtervolgd door Başsan. Net op het moment dat Labylle Briels nadert, krijgt hij een klein duwtje van Başsan. Jordie heeft op dat moment al een tackle ingezet en die mist Labylle niet. Mulder kan niet anders dan weer een gele kaart geven en daarmee mag Briels voortijdig gaan douchen. Fortuna moet de laatste acht minuten met tien man verder, terwijl MVV aan een laatste poging is begonnen om het verjaardagsfeestje met een overwinning op te kunnen fleuren.

Junior wordt in de lucht geklopt door Kuipers

Sunday Oliseh had tussen de twee gele kaarten door Stokkers al gewisseld voor Junior en brengt even na de rode kaart tot eenieders verrassing Luc Mares in voor Dianessy. Geen verrassing vanwege de tactische gedachte achter de wissel, maar des te meer vanwege de keuze voor Mares. Buiten de vijfentwintig minuten die hij meespeelde tegen FC Dordrecht, speelde hij geen minuut onder Oliseh. Deze week werd bekend dat de optie in Lucs’ contract niet gelicht wordt. In de resterende minuten laat Mares zien dat Fortuna zich over die keuze misschien toch nog maar eens moet bedenken.

Fortuna houdt de laatste minuten van de wedstrijd, inclusief de vier minuten extra tijd, stand en sleept zo een puntje uit het vuur. Fortuna streed voor elke meter en kreeg in de persoon van De Regt en Başsan enkele goede kansen op een tweede treffer. In balbezit blijft het echter moeizaam. MVV creëerde niet heel veel meer goede kansen en waar dat wel gebeurde stond Santos paraat om redding te brengen. Op basis van de gehele wedstrijd is 1-1 dan ook een terechte uitslag, al is vast niet iedereen het daarmee eens.

De meegereisde supporters zijn tevreden

Nadat we nog een kwartiertje in het vak hebben mogen wachten en de meeste MVV-fans het stadion hebben verlaten, mogen we onze bussen op gaan zoeken. De terugreis verloopt hetzelfde als de heenreis: via Scharn, Heer en De Heeg rijden we ter hoogte van het AZM de autoweg weer op. De politiebegeleiding sluit elke oprit af en met een slakkengangetje van circa zestig kilometer per uur tuffen we terug naar Born, alwaar we even na half zes eindelijk arriveren.

Rest mij het buscomité en het bestuur van het Supporters Collectief te bedanken voor de organisatie van de reis. Naast het zichtbare werk (de voorverkoopmomenten en het begeleiden van de bussen) gaan er ook tientallen uren in de overleggen met busmaatschappij, politie, gemeente en clubs zitten. En op het moment dat alle auto’s het parkeerterrein in Born hebben verlaten, lopen deze mensen nog het achtergebleven afval op te ruimen. Kortom, enorm veel werk voor de organisatie van één busreis van tweemaal 21 kilometer en daarbij bedenkend dat je het nooit voor alle 495 reizigers goed kunt doen.

Vrijdag komt Helmond Sport op bezoek. De uitwedstrijd tegen de Brabanders ging destijds door een zondagsschot met 1-0 verloren. Helmond won afgelopen vrijdag met diezelfde cijfers van FC Dordrecht en maakte daarmee een einde van een serie van negen wedstrijden waarin acht keer werd verloren en een keer werd gelijkgespeeld. Ferhat Kaya zal zeer waarschijnlijk in Sittard niet in actie komen, hij brak vorige week tijdens de training zijn hand.