Tot twee keer toe neemt Fortuna een voorsprong van twee doelpunten in de altijd beladen derby in Maastricht. Helaas doet oud-Fortunees Danny Schreurs van zich spreken en zorgt met twee late kopdoelpunten voor een gelijkspel. En daarmee doet Fortuna zichzelf tekort. De play offs zijn nog steeds in zicht, maar dan moet er absoluut gewonnen worden van Almere en Emmen.

18 april 2014

Fortuna doet zichzelf tekort in derby

MVV Maastricht  3 Fortuna Sittard 3

Doelpuntenmakers: 18. Khalouta 0-1, 26. Khalouta 0-2, 47. Ospitalieri 1-2, 56. Vlug 1-3, 80. Scheurs 2-3, 86. Schreurs 3-3.
Opstelling: Kaya; Turan, Dreesen, De Boer, Kis; Janssen (79. Zennaro), Voorn, Vlug; N’Koyi (89. Gulpen), Khalouta, Briels (84. Nepomuceno).
Toeschouwers: 6.656
Scheidsrechter: Kamphuis
Geel: Briels, Khalouta
Rood: –

Uitgerekend afgelopen week werd de uitkomst van het onderzoek naar het politieoptreden rondom de wedstrijd Fortuna-MVV van het auditteam ‘Voetbal en veiligheid’ bekend gemaakt. Of dit tactiek is, weet ik niet. Maar de timing van het publiceren is op zijn minst opvallend te noemen. De ME bleek op die bewuste oktoberavond onjuist aangestuurd, maar excuses van Sjraar Cox of Gery Veldhuis hebben we niet gehoord. Het blijkt toch erg lastig om over je ego heen te stappen, zeker als het zo groot is. Lees meer over dit onderwerp in het artikel Aansturing ME (Deel 2).

Fortuna is door een mooie serie van drie overwinningen nog steeds in de race om een plek in de play offs. De drie gewonnen wedstrijden vertoonden wel telkens een verschillend spelbeeld. Tegen Jong PSV werd met pijn en moeite de 2-1 vastgehouden, op Spangen was Fortuna met drie doelpunten uit vijf kansen uitermate effectief en tegen VVV zagen we wellicht de beste wedstrijd van Sittardse zijde in dit seizoen (met name de eerste helft). Door deze overwinningen en het feit dat MVV ook nog meedoet om een play off-ticket, gaat het vanavond weer ergens om in de derby. Dit in tegenstelling tot vorig seizoen toen beide ploegen al zeker waren van deelname aan de nacompetitie en we werden getrakteerd op een bloedeloze 0-0. Hoewel de wedstrijd tegen VVV nog niet gespeeld was op het moment dat de voorverkoop begon, waren de 550 beschikbare kaarten voor het bezoekersvak binnen enkele uren uitverkocht.

Vanaf half zes verzamelen zich honderden supporters voor het Offermans Joosten Stadion. Wanneer de eerste vier bussen voorrijden, krijg ik het idee niet in Sittard maar in Bulgarije of Roemenië te staan. De geleverde bussen hebben dan ook veel weg van een Oost Europees wagenpark. Gelukkig hebben we maar een reis van een half uurtje voor de boeg en hoeven we niet naar Emmen of Volendam. Een of ander meesterbrein heeft bedacht dat de supporters bus voor bus worden gefouilleerd, waardoor de geplande vertrektijd niet wordt gehaald. Gelukkig hebben we in mijn bus (4) te maken met rustige en keurig opgevoede fans, waardoor het instappen zonder onvertogen woord plaatsvindt. Om 19 uur zitten de eerste tweehonderd supporters dan ook al netjes in De Geusselt.

Het bezoekersvak loopt langzaam vol

De statistieken van ons bezoek aan Maastricht beloven weinig goeds. Van de afgelopen tien wedstrijden in De Geusselt werd er slechts één winnend afgesloten. Twee keer pakten we een puntje en maar liefst zeven keer mochten we zonder punten de bus weer instappen. Gelukkig zeggen statistieken niet alles. De wedstrijden tegen VVV (thuis), Sparta en De Graafschap (beiden uit) toonden dat dit seizoen al aan.

Naast het belang voor de ranglijst is een derby natuurlijk een wedstrijd met een extra tintje. Zeker voor spelers die in het verleden voor de tegenstander uitkwamen. Zo herkennen we in het Maastrichtse kamp uiteraard de namen van Adnan Secerovic en Danny Schreurs, maar ook die van assistent-trainer Edwin Hermans. Aan Fortuna-kant heeft alleen Ramon Voorn een Maastrichts verleden.

Trainer Wil Boessen moet zijn team ten opzichte van de wedstrijd tegen VVV noodgedwongen op één plek wijzigen. Sjoerd Linssen is geblesseerd en wordt vervangen door Kevin Kis. De volledige opstelling: Kaya; Turan, Dreesen, De Boer, Kis; Vlug, Voorn, Janssen, Briels; Khalouta en N’Koyi.

Warming-up in het zonnetje

Als de spelers na de warming up de kleedkamers hebben opgezocht, is het tijd voor een van de grootste ergernissen die we jaarlijks moeten ondergaan. De Maastrichtse speaker wordt zó opgewonden van deze wedstrijd en zijn eigen gebazel dat wanneer hij zijn erecte geslachtsdeel bij knooppunt de Geusselt de A2-tunnel in zou steken, die er pas bij het AZM weer uit zou komen. Alsof we na zijn minutenlange geschreeuw nog niet genoeg zijn gekweld, wordt ook het Mestreechs volkslied weer van stal gehaald. Uiteraard wordt dit met een luid en duidelijk fluitconcert vanuit het uitvak begroet.

De wedstrijd begint en MVV lijkt wat feller van start te gaan. Toch zijn de eerste hoekschoppen voor Fortuna en noteren we enkele kleine kansjes voor de Sittardenaren. Een voorzet van Voorn wordt door Jeffrey Vlug ineens op zijn schoen genomen. De bal verdwijnt echter ruim naast het doel van doelman Castro. Na een kwartier spelen zien we een mooie combinatie tussen Kevin Kis en Aziz Khalouta. Laatstgenoemde ziet dat rechts Jordie Briels is meegekomen. Briels kapt naar binnen, maar zijn schot met links is te zwak om Castro te verrassen.

Fortuna neemt het heft nu volledig in handen en dat leidt in de achttiende minuut tot de verdiende 0-1. Fatih Turan geeft vanaf rechts een hoge voorzet die bij de tweede paal lijkt over te waaien. Dat is echter buiten Khalouta gerekend. Na een perfect getimede sprong en dito kopbal verdwijnt de bal via de onderkant van de lat in het Maastrichtse doel.

MVV lijkt de kluts kwijt en Fortuna blijft heersen. Het kunstje van Turan en Khalouta was zo goed bevallen dat dat acht minuten na de eerste treffer nog eens wordt herhaald. En weer met succes! Deze keer komt Khalouta uitstekend voor zijn verdediger en kopt de bal in de korte hoek binnen. 0-2 na 26 minuten spelen, wie had daarvan durven dromen? Met Turan en Khalouta heb ik meteen twee spelers genoemd die wat mij betreft direct een nieuw contract mogen krijgen. Hopelijk passen ze ook in het plaatje van Peter van Vossen.

Ryanair had beter de lijnvlucht naar Londen kunnen blijven financieren

In het restant van de eerste helft blijft Fortuna de bovenliggende partij en weet MVV vrijwel geen kans te creëren. Vol vertrouwen zoeken we dan ook na vijfenveertig minuten de catering op.

Het vertrouwen in de catering is na dik twintig minuten volledig verdwenen. Op het moment dat ik aan de beurt ben heeft MVV via Ospitalieri al de 1-2 gemaakt. Mijn bestelling van drie cola en één spa blauw blijkt ook al een probleem. De cola is op, net als de spa blauw, en de seven up. Uiteindelijk mag ik blij zijn met drie cola light en een Fanta. Een onvoldoende voor de catering is alvast een zekerheid.

De snelle Anschlusstreffer van MVV brengt Fortuna enigszins aan het wankelen. Maar nog voordat we een nieuwe klap moeten incasseren, slaan we zelf keihard terug. Een prima steekpass van Briels bereikt Jeffrey Vlug die daardoor alleen op Castro af kan. Vlug tikt de bal beheerst langs de uitkomende doelman en tot opluchting van heel Fortuna belandt de bal via de binnenkant van de paal het net.  1-3 voor, maar de weg tot drie punten is nog lang.

Dat blijkt enkele minuten later wanneer Kaya een scherpe voorzet net niet onder controle krijgt. Gelukkig is Turan er als de kippen bij om op te ruimen. Fortuna blijft het volgende kwartier redelijk eenvoudig overeind, waarna Ron Elsen nog maar één troef in kan brengen: Danny Schreurs. In vorm of niet, Schreurs is en blijft een spits die een wedstrijd uit het niets kan beslissen of een goal kan maken.

Met nog ruim tien minuten op de klok valt Roel Janssen uit met kramp. Een gevoelig verlies, want Janssen speelde ook vandaag een prima wedstrijd. Franco Zennaro moet mee gaan helpen de te verwachten Maastrichtse storm te keren. Janssen heeft de bank nog niet bereikt, of de bal ligt al achter Kaya. En wie anders dan Danny Schreurs heeft zijn hoofd na een hoekschop doeltreffend tegen de bal gezet?

Fortuna is door de wissel van Janssen duidelijk minder stabiel en MVV gelooft weer volledig in een gelijkspel. Om voorin wat meer energie te krijgen, brengt Boessen Gevaro Nepomuceno voor Briels. Diezelfde Gevaro kan niet verhelpen dat MVV op een zeer ongunstige plek een vrije trap krijgt. Een vrije trap die op het eerste oog overigens erg makkelijk wordt gegeven door scheidsrechter Kamphuis. De bal ligt aan de rechterkant van het Fortuna-doel tussen het strafschopgebied en de zijlijn. De bal komt voor, wordt ingekopt en valt bij de tweede paal binnen. Dat wederom Schreurs de doelpuntenmaker is, mag geen verrassing heten.

Fortuna moet nu uitkijken dat we niet helemaal met lege handen vertrekken. Maar het lijkt er eerder op dat de ploeg alsnog voor de winst gaat. In de resterende vier minuten reguliere en vier minuten extra tijd, gaat mijn hartslag met de seconde omhoog. Een kopbal van Yoann de Boer wordt van de lijn gehaald, een schot van Nepomuceno gaat voorlangs en een schot van Turan wordt door Castro gepareerd. De grootste kans komt echter op naam van Lars Gulpen, die vlak voor tijd de geblesseerde Patrick N’Koyi vervangen heeft. Gevaro houdt na een goede actie het overzicht en ziet dat Gulpen op links het strafschopgebied is ingelopen en helemaal vrij staat. De voorzet is op maat, de afronding helaas des te minder. Met een halve volley probeert Gulpen te scoren, jammer genoeg gaat de bal ver over. Nadat beroeps-eikel Sjoerd Winkens Khalouta nog een gele kaart heeft aangesmeerd door zich op Kerkraadse wijze te laten vallen bij een hoekschop, vindt scheidsrechter Kamphuis het mooi geweest en fluit voor het einde van de wedstrijd.

Teleurgesteld nemen de spelers het applaus in ontvangst

Fortuna nam tot twee keer toe een voorsprong van twee doelpunten, maar zag die voorsprong door Schreurs teniet gemaakt worden. In de slotfase waren er grote kansen om alsnog de overwinning binnen te slepen, maar het mocht niet zo zijn. Waar ik vooraf waarschijnlijk had getekend voor een gelijkspel, verlaat ik nu met een lichte kater De Geusselt. Het vertoonde spel, de getoonde inzet en het feit dat we voor het eerst sinds het seizoen ’98-’99 drie keer wisten te scoren in De Geusselt bieden in ieder geval vertrouwen voor de laatste twee wedstrijden van het seizoen.

Tot maandag! Come on you Sittard!

Tot slot de beoordeling voor het ‘Thank God it’s Friday’ klassement.

Resultaat: Hier wel drie punten, helaas niet voor Fortuna.
Uitvak: 554 Fortunezen, 10 punten.
Stadion: Er is weinig mis met De Geusselt, 9 punten.
Thuisfans: Opvallend rustig en weinig interactie, 4 punten.
Catering: Eén caterpunt voor 550 man is echt te weinig, datzelfde geldt voor de drankvoorraad. 4 punten
Randvoorwaarden: Maastrichtse stewards niet gezien, slechts enkele programmaboekjes voorhanden, maar wel ruimte voor vlaggen. 6 punten.

Met een totaal van 36 punten komt MVV dit seizoen niet verder dan plek drie op de ranglijst.