Na precies 6.000 dagen wint Fortuna weer een wedstrijd in de Eredivisie. In Breda wordt na een zeer povere eerste helft de rug gerecht en winnen we uiteindelijk na een spannend gevecht met 2-3 van concurrent NAC. Zo is Fortuna halverwege september na vijf speelronden écht terug in de Eredivisie.


16 september 2018

Eerste driepunter in de Eredivisie is een feit

NAC Breda 2 Fortuna Sittard 3

Doelpuntenmakers: 4. Te Vrede 1-0, 41. El Messaoudi 1-1, 53. El Messaoudi 1-2, 71. Kastaneer 2-2, 81. Ňinaj 2-3.
Opstelling: Koşelev; Ciranni, Ňinaj, Dammers, Ospitalieri (88. Essers); El Messaoudi, Rodríguez, Diemers, Smeets; Semedo (69. Lamprou), Novakovich (93. Hutten).
Toeschouwers: 18.712.
Scheidsrechter: Gözübüyük.
Geel (Fortuna): Dammers, Ospitalieri.
Rood (Fortuna): –

Het eerste blok van vier wedstrijden heeft ons geleerd dat Fortuna, op de uitbeurt in Den Haag na, nergens wordt weggespeeld, maar dat er op alle vlakken nog voldoende ruimte voor verbetering is. Met een beetje meer geluk hadden we enkele punten meer gehad, maar dat telt niet. Om echt bij te blijven wordt het tijd voor een overwinning. Kijkende naar het programma van de komende weken lijkt daar voldoende kans toe. Dat Fortuna elke wedstrijd zal moeten knokken voor de punten, staat echter bij voorbaat vast. De eerste wedstrijd na de altijd vervelende interlandbreak vindt plaats in Breda. Tegenstander NAC is het seizoen met 3 punten zwak begonnen en her en der wordt al gesproken van een echte 6 punten wedstrijd. Dat de punten niet zomaar even opgehaald worden blijkt wel uit de recente onderlinge historie. Voor de laatste zege in Breda moeten we zelfs 34 jaar terug in de tijd, toen Fortuna met 0-2 won door goals van Holverda en Houtackers.

Een bijkomend voordeel van het spelen in de Eredivisie is dat er bij uitwedstrijden ineens genoeg tijd is om vooraf nog de plaatselijke binnenstad onveilig te maken. Geen fileleed meer op vrijdagmiddag, maar de wekker op zondagochtend om den lande in te trekken. De bolide wordt in België ook vroeg gestart en via een tussenstop in Geleen arriveren we even voor elven probleemloos in het centrum van Breda. De meeste kroegen en terrassen zijn op dit vroege tijdstip nog gesloten, dus besluiten we verantwoord te starten met een ontbijtje, verse jus en cappuccino. Langzamerhand begint de stad te ontwaken, Brabantse nachten zijn immers lang, en besluiten we op een van de vele terrassen de zon op te zoeken.


PMDS in hartje Breda

Na een paar uitstekende hopbommen van exotische komaf bij Café Zeezicht, een absolute aanrader voor wie van onbekend speciaalbier houdt, wordt het langzaam tijd om koers te zetten richting het Rat Verlegh Stadion. Pluspunten voor NAC, dat haar stadion vernoemd heeft naar één der oude clubhelden. Een verademing in de tijd waar stadions sneller van naam veranderen dan een willekeurige Griekse club van trainer. Dankzij een prima tip wordt de auto strategisch geparkeerd bij de Carglass op een industrieterrein achter het stadion.


Het Rat Verlegh stadion komt in zicht

Eenmaal aangekomen in het stadion sijpelt de opstelling van ons aller Fortuna door. Trainer René Eijer verruilt het 5-3-2 systeem uit de wedstrijd tegen FC Utrecht voor het 4-3-3 systeem waar eerder in de competitie mee gespeeld werd. Kai Heerings wordt vanwege een blessure vervangen door nieuwkomer José Rodriguez. Verder zien we dezelfde namen als tijdens de laatste thuiswedstrijd tegen Utrecht met op doel Aleksei Koselev en achterin Alessandro Ciranni, Branislav Ninaj, Wessel Dammers en Marco Ospitalieri. Op het middenveld wordt de al eerdergenoemde Rodriguez ondersteund door Jorrit Smeets en Ahmed el Messaoudi. De vleugels worden bevolkt door Mark Diemers en Lisandro Semedo, de eenzame spits luistert naar de naam Andrija Novakovich. Nieuweling Lazaros Lamprou zit voor de eerste keer bij de selectie.

Het is prachtig weer in Breda en bijna 19.000 toeschouwers verheugen zich op een lekkere pot voetbal. Ook het uitvak is met 507 supporters weer uitstekend gevuld, ook vandaag zal het aan de vocale support niet liggen. Om even na half drie blaast Serdar Gözübüyük voor de eerste keer op zijn fluit en kunnen de 22 spelers beginnen aan de vijfde wedstrijd van het seizoen. NAC begint uitstekend aan de wedstrijd en voordat iedereen goed en wel op zijn stoel zit ligt de bal al in het Sittardse net. Op het middenveld draait Paolo Fernandes makkelijk weg bij Rodriguez en legt de bal uitstekend achter de laatste linie van Fortuna, waar Mitchell te Vrede koelbloedig afrondt. Niet de start die Fortuna zich wenst in deze belangrijke wedstrijd en het gevoel wordt nog zuurder als blijkt dat Te Vrede buitenspel stond op het moment van passen van Fernandes. Opmerkelijk genoeg ziet de VAR geen reden tot ingrijpen en blijft de 1-0 op het bord.


Vanaf het begin moet er gebikkeld worden

Fortuna lijkt zich meteen te herpakken en probeert direct iets terug te doen. Aan de rechterkant van het veld stuurt Ciranni Semedo de diepte in, die vervolgens uitstekend laag voortrekt richting Novakovich. Die lijkt de bal bij de tweede paal alleen maar voor het intikken te hebben, maar een uiterste krachtsinspanning van Menno Koch voorkomt de goal van de Amerikaanse international. Vervolgens gebeurt er een half uur nagenoeg niets. NAC kan de sterke openingsfase niet voortzetten en laat Fortuna het spel maken. Dat lukt de ploeg echter nauwelijks, Fortuna grossiert in balverlies en het maken van de verkeerde keuzes. Vaak ligt er de nodige ruimte bij de vrije Ospitalieri aan de linkerflank, maar geen enkele speler durft het middenveld over te slaan om zo direct onze linksback te bereiken.


‘Ospi’ schudt Rosheuvel af

Net op het moment dat je verwacht dat het er ook vandaag collectief niet in zit volgt hét hoogtepunt van de eerste helft. Een minuut of vijf voor rust dribbelt Diemers in de richting van het strafschopgebied van NAC. Op de rand van de 16 bereikt hij El Messaoudi die kaatst richting Semedo en direct de diepte in sprint. Semedo lepelt de bal in één beweging over de verdediging van de Brabanders, waar het voor de doorgelopen El Messaoudi een koud kunstje is om de 1-1 binnen te knallen. De voor El Messaoudi in deze competitie onbekende positie achter de spits betaalt zich direct uit. Fortuna en NAC houden elkaar vervolgens in evenwicht, waarna beide ploegen onder een voorzichtig fluitconcert van het thuispubliek de kleedkamers opzoeken.


Koch ziet de bui al hangen…


… en ziet El Messaoudi inderdaad toeslaan

Na rust zien we twee nieuwe spelers aan de kant van NAC, bij Fortuna starten dezelfde elf namen. Fortuna komt beter uit de kleedkamer en dat betaalt zich vijf minuten later bijna uit in een goal. El Messaoudi pegelt van ruim twintig meter prachtig via de binnenkant van de paal raak, echter arbiter Gözübüyük had al gefloten voor een overtreding van Diemers. Nauwelijks een minuut later verspeelt NAC op eigen helft knullig de bal en brengt Diemers El Messaoudi in stelling. Die besluit opnieuw van afstand te schieten en dankzij een enorme blunder van Benjamin van Leer rolt de bal tergend langzaam over de lijn. 1-2 en de eerste voorsprong van het seizoen is een feit.


Ahmed haalt uit, maar niet bepaald onhoudbaar


Maar daar denkt Van Leer gelukkig anders over

Fortuna speelt met meer vertrouwen en NAC lijkt het volledig kwijt. De foute passes stapelen zich op en het publiek keert zich meer en meer tegen de eigen ploeg. Fortuna doet echter te weinig met de situatie, maar duidelijk is dat er een uitgelegen kans ligt om de eerste winstpartij van het seizoen bij te schrijven. NAC probeert het intussen wel, maar creëert bijzonder weinig. Een afstandsschot van Gervaine Kastaneer zorgt voor problemen bij Koselev, die de bal juist op tijd voor de instormde Te Vrede weggraait. De spits raakt hierbij het hoofd van onze doelman, dat hem op een gele prent komt te staan. Met nog ruim twintig minuten te gaan heeft Dammers aan de zijkant van de 16 meter een overtreding nodig op Paulo Fernandes, de beste man aan Bredase zijde. De vrije trap van Mikhail Rosheuvel wordt vervolgens door de volledig vrijstaande Kasteneer via de paal binnengekopt. Fortuna weet de voorsprong niet vast te houden en de vrees voor een krachtig slotoffensief van de thuisploeg groeit. Het publiek gaat er vol achterstaan en zorgt voor de eerste keer vanmiddag echt voor sfeer vanaf de tribunes.


Diemers wordt onreglementair gestopt

NAC mag vervolgens drie hoekschoppen op rij nemen, die telkens voor het nodige gevaar zorgen. De laatste in de rij van corners wordt door Te Vrede in de handen gekopt van Koselev. De slordigheid kruipt weer in het spel van NAC en langzaam neemt Fortuna weer het initiatief. Inmiddels heeft Lamprou zijn officiële debuut gemaakt door Semedo af te lossen. Met nog tien minuten te spelen mag Smeets een hoekschop nemen. Rodriguez loopt slim vrij richting de eerste paal, kopt de bal door, die door een scrimmage door Ninaj wordt binnengelopen. 2-3!

Branislav staat op de juiste plek


Zie wat dat losmaakt!

De laatste tien minuten worden gekenmerkt door opportunistisch spel van NAC, dat door middel van hoge ballen nog een late gelijkmaker probeert te forceren. Grote kansen levert dit niet op, aan de andere kant doet Fortuna te weinig met de geboden ruimte. Clint Essers heeft inmiddels de met kramp kamende Ospitalieri vervangen en in de 93e minuut mag Lars Hutten nog opdraven in de plaats van Novakovich. Een minuut later klinkt dan eindelijk het verlossende fluitsignaal van Gözübüyük. Na exact 6.000 dagen is Fortuna er weer in geslaagd om een Eredivisieduel winnend af te sluiten. Omdat wij de wedstrijd noodgedwongen hebben aanschouwd vanaf de thuistribune blijft de vreugde beperkt tot een voorzichtige klap op elkaars schouder. De spelers vieren inmiddels het feest met het uitzinnige uitvak en het NAC-publiek druipt teleurgesteld af.


Na 6.000 dagen weer een eredivisiefeestje

Het was niet groots wat Fortuna liet zien, maar het was genoeg een om een heel pover NAC naar de nederlaag te spelen. Bovendien is het prijzenswaardig hoe Fortuna zich na een hele zwakke eerste helft terug wist te knokken in de wedstrijd om deze uiteindelijk over de streep te trekken. Met 5 punten uit 5 wedstrijden is het seizoen heel aardig gestart en doet Fortuna volop mee!

Volgend weekend Willem II, ook daar liggen weer voldoende kansen!

Bas Vijgen