Na wederom een bewogen weekje in het Sittardse, reist Fortuna op zaterdag af naar Nijmegen. De eerste helft heeft Fortuna weinig in te brengen, maar blijft met kunst- en vliegwerk en een uitmuntende Ivor Pandur overeind. In de tweede helft neemt Fortuna 20 minuten voor tijd de leiding door debutant Oğuzhan Özyakup, maar krijgt diep in blessuretijd de gelijkmaker te verwerken.

10 september 2022

Domper in absolute slotfase

NEC 1 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 71. Özyakup 0-1, 95. Marques 1-1.
Opstelling: Pandur; Guth, Siovas, Pinto (62. Özyakup), Noslin (37. Vita), Cox; Duarte, Ferati (80. Janssen); Córdoba (46. Seuntjens), Yilmaz, Gladon (80. Erdoğan).
Toeschouwers: 12.500.
Scheidsrechter: Dieperink.
Geel (Fortuna): Duarte, Ferati, Özyakup, Siovas.
Rood (Fortuna): Erdoğan (2x geel).

Na de verloren thuiswedstrijd tegen FC Utrecht barst alweer het zoveelste bommetje van dit seizoen binnen de geledingen van Fortuna. Mickaël Tirpan is blijkbaar zo ontstemd over de gang van zaken op het veld, dat hij door Fortuna wijselijk wordt weggehouden uit de mixed zone.

Thuisgekomen besluit de verdediger vervolgens om alles wat verband houdt met Fortuna te verwijderen van zijn Instagram-account. Een dag later meldt hij zich vervolgens ziek af voor de uitlooptraining bij Fortuna. Na de eerdere incidenten omtrent Tirpan is het duidelijk, dat de ooit door beide partijen zo vurig gewenste samenwerking, zijn langste tijd heeft gehad.

Enkele dagen later, op de laatste dag van de Turkse transfermarkt verlaat Mickaël Fortuna voor Kasımpaşa SK. Een terugkeer dus naar zijn voormalige werkgever. En dat is een stap die op zijn zachts gezegd toch wel enigszins opmerkelijk mag worden genoemd. Was het niet immers datzelfde Kasımpaşa SK waar hij ruim een jaar geleden ten koste van alles wilde vertrekken, inclusief het niet komen opdagen bij trainingen?

Zoals zo vaak zal ook dit verhaal ongetwijfeld twee kanten hebben, Maar de geloofwaardigheid van de speler zal het zeker niet ten goede komen. Hoe dan ook, het verhaal Tirpan bij Fortuna is ten einde. En dat lijkt uiteindelijk de beste oplossing voor alle partijen.

Een verwarrend afscheid van Tirpan

Een dag later komt ook een einde aan Fortuna’s zoektocht naar een nieuwe trainer. De club bereikt overeenstemming met de Spanjaard Julio Velázquez over een contract tot het einde van het seizoen. In het kielzog van Velázquez volgen assistent-trainer Jaime Mut, performance coach Javier Chocarro en data-analist Miguel Pérez zijn voorbeeld.

Hopelijk weet de nieuwe trainer de toch wel redelijk internationaal getinte selectie van Fortuna tot een geolied geheel te vormen. Tegen NEC kijkt Velázquez nog toe vanaf de tribune. Vanaf maandag neemt hij de taken over van interim-trainer Dominik Vergoossen.

Velázquez kijkt mee vanaf de tribune

Aangezien mijn dorpsgenoten en tevens twee vaste verslagschrijvers bij uitwedstrijden beiden op vakantie zijn in het buitenland, wordt mij gevraagd de honneurs waar te nemen voor deze site. Aangekomen in Sittard staan de vier bussen die ons moeten gaan vervoeren naar Nijmegen al klaar. Na wat bijgepraat te hebben met enkele medesupporters, begeef ik me naar bus 1. Ondanks dat de samenstelling van de achterbank ditmaal geheel anders uitziet, heeft Ivo uit respect voor ouderen mijn vaste plek links achterin gereserveerd. Goed geregeld Ivo!

Vanwege de afwezigheid van Michel ben ik vandaag de aangewezen persoon om BOB van mezelf te zijn. Vandaar beginnen we aan de reis met een flesje water. Ongeacht alle goede voornemens weet Ivo me uiteindelijk te overtuigen om toch vooral een paar biertjes te pakken op de heenweg. Eerlijk is eerlijk, het smaakt beter dan water.

Erg veel noemenswaardige gebeurtenissen beleven we niet gedurende de heenreis. Ruimschoots op tijd arriveren we aan de rand van Nijmegen, waarna we een zoals gewoonlijk de niet voor de hand liggende route volgen naar het De Goffert stadion van NEC.

Daar aangekomen gegeven we ons in Seuntjens’ draf naar de ingang. Een Mats Seuntjens die vanmiddag overigens op de bank begint. Iñigo Córdoba krijgt de voorkeur van interim-trainer Dominik Vergoossen. Ivo Pinto is net op tijd hersteld van zijn blessure om de vertrokken Tirpan te vervangen en Arianit Ferati start vandaag in plaats van Doğan Erdoğan. Ivor Pandur krijgt ook nu weer het vertrouwen van de technische staf.

Gaan we hier de eerste punten van het seizoen halen?

Zoals verwacht komt de thuisploeg furieus uit de startblokken. Dat levert al na 2 minuten de eerste grote mogelijkheid op. Een overtreding van Noslin resulteert in een vrije trap voor NEC. Tannane brengt de bal voor, die door Duelund wordt ingekopt. Gelukkig is Pandur op zijn post om redding te brengen.

Enkele minuten later meldt Fortuna zich voor de eerste keer in het strafschopgebied van de tegenstander. Een aanval via Deroy Duarte, Burak Yilmaz en George Cox bereikt Arianit Ferati, die de bal echter niet weet te controleren, waardoor de mogelijkheid op een vroege voorsprong vooralsnog verkeken is.

Deroy Duarte leidde de aanval in

De eerste dertig minuten is NEC heer en meester en komt Fortuna er nauwelijks aan te pas. De Sittardse ploeg heeft grote moeite om overeind te blijven tegen de makkelijk combinerende Nijmegenaren. Ook gedurende de zesde wedstrijd van dit seizoen blijkt duidelijk dat Fortuna nog lang geen ingespeeld team heeft en nog zoekende is naar het juiste spelconcept.

In de 24ste minuut haalt Duarte tegenstander Tannane onderuit op de rand van het strafschopgebied. De vrije trap van de Nijmeegse spelmaker bereikt ditmaal het hoofd van Dimata, die bal op vijf meter van het doel kan inkoppen. Wederom is het Pandur die redding brengt op de inzet.

Na het eerste half uur neemt NEC een beetje gas terug en weet Fortuna zich wat vaker op de helft van de tegenstander te melden. De beste aanval van de Sittardse aanval in de eerste helft is er na balverlies van Tannane. Via Noslin, Cordoba en Paul Gladon komt de bal bij Burak, die onreglementair onderuit wordt gelopen door een NEC-verdediger.

Yilmaz gaat onderuit

De daarop volgende vrije trap wordt uiteraard opgeëist door diezelfde Burak. Zijn inzet vanaf een meter of 25 zeilt richting de rechterbovenhoek, maar wordt met een geweldige reflex uit de kruising getikt door doelman Cillessen.

Twee minuten later is het wederom Fortuna dat de aanval zoekt. Siovas vind Córdoba, die op zijn beurt Noslin weet te bereiken. Zijn voorzet komt terecht bij Gladon, die de inzet echter niet voldoende weet te raken en de bal rolt voorlangs het Nijmeegse doel.

De volgende grote kans is wederom voor de thuisploeg. Een afgemeten dieptepass van Tannane, na een razendsnelle uitbraak, komt terecht bij Tavsan die alleen op Pandur af kan gaan. Die komt goed uit en maakt de hoek voor zijn tegenstander zo klein mogelijk. Ondertussen is ook George Cox terug en met een perfect getimede sliding weet hij de inzet van Tavsan te onderscheppen.

Ivor Pandur bedankt George Cox

Enkele minuten later fluit scheidsrechter Dieperink voor rust en heerst er in het uitvak vooral opluchting dat de tweede helft gelukkig nog niet meer dan een formaliteit is. Duidelijk is wel dat er in de tweede helft uit een ander vaatje getapt zal moeten worden.

Als de beide ploegen zich weer aan de aftrap melden is Mats Seuntjens in het veld gebracht voor Iñigo Córdoba. Bij aanvang van de tweede helft lijkt Fortuna iets meer grip te hebben op de wedstrijd, hoewel NEC onverminderd de makkelijker voetballende ploeg blijft.

In de 62ste minuut moet Ivo Pinto noodgedwongen naar de kant met een blessure. Hopelijk meer een voorzorg, want achterin is de spoeling wel heel erg dun aan het worden. Zijn vervanger is Oğuzhan Özyakup, die vandaag dus zijn debuut maakt in het geel-groene shirt van Fortuna.

Pinto gooit er zijn ziel en zaligheid in

Even later krijgt NEC een corner. De voorzet van Tannane vindt het hoofd van Marques, die vanuit de rug van Guth richting doel kopt. Maar weer is daar Pandur, die zich langzaamaan tot man van de wedstrijd aan Fortuna kant aan het kronen is.

Het spel begint zich nu wat meer op en neer te bewegen. Als Tavsan de bal rand-16-meter verspeelt aan Özyakup, krijgt Fortuna een counterkans. Rémy Vita snelt met de bal richting helft van de tegenstander en passt op Seuntjens, die vervolgens aflegt op Özyakup. Die neemt de bal aan, kijkt even op en haalt vervolgens verwoestend uit. De bal verdwijnt volstrekt onhoudbaar voor NEC-keeper Cilissen in de kruising. Fortuna neemt 20 minuten voor tijd de leiding, 0-1.

Özyakup legt aan voor zijn kanonskogel

Tien minuten voor tijd brengt Vergoossen Roel Janssen en Doğan Erdoğan voor Ferati en Gladon. Drie minuten later krijgt Erdoğan een gele kaart voor het wegtrappen van de bal na een fluitsignaal van Dieperink.

Nog geen vijf minuten later is het diezelfde Erğogan die een onbesuisde tackle maakt rand-zestien-meter. Dieperink twijfelt geen moment en haalt wederom de gele kaart tevoorschijn. Twee keer geel binnen tien minuten en dus einde wedstrijd voor Erdoğan.

Erdoğan druipt af na zijn tweede gele kaart

Vervolgens geeft de vierde man het aantal minuten toegevoegde tijd aan. Zeven minuten zien te overleven met een man minder.

Helaas is het Fortuna ook vanavond niet gegund. In de 95ste minuut krijgen de Nijmegenaren nog een corner. Een teken voor Cillessen om mee naar voren te gaan in deze alles of niets poging. De voorzet van Tannane wordt in eerste instantie weggewerkt door Burak. Tannane brengt de bal echter in het strafschopgebied, waar Dimata de bal doorkopt op Marques. Die tikt van dichtbij de bal achter Pandur, 1-1.

Na het laatste fluitsignaal heerst er dan ook een verslagen sfeer in het uitvak. Iets wat natuurlijk niet geheel terecht is gezien het wedstrijdbeeld. NEC was vanavond de betere ploeg en heeft het vooral aan zichzelf te danken dat men de 1-1 uiteindelijk moest vieren als een overwinning.

Niet alleen verslagenheid in het uitvak vanwege de late gelijkmaker

Voor Fortuna rest er niets anders dan vooruit te kijken naar volgende week, wanneer Excelsior de gast is in Sittard. Een wedstrijd die hoe dan ook gewonnen moet worden. Nieuwe trainer Velázquez kan zich in ieder geval de borst nat maken.