We zijn weer terug op aarde! Na een kleine vijf dagen zweven toont NEC ons dat Fortuna’s succes balanceren op een flinterdun koord is en willen we een rol van betekenis spelen, werkelijk alles moet kloppen. En dat deed het niet, want van het strijdplan komt niets terecht. Na 120 minuten ploeteren staan we doodmoe met lege handen en kunnen we ons richten op het restant van de competitie…  


21 januari 2021

Loodzware avond zonder resultaat

NEC Nijmegen 3 Fortuna Sittard 2

Doelpuntenmakers: 60. Flemming 0-1, 65. Janga 1-1, 97. Bruijn 2-1, 102. Beekman 3-1, 104. Flemming 3-2.
Opstelling: Koșelev; Rota, Angha, Rienstra (48. Cox), Janssen; Smeets (84. Tirpan), Tekie, Moutoussamy (58. Seuntjens); Hansson (101. Kastrati), Semedo (58. Flemming), Polter.
Toeschouwers: 0
Scheidsrechter: K. Blom
Geel (Fortuna): Ultee
Rood (Fortuna): –

Januari is een ontzettend drukke maand. Zaterdag werd met 0-2 gewonnen bij PEC Zwolle en vanavond staat het bekertreffen met NEC alweer op het programma. En dat terwijl zondag landskampioen Ajax het Fortuna Stadion aandoet.

De januaridrukte heeft trainer Sjors Ultee doen besluiten flink te sleutelen aan de basisopstelling van de wedstrijd tegen PEC Zwolle. Dat begint al in het doel. Daarin is sinds enige tijd Yanick van Osch de vaste keuze, maar hij wordt vanavond vervangen door Alexei Koșelev. Ook de verdediging is veranderd. Lazaros Rota keert terug in de basis als rechtsback, met Martin Angha en Ben Rienstra in het centrum. Daardoor schuift Roel Janssen door naar linksback, terwijl George Cox rust krijgt voorgeschreven, net als Mickaël Tirpan.


Sjors Ultee heeft wat moois uitgedokterd

Op het middenveld keert Jorrit Smeets terug. Hij weet Tesfaldet Tekie naast zich. Ook Samuel Moutoussamy is bedeeld met een basisplaats. Zian Flemming krijgt rust en zit op de bank. Aan Moutoussamy de taak om even dreigend te zijn als Flemming. Aan de voorhoede heeft Ultee niet gesleuteld. Lisandro Semedo bespeelt de rechterflank, aan de overkant loopt Emil Hansson. Spits is Sebastian Polter.


Eindelijk mag Alexei Koșelev nog eens keepen

Donderdagavond vormt de slotdag van deze bekerronde en mochten we ons plaatsen voor de kwartfinale, dan is al enigszins duidelijk wie de volgende opponent gaat worden. Dat wordt waarschijnlijk een zware opgave, want onder meer PSV, Feyenoord en Vitesse zijn mogelijk Fortuna’s opponent in de kwartfinale.

Maar zover is het nog láng niet. NEC is geen slechte ploeg en doet het in de Keuken Kampioen Divisie heel behoorlijk. Rechtstreekse promotie is te hoog gegrepen voor de Nijmegenaren, maar een plek in de play offs moet haalbaar zijn. Twee seizoenen geleden speelde Fortuna ook al tegen NEC in de beker en toen ging het evenmin makkelijk.

Toch is het eerste moment voor Fortuna. Vanaf ruime afstand komt Tesfaldet Tekie in actie en probeert eens op doel te trappen. Dat is niet eens zo beroerd, maar zorgt nauwelijks voor gevaar. Dat doet ook het schot van Semedo niet. Vanaf de zijkant wordt Sebastian Polter gezocht, maar de bal wordt weggekopt. Deze valt pardoes voor de voeten van Semedo, maar zijn schot is eerder zwak.


Lisandro Semedo tikt de bal ruim over het doel van Mattijs Branderhorst

De beste kans is na 10 minuten voor Emil Hansson. Een mooie combinatie tussen Polter en Semedo komt bij Hansson terecht, maar hij komt niet goed uit met zijn passen maar wordt door Semedo gehinderd, waardoor hij maximaal een rollertje kan produceren. Mattijs Branderhorst kan de bal makkelijk oprapen.

Toch is het niet alleen maar Fortuna dat de klok slaat, want tijdens een spaarzame uitval krijgt Elayis Tavşan het op zijn heupen. Hij weet enkele Fortunezen aan zich te binden en weet de bal tot bij Souffian el Karouani te krijgen. Maar de back heeft moeite met het niveau tijdens deze wedstrijd en komt tot niks.


Lisandro Semedo snelt voorbij Souffian el Karouani

Als je je ogen dichtslaat en goed luistert denk je dat het ook op de tribunes eenrichtingsverkeer is. Het lijkt alsof een uitvak Fortuna-fans op mijn gang de ploeg naar voren schreeuwt. En dat is niet voor niks, want na een sterke openingsfase komt NEC wat beter in de wedstrijd. Niet dat het tot kansen leidt, waardoor het voorlopig nog 0-0 blijft.

Na een kleine 20 minuten gaat Lisandro Semedo met de bal aan de haal en gaat een één-twee met Samuel Moutoussamy aan. De ‘Canarie’ neemt goed aan en probeert op doel te schieten, maar trapt tegen Javier Vet aan.


Samuel Moutoussamy heeft moeite het spel naar zich toe te trekken

Met Lisandro Semedo is meteen ook Fortuna’s meest bedrijvige speler benoemd. Bijna alle aanvallen gaan over rechts en vaak probeert Semedo Moutoussamy te zoeken. Maar het is nog niet zo eenvoudig om beslissend te zijn voor Moutoussamy. Hij speelt minder direct dan Zian Flemming en het helpt natuurlijk ook niet mee dat het ook voor middenveldbroeder Jorrit Smeets lang geleden is dat hij weer eens aan de aftrap stond.


Jorrit Smeets in fel duel met Rangelo Janga

Na een half uur mag Lazaros Rota ingooien en bereikt Sebastian Polter. Polter speelt Moutoussamy in, maar krijgt de bal niet terug. Moutoussamy draait zich razendsnel om en vuurt de bal richting doel maar zijn schot is te slap.


Sebastian Polter denkt een één-twee aan te gaan

Daarmee hebben we de bijdrage van Sebastian Polter ook wel gehad. De aanvalsleider wordt weliswaar gezocht, maar krijgt de meest onmogelijke ballen aangespeeld en wordt door de flanken niet of nauwelijks bereikt. Emil Hansson heeft een paar keer de kans zijn tegenstander op te zoeken, maar bedenkt zich dan, terwijl ik hem graag eens op snelheid zijn man zou zien passeren. Pas als hij dat gaat doen en een man-méér-situatie creëert is hij van grote waarde voor Fortuna.


Emil, gooi die schroom eens van je af en speel die back kapot!

Toch zit een doelpunt er wel degelijk in als Fortuna het wat beter uitspeelt. Vooral El Karouani heeft het lastig tegen Semedo waardoor er toch iemand moet kunnen worden vrijgespeeld?


Alberto Tomba après-la-lettre

Vlak voor rust lijkt Fortuna dan eindelijk op voorsprong te komen. Lazaros Rota heeft in de gaten dat er aan een aanval wordt gebouwd. Ondertussen speelt Tesfaldet Tekie Semedo in die de bal meegeeft aan Rota. Onze rechtsback snelt het strafschopgebied in en ziet aan de tweede paal Samuel Moutoussamy staan. Zijn voorzet gaat aan de Nijmeegse defensie voorbij, doelman Branderhorst is uitgeteld terwijl aan de tweede paal Moutoussamy maar zijn voet tegen de bal hoeft te zetten.


Lazaros Rota lijkt langzaamaan terug te keren naar zijn oude vormpeil

Maar of het een gebrek aan ritme is of omdat de bal opstuit; Moutoussamy zet wel degelijk zijn voet tegen de bal, maar het lukt hem niet deze in doel te tikken. Hij verzuimt Fortuna met een bonus naar de kleedkamers te sturen waarna Kevin Blom fluit voor de theepauze.

Vlak na rust moet Fortuna een eerste tegenvaller incasseren. Ben Rienstra viel tijdens het duel met PEC Zwolle lelijk op zijn schouder, maar speelde het duel uit. Dat lukt hem vandaag niet, want na enkele minuten in de tweede helft laat Rienstra zich wisselen en komt George Cox alsnog in actie. Daarmee is de vertrouwde back four in ere hersteld.


Martin Angha is door Willy Dullens onder handen genomen!?

Tijdens de eerste helft hebben we aanvallend weinig van NEC vernomen maar tijdens de tweede helft speelt het elftal van Rogier Meijer verder naar voren. Cas Odenthal speelt Jordy Bruijn in die een versnelling hoger schakelt. Doordat de pass van Odenthal door meerdere linies sneed stoomt Bruijn plotseling gevaarlijk op richting doel van Alexei Koșelev. Valk voordat Bruijn bij het strafschopgebied arriveert verslikt hij zich en verliest de bal.


Jorrit Smeets in zijn element: bikkelen met Javier Vet

Na een klein uur grijpt Ultee (noodgedwongen) in. Het ziet er niet naar uit dat Fortuna op deze manier aan een voorsprong komt. Ben Rienstra is er al niet meer bij en zijn bijdrage aan het middenveldspel als centrale verdediger was nihil. En Jorrit Smeets mist zijn voetballende vermogen, terwijl Samuel Moutoussamy niet doortastend genoeg is om openingen te creëren. En dus brengt Ultee Zian Flemming en Mats Seuntjens in.

Dat Seuntjens invalt is een meevaller op zich, want Ultee gaf ’s ochtend nog aan dat Seuntjens op basis van ‘medische gronden’ niet bij de selectie zou zitten. Of was, schuine streep, is er iets anders aan de hand?

Nadat het tweetal is ingevallen wordt het meteen gevaarlijk. Seuntjens dribbelt zich een weg richting doel, maar zijn schot is geplaatst en niet hard genoeg. Even later mag Flemming het proberen. Hij pikt een diepe bal van Martin Angha op en trapt op Mattijs Branderhorst. De doelman keert zijn schot, maar geeft een rebound weg. Flemming denkt niet na en tikt de bal in doel: 0-1.


Zian McGregor heeft toegeslagen

De voorsprong geeft Fortuna niet dat zetje dat de ploeg nodig heeft. Sterker nog: NEC wordt gevaarlijk als Alexei Koșelev zijn doel uitkomt, terwijl Martin Angha de bal wegtrapt. Tijdens de eerste helft kreeg Koșelev amper iets te doen, maar nu moet de sluitpost in actie komen en telkens gaat de hartslag de hoogte in. Koșelev oogt onzeker en mist communicatie met zijn verdedigers.

Niet veel later trapt El Karouani een perfecte voorzet tot bij Rangelo Janga. De lange spits duikt tussen Angha en Roel Janssen op en knikt simpel de gelijkmaker binnen. Terwijl iedereen denkt aan de drukke januarimaand en zo blij was met de voorsprong is Fortuna ineens terug bij af.


Bart de Rooij is moeilijk in bedwang te houden

NEC heeft de smaak te pakken en dringt steeds meer aan. De ingevallen Jonathan Okita maakt het George Cox lastig terwijl ook Koșelev ineens ver uit zijn doel komt. Yanick van Osch is een sobere doelman, heeft zeker niet alles klem, maar de spelers weten waaraan ze toe zijn en dat is bij Alexei Koșelev veel minder het geval. Het zorgt voor onrust in de verdediging.


Zian Flemming haalt nog eens hard uit

Met nog een kwartier te gaan lijkt het er niet op dat Fortuna de wedstrijd binnen 90 minuten naar zich toe gaat trekken. Fortuna komt nog tot een hard schot van Flemming, terwijl Okita keer op keer openingen forceert. Doordat verdedigers moeten kiezen ontstaat er ruimte en komen de Nijmeegse backs ook steeds meer naar voren. En meer en meer mogen ze een voorzet trappen die de verdediging voor problemen stelt.


George Cox moet meer minuten maken dan hem lief is

Vlak voor tijd gaat Jordy Bruijn een dubbelspel aan met Thomas Beekman. De combinatie is niet helemaal goed uitgevoerd, waardoor Roel Janssen tussenbeide kan komen. Aan alles is te zien dat Janssen stuk zit en heel blij zou zijn met een einde aan deze martelgang. In de slotseconden speelt invaller Mickaël Tirpan Flemming aan die Cox bedient, maar het loopt allemaal op niets uit, waardoor het verlengen wordt…


Shit man, verlengen!

Na de hervatting komt NEC bijna aan een voorsprong. Alexei Koșelev krijgt een terugspeelbal te verwerken en in plaats van de bal risicoloos weg te trappen schampt de bal de benen van Janga, waardoor de bal terugkaatst en naast het doel rolt.

In het vervolg van de wedstrijd gaat het van kwaad tot erger en dan met name met scheidsrechter Kevin Blom. Bij een corner staan Cas Odenthal en Sebastian Polter tegen elkaar aan en inderdaad, Polter heeft de verdediger vast. Maar nóg acht spelers hebben elkaar vast. In zijn ooghoeken ziet Blom een overtreding die zwaar genoeg is om er een strafschop voor te fluiten. Polter snapt er niets van, terwijl ook het ongeloof van het gezicht van de rest van de selectie valt af te lezen.


Kevin Blom weet het zeker, terwijl Mats Seuntjens, Roel Janssen en Lazaros Rota twijfelen aan zijn verstandelijke vermogens

Aangezien er geen VAR is kun je niet anders dan je neerleggen bij de beslissing van de scheidsrechter. Sebastian Polter staat hoofdschuddend in de middencirkel; ondertussen trapt Bruijn de strafschop achter Koșelev.


Alexei Koșelev is kansloos

Ondanks de achterstand probeert Fortuna de draad weer op te pakken. Over het veld in Sittard-Geleen is veel gezegd en geschreven, maar de hevige regenval heeft het veld in De Goffert evenmin goed gedaan. Als Rota een steekbal op Mats Seuntjens geeft stuit de bal juist op als de Bredanaar wilt aannemen. Weg kans.

Aan de andere kant doet NEC het beter. Een voorzet van Van Rooij bereikt Janga weer die vrij mag inkoppen. Koșelev gaat naar de grond, maar kan de bal niet voldoende ontzetten, waarna Beekman voor 3-1 zorgt.


Fortuna trapt véél te vaak af

Lang geniet NEC niet van haar marge. Tesfaldet Tekie schuift de bal over 40 meter in de voeten van Zian Flemming die aanneemt, ziet dat Branderhorst uit zijn doel komt en de bal in het doel tikt: 3-2. En ondanks dat Fortuna eigenlijk al in de bus had willen zitten kan het niet anders dan energiek op zoek gaan naar de gelijkmaker.


Zelfs Martin Angha moet zich inschakelen in de aanval

En dat is nog niet zo makkelijk. Want ook bij NEC is het beste er duidelijk vanaf. Fortuna dringt aan, probeer via de zijkanten openingen te forceren, maar echte kansen blijven uit. En dan zit er niets anders op dan ook Koșelev meer naar voren te sturen bij een corner.


Alle hoop is op Alexei Koșelev gevestigd

Het moet nauw lukken dat uitgerekend Koșelev voor een doelpunt zorgt en inderdaad, het slotoffensief levert niets op. Na 120 minuten zwoegen gaat het bekertoernooi als een nachtkaars uit. Fortuna probeerde met een aantal wisselingen met minimale inspanningen de kwartfinale te bereiken, maar het uitgedokterd plan levert niets op.


Snel douchen en de bus in, naar huis

Het kan snel keren in de voetballerij. Een aantal weken geleden toverde het uitloten voor de beker nog lachende gezichten op. Zonder te spelen een ronde verder, met zicht op de kwartfinale. Maar eenmaal in januari aangekomen lijkt Fortuna een beetje met het duel in haar maag te zitten. De agenda is overvol en afgelopen wedstrijd werd met veel fysiek ongemak in Zwolle gewonnen.

Door het rusten van George Cox, die tegen PEC Zwolle aan zijn hamstring voelde werd Ben Rienstra een linie naar achteren gehaald, maar dat experiment mag wat mij de prullenbak in. Rienstra is de Haarlemmerolie van Fortuna’s middenveld en dus onmisbaar. Zet er dan maar een andere verdediger in als achteraan iets gebeurt, maar handhaaf Rienstra als mid-mid.


Zian Flemming heeft de bokkenpruik op

Hetzelfde kan gezegd worden van Zian Flemming. De aanvaller is jong en verdient rust, maar Samuel Moutoussamy voetbalt traag en veel minder direct. Het luistert allemaal heel nauw. Fortuna’s huidige succes is heel broos waardoor het volgende week weer compleet anders kan zijn. Het is zoals Rienstra enkele weken geleden al zei: ‘We zijn niet zo slecht als tijdens de beginfase van het seizoen, maar waarschijnlijk ook niet zo goed als vanaf begin december’.

Zolang er gewonnen wordt van haalbare kaarten zet Fortuna al een flinke stap vooruit en dat is al heel mooi. De realiteit is dat zondag aanstaande Ajax naar Sittard-Geleen komt. De Amsterdammers speelden deze week 30 minuten minder, speelden met veel invallers en hebben bovendien een dag extra rust. Dat maakt de opdracht zondag loodzwaar.

COYS,

Michel Hennen