Trainer Wil Boessen heeft besloten zijn in de zomer van 2014 aflopende contract bij Fortuna niet te verlengen. Reden: Fortuna Sittard is niet volledig stabiel (financieel en organisatorisch) en het zal ook nog wel een à twee jaar duren voordat wel het geval is. Daar wil Boessen niet op wachten.

 

 


Directeur Martin Masset zal niet blij zijn met Boessen’s openbaring. Sinds zijn aanstelling is hij huiverig voor negatieve publiciteit rondom Fortuna. Negatieve publiciteit kan hij niet gebruiken bij het oppoetsen van het imago van de club. Afgelopen week zagen we daar nog een voorbeeld van toen gewezen directeur Jos Alberts zich meldde voor een vermeende achterstallige betaling. Gevraagd om een reactie door Dagblad De Limburger, zei Masset: “We zijn op de goede weg met Fortuna en bouwen aan een gezonde toekomst. De club komt al te vaak negatief in het nieuws. Daar werk ik niet aan mee.

Nu hebben we te maken met een huidige werknemer van Fortuna Sittard die openlijk zegt dat Fortuna niet stabiel is en dat op korte termijn ook niet zal worden. Ik denk niet dat er iemand is die Boessen’s mening bestrijdt, de vraag is: helpen deze uitspraken Fortuna op weg naar stabiliteit?

Een luis in de pels die de club bij tijd en wijle wakker schudt als die dreigt in te dommelen is belangrijk. Mijns inziens is het ontbreken van zo’n luis in de pels in de periode Hans Erkens een van de redenen waarom die man zo lang ongestoord zijn gang kon gaan (zie column: Wensen voor 2010). Echter, ik heb niet het idee dat Fortuna ingedommeld is en weldegelijk inziet dat de weg naar stabiliteit nog lang is. Of het Masset cs gaat lukken die weg succesvol af te leggen is vers twee.

Op weg naar die gewenste stabiliteit is het noodzakelijk dat Fortuna zijn sponsorschare uitbreidt. Wordt het makkelijker om sponsoren te strikken als je trainer zegt dat de club nu niet en ook het komende jaar niet stabiel zal zijn? Zo’n potentiele sponsor zal vriendelijk bedanken en Fortuna vragen over twee jaar nog maar eens te bellen.

Fortuna moet nu ook opzoek naar een nieuwe trainer. Wordt het makkelijker die te vinden als je trainer zegt dat de club nu niet en ook het komende jaar niet stabiel zal zijn? Fortuna krijgt ook te maken met een serie aflopende spelerscontracten. Wordt het makkelijker om spelers over te halen als je trainer zegt dat de club nu niet en ook het komende jaar niet stabiel zal zijn?

Van de andere kant, echt schokkend nieuws bevat Boessen’s openbaring ook niet. En hij heeft zich – in het belang van de club – vast ook nog voorzichtig uitgedrukt door geen voorbeelden te noemen. Dus erg groot is de schade ook niet.

Toch blijf ik met een vraag zitten en daarvoor moeten we terug naar mei/juni 2012. Bij Fortuna Sittard is een paleisrevolutie aan de gang op en naast het veld. Trainer Tini Ruijs gooit de knuppel in het hoenderhok door allerlei organisatorische eisen te stellen. Hij verdwijnt via de achterdeur, terwijl beoogd trainer Ton Caanen aan de voordeur wordt afgeserveerd. Op het bestuurlijk vlak woedt er een – via de media gevoerde – oorlog tussen Jos Alberts cs aan de ene kant en TOF aan de andere kant met een dreigend faillissement op de loer. En wie tekent er onder die toch verre van stabiele omstandigheden een tweejarig contract als trainer bij Fortuna Sittard? Wil Boessen.

Verrast over de aangetroffen omstandigheden kan Boessen dus niet zijn.

Riccardo Welters