Je zou het in de titelrace bijna vergeten, maar de prestaties van de mannen van Braga/Hofland zijn zo sterk, dat de geschiedenisboeken aangepast moeten worden. Afgelopen vrijdag in het duel tegen FC Den Bosch evenaarde Fortuna Sittard een stokoud clubrecord uit 1978: twaalf competitieduels op rij ongeslagen.


De ongeslagen reeks van de mannen van trainer Joop Castenmiller startte op 26 februari 1978 in een uitduel tegen SC Eindhoven, waar Fortuna SC met 1-3 ging winnen. Er volgden nog elf duels waarin Fortuna niet verloor (totale reeks: W-W-G-G-G-W-W-W-W-G-W-G). Het was een seizoen waarin Fortuna met Hans Engbersen, Rob Hutting, Hans Zuidersma en Tini Ruys een breed arsenaal aan scorend vermogen had—in die zin gaat de vergelijking met het huidige seizoen zeker op. Wat te denken bijvoorbeeld van de 7-4 thuisoverwinning op SC Veendam—nog altijd het (gedeeld) doelpuntrijkste duel in de geschiedenis van de club.

De huidige reeks is iets indrukwekkender, omdat er minder gelijke spelen in voorkomen (G-G-W-W-G-W-W-W-W-W-G-W). De start van de reeks valt ook samen met de aanstelling van het duo Claudio Braga / Kevin Hofland (die zich op sociale media overigens nog niet zelf hebben uitgeroepen tot beste coaches van Fortuna ooit).

De lange ongeslagen reeks in 1978 leverde Fortuna overigens niets op: geen kampioenschap; zelfs geen periodetitel. Ook wat dat betreft is er een parallel naar het huidige seizoen: de reeks is nog net niet lang genoeg. Het feit dat het huidige Fortuna een stokoud record evenaart geeft wel aan hoe uniek de prestatie is, die—na het op non-actief stellen van Sunday Oliseh—onder moeilijke omstandigheden moest worden ingezet.

Maar opgelet, elke reeks komt ten einde. Destijds eindigde de reeks verrassend in duel dertien uit tegen hekkensluiter SC Amersfoort. Fortuna verloor met 2-1. Morgen speelt Fortuna in duel dertien opnieuw tegen de hekkensluiter op amper 20km afstand van Amersfoort. Deze parallel mag niet opgaan!

Riccardo Welters