Naast het bezoeken van enkele stadions hoort een wedstrijdbezoek uiteraard ook bij een geslaagde vakantie. Ancona 1905 en Jesina Calcio spelen tijdens ons verblijf niet thuis. Eerst kom ik bij Perugia – Como in de Serie B terecht. Dat betekent een rit van 130 kilometer enkele reis. Tijdens de vakantie kom ik echter een wedstrijd in de Serie D tegen in het plaatsje Fermo, op een uurtje rijden van ons appartement. En dus wordt er op zondag 6 september koers gezet richting het stadion van FC Fermana.

Van zowel F.C. Fermana als tegenstander S.S. Sambenedettese had ik tot op enkele dagen voor deze wedstrijd nog nooit gehoord. Beiden spelen in de Girone F. Dat is een van de negen deelcompetities van de Italiaanse Serie D. En hoewel ik me van het niveau niet veel voorstel, kan de sfeer best nog wel eens leuk worden. Het betreft namelijk een derby, de clubs liggen op slechts vijfenveertig kilometer van elkaar verwijderd.

De rit naar Fermo leidt ons langs de Adriatische kust en verloop zonder enig oponthoud. Zodoende parkeren we de auto al om 13 uur, twee uur voor aanvang van de wedstrijd, op een ideale plek langs de grote weg pal tegenover het stadion. De kassa’s zijn nog dicht, dus zoeken we het terras van de bar tegenover het stadion op voor een drankje. Daar hebben zich al een vijftiental fans van de thuisploeg verzameld, goed herkenbaar aan de blauw-gele clubkleuren die ze dragen.

fermana02

We waren vroeg, dus het was nog rustig

Als om half twee de kassa’s open gaan, haal ik meteen twee tickets voor de lange zijde. Voor €12 mogen we op een zijvak van de hoofdtribune plaatsnemen. De entreepoorten zijn nog dicht en rondom het stadion is nog niet veel te beleven, dus zoeken we de bar weer op. Dat het vanmiddag wellicht niet even rustig zal blijven, blijkt een kwartiertje later als er drie politiebusjes met bemanning naast het stadion parkeren. Er verzamelen zich ook steeds meer fans rondom de bar. Als ik de opdruk van hun shirts moet geloven, zijn het fanatieke fans. Onder andere ‘Ultra’s Curva Duomo’, ‘Irriducibili’ en ‘Torcida’ valt er te lezen.

fermana04

De bijnaam van Fermana is ‘De Kanaries’

Het is inmiddels kwart over twee als er een aantal fans positie begint in te nemen langs de straat. Ze kijken constant de straat, die naar beneden loopt, af. Het lijkt er sterk op dat men fans van de tegenpartij verwacht óf in ieder geval klaar wilt staan voor het geval die het lef hebben om langs hun bar te komen. Als we rond half drie even naar onze auto willen lopen om wat spullen weg te leggen, klinkt er plots geschreeuw over straat en komen er mensen in beweging. Blijkbaar is er één auto met enkele fans van Sambenedetesse fout gereden en draait voor het stadion snel om. Tussen een aantal geparkeerde auto’s zie ik een Italiaan met een dikke steen in zijn handen lopen. Ineens vind ik onze parkeerplaats tegenover het stadion niet meer zo heel ideaal. Door de aanwezigheid van een aantal agenten blijft het gelukkig bij wat geschreeuw en gescheld.

Het stadion van Fermana werd in 1934 in gebruik genomen en is vernoemd naar oud-speler Bruno Recchioni. Hij stopte met voetballen om in de oorlog te gaan vechten en werd in september 1943 door de nazi’s vermoord toen hij zijn wapens niet wilde inleveren bij een wapenstilstand.

fermana01

De deftige entree van het hoofdgebouw

Vanuit onze plek op de hoofdtribune zien we aan de linkerkant het bezoekersvak. Dat bestaat uit een ijzeren noodtribune. De lange zijde aan onze overkant is redelijk nieuw en onder die tribune liggen ook de kleedlokalen. Alleen het middelste deel is overdekt en vandaag zitten er alleen wat journalisten, fotografen en cameramensen op deze tribune.

fermana03

Het bleef stil aan de overkant

Rechts van ons staat de fanatieke aanhang van de thuisploeg op de Curva Duomo. De hoofdtribune bestaat uit drie losse delen. Het middelste deel is bestemd voor vips, sponsoren en bestuursleden. In de twee zijvakken kunnen ‘normale’ supporters plaats nemen. Het vak aan de kant van het uitvak blijft vandaag vanwege veiligheidsredenen gesloten.

Het uitvak loopt langzaam maar zeker goed vol en zal uiteindelijk worden gevuld met zo’n zevenhonderd supporters uit San Benedetto. Later lees ik dat dat een groep van circa 150 van hen de reis naar Fermo per scooter heeft afgelegd. Dat is weer eens iets anders dan een verplichte buscombi. In totaal komen er vandaag 2.500 toeschouwers op deze derby af. Voor een wedstrijd op dit niveau geen slechte score.

fermana06

Het uitvak zat lekker vol

In ons vak zitten vooral families, maar ook een groepje van circa dertig oudere ultra’s die we eerder bij de bar zagen staan. Met duidelijke handgebaren en termen als ‘Samb, Samb, vaffanculo!’ en ‘Maffiosi!’ laten ze duidelijk merken hoe ze over de tegenstander van vandaag denken. Ik kan er wel om lachen, mijn vriendin iets minder.

De wedstrijd begint en zoals ik al verwachtte is het niveau niet bijster hoogstaand. Daar gaat het echter ook niet om. In een periode waarin het Nederlands elftal zelfs van Turkije en Ijsland verliest, kan ik toch zeker geen eisen gaan stellen aan een wedstrijd in de Serie D?! Ondanks het matige spel duurt het niet lang voordat de thuisfans kunnen juichen. Na veertien minuten spelen wordt er een overtreding gemaakt op een Fermana-speler. De toegekende vrije trap wordt door Degano op fraaie wijze in de lange hoek achter keeper Pegorin geschoten. Het feestje wordt voor onze neus gevierd.

fermana07

Degano is de gevierde man

Vier minuten later is het alweer bijna gelijk. Keeper Olczak redt knap op een poging van Pezzotti van Sambenedettese. De waarschuwing komt niet aan bij de Fermana-spelers. In de 22e minuut wordt het alsnog gelijk. Een vrije trap van Pezzotti vanaf de rechterkant vliegt langs alles en iedereen door en belandt in de uiterste hoek van het doel.

Sambenedettese is duidelijk de betere ploeg en nog voordat er dertig minuten op de klok staan, nemen de bezoekers een verdiende voorsprong. Spits Sorrentino wordt diep gestuurd en lijkt een houdbaar schot met links af te leveren. De bal rolt echter toch onder keeper Olczak door. Fermana komt niet onder de druk uit en ziet ‘Samb’ vlak voor rust tot 1-3 uitlopen. Montesi komt vanaf de linkerflank de zestien binnen en wordt onderuit gehaald door verdediger Ficola. De jonge scheidsrechter Di Molfetta kan niet anders dan een strafschop toekennen. Titone rondt rustig af en zet het uitvak in vuur en vlam.

fermana05

Fel duel op het middenveld

In de pauze zoek ik naar een caterpunt. Dat is er wel, maar lijkt in de verste verte niet op de caterpunten zoals we die uit Nederland, Engeland of Duitsland gewend zijn. De toeschouwers van twee tribunes proberen bij één klein kraampje wat frisdrank of een zakje zonnebloempitten te bemachtigen. Ik besluit over te slaan en kijk een beetje achter de tribunes rond.

fermana08

De hoofdtribune is bestemd voor de elite

Fermana komt na rust een stuk feller uit de kleedkamers dan bij aanvang van de wedstrijd. Na tien minuten wordt een voorzet vanaf links door Omiccioli vallend ingekopt. Met een 2-3 stand lijkt de spanning in de wedstrijd volledig terug, maar terugdenkend aan het spelbeeld van de eerste helft kan ik me een verdere comeback van de thuisploeg haast niet voorstellen.

Drie minuten na de aansluittreffer besluit Samb-speler Pezzotti de thuisclub maar een handje te helpen. Terwijl zijn teamgenoot Sabatino geblesseerd op het veld ligt, speelt de maker van het eerste doelpunt, Degano, gewoon verder. Dat zint Pezzotti allerminst en hij torpedeert Degano op niet mis te verstane wijze. Een directe rode kaart is het logische gevolg. De spelers van Sambenedettese zijn echter furieus dat Degano de bal niet uitspeelde bij de blessure van hun teamgenoot, waarna zich een vermakelijk opstootje op het veld afspeelt.

fermana09

Degano ligt op de grond, Pezzotti mag inrukken

Door deze domme actie is Fermana ineens weer helemaal terug in de wedstrijd. De gelijkmaker lijkt dan ook niet lang op zich te laten wachten. Binnen tien minuten na de rode kaart wordt eerst bijna gescoord uit een hoekschop, even later wordt een kopbal van de lijn gehaald. Fermana blijft aandringen, maar een treffer blijft vooralsnog uit.

fermana10

Er viel uiteindelijk toch wat te juichen voor de Curva Duomo

Om de auto heelhuids bij het stadion weg te loodsen en voor de gemoedstoestand van mijn vriendin besluiten we tien minuten voor tijd het stadion te verlaten. De wedstrijd is dan wel vermakelijk, maar niet zo hoogstaand dat ik niks kan missen en het belangrijkste hebben we wel gezien. Fermana zal enkele minuten later via Cremona toch nog de gelijkmaker maken.

Tevreden over het leuke stadion, de amusante wedstrijd en het feit dat onze auto onbeschadigd het strijdtoneel verlaat, rijden we even later richting de kustplaats Porto San Giorgio. Waar de reis volgende keer heen gaat, is nog niet bekend. Maar dat er weer een wedstrijd ingepland wordt, dat is zeker!