Trainer Sjors Ultee kan morgenmiddag uit tegen FC Groningen (aftrap: 14.30uur) niet beschikken over doelman Yanick van Osch die herstelt van een botkneuzing. Daar staat tegenover dat doelman Piet Velthuizen nieuw is in de selectie. Hij is ook speelgerechtigd. Verder zijn alle selectiespelers beschikbaar.

Tegenstander FC Groningen vinden we terug op plek zes in de eredivisieranglijst, acht punten boven Fortuna Sittard. De Groningers zijn dus bezig aan een prima seizoen. Het fundament van het succes is niet zozeer de aanvallende potentie van de Noordelingen. FC Groningen scoorde minder vaak dan Fortuna Sittard (30 om 35) en is aanvallend behoorlijk afhankelijk van Jørgen Strand Larsen (negen doelpunten), zeker nu nummer twee op de topscorerslijst oud-Fortunees Ahmed el Messaoudi (zes doelpunten) geblesseerd is. Na die twee is er niemand die vaker dan driemaal doel trof dit seizoen.

FC Groningen staat zo hoog op de ranglijst, omdat het weinig weggeeft (alleen Ajax en Feyenoord incasseerden minder tegentreffers). FC Groningen speelt dus goed georganiseerd en ligt daardoor op koers voor de playoffs.

Het woord ‘playoffs’ horen we ook voorzichtig in Sittard-Geleen en dan hebben we het niet over de degradatie-playoffs. Mocht Ajax of Vitesse het bekertoernooi winnen dan geeft plek acht in de eindrangschikking recht op deelname aan die playoffs. Fortuna is momenteel drie punten verwijderd van plek acht, dus waarom niet.

Tegen FC Groningen heeft Fortuna nog wat goed te maken. Het thuisduel was wellicht het zwakste duel dat Fortuna dit seizoen speelde. Bovendien kan Fortuna geschiedenis schrijven door voor het eerst vijf uitduels in de eredivisie op rij te winnen. Wellicht kan Fortuna ook profiteren van het feit dat FC Groningen woensdag nog speelde tegen Feyenoord. Een wedstrijd die Fortuna vanuit de luie stoel bekeek.

Vanwege de blessure van Yanick van Osch zal Sjors Ultee een nieuwe keeper moeten aanwijzen. Hij zal kiezen tussen tussen nieuweling Piet Velthuizen en tweede keeper Alexei Koşelev. We vermoeden dat Ultee voor Velthuizen gaat kiezen. Dat is jammer voor Koşelev, die, gezien zijn verdiensten, een vertrek door de voordeur verdient, maar dat sentiment zal niet tellen.

Verder heeft Ultee weinig reden tot het aanbrengen van wijzigingen in zijn elftal. Een elftal dat al weken staat. Dat is ook een compliment aan de medische staf die alle spelers zonder kleerscheuren door de intensieve maand januari en de vorst in februari heeft begeleid.

In de achterhoede verwachten we dan ook geen wijzigingen. Mickaël Tirpan speelt op rechts. Martin Angha en Roel Janssen verdedigen het centrum. George Cox speelt als linksback.

Op het middenveld spelen Tesfaldet Tekie en aanvoerder Ben Rienstra als controleurs; Zian Flemming zorgt voor de aanvallende impulsen. In de voorhoede verwachten we Lisandro Semedo op rechts; Mats Seuntjens op links en topscorer Sebastian Polter in het centrum.

Oud-Fortunezen bij FC Groningen? We herkennen er twee. Ahmed el Messaoudi speelde op huurbasis bij Fortuna in het seizoen 18/19. Wessel Dammers verdedigde drie seizoenen het geel-groen en promoveerde ook met Fortuna Sittard in het seizoen 17/18. El Messaoudi is geblesseerd en speelt dus zeker niet; Dammers heeft geen basisplek bij FC Groningen en start de wedstrijd dus waarschijnlijk op de bank.

Laatste uitoverwinning op FC Groningen? 16 Augustus 1987. Nadat Fortuna het laatste duel van het seizoen 86/87 won in Groningen (0-1), won Fortuna ook het eerste duel van het seizoen 87/88 in Groningen. Henk Duut en John Linford maakten de treffers in het duel dat Fortuna met 1-2 won. Nadien (elf duels) won Fortuna nooit meer in Groningen.

Laatste vijf competitieduels uit bij FC Groningen: V-V-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-W-V-W-W

De KNVB heeft Jannick van der Laan als scheidsrechter aangesteld. De man zal zijn debuut maken in een duel van Fortuna Sittard—geen notering dus in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. VAR Serdar Gözübüyük vinden we terug op plek dertien in de lijst. Onderkant middenmoot. Martin Angha en Zian Flemming moeten oppassen: de eerstvolgende gele kaart levert een uitsluiting op.

Opstelling: Velthuizen; Tirpan, Angha, Janssen, Cox; Tekie, Rienstra, Flemming; Semedo, Polter en Seuntjens

Supporters: De wedstrijd wordt—als gevolg van COVID19-verordeningen—gespeeld achter gesloten deuren. ESPN zendt het duel live uit.