Trainer Sjors Ultee kan morgenmiddag in het uitduel tegen FC Utrecht (aftrap: 14.30uur) vanwege blessureleed geen beroep doen op zes spelers: Wessel Dammers, Djibril Dianessy, Leandro Fernandes, Grégoire Amiot, Mica Pinto en Bo Breukers. Dat betekent dat niemand de ziekenboeg heeft verlaten en er ook niemand zijn intrede heeft gedaan.

Sjors Ultee spaarde afgelopen donderdag meer spelers dan wij gedacht hadden (Alexei Koşelev, Martin Angha, George Cox, Tesfaldet Tekie, Bassala Sambou en Amadou Ciss). Tegenstander FC Utrecht speelde ook op donderdag en spaarde ook zes spelers. Dus daar geen verschil.

Met drie overwinningen in de laatste vier competitie- en bekerduels heeft Fortuna momentum te pakken, maar voorlopig speelt dat momentum zich alleen af in het eigen stadion. Zaak de goede thuisvorm ook eens in de bus mee te nemen naar uitduels. Te beginnen morgen in Utrecht, alhoewel dat geen makkelijke opgave is.

We kunnen ons dus zomaar voorstellen dat Ultee in Utrecht met een versterkte verdedigingslinie zal spelen—het concept dat werkte tegen Feyenoord. Dat zou betekenen dat de terugkerende Alexei Koşelev drie centrale verdedigers voor zich zal zien staan. Branislav Niňaj en de terugkerende Martin Angha spelen zeker; de derde plek is een strijd tussen Clint Essers en Cian Harries. We denken dat Essers opnieuw de voorkeur krijgt. Felix Passlack en de terugkerende George Cox spelen respectievelijk als rechts- en linksback.

Op het middenveld heeft Ultee met de hernieuwd fitte Álex Carbonell een extra optie. We vermoeden dat Carbonell geduld moet opbrengen, want we verwachten dat Ultee vertrouwen houdt in Tesfaldet Tekie, Jorrit Smeets en Mark Diemers.

In de voorhoede heeft Ultee ook ruimere keuze met de van een blessure herstelde Vitalie Damașcan, Damaşcan maakte een getergde indruk in het bekerduel. We vermoeden echter dat ook Damaşcan geduld moet hebben, want we verwachten Bassala Sambou en Amadou Ciss in de voorste linie. Afhankelijk van het scoreverloop gaan we er wel vanuit dat Damaşcan zal invallen.

Oud-Fortunezen bij FC Utrecht? Nee, niemand.

Laatste competitie-overwinning uit bij FC Utrecht? 16 Feburari 1997. 22 Jaar geleden won Fortuna dus voor het laatst van het eerste elftal van FC Utrecht. Miskoop Phil Gray maakte er zijn enige treffer voor Fortuna ooit, die ook nog goed genoeg bleek voor de overwinning (0-1). Miskoop of niet, Jacques Opgenoord verkocht Gray vervolgens voor 600.000 euro aan Luton Town, om de opbrengst vervolgens in een zwart gat te storten.

Laatste vijf competitieduels uit bij FC Utrecht: V-V-V-V-G

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels? W-V-W-G-V

Na prima keuzes van de KNVB in de afgelopen twee duels (Danny Makkelie (de nieuwe leider) en Siemen Mulder) heeft de KNVB ons tegen FC Utrecht opgezadeld met scheidsrechter Jochem Kamphuis, de rode lantaarndrager in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Reken dus maar nergens op. VAR Siemen Mulder, die afgelopen donderdag prima floot in het bekerduel tegen ADO, staat op plek zeven en moet dus niet schromen Kamphuis terug te fluiten.

Opstelling: Koşelev; Passlack, Essers, Niňaj, Angha, Cox; Tekie, Smeets, Diemers; Ciss en Sambou.

Supporters: Er zullen 320 Fortunezen plaatsnemen in het uitvak in Stadion De Galgenwaard. De 100 busreizigers melden zich om 11.00uur bij het Fortuna Sittard Stadion. De 220 automobilisten melden zich op parkeerdek P-0 bij Stadion De Galgenwaard om de omwisselbiljetten om te ruilen.