Trainer Sjors Ultee kan vanmiddag/avond uit bij Feyenoord (aftrap: 16.45uur) geen beroep doen op Lisandro Semedo en Roel Janssen. De eerste is nog geblesseerd; de tweede zit zijn laatste duel uitsluiting uit.

Dat betekent dat Mickaël Tirpan, Felix Dornebusch en Arianit Ferati terugkeren in de selectie. De eerste keert terug van blessureleed; de laatste twee zijn niet langer ziek.

Tegenstander Feyenoord maakt een prima seizoen door. Feyenoord staat keurig tweede in de eredivisie op slechts een punt van koploper Ajax, plaatste zich al als groepswinnaar voor de volgende ronde van de Conference League en is al tien duels ongeslagen in alle competities. Feyenoord behaalt die resultaten met een relatief kleine kern van veertien spelers. Wellicht schuilt daar het gevaar, want het duel tegen Fortuna wordt Feyenoords vijfde duel in dertien dagen.

Fortuna verloor afgelopen donderdag in Alkmaar voor de vijfde maal op rij in competitieverband. Fortuna startte prima in Alkmaar en werd ook beloond met een treffer, maar kon dat goede begin geen vervolg geven. Verrassend, want je zou denken dat juist die treffer vertrouwen had gegeven.

Zolang Fortuna er niet in slaagt om de bal in de ploeg te houden (zodra die veroverd is), blijft de verdediging onder voortdurende druk staan en helaas hebben we de laatste weken kunnen zien dat onze verdediging daar niet tegen bestand is—ook niet in Alkmaar. Pas in de slotfase van de tweede helft, met Ben Rienstra en Andreas Samaris in het elftal, slaagde Fortuna erin langer in balbezit te blijven, waardoor die druk op de verdediging afnam. Zonder iets te creëren overigens.

Sjors Ultee kan dus opnieuw beschikken over Mickaël Tirpan, die al weken pendelt tussen de ziekenboeg en de trainingsvelden. Met een schuin oog zal Ultee toch ook over het duel tegen Feyenoord heenkijken. Volgende week speelt Fortuna tegen PEC Zwolle een duel met meer perspectief op punten. Daar wil je een fitte Tirpan zeker bij hebben. Speelt Tirpan niet, dan mag Nigel Lonwijk opnieuw aantreden als rechtsback.

Centraal verwachten we opnieuw Martin Angha en Ivo Pinto, alhoewel Ultee daar ook kan kiezen voor aanvoerder Ben Rienstra. Dit seizoen speelde Rienstra nog niet centraal in de verdediging, maar met de beschikbaarheid van Andreas Samaris op het middenveld is dat wel een optie geworden. Dat gezegd hebbende, Samaris speelde slechts een half uur in Alkmaar en is dus waarschijnlijk nog niet klaar voor negentig minuten voetbal. George Cox speelt als linksback. Yanick van Osch verdedigt het doel.

Op het middenveld verwachten we Tesfaldet Tekie en Ben Rienstra als controleurs in de basis, met speeltijd voor Andreas Samaris in de tweede helft. Deroy Duarte speelt als aanvallende middenvelder—ook al omdat Arianit Ferati (vanwege ziekte) onvoldoende heeft kunnen trainen voor een basisplek.

In de voorhoede verwachten we de gekende namen. Tijjani Noslin speelt aan de rechterkant; Mats Seuntjens aan de linkerkant. Zian Flemming speelt in de spits.

Oud-Fortunezen bij Feyenoord? We, herkennen er twee. Bryan Linssen doorliep de jeugdopleiding van Fortuna Sittard en maakte ook zijn debuut bij ons in het betaalde voetbal. Hij speelde in totaal veertien duels voor Fortuna, voordat hij vertrok vanwege een nakend faillissement van Fortuna Sittard (wat dan weer niet gebeurde!). Mark Diemers speelde twee seizoenen voor Fortuna, waarin hij 67 maal het geel-groen droeg. Linssen heeft doorgaans een basisplek bij Feyenoord; Diemers niet.

Laatste uitoverwinning bij Feyenoord? 16 December 2018. Drie jaar geleden won Fortuna voor het laatst in Rotterdam van Feyenoord. 1.200 Fortunezen in het uitvak zagen Lars Hutten en Ahmed el Messaoudi elk eenmaal scoren: 0-2.

Laatste vijf competitieduels uit bij Feyenoord: V-V-W-V-W

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-V-V-V-V

De KNVB stuurt Rob Dieperink naar De Kuip om het duel in goede banen te leiden. Oorspronkelijk stond de naam van Jochem Kamphuis op het wedstrijdformulier, maar—vanwege ons onbekende redenen—heeft de KNVB een wijziging doorgevoerd. Onze ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’ toont aan dat het lood om oud ijzer is. Kamphuis staat achttiende; Dieperink veertiende, maar qua score ontlopen ze elkaar erg weinig. Onze hoop is gevestigd op VAR Erwin Blank, die op plek drie staat.

Opstelling: Van Osch; Lonwijk (Tirpan?), Angha, Pinto, Cox; Tekie, Rienstra, Duarte; Noslin, Flemming en Seuntjens.

Supporters: Het duel wordt, vanwege de corona-restricties, gespeeld achter slot en grendel. De enige mogelijkheid om het duel te zien, is inschakelen op ESPN.