Trainer Sjors Ultee kan vanmiddag in het thuisduel tegen SC Heerenveen (aftrap: 14.30uur) geen beroep doen op de geblesseerde Djibril Dianessy en grieperige Bassala Sambou en Patrik Raitanen. Verder staat er ook een streep door de naam van Jorrit Smeets, die na zijn vijfde gele kaart uitgesloten is. Cian Harries is er ook niet langer meer bij. Hij verliet Fortuna eerder deze week. Nieuwelingen Lazaros Rota en Nikolai Frederiksen trainden nog niet mee bij Fortuna en zullen dus vast niet starten, als ze al speelgerechtigd zijn.

Fortuna speelde afgelopen dinsdag het restant van het bekerduel tegen Feyenoord, dat onfortuinlijk verloren ging. Tegenstander SC Heerenveen had geen doordeweekse beslommeringen en dat zou dus een voordeel kunnen zijn. De nummer acht op de ranglijst verloor zijn twee duels na de winterstop. Verzachtende omstandigheid: het waren duels tegen Feyenoord en AZ. Fortuna pakte tot dusverre een punt na de winterstop en zou graag willen aanknopen bij de thuisvorm van voor de winterstop. Ook al omdat de ploegen rondom Fortuna op de ranglijst punten sprokkelen.

We verwachten dat Ultee geen wijzigingen zal doorvoeren in de achterhoede. Dat betekent dat Alexei Koşelev onder de lat staat. Daarvoor een viermansblok. Martin Angha speelt als rechtsback; centraal het duo Branislav Niňaj en Wessel Dammers (aanvoerder); George Cox is linksback van dienst.

Op het middenveld zal Ultee Jorrit Smeets moeten vervangen. De twee meest voor de handliggende vervangers zijn Álex Carbonell en Leandro Fernandes. We vermoeden dat de Spanjaard zijn kans gaat krijgen. Samen met Tesfaldet Tekie moet hij voor de balans gaan zorgen op het middenveld. Verder Felix Passlack en Amadou Ciss.

In de aanval verwachten we geen veranderingen. Vitalie Damașcan speelt in de spits. Mark Diemers moet hem van munitie voorzien, of zelf aan het kanon staan.

Oud-Fortunezen bij SC Heerenveen? Nee, niemand.

Laatste competitie-overwinning thuis tegen SC Heerenveen? 3 November 2001. In het seizoen dat Fortuna zou degraderen, won Fortuna thuis van SC Heerenveen. Joost Volmer maakte de enige treffer van de avond na een avond gedisciplineerd spel en keihard werken voor een resultaat.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen SC Heerenveen: V-W-V-V-W

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels? G-V-G-W-V

De KNVB heeft Ingmar Oostrom aangesteld als scheidsrechter. Het wordt zijn eerste duel in de eredivisie, maar zijn twaalfde duel van Fortuna Sittard. Hij staat keurig op plek vier in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Prima scheidsrechter. Dat geldt niet voor VAR Jochem Kamphuis. Hij staat op plek achttien.

Opstelling: Koşelev; Angha, Niňaj, Dammers, Cox; Tekie, Carbonell (Fernandes?), Passlack, Ciss; Diemers en Damașcan

Supporters: Het gerenoveerde supportershome zal vanmiddag geopend zijn. Zeker voor of na het duel binnenlopen. Datzelfde geldt voor de fanshop en het Fortunamuseum.