Trainer Sjors Ultee kan vanmiddag thuis tegen Vitesse (aftrap: 14.30uur) geen beroep doen op Mickaël Tirpan. Hij is nog steeds geblesseerd en zal er zondag op de laatste speeldag van het seizoen 20/21 ook niet bij zijn. Dario Van den Buijs en we vermoeden Piet Velthuizen keren wel terug van blessures. Verder is iedereen fit en speelgerechtigd.

Tegenstander Vitesse staat op plek vier en heeft er dus een prima seizoen op zitten. Plek vier geeft recht op deelname aan de derde voorronde van de Conference League. De top drie is onbereikbaar voor Vitesse en alleen Feyenoord (vijf punten achterstand) kan Vitesse nog verdringen van de vierde plek, maar dan moet Feyenoord tweemaal winnen en mag Vitesse maximaal een punt pakken uit de twee slotduels. Met duels tegen Fortuna Sittard en Ajax op het programma, zou het kunnen dat Vitesse inderdaad maximaal een punt gaat pakken, maar gaat Feyenoord zijn resterende duels winnen?

Fortuna zal hopen dat Feyenoord in ieder geval zijn eerste wedstrijd wint (tegen Heracles Almelo), waardoor Fortuna bij winst op Vitesse een plekje kan opschuiven op de ranglijst. Voor plek acht, die recht geeft op deelname aan de play-offs, moet Fortuna niet alleen Heracles Almelo maar ook Sparta Rotterdam voorbij. Dat wordt niet makkelijk, want de Kasteelheren hebben niet alleen drie punten meer, ze hebben ook een beter doelsaldo.

De enige variabele in de bovenstaande bespiegelingen waarop Fortuna invloed heeft, is de uitslag van het eigen duel tegen Vitesse. Daar zal de focus dan ook op liggen. Fortuna verloor eerder dit seizoen met 2-0 in Arnhem. Het was het tweede duel onder Sjors Ultee en de kentering was weliswaar niet zichtbaar op het scorebord, maar wel op het veld. Sindsdien is Fortuna een stuk sterker geworden, dus wie weet slaagt Fortuna er in extremis toch nog in een top zeven ploeg beentje te lichten.

Sjors Ultee zal ondanks de nederlaag in Alkmaar weinig reden hebben zijn achterste linie te wijzigen. Ook de terugkerende Dario Van den Buijs zal geen basisplek centraal in de verdediging krijgen. Daarvoor is het duo Martin Angha en Roel Janssen te solide op dit moment. Aan de zijkanten verwachten we Lazaros Rota (rechts) en George Cox (links). Yanick van Osch staat onder de lat.

Op het middenveld verwachten we ook de drie gekende namen: Tesfaldet Tekie en Zian Flemming vergezellen daar aanvoerder Ben Rienstra.

In de aanval verwachten we Lisandro (rechts) en Mats Seuntjens (links) aan de zijkanten. Zij zorgen voor de aanvoer richting Sebastian Polter die in de spits speelt.

Oud-Fortunezen bij Vitesse? Op het veld niemand. Ernaast herkennen we keeperstrainer Rein Baart, die begin deze eeuw precies 100 maal het (keepers)shirt van Fortuna Sittard droeg.

Laatste thuisoverwinning op Vitesse? 27 Januari 2019. Twee seizoenen geleden won Fortuna voor het laatst thuis tegen Vitesse. En wie zal dat nog vergeten? Een kwartier voor het einde maakte Lars Hutten een vroege Vitesse voorsprong ongedaan, maar toen moest het hoogtepunt nog komen. In blessuretijd scoorde Finn Stokkers vanuit een onmogelijke positie de winnende!

Laatste vijf competitieduels thuis Vitesse: V-W-G-V-G

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-W-W-V-V

De KNVB heeft Marc Nagtegaal aangesteld als scheidsrechter voor het duel tegen Vitesse. Hij floot slechts eenmaal eerder een duel van Fortuna en dat is onvoldoende voor een notering in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Hetzelfde geldt voor Stan Teuben die als VAR fungeert. Ook hij floot slechts eenmaal een duel van Fortuna Sittard. De KNVB stelt dus onervaren scheidsrechters aan voor dit duel, waarmee de KNVB laat blijken hoe belangrijk ze dit duel in Zeist vinden.

Opstelling: Van Osch; Rota, Angha, Janssen, Cox; Tekie, Rienstra, Flemming; Semedo, Polter en Seuntjens.

Supporters: De wedstrijd wordt—als gevolg van COVID19-verordeningen—gespeeld achter gesloten deuren. Wat ESPN gaat doen op deze dag waarop negen duels tegelijkertijd gespeeld worden, is onduidelijk.