Trainer Sjors Ultee kan vanavond uit bij Vitesse (aftrap: 18.45uur) geen beroep doen op Lisandro Semedo, Zian Flemming, Arianit Ferati en Mickaël Tirpan. Dat betekent dat alleen Ivo Pinto terugkeert van blessureleed. Verder is iedereen speelgerechtigd.

Semedo hervatte onlangs de veldtraining en boekt dus progressie, maar zal voorlopig nog niet kunnen spelen. Voor Flemming komt het duel tegen Vitesse te vroeg, maar hij zou komende week thuis tegen NEC Nijmegen weer beschikbaar moeten zijn. Datzelfde geldt voor Arianit Ferati die ook de training weer heeft hervat. Mickaël Tirpan viel geblesseerd uit tegen Ajax en zal er dit weekend ook niet bij zijn.

Voor Vitesse wordt het duel tegen Fortuna het vijfde duels in dertien dagen. Vanwege de deelname aan de Conference League heeft Vitesse al elf competitieve duels gespeeld tegen Fortuna vijf. Die Europese beslommeringen lijken hun tol te eisen in de competitie, die Vitesse met drie overwinningen en drie nederlagen is gestart. Afgelopen woensdag won Vitesse weliswaar in Groningen, maar het kon in 45 minuten niet scoren tegen negen Groningers.

Fortuna speelde dinsdag tegen Ajax, maar kon—in tegenstelling tot afgelopen seizoen—geen partij bieden. In die zin bevestigde het duel dat de selectie dan wel nauwelijks gewijzigd mag zijn ten opzichte van vorig seizoen, het spelniveau ligt dit seizoen voorlopig een stuk lager. De taak is aan Sjors Ultee om het niveau snel op te krikken, want in oktober staan er vier competitieduels op de kalender, waarin Fortuna de punten moet gaan pakken (NEC, Cambuur Leeuwarden, Willem II en Go Ahead Eagles).

In de verdediging zal Ultee de geblesseerde Mickaël Tirpan moeten vervangen. Hij kan kiezen voor Deroy Duarte die Tirpan verving tegen Ajax, maar het ligt meer voor de hand dat de teruggekeerde Ivo Pinto zal spelen als rechtsback. Verder Martin Angha en Roel Janssen in het centrum en George Cox als linksback. Yanick van Osch verdedigt het doel.

Op het middenveld verwachten we aanvoerder Ben Rienstra en Tesfaldet Tekie centraal. Mats Seuntjens speelt als aanvallende middenvelder ter ondersteuning van centrumspits Bassala Sambou. Verder verwachten we Deroy Duarte aan de linkerkant en zal Ultee opnieuw een keuze moeten maken tussen Emil Hansson en Samy Baghdadi, die prima inviel tegen Ajax. Wij gokken op Baghdadi.

Oud-Fortunezen bij Vitesse? We herkennen Nikolai Baden Frederiksen, die in het seizoen 19/20 even op huurbasis bij Fortuna speelde, maar covid maakte al snel een einde aan zijn Sittardse avontuur. Afgelopen seizoen verhuurde Juventus hem aan WSG Tirol, waarvoor hij achttien maal scoorde in 31 competitieduels. Reden voor Vitesse om hem over te nemen van Juventus.

Laatste uitoverwinning bij Vitesse? 6 Maart 1999. Inderdaad, het is alweer even geleden dat Fortuna in Arnhem won. Fortuna won die middag met 2-1 van Vitesse. Ronald Hamming en Regillio Simons zorgden voor de treffers.

Laatste vijf competitieduels uit bij Vitesse: V-V-V-G-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-V-V-G-W

De KNVB heeft Ingmar Oostrom aangesteld als scheidrechter. Hij staat op plek vijf in de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Geen verkeerde keuze dus van de KNVB. Dat geldt niet voor VAR Martin Pérez, die we terugvinden op plek dertien in de lijst.

Opstelling: Van Osch; Pinto, Angha, Janssen, Cox; Tekie, Rienstra, Seuntjens; Baghdadi, Sambou en Duarte.

Supporters: De 265 Fortunezen die meereizen naar Arnhem zullen een geldige QR code moeten tonen bij de entree van het stadion. Busreizigers melden zich om 16.00uur bij het Fortuna Sittard Stadion. Ga je niet mee naar Arnhem, dan kun je het duel op ESPN bekijken.