Aan het begin van elke week neem ik me voor me nergens meer over te verbazen als het over Fortuna Sittard, Roda JC of de fusieclub gaat. Elke week zit ik er weer naast.


Nadat ik vorige week met verbijstering en ongeloof het gedrag van Roda JC directeur Huub Narinx tot me nam, die de gemeenteraad van Kerkrade schoffeerde omdat die raad slechts 1 miljoen euro beschikbaar stelde om zijn puinzooi op te ruimen, deed Roda JC voorzitter Olaf van Eijndhoven dat eerder deze week nog eens dunnetjes over.

Een week geleden vernamen we uit zijn mond dat een ‘stand alone’ Roda JC geen bestaansrecht meer had, lees failliet zou gaan. Dat was vóór de beruchte gemeenteraadsvergadering. Een paar dagen nadien vernamen we uit zijn mond dat Roda JC niet failliet zou gaan als de fusie onverhoopt niet zou doorgaan. Er lag een plan in de kast.

Wat anders moet ik constateren dan dat Olaf van Eijndhoven de gemeenteraad vals heeft voorgelicht? Trouwens, als er nog een plan in de kast ligt in Kerkrade, klopt dan de conclusie van onderzoeksbureau Hypercube nog wel dat Roda JC al het mogelijke heeft gedaan om de club zelfstandig overeind te houden? Hoe dan ook, vanochtend viel ik weer van verbazing achterover.

Het lijkt wel of de bestuurders van Roda JC en Fortuna Sittard in een hevige strijd verwikkeld zijn over wie de grootste schoffering achter zijn naam kan laten noteren. Dagblad De Limburger hield aan de vooravond van het treffen FC Omniworld – Fortuna Sittard een interview met de huidige trainer van FC Omniworld en oud trainer van Fortuna Sittard: Henk Wisman.

De krant wilde onder andere weten of Wisman nog geld te goed had van Fortuna Sittard. Wisman had – denk ik – niet zoveel zin in die vraag, maar gaf toe dat hij inderdaad nog geld te goed had van Fortuna, maar dat hij niet de geschiedenisboeken in wilde gaan als de man die Fortuna het laatste zetje richting ravijn gaf. Kortom, hij ging dat geld niet onmiddellijk opeisen. Met frisse tegenzin wel te verstaan, want de Nederlandse rechtsorde staat natuurlijk geheel aan zijn zijde.

“Hoor en wederhoor” moet DDL hebben gedacht en dus vroeg de journalist Fortuna directeur Hans Erkens naar zijn mening over de “zaak Wisman”. Hou je goed vast, hier is die reactie:

Ja, meneer Wisman heeft nog geld te goed van ons. En ja, dat gaan we betalen. Daarover hebben we afspraken gemaakt met Gerard Marsman van de CBV. We kijken aan het einde van de week of we het geld nu overmaken of dat we dat later doen. Meneer Wisman krijgt zijn geld. Maar volgens mij komt hij op het moment niet om van de honger. Anders moet hij meteen bellen.

Door bestudering van het gedrag van types als Narinx, Van Eijndhoven en Erkens krijgen we langzaam een beeld van bijvoorbeeld de rechtsorde die geldt in het parallelle universum waar deze heerschappen vertoeven. De rechtsorde werkt er alsvolgt: verplichtingen die voortvloeien uit een contract zijn pas dan (telefonisch) afdwingbaar als een van de partijen die dat contract zijn aangegaan dreigt om te komen van de honger.

Het is maar dat u het weet. Toegegeven, Dennis Krijgsman mag zich op zijn borst kloppen: hij wist het zeven jaar geleden al.

Riccardo Welters