Na het 0-1 verlies tegen Sparta herstelt Fortuna zich knap door met 0-2 bij PEC Zwolle te winnen. Vooral tijdens de eerste helft houdt Fortuna de tegenstander onder de duim, terwijl PEC pas in het spel voorkomt als Fortuna in de slotfase noodgedwongen veel moet wisselen. En dat is het enige minpunt van de avond. Begint januari haar tol te eisen?  


16 januari 2021

Fortuna speelt PEC zoek 

PEC Zwolle 0 Fortuna Sittard 2

Doelpuntenmakers: 57. Flemming 0-1, 89. Seuntjens 0-2.
Opstelling: Van Osch; Tirpan (87. Essers), Angha, Janssen, Cox (74. Rota); Rienstra, Tekie, Flemming (74. Seuntjens); Hansson (87. Kastrati), Semedo (76. Smeets), Polter.
Toeschouwers: 0
Scheidsrechter: C. Bax
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Na de 1-3 overwinning bij SC Heerenveen droomden velen onrealisatisch van het linkerrijtje. Het thuisduel tegen Sparta toonde aan dat het daarvoor nog wat te vroeg is. Sparta speelde domweg beter en tijdens één van de spaarzame hoogtepunten wist het zelfs te scoren.

De Spartaanse controletorens achteraan en mannetjesputters op het middenveld zorgden ervoor dat Fortuna zelden of nooit haar eigen spel kon spelen en de tweede helft veel kansen uitbleven. Eigenlijk leverde alleen Lisandro Semedo’s poging om Maduka Okoye te verschalken enig gevaar op.

Sebastian Polter lag aan de ketting, Zian Flemming kreeg geen poot aan de grond terwijl ook de buitenspelers vleugellam waren. En als ook Acun Ilıcalı zijn Global Express aan de grond houdt is het verhaal rap geschreven.

Vanwege de opgebouwde bonus staan we er nog altijd prima voor, maar dat moeten we wel zo houden. Niet verliezen in Zwolle is daarom het devies. Het verlies tegen Sparta wordt door Sjors Ultee vooral gewijd aan de tegenstander, waardoor hij vrijwel vasthoudt aan zijn basiselftal.


Zian Flemming is blij dat Roel Janssen zijn ploeggenoot is

Slechts op één positie voert de Utrechter een wijziging door. Dat is niet in doel, want Yanick van Osch is stilaan onomstreden. Daar waar na de trainerswissel Lazaros Rota terugkeerde als rechtsback, wordt hij nu een eerste maal naar de bank verwezen. Nieuwbakken aanwinst Mickaël Tirpan neemt Rota’s positie over. Naast hem, in het centrum van de verdediging, weet hij Martin Angha en Roel Janssen. Linksback is vanzelfsprekend George Cox.

Op het middenveld spelen Ben Rienstra en Tesfaldet Tekie centraal, met Zian Flemming in een zwervende rol. Dat is flink balen voor de kapitein van weleer, Jorrit Smeets. Maar Flemming en Tekie hebben iets dat Smeets niet heeft, terwijl Rienstra (die ook diepgang heeft) voor meer rust zorgt.

De flanken worden bespeeld door Lisandro Semedo op rechts en Emil Hansson op links. In de spits speelt Sebastian Polter.

Het wordt sowieso een andere wedstrijd als alle andere, want ook in Zwolle sneeuwt het. De sneeuw is echter niet van dien aard dat scheidsrechter Christiaan Bax niet om 20.00 uur de wedstrijd op gang kan fluiten. En dan is het des te zonde dat er geen publiek aanwezig mag zijn. Want hoeveel lol hadden we niet in Apeldoorn toen zich voorafgaande aan de wedstrijd een sneeuwbalgevecht ontspon waarbij Frans Körver als kers op de taart na een voltreffer de sneeuw achter zijn brillenglazen moest wegvegen?


AGOVV-taferelen in Zwolle

Na acht seconden laat Mickaël Tirpan iets van zijn intenties zien als hij bovenop Mike van Duinen zit en meteen het duel wint. Het is het startschot voor een prima periode. Want als Tirpan Lisandro Semedo aanspeelt zoekt hij meteen de vrije ruimte aan de andere kant van het veld. Daar staat Sebastian Polter die de bal in de richting van Ben Rienstra kopt. Maar de bal is juist wat te scherp, zodat Michael Zetterer de bal kan oprapen.


Ben Rienstra komt net te laat

Zonder gevaarlijk te worden zijn de openingsminuten voor Fortuna. Dat verandert als Sam Kersten een solo van George Cox onreglementair stopt. Het levert Fortuna een vrije trap op die Zian Flemming gaat nemen.

De bal ligt schuin voor doel, op zo’n 25 meter. Het schot is dusdanig hard en scherp dat doelman Zetterer de bal alleen met behulp van de paal uit zijn doel kan ranselen. Keert daarmee de rust ietwat terug? Nee hoor! Want 100 tellen later staat Semedo plotseling alleen voor de doelman. Hij heeft niet in de gaten hoe groot zijn kans is, want hij tikt de bal gehaast naast het doel.


Lisandro Semedo komt plotseling in balbezit

PEC Zwolle weet even niet waar het te zoeken, want het staat met de rug tegen de muur als het een hele reeks corners moet incasseren. Uiteindelijk schampt Roel Janssen de bal, waardoor de bal naast het doel rolt.


Het gevaar is voor even geweken

Na een kwartier schotelt Fortuna de kijkers de mooiste aanval tot dusver voor als de bal over een x-aantal schijven op rechts terecht komt. Mickaël Tirpan heeft gezien dat hij moet aansluiten, sprint naar voren en trapt de bal richting de kruising. Maar vanavond is doelman Zetterer in vorm, want ook deze bal tikt hij met de nodige moeite uit zijn doel.


Mickaël Tirpan trapt de bal richting kruising

Je vraagt je af wanneer eindelijk het balbezit in een doelpunt wordt omgezet of wanneer ‘De Blauwvingers’ profiteren van Fortuna’s gebrek aan scorend vermogen, want dit ziet er weliswaar prima uit, maar werkt tevens flink op de zenuwen.

Ben Rienstra is Fortuna’s beste speler vanavond en laat anderen beter functioneren. Met simpele tikjes verdeelt hij het spel, maar hij loopt ook regelmatig uit positie. Daardoor is een lange Zwolse bal ineens razend gevaarlijk als het vier tegen één of vijf tegen twee wordt. Aan de linkerkant is Mike van Duinen er vandoor, maar plotseling kapt hij terug, waardoor een resem Fortunezen kan terugkeren in positie.

Ook na een half uur duikt PEC nog een keer voor het doel van Yanick van Osch op, maar George Cox heeft het gevaar in de gaten en loopt Eliano Reijnders van de bal. Daarmee is het verhaal van ‘De Blauwvingers’ voor de eerste helft wel geschreven.


George Cox haalde weer een ruime voldoende

Maar niet het verhaal van Fortuna. Want na dik een half uur ontfutselt Sebastian Polter Bram van Polen de bal en speelt door op Flemming. De voormalige PEC-speler loopt goed door, heeft een ruime voorsprong op zijn bewakers, maar trapt tegen Zetterer aan, in plaats van Fortuna aan een voorsprong te helpen.

Langzaamaan wordt het tijd op een voorsprong te nemen. Maar dat lukt ook Emil Hansson niet. Hansson beleefde tegen Sparta een lastige avond, maar komt tegen PEC veel beter uit de verf en trapt de bal vanaf de hoek van het strafschopgebied op de deklat.

Een mooiere kans is niet aan Sebastian Polter besteed. Fortuna zet goed druk en dwingt PEC tot fouten waarbij Polter een terugspeelbal van Thomas Lam onderschept. Hij loopt op Zetterer af, omspeelt de doelman en komt nu schuin voor het lege doel uit. Het is niet eenvoudig de bal in doel te schuiven en dat lukt hem ook niet. De bal rolt voor het doel langs en ergens bekruipt je het gevoel dat dit de tweede helft tegen ons gaat keren.


Sebastian Polter scoort niet, maar is ontzettend belangrijk voor Fortuna

Tijdens de rust kan ik weeral niet bijkletsen met deze of gene en begin het stilletjes zat te worden de eerste helft steeds met dezelfde persoon door te moeten nemen. Nee, dat zeg ik beter andersom. Dezelfde persoon begint het stilletjes zat te worden mijn analyses aan te moeten horen tijdens de rust. En als ik dan zeg dat tijdens de rust naar een schoon toilet kunnen gaan waar je zonder na te denken op de toiletbril kunt gaan zitten óók wat waard is, krijg ik steeds vaker een blik van onbegrip terug.

Ik kan me eigenlijk geen wedstrijd in Zwolle herinneren dat Fortuna niet onder de voet werd gelopen en het is balen dit nu vanuit je woonkamer te moeten aanschouwen. Ondertussen vormt zich een ‘melksnor’ op mijn bovenlip terwijl ik aan een verse latte macchiato nip.

Tijdens de rust heeft Sjors Ultee geen enkele reden iets te veranderen aan het concept en dat blijkt na 23 seconden in de tweede helft. Polter geeft de bal perfect op maat aan Ben Rienstra en die wandelt met de bal aan de voet het strafschopgebied in. Hij kan voor een kopie zorgen van zijn doelpunt bij SC Heerenveen, maar Rienstra trapt wild over.


Ben Rienstra infiltreert diep op de Zwolse helft

PEC Zwolle wordt weliswaar onder de voet gelopen, maar zolang de brilstand het scorebord siert, zit het team van John Stegeman nog altijd in de wedstrijd. Na 50 minuten komt PEC bijna aan een voorsprong. Mike van Duinen zet voor, Pelle Clement speelt de bal naar Reijnders, maar de bal rolt van zijn voet, waardoor het gevaar is geweken.


Sebastian Polter praat met Christiaan Bax over Fortuna Online’s rubriek ‘De Scheids‘: ‘Was? Hast du noch nie davon gehört?’

PEC heeft de smaak te pakken en zet via Dean Huiberts een veelbelovende aanval op. Ben Rienstra zet de achtervolging in, zet zijn been voor de bal en draait van Huiberts weg. Hansson vraagt de bal, krijgt ‘m ook, speelt Polter in en wilt een één-twee aangaan met de Duitser. Dat lukt niet helemaal, maar door toedoen van een Zwols been komt Flemming in balbezit.

Flemming dribbelt met de bal aan de voet totdat hij een verdediger tegenkomt, tikt de bal met zijn rechterbeen achter zijn standbeen tot bij zijn linker en trapt de bal vervolgens feilloos in doel: 0-1.


Zian Flemming gaan trappen…

De wedstrijd is geen uur oud, maar eindelijk neemt Fortuna afstand van haar tegenstander. De voorsprong is dikverdiend, want tot dusver is PEC er nauwelijks aan te pas gekomen.


… en loopt juichend weg

Voor John Stegeman het moment om in te grijpen en in één keer drie spelers te wisselen. Daardoor wijzigt ook de tactiek van PEC. Ze proberen meer naar voren te voetballen en Fortuna onder druk te krijgen, maar de verdediging geeft voorlopig geen krimp. Ook niet als Rienstra een mislukte breedtepass geeft en PEC eruit kan komen, want dan lossen Roel Janssen en Martin Angha dat professioneel op.


George Cox zit Virgil Misidjan op zijn huid

PEC gaat nadrukkelijk op zoek gaat naar de gelijkmaker. Daar is het dichtbij als Immanuel Pherai de bal naar Misidjan speelt. De flankspeler haalt uit, maar trapt tegen Janssen aan. Ondertussen is George Cox erbij gaan zitten en vraagt ook Tesfaldet Tekie om een wissel. Daarnaast strompelt Lisandro Semedo ineens over het veld.


Voorlopig houdt Emil Hansson het nog vol

Het duurt even voordat Sjors Ultee orde op zaken stelt, want ook Flemming gaat naar de kant. Uiteindelijk gaan Flemming en Cox eruit en worden vervangen door Mats Seuntjens en Lazaros Rota.

Door het inbrengen van Rota wisselt Mickaël Tirpan naar linksback. Ondertussen is ook Jorrit Smeets klaar om in te vallen en lost Lisandro Semedo af. Door de vele wisselingen aan beide kanten komt aan Sittardse zijde een einde aan het goede spel. De voorsprong met man en macht verdedigen is de opdracht.


Sebastian Polter blijft een plaag voor de PEC-verdediging

Tesfaldet Tekie, die naar de zijkant kijkt omdat hij gewisseld wilt worden, start in de slotfase een solo die hem langs enkele ‘Blauwvingers’ leidt en eindigt in het strafschopgebied. Hij geeft een prima voorzet, maar omdat niemand is meegelopen rolt de bang voor het doel langs.


Tesfaldet Tekie heeft nog een paar reserve-longen liggen

Terwijl aan de ene kant Yanick van Osch een schot van Van Duinen onschadelijk maakt en via Martin Angha tot corner verwerkt schouwen Polter en Mats Seuntjens de verdedigers om zich heen. Aan de zijkant van het veld komt Polter in balbezit, maar hij wordt door Sai van Wermeskerken tot val gebracht. Hij blijft echter in balbezit, staat op en komt Kenneth Paal tegen. En als Paal denkt de bal te kunnen afpakken, tikt Polter de bal tot bij Mats Seuntjens.


Mats Seuntjens tijdens zijn ‘Shakison’ – 1 –

Seuntjens doet vervolgens een ‘Shakison’ * / **, waardoor de rust in vele huiskamers terugkeert, want met een 0-2 tussenstand kan het niet meer misgaan!


Mats Seuntjens tijdens zijn ‘Shakison’ – 2 –

* Een ‘Shakison’ is een op het eerste oog onmogelijke dribbel, ver van het doel ingezet, waarbij de Fortuna-speler in kwestie meerdere tegenstanders op hoge snelheid achteloos passeert, vervolgens de doelman te kijk zet, scoort en daarmee een mogelijke overwinning zeker stelt. De woorden ‘onmogelijk’, hoge snelheid’, ‘achteloos’ en ‘scoren’ zijn van groot belang in deze.


Mats Seuntjens tijdens zijn ‘Shakison’ – 3 –

** De eerste ‘Shakison’ werd uiteraard door Randell Shakison zelf uitgevoerd. Degene die deze grootheid niet kent, klik op zijn naam voor de officiële beschrijving in de woordenlijst. Maar staat daar ook dat Shakison zijn wedstrijd op vrijdagavond speelde, dan van vrijdagavond tot en met maandag richting de Beekse danstempel Mondial vertrok, op dinsdag uitsliep, de spieren opwarmde op woensdag, voluit trainde op donderdag en vrijdagavond weer zijn wedstrijd speelde? Nee? Dan is het hoogstwaarschijnlijk niet waar.


Mats Seuntjens tijdens zijn ‘Shakison’ – 4 –

De vreugde bij de spelers is enorm, waarbij Jorrit Smeets zijn hoofd stoot. Dat maken de moegestreden Mickaël Tirpan en Emil Hansson niet meer mee. Zij hebben het veld inmiddels al verlaten. De zes minuten blessuretijd leveren geen noemenswaardige momenten meer op. PEC Zwolle snapt dat ze zich bij het verlies moeten neerleggen en accepteert dat met gelatenheid.

Fortuna speelde een prima wedstrijd, waarbij het vooral tijdens de eerste helft PEC onder de voet liep. Jammer dat het niet lukte de wedstrijd eerder te beslissen, want dit heeft kracht gekost. Hoe dan ook, de komende dagen kunnen de spelers rusten. Donderdag staat het bekertreffen met NEC op het programma. Benieuwd welke troepen Sjors Ultee dan inzet.

COYS,

Michel Hennen