Fortuna Sittard promoveerde tweemaal in het clubbestaan: op 16 mei 1982 en op 13 mei 1995. Met het aanstaande promotieduel tegen Jong PSV in het vooruitzicht blikken we terug op deze twee sportieve hoogtepunten uit de geschiedenis van Fortuna Sittard.

 

 


16 Mei 1982

Op 15 mei 1982 aan de vooravond van het voorlaatste competitieduel in het seizoen 1981/1982 staat Fortuna Sittard op plek twee. Drie punten achter koploper Helmond Sport; twee punten voor op nummer drie SC Heerenveen. Er promoveren twee ploegen rechtstreeks. Dus als Fortuna Sittard thuis tegen Heracles’74 een punt meer pakt dan SC Heerenveen thuis tegen FC VVV, is promotie een feit.*

Dat scenario ligt overigens niet echt voor de hand. Niet dat Fortuna niet zal afrekenen met het uitgespeelde Heracles’74; het probleem ligt in Friesland. Het ligt niet voor de hand dat het eveneens uitgespeelde FC VVV punten zal afsnoepen van SC Heerenveen. In Sittard verwacht iedereen een Friesche zege, waardoor de promotie pas in het slotduel van de competitie afgedwongen zal worden.

In de Baandert zijn dus geen 20.000 toeschouwers maar slechts 8.000. Die zien Fortuna Heracles’74 onmiddellijk bij de keel grijpen. Binnen tien minuten neemt Fortuna een 2-0 voorsprong nemen via treffers van Mario Eleveld en Wim Koevermans. Het is tevens de ruststand. In Heerenveen is het bij de rust nog 0-0. Bij die tussenstanden is Fortuna zeker van promotie.

Na rust verlegt de aandacht in de Baandert zich naar het Abe Lenstra Stadion in Friesland, waar FC VVV binnen twintig minuten een 0-2 voorsprong neemt. In Sittard is het ondertussen 3-1 geworden. De zaak is beslecht; Fortuna kan zich opmaken voor een feest, want er wordt niet meer gescoord in Heerenveen.

Dat feest vindt diezelfde avond plaats op de markt, waar zich duizenden supporters hebben verzameld. De spelers komen op een dubbeldekker de markt op. Een sluitingstijd voor de cafés op de markt was er die avond niet…


Supporters en spelers vieren feest.
Bron foto: Limburgs Dagblad (17 mei 1982, pagina sport 3)

13 Mei 1995

Op 12 mei 1995 aan de vooravond van het slotduel in het seizoen 1994/1995 staat Fortuna bovenaan. Die koppositie deelt Fortuna echter met De Graafschap. Alleen de kampioen promoveert rechtstreeks. Fortuna heeft een veel beter doelsaldo (+43) dan De Graafschap (+25). Kortom, om de titel en promotie veilig te stellen, moet Fortuna in het slotduel uit bij SC Telstar minimaal evenveel punten halen als De Graafschap thuis tegen TOP Oss behaalt. Voor zowel SC Telstar als TOP Oss staat er niets meer op het spel.

Op Sportpark Schoonenberg zijn 5424 toeschouwers aanwezig; de meerderheid van die toeschouwers komt uit de Westelijke Mijnstreek. Vorige week lieten de Fortunezen de kans om de titel binnen te slepen liggen door er niet in te slagen De Graafschap in de Baandert te verslaan in een rechtstreeks duel. Het bleef 0-0. Vandaag moet het dus gebeuren, maar in tegenstelling tot 1982 heeft de ploeg nu wel moeite om te gaan met de druk. Vijf minuten voor rust opent Ronald Hamming desondanks de score. Het is ook de ruststand. In Doetinchem staat het bij rust 1-1. Fortuna is virtueel kampioen.

Het geeft echter geen rust, want Fortuna blijft aanmodderen. Pas tien minuten voor tijd scoort Urvin Lee de bevrijdende 0-2. Het zal ook de einduitslag zijn. Dat het in Doetinchem 3-3 wordt, doet niet meer ter zake. Fortuna is kampioen.


Wil Boessen houdt de kampioensschaal in de lucht in Velsen
Bron foto: PZC (15 mei 1995, pagina 12)

Het feest begint in Velsen, maar verplaatst zich dan naar Sittard. De spelersbus verschijnt rond 01.30uur op de markt. Wie denkt dat daar niets meer te doen is midden in de nacht, heeft het mis. Het is er nog lang onrustig!

Riccardo Welters


* Tot en met het seizoen 1994/1995 was een competitieoverwinning twee punten waard; nadien werd dat drie.