Aspirant-promovendus RBC verwacht een walk-over in Sittard, maar komt bedrogen uit. Fortuna doet de hele wedstrijd nauwelijks onder voor de would-be-vedetten en laat zich zelfs door een bijzonder slechte scheidsrechter en alweer een ongelukkige eigen goal niet uit het veld slaan. Het punt is dan ook meer dan verdiend.

23 Februari 2007

Heiligverklaring Körver weer een punt dichterbij

Fortuna Sittard 2 RBC Roosendaal 2
Doelpuntenmakers: 45. Ten Heuvel 0-1; 57. Dassen 1-1; 65. Op den Kamp (ed) 1-2; 70. Heinrichs 2-2
Opstelling: Christianen, Dassen, Grabovac, Op den Kamp (88′ Voigt), Van Driel, El Hammouchi, Simone, Heinrichs, E. Guvenc (88′ Vouis), Cornelia, Olondo
Toeschouwers: 2.631
Scheidsrechter: Van der Roest
Geel (Fortuna): Dassen, Op den Kamp, El Hammouchi, Heinrichs
Rood (Fortuna): –

Wat? Moeten we alweer voetballen? Wat moet, dat moet. We proberen de carnavalskater in ons systeem naar de achtergrond te verdringen en melden ons plichtsgetrouw aan de poorten van onze voetbaltempel. Vanavond staat de kraker tegen RBC Roosendaal op het programma. Een sterke tegenstander die zelf verwacht had al met Kerstmis kampioen te zijn. Gelukkig biedt het almaar uitdijende scala aan nutteloze statistieken ons enige hoop op een goed resultaat. Allereerst wist Fortunahome.com ons te melden dat we sinds de winterstop gemiddeld één doelpunt per wedstrijd weten te maken. Voor de winterstop lag dat gemiddelde op 0,86, dus we spreken hier over een toename van maar liefst zestien procent. Goed om te weten.

Nog spectaculairder was het nieuws dat de afdeling Statistiek van Dagblad De Limburger wist te brengen. Limburgse clubs presteren na carnaval beter dan voor carnaval! En dat geldt met name voor Fortuna!! Dagblad De Limburger heeft hiermee de mythe weerlegd dat Limburgse clubs na de carnaval in een sportieve malaise belanden. Een mythe die ik overigens alleen ken uit de kolommen van Dagblad De Limburger zelf, waar luie en inspiratieloze journalisten bij gebrek aan een originele invalshoek al snel terugvallen op dit soort onzin. Onder supporters heeft deze mythe in ieder geval nooit veel opgeld gedaan.

Trainer Frans Körver kan vanavond geen beroep doen op Koen Garritsen, die geveld is door griep. Ook Bright, Schreurs, Van Barneveld, Serdal Güvenc en Taiwo ontbreken nog steeds. De logische vervanger van Garritsen is Emmo Güvenc, die op links voor wat meer aanvallende impulsen moet gaan zorgen. Verder is de opstelling inmiddels vertrouwd. Kortom, ‘handjes op elkaar en klappen maar’: Christianen op doel, Dassen, Grabovac, Op den Kamp en Van Driel achterin, Simone en El Hammouchi controlerend op het middenveld, Olondo en Güvenc op de flanken en Heinrichs kort achter spits Cornelia.

Vanavond geen carnavalszangers op het veld of vrouwen-met-microfoon bij de Funtribune. De rust is wedergekeerd. Ook de aftrap verrast ons. Heinrichs trapt de bal vanavond niet in één keer ter hoogte van het strafschopgebied van de tegenstander over de zijlijn, maar legt terug op El Hammouchi. Dit concept leidt kennelijk tot verwarring bij de tegenstander, want al na veertig seconden mogen we de eerste kans noteren. Emmo Güvenc neemt de bal aan in het strafschopgebied en aarzelt niet met schieten, maar zijn schot levert doelman Friebel geen problemen op.

Simone wint wéér een duel

Met Emmo Güvenc is de opvallendste Fortunees uit de eerste helft genoemd. Na een mindere periode heeft hij weer het vertrouwen gekregen van Körver en dat vertrouwen maakt hij waar. Güvenc is voor directe tegenstander Koning moeilijk bespeelbaar, omdat deze nooit weet voor welke actie hij kiest. Buitenom passeren, binnendoor passeren, een een-twee zoeken, schieten of een langere rush maken: als Güvenc op dreef is, kan hij het allemaal. En in de eerste helft is Güvenc regelmatig op dreef. Helaas leiden alle inspanningen maar tot één echt grote kans, wanneer Güvenc twee tegenstanders passeert, de achterlijn haalt en een gave voorzet aflevert. De bal komt bij Cornelia, maar die schiet rakelings naast. We zijn dan overigens al in de slotfase van de eerste helft beland.

Guyt is kansloos tegen Dassen

Die eerste helft heeft verder niet bijzonder veel vermaak gebracht. Fortuna blijft zonder al te veel problemen overeind, maar brengt aanvallend te weinig. Bij tegenstander RBC heeft de kroonprins der trainers Robert Maaskant zijn arrogante verongelijktheid perfect weten over te brengen op zijn spelers. Die gedragen zich als prima ballerina’s die mokken omdat ze niet krijgen wat hen vanzelfsprekend toekomt: een zes-nul overwinning. Niemand die daarvan onder de indruk is, behalve arbiter Mike van der Roest. Deze presteert het om bij ieder twijfelgeval het voordeel te gunnen aan RBC. Wat natuurlijk niet voorkomt dat de RBC-ers bij iedere beslissing tegen hen een geïrriteerde blik op het arbitrale trio werpen.

Oeps, daar vliegt Cédric

RBC maakt niet bijzonder veel aanspraak op een doelpunt, maar krijgt dat een minuut voor tijd toch. Een diepe bal komt tussen de laatste lijn en Christianen terecht. Op den Kamp is duidelijk sneller dan tegenstander Guyt, die dan maar besluit een duw in de rug te geven. Van der Roest, die nochtans tot op de centimer nauwkeurig de juiste ligging van de bal of de juiste afstand van de muur bij een vrije trap kan bepalen, ziet de duw niet en laat doorspelen. Christianen is als eerste bij de bal, maar trapt deze recht in de voeten van Ten Heuvel. Deze levert een prachtige lob af, die over Christianen en Op den Kamp heen in het doel valt. Een fout van de scheidsrechter, een fout van onze keeper en een eenmalig vertoon van klasse door RBC leveren ons op slag van rust een onterechte achterstand op.

Joep steekt er met kop en schouders bovenuit

Een achterstand in eigen huis deert ons tegenwoordig echter niet meer zoveel. Ook vanavond niet. Met Jürgen Heinrichs vrijwel de hele tweede helft naast Cornelia in de spits gooit Fortuna er ouderwets de beuk in. We proberen het Roosendaalse bolwerk in eerste instantie over de vleugels te slechten. Güvenc speelt minder opvallend dan in de eerste vijfenveertig minuten, maar Cedric Olondo laat zijn tegenstander met enkele inmiddels klassieke draai- en duwacties regelmatig de hielen zien. Als het over de vleugels niet lukt, hebben we nog altijd het aloude succesrecept van de lange bal richting strafschopgebied. Dit recept zorgt niet direct voor kansen, maar wel voor druk op de tegenstander.

Olondo blijft ook tegen twee man overeind

Bij RBC worden ze er een beetje zenuwachtig van. Kennelijk hadden ze een iets respectvollere benadering van de tegenstander verwacht. De Roosendaalers moeten regelmatig aan de noodrem trekken. Zo ook in de 57ste minuut, wanneer Heinrichs tegen de vlakte wordt gewerkt. Scheidsrechter Van der Roest legt de bal op zo’n achttien meter ietsjes ter linkerzijde van het doel neer. Bij ontstentenis van Garritsen melden zich zeven spelers om de vrije trap te nemen. Ronald Dassen heeft de oudste rechten en eist de bal dus voor zich op. En schiet de bal vervolgens keihard in rechte lijn langs de muur en langs Friebel in de rechterbovenhoek. Wat een goal! Het succes is Dassen, die zich de laatste maanden bij gebrek aan Van Barneveld mocht verheugen in de bijzondere affectie van een deel van de supporters, van harte gegund.

Teamgeist: met zijn allen op zoek naar de contactlens van Dassie

Na de spectaculaire gelijkmaker gaat Fortuna op zoek naar de voorsprong. Twee keer breekt Olondo door op rechts, twee keer levert hij een prima voorzet af. De eerste keer raakt Cornelia vanaf de vijfmeterlijn doelman Friebel, de tweede maal kopt hij naast. Maar ook RBC lijkt wakker te zijn geworden. Kennelijk beseffen ze eindelijk dat ze geen vanzelfsprekend recht kunnen doen gelden op de punten. En ze hebben het geluk ook nog aan hun zijde. In de 65ste minuut belandt een bal op het hoofd van Joep op den Kamp, die hem vervolgens tot zijn verbijstering in de goal ziet verdwijnen. Alweer een eigen goal. Hoort het dan nooit op?

Die bal is voor Cornelia en zal op de paal belanden

Maar ook na deze tegenslag toont Fortuna zich niet verslagen. De ballen vliegen nu in nog sneller richting strafschopgebied van RBC. Een bal die vanuit de achterhoede van RBC wordt uitverdedigd, wordt door Ronald Dassen linea recta teruggekopt. Daar wint Cornelia het kopduel van Loran en de uit zijn doel gekomen Friebel. Zijn kopbal raakt de paal, maar in de rebound is Heinrichs sneller dan twee tegenstanders. De Duitser maakt zijn eerste goal in Sittardse dienst en brengt Fortuna na vijf minuten weer op gelijke hoogte.

Heinrichs schiet de rebound binnen, dus kunnen onze Neuzugänge juichen

De laatste twintig minuten zijn duidelijk voor RBC. De aanvallen van Fortuna worden spaarzamer en minder gevaarlijk. RBC, waar Henk Vos als invaller de irritatiewaarde van het elftal verder verhoogd heeft, krijgt daarentegen nog een paar opgelegde kansen. Die zijn gelukkig niet besteed aan Duplan en Martha. Naarmate de tijd wegtikt, groeit het vertrouwen in een goede afloop. Panagiotis Vouis komt de moegestreden Güvenc nog aflossen, terwijl Daniël Voigt in blessuretijd de gevelde Op den Kamp moet vervangen. RBC dringt tijdens de vier minuten extra tijd wel aan, maar hun spel mist overtuiging.

Fortuna behaalt een zwaarbevochten, maar verdiend gelijkspel tegen een promotiekandidaat, die overigens maar niet teveel moet dromen van de eredivisie. Op de dag dat de aanstaande heiligverklaring van pater Karel uit Munstergeleen definitief bekend werd, is trainer Frans uit Schinnen weer een punt dichter bij zijn eigen heiligverklaring gekomen. De dag is voorlopig vastgesteld op 27 april 2006, maar een vroegere datum is heel wel mogelijk.