Met een spectaculaire overwinning op titelpretendent RKC heeft Fortuna na enkele mindere optredens weten te voorkomen dat het seizoen als een nachtkaars uitgaat. De ploeg van Reijners speelt al het hele seizoen met een groot hart. Zo ook tegen het op papier veel sterkere RKC, dat zich daardoor volledig verrast toont. Het lijkt erop dat Fortuna klaar is voor de laatste grote wedstrijd van het seizoen, de derby tegen MVV van volgende week.

24 April 2009

Strijdbaar Fortuna verrast RKC

Fortuna Sittard 2 RKC Waalwijk 1
Doelpuntenmakers: 14. Linssen 1-0; 65. Benschop 1-1; 84. Van den Ouweland 2-1
Opstelling: Grootaers, Geenen, Facenna, Grabovac, Vanek, Kozarac, Voorn (90. Garlisi), Linssen, Van den Ouweland, Olondo, Schreurs (93. Heinrichs)
Toeschouwers: 2.330
Scheidsrechter: Makkelie
Geel (Fortuna): Vanek, Schreurs

Over de fusie hoeven we het gelukkig niet meer te hebben. Over Hans Erkens evenmin. In de media verschijnen af en toe nog wat berichten over uit de hand gelopen onderzoekskosten en declaraties, maar dergelijke berichten mogen we gevoeglijk beschouwen als nabranders. Heel Fortuna werkt weer eensgezind aan het voortbestaan van de club. Het lijkt er inmiddels op dat die strijd, die tot een maand geleden nog kansloos leek, tot een goed einde wordt gebracht. De begroting is zo goed als rond, het bedrijfsleven en zelfs de gemeente tonen zich enthousiast over het herboren Fortuna en ook de schuldsanering vordert gestaag. We mogen dus hopen op een goede afloop. En in tegenstelling tot vorige keren toen we op het nippertje werden gered, lijkt er deze keer ook een gedegen fundament gelegd om verder te bouwen aan de toekomst van de club.

We kunnen onze aandacht voor de afwisseling dus weer eens volledig op het voetbal richten. Voor Fortuna rest er dit seizoen niets anders meer dan de eer, maar wedstrijden tegen high flying RKC en tegen de Maastrichtse aartsrivaal op het programma moeten meer dan voldoende motivatie voor de spelers zijn. Trainer Reijners heeft nog steeds te maken met een volle ziekenboeg. Meul, Boymans, Taktak en Öcal ontbreken op het appèl. Dat geldt ook voor Angelo Simone, die een schorsing uitzit.Rick Geenen en Cédric Olondo zijn wel weer inzetbaar en starten dan ook in het basiselftal, dat er als volgt uit ziet: Grootaers op doel; Geenen, Facenna, captain Grabovac en Vanek in de verdediging; Voorn, Linssen, Kozarac en Van de Ouweland op het middenveld; Olondo en Schreurs in de voorhoede.

Tegenstander RKC speelt nog voor de titel, al lijkt dat met zes punten achterstand op de koploper een moeilijke opgave te worden. Bij de Waalwijkers heeft Ruud Berger een bescheiden Fortuna-verleden. De zoon van voormalig trainer Han heeft kort in onze jeugd gespeeld, maar is na de verhuizing van de familie Berger uit Sittard verkast naar de jeugd van FC Utrecht. Verder valt op dat de ploeg van RKC bestaat uit een heleboel net-niet-voetballers. Spelers die zonder meer kwaliteit hebben, maar tekort komen voor de eredivisie en ook in de eerste divisie net niet echt het verschil kunnen maken tussen goed en top.

De tribunes zijn vanavond redelijk gevuld. Ik schat dat er tegen de 2.000 toeschouwers op de wedstrijd zijn afgekomen. Op Noord wordt er weer drifig met vlaggen en Doppelhalters gezwaaid. Zou dit betekenen dat we vanavond voor het eerst in maanden weer kunnen rekenen op een TIFO-battle? Vol verwachting klopt ons hart wanneer beide ploegen onder leiding van scheidsrechter Makkelie het veld betreden. En jawel, op Noord wordt een geel-groen doek met de tekst Fortuna ontrold. Uit de bescheiden omvang van het doek moeten we overigens wel concluderen dat de kredietcrisis nu ook de United Tifosi in het hart getroffen heeft. Omdat de supporters van RKC niet verder komen dan een weinig originele RKCW-vlag volstaat het doek vanavond voor de overwinning. Wij houden echter ons hart vast voor de TIFO-battle van volgende week, wanneer de beruchte Mestreech Ultra’s op bezoek komen.

De Noord-tribune is trots op Fortuna

Ook op het veld is Fortuna in de beginfase de bovenliggende partij. De ploeg van Reijners begint fel en houdt het sterke middenveld van de Waalwijkers effectief in bedwang. De verdedigende middenvelders Kozarac en Voorn voorkomen dat Berger en Jongsma veel aan bal komen, terwijl Linssen en Van den Ouweland regelmatig ruimte vinden voor aanvallende acties.

Linssen contra Varela

We zien een redelijk levendige en open wedstrijd, waarin Fortuna na acht minuten de eerste behoorlijke kans krijgt. Rick Geenen loopt zicht goed vrij bij een vrije trap van Facenna, maar kopt de bal naast de goal. RKC stelt daar een schot van Berger tegenover.Na veertien minuten krijgt Fortuna de voorsprong in de schoot geworpen door doelman Wevers. De keeper beoordeelt een vrije trap van Grabovac volstrekt verkeerd. Hij komt zijn doel uit, maar is veel te laat om bij de bal te komen. Danny Schreurs tikt de bal in één keer langs Wevers richting de lege goal. Twee Waalwijkers proberen de bal nog tegen te houden, maar Brian Linssen is sneller dan hen en geeft het beslissende tikje: 1-0.

Linssen is zelfs wanneer hij stil staat een bezige bij

Na de tegentreffer beseffen de Brabanders dat het niet vanzelf zal gaan vanavond. RKC gaat de wedstrijd wat meer domineren en weet met name over de vleugels regelmatig gevaar te stichten. Het duel speelt zich steeds vaker in en rond ons strafschopgebied af. Vooral omdat buurman Waldorf mij voor de wedstrijd gewaarschuwd heeft voor de kwaliteiten van onze reservekeeper maak ik mij daar enige zorgen over.

Hoeveel millimeter moet Charly van de trainer naar binnen kruipen?

Die zorgen blijken echter onterecht. Tom Grootaers keept vanavond een uitstekende partij, heeft vrijwel alle ballen klemvast en verricht op de doellijn een paar knappe reddingen. Mede dankzij hem gaan we dan ook rusten met een voorsprong van 1-0 op de borden.

In de rust mogen we vanavond genieten van de g-voetballers van Caesar en Susteren, die met penalty’s mogen proberen onze derde keeper Thijs-Jan Willems te verschalken. Dat lukt wonderwel en de vreugdetaferelen zijn weer navenant.Goed voorbeeld doet goed volgen. Fortuna speelt direct na rust fris van de lever. We krijgen twee hele grote kansen. De eerste keer wanneer Danny Schreurs met een diepe bal vanuit ons strafschopgebied vrij voor de keeper gespeeld wordt. Schreurs weet een verdediger van RKC goed van het lijf te houden, maar raakt op het beslissende moment de bal verkeerd. Zijn schot rolt naast de goal van Wevers.

Danny rent zijn tegenstander eruit en lijkt op weg naar 2-0

Een paar minuten later breekt Olondo goed door op rechts. Hij haalt de achterlijn en komt met een strakke voorzet. Bij de eerste paal komt Schreurs net te laat. Charly van den Ouweland, vanavond goed op dreef, komt wel op tijd. Hij raakt de bal vol, maar schiet vlak naast de paal in het zijnet.

Van den Ouweland schiet, maar in het zijnet

Via Vanek en Linssen komen we nog enkele malen dreigend voor de goal, maar tot uitgespeelde kansen leiden die aanvallen niet. RKC laat zich intussen ook niet onbetuigd en voert de druk op ons doel op. Dat leidt in de 65ste minuut tot de gelijkmaker. Ons middenveld is na balverlies op de helft van RKC even uit positie gespeeld, zodat RKC in snel tempo kan counteren. De bal komt terecht bij Dick Benschop, die Geenen uitkapt en Grootaers met een knap schot in de verre hoek kansloos laat.

Na de gelijkmaker gaat RKC op zoek naar meer. Fortuna wordt verder teruggedrongen en moet zich beperken tot lange ballen op onze aanvallers. Danny Schreurs blijft enthousiast achter al die ballen aan rennen en is niet te beroerd daarbij af en toe een duwtje te geven aan zijn tegenstander. Zo ook in de 70ste minuut. Deze keer krijgt Hans Mulder het duwtje. Mulder komt tot ontploffing en geeft Schreurs een kopstoot.

Hans Mulder heeft het gehad met Danny

Er ontstaat een oploop rond Danny, die – professional als hij is – voor dood op de grond blijft liggen. Wanneer de gemoederen enigszins bedaard zijn, consulteert scheidsrechter Makkelie zijn grensrechter. Samen komen ze tot het enige juiste oordeel: geel voor Schreurs, rood voor Mulder.

Nog meer RKC-ers hebben het gehad met Danny

RKC-trainer Ruud Brood grijpt onmiddellijk in. Hij haalt de tegenvallende Jongsma naar de kant en brengt niemand minder dan Rob Maas. Jawel, Rob Maas!!! Het voormalige kuitenbijtertje van Arminia Bielefeld (wie kan ervoor zorgen dat zijn shirt tot de prijzen van de TOF-loterij gaat behoren?) gaat van achteruit de opbouw bij RKC verzorgen. Die aanpak leidt echter niet tot succes. RKC blijft weliswaar domineren, maar wordt niet echt gevaarlijk.

Olondo is sterker dan Santos Varela

Fortuna laat zich ver terugvallen en loert op de counter. Die tactiek blijkt succesvol. Zes minuten voor tijd verspeelt RKC-linksback Dustley Mulder de bal bij een aanval. De bal komt ter hoogte van de middenlijn terecht bij Danny Schreurs. Danny speelt zich knap vrij en stuurt Brian Linssen op rechts de diepte in. Linssen is sneller dan zijn tegenstander en geeft een strakke voorzet op de vanaf links aanstormende Van den Ouweland. Die schiet van korte afstand in één keer achter Wevers binnen: 2-1.

Charly heeft de winnende gescoord

De rest van de ploeg viert Brian Linssen

De voorsprong zorgt voor een uitgelaten sfeer op de tribune. RKC gaat nog op zoek naar de gelijkmaker en begint een belegering van het doel van Grootaers. Die weet ook nu echter zijn doel schoon te houden. Tijdens de blessuretijd komen Garlisi en Heinrichs Voorn en Schreurs nog aflossen. RKC krijgt nog een paar corners, maar ook daar weet onze verdediging raad weet. Wanneer een laatste kopbal voorlangs vliegt, vindt de scheidsrechter het na een minuut of vijf (terechte) blessuretijd welletjes.

Welkom in de geel-groene hel (of zoiets)

We winnen met 2-1 van RKC en dat mag een prestatie van formaat genoemd worden. De Brabanders verloren pas één keer eerder dit seizoen. Volgende week staat de laatste thuiswedstrijd van het seizoen op het programma. Laten we hopen dat Fortuna dan nog een keer uitpakt zoals vanavond, want de tegenstander heet dan MVV.