Na de veelbesproken blamage in de thuiswedstrijd tegen Emmen wacht vandaag de uitwedstrijd  tegen RKC Waalwijk. Afgelopen week hebben enkele stevige gesprekken  plaatsgevonden binnen de Sittardse gelederen. Want dat het zo niet langer verder kan, moge duidelijk zijn. Gelukkig toont RKC zich een gewillig slachtoffer voor revanche. Fortuna wint met 0-2 en verlaat daardoor de laatste plek in de Jupiler League.

8 november 2014

Fortuna herstelt zich van afslachting

RKC Waalwijk 0 Fortuna Sittard 2

Doelpuntenmakers: 54. Conneh 0-1. 90+2 Briels 0-2.
Opstelling: Kaya; Turan, Janssen (50. Linssen), Voorn, Kis; Ter Borgh, Briels, Overhof (85. Marveggio), Vankan, Baur (90. Waalkens), Conneh
Toeschouwers: 2.800
Scheidsrechter: Dieperink
Geel (Fortuna): –

Ik ben inmiddels immuun voor resultaten geworden, waardoor niet afreizen naar Waalwijk geen moment door mijn hoofd heeft gespookt. Na een succesvolle wedstrijd met mijn jeugdteam in Nieuwstadt, arriveer ik dan ook vol goede moed rond de klok van twee uur bij het Fortuna-stadion. Daar zie ik dat de nieuwe skatebaan is geopend. Deze wordt vandaag, mede door het lekkere weertje, bezocht door een twintigtal jongeren op skateboard en BMX. De halsbrekende toeren leiden vooralsnog gelukkig niet tot blessures.

In de loop der jaren zijn de Fortuna-fans gehard door tegenslagen. Ondanks het enorme pak slaag van vorig weekend, stappen toch weer 37 fans om kwart over twee de bus in. 45 anderen zullen de reis vandaag per auto maken, waardoor toch weer meer dan tachtig fans in Waalwijk acte de présence zullen geven.

De reis start rustig totdat we in Nederweert abrupt de A2 verlaten voor de parking bij het wegrestaurant. De reden van deze tussenstop blijkt verrassend: vader en zoon Zeiger hadden zich vergist in de vertrektijd van de bus, zijn naar huis gereden om hun gsm op te pikken, hebben gebeld naar Wil en Annette en zijn direct naar Nederweert gereden om alsnog in de bus te stappen. Een beetje flexibiliteit moet kunnen, dus rijden we enkele minuten later vrolijk verder. Mede door deze stop blijkt er geen tijd meer voor een tussenstop bij een tankstation. Ook deze lichte tegenslag nemen we voor lief. Rond de klok van vier uur arriveren we bij het Mandemakers-stadion in Waalwijk.

Tegenstander RKC degradeerde afgelopen seizoen uit de eredivisie. De rentree in de Jupiler League is tot dusverre verre van succesvol te noemen. Na twaalf wedstrijden bengelt RKC in de onderste regionen en heeft pas twee keer gewonnen en twee keer gelijkgespeeld. De overige acht wedstrijden gingen verloren, met als nieuw dieptepunt de 1-4 nederlaag tegen Almere City van afgelopen weekend.

Ten opzichte van de historische nederlaag tegen FC Emmen wijzigt trainer Peter van Vossen zijn elftal op drie posities. Jeffrey Vlug, Sjoerd Linssen en Jasper Waalkens moeten plaatsmaken voor Jordie Briels, Bob Vankan en de debuterende Thomas Overhof. De volledige opstelling ziet er daardoor als volgt uit: Kaya; Kis, Janssen, Voorn, Turan; Baur, Overhof, Ter Borgh, Vankan, Briels en Conneh.

Van Vossen kiest achterin dus voor meer routine en zekerheid door Roel Janssen en Ramon Voorn in het centrum te plaatsen. Waar 25 jaar geleden in Berlijn de Muur werd neergehaald, wordt deze vanavond in Waalwijk door Fortuna enigszins in ere hersteld. Mede hierdoor gebeurt er de eerste helft vrijwel niks noemenswaardigs. De enige twee spannende momenten spelen zich in het slot van de eerste helft af.

Na 38 minuten zien we een goede een-twee tussen Jordi Baur en Fatih Turan. Turan kan hierdoor voorzetten op Jordie Ter Borgh. Diens schot mist echter precisie en verdwijnt voorlangs het doel van RKC. Vier minuten laten wordt het gevaarlijk voor ons eigen doel. Nadat Roel Janssen in een duel hard is gebotst met een RKC-speler, laat scheidsrechter Dieperink doorspelen. RKC kan hierdoor vanaf links voorzetten. De voorzet wordt door Kevin Kis bij de tweede paal een metertje naast zijn eigen doel getikt. Uit de hierop volgende hoekschop en daarop volgende rebound moet Ferhat Kaya twee maal reddend ingrijpen. Dat is Ferhat wel toevertrouwd, waardoor we met een 0-0 stand de rust bereiken.

De rust biedt ons de gelegenheid de catering te vereren met een bezoekje. Met het broodje kroket is weinig mis. De chips zijn echter van een A-merk, wat de score voor de TGIF-klassering negatief zal beïnvloeden.

De tweede helft is nog geen vijf minuten oud als Roel Janssen het veld noodgedwongen moet verlaten. De botsing vlak voor rust heeft hem dermate geblesseerd dat verder spelen niet mogelijk blijkt. Sjoerd Linssen is zijn vervanger.

Na een kleine tien minuten spelen ziet Seku Conneh zijn actie eindigen in een hoekschop. Deze wordt genomen door Thomas Overhof en bij de eerste paal binnengewerkt door diezelfde Conneh. 0-1 en het uitvak viert uiteraard een bescheiden feestje. Want de weg naar drie punten is nog ruim 35 minuten lang.

Enkele minuten later krijgt Jordie Briels de kans de voorsprong te verdubbelen. Een diepe bal van Jordi Ter Borgh komt terecht bij Conneh, die de bal goed vasthoudt en doorgeeft aan Briels. Die krijgt de bal op de middenlijn en kan vrijwel ongehinderd opstomen richting het Waalwijkse doel. Aangekomen bij de zestien besluit Jordie uit te halen met links. Helaas eindigt zijn schot in het zijnet.

Na ruim een uur spelen is het Conneh die de kans krijgt de marge naar twee te brengen. Na een goede individuele actie spat zijn schot helaas keihard op de lat uiteen. Doordat Fortuna de wedstrijd niet in het slot gooit, blijft RKC loeren en hopen op de gelijkmaker. Die komt er twintig minuten voor tijd bijna als oud MVV-er Esajas vrij mag koppen. Gelukkig eindigt zijn kopbal enkele meters naast het doel van Kaya.

Een kwartier voor tijd ontsnapt RKC aan een rode kaart. Bij een counter wordt Jordi Baur vlak voor de middenlijn vastgepakt door Deckers. Had Deckers dit niet gedaan, kon Baur vrij doorlopen richting het doel van de Waalwijkers. Scheidsrechter Dieperink vindt geel echter voldoende.

Na tachtig minuten spelen krijgen zowel Turan als Overhof last van vermoeidheid en een blessure. Beiden worden behandeld en moeten van buiten het speelveld toezien hoe RKC een hoekschop mag nemen. Die wordt in eerste instantie weggewerkt, maar alsnog loeihard richting ons doel geschoten. Kaya zou Kaya echter niet zijn als hij dit schot vakkundig en stijlvol pareert. Hierdoor komt de overwinning weer een stukje dichterbij.

Thomas Overhof zit er inmiddels helemaal doorheen en moet vervangen worden. Zijn vervanger heet Andrew Marveggio. Hij moet in de laatste vijf minuten van de officiële speeltijd en de toegevoegde tijd zorgen voor een extra slot op de deur.

Dat slot op de deur zou niet nodig zijn als Fortuna de voorsprong zou vergroten tot twee treffers. Die kans krijgt Seku Conneh vlak voor tijd na een goede counter met Jordi Baur. Helaas voert Conneh zijn actie te ver door, waardoor hij niet tot een schot kan komen. Gelukkig schiet RKC’s voorhoede dit jaar niet met scherp. In twaalf wedstrijden werd pas elf keer gescoord. Alleen Fortuna en MVV doen het tot heden minder.

Scheidsrechter Dieperink kent vijf minuten blessuretijd toe. Waar die vandaan komen, mag Joost weten. Jordie Briels besluit om de meegereisde fans niet zo lang in spanning te houden en zorgt in de tweede minuut van de blessuretijd voor de beslissing in de wedstrijd. Na een prima actie op de linkerflank wordt zijn schot een beetje van richting veranderd en eindigt onhoudbaar achter Arjan van Dijk in het Waalwijkse doel. 0-2 en de overwinning is binnen.

Jordie Briels wordt bedankt voor zijn bevrijdende treffer

De beelden na de wedstrijd staan in schril contrast met die van vorige week. Werden de spelers toen nog weggehoond, nu worden ze weer toegezongen. De fans worden op hun beurt bedankt voor de getoonde steun. Hoewel ik aangaf immuun te zijn geworden voor sportieve resultaten, zie ik Fortuna natuurlijk liever winnen dan verliezen. Met een glimlach op mijn gezicht zoek ik even later dan ook de bus weer op voor de relatief korte terugreis naar Sittard.

Zo zien we dat graag!

Met deze zege ontdoet Fortuna zichzelf van de rode lantaarn en draagt deze over aan RKC. Over twee weken komt De Graafschap op bezoek in Sittard. Hopelijk wordt het thuispubliek dan getrakteerd op de langverwachte eerste overwinning in eigen huis.

Tot slot de beoordeling voor het ‘Thank God it’s Friday’ klassement.

Resultaat: Na ruim twee maanden weer een overwinning: 9 punten.
Uitvak: 82 fans zijn goed voor vier punten.
Stadion: Er is weinig mis met het Mandemakers-stadion maar warm word ik er ook niet van: 6 punten.
Thuisfans: Wel aanwezig, maar niet gehoord. 2 punten.
Catering: Het broodje kroket scoort een ruime voldoende, maar door de overige A-merken wordt het niet meer dan dat. 6 punten.
Randvoorwaarden: Een handvol programmaboekjes, voldoende ruimte voor vlaggen en over de stewards kunnen we geen kwaad woord kwijt. 9 punten.

Nawoord: door een technisch probleem met mijn camera, is het grootste deel van de gemaakte foto’s helaas verloren gegaan.