Na een roerige week speelt Fortuna Sittard gelijk bij RKC. En dat voelt bij iedereen als een teleurstelling. Een punt op verplaatsing is nooit gek, maar tegen dit RKC moet Fortuna te allen tijde de volle buit pakken. En zo stapt iedereen na afloop enigszins zuur de bus weer in, terug naar de Westelijke Mijnstreek. De koppositie in de laatste periode zijn we kwijt, maar dat is van latere zorg. Komende week zal de licentiecommissie van de KNVB uitsluitsel geven inzake licentie en dat is wel even íets belangrijker…


11 maart 2016

Twee punten te weinig

Doelpuntenmakers: 34. De Regt 0-1, 59. Cicilia 1-1.
Opstelling: Kaya; Dengering, De Regt, Janssen, Briels; Schroyen (56. Mert), Mares, Fafiani, Lagouireh (85. Lekesiz), Loen (73. Saddiki); Hutten.
Toeschouwers: 1.850
Scheidsrechter: Dhr. Gerrets.
Geel (Fortuna): Hutten, Kaya, Dengering en Lagouireh.

Na de uitwedstrijd in Eindhoven staat vier dagen later alweer de volgende uitwedstrijd op de rol. Maar veel tijd om te dromen van winst van een periodetitel is er niet. Deels doordat er nog maar twee wedstrijden zijn gespeeld (die Fortuna weliswaar beide winnend afsloot), maar vooral omdat Algemeen Directeur Joppe Sangen op de keien wordt gezet. Sangen, pas in dienst sinds einde vorig jaar, wordt verweten niet over het juiste profiel te beschikken. Volgens extern adviseur Paul van der Kraan heeft de club momenteel behoefte aan iemand met een financiële achtergrond en die heeft Sangen niet. Maar dat wist de club destijds toch ook? En toen stond de club er toch ook al rampzalig voor? Dus de reden van Sangens ontslag is een drogreden; Sangen is gewoon geliquideerd.

Alles zal te maken hebben met de plannen die de club heeft voor komend seizoen. En in die plannen komt Sangen niet voor. Wie betaalt, bepaalt. That’s life. Maar voordat Sangen de burelen verlaat speelt hij het klaar om alle seizoenkaarthouders per e-mail nog te informeren over een speciale actie die de club heeft opgezet om mensen tegen gereduceerde prijzen naar het stadion te lokken. Liever hadden de seizoenkaarthouders enige informatie ontvangen inzake de overlevingsstrijd die de club momenteel voert. Maar neen, de mensen die wederom de beurs trekken mogen vooralsnog alleen dát doen. Fortuna SC? Idem dito.

Doordat de club haast niets communiceert draait het geruchtencircuit op volle toeren en het heeft er alle schijn van dat oude, vergeelde helden weer van zolder worden gehaald, worden opgepoetst en terug de dienst gaan uitmaken. Maar voordat er organisatorische veranderingen worden doorgevoerd dient eerst het begrotingstekort van € 900.000 te worden weggewerkt. En dat is gelukt. Tenminste, als we onze barmhartige samaritaan met filantropische neigingen uit Almere mogen geloven. Het lijkt een wekelijkse routine te worden: elke vrijdag brengt het maandblad Quote wel iets naar buiten over het wel en wee van Fortuna. En bevreemdt keer op keer dat iemand die nog nooit een officiële functie binnen Fortuna heeft bekleed zijn zegje mag doen. #herengracht.

En met die wetenschap reizen we af naar Waalwijk. En ooit was dat een lastige uitwedstrijd. Maar ook in Waalwijk is de beurs al enige seizoenen leeg, al staan ze er bij de licentiecommissie van de KNVB minder slecht op dan Fortuna. Want de bedoelingen van diezelfde commissie zijn duidelijk. Fortuna het seizoen laten uitdoen, dit seizoen geen herschikking van haar eigen competitie en de club daarna definitief verwijzen naar de eeuwige jachtvelden. Maar zover is het nog lang niet.

Vanmiddag zit de bus propvol en deze keer niet met de gebruikelijke passagiers. Een klein aantal van de vaste autogroep lijkt zich te hebben vergist en neemt plaats in de achterzijde van de bus. Maar dat is niet ongezellig. Integendeel. Heel wat verhalen worden uit de oude doos gehaald en betrap me er zelf op dat ik me een heel aantal nog wel voor de geest kan halen. Inderdaad, ik word langzamerhand al één van de oudjes…

Vooral het verhaal van die steenkoude avond in Den Bosch doet het steeds weer goed. Terwijl iedereen bijna een uur mocht gaan koukleumen in het uitvak, strompelde de toenmalige buscoördinator in beschonken toestand rond 20.00 uur datzelfde uitvak binnen. En natuurlijk worden alle verhalen in de tijd een beetje aangedikt, maar dit was een klassiek voorbeeld van ‘je fans in de kou laten staan’.

En omdat iedereen zich prima vermaakt verloopt de reis voorspoedig. En daarom zijn we ook ruim op tijd in Waalwijk. Terwijl de één nog een bak Alfa wegkapt op de parkeerplaats, probeert de ander een mooi plekje te vinden in het uitvak. Maar dat gaat niet zonder een grondige fouillering. Omdat ik tot scribent van de dag ben gebombardeerd en nog niet helemaal up-to-date ben met het digitale tijdperk heb ik steevast notitieblok en pen bij de hand. Maar in Waalwijk wordt een one-tolerance beleid gevoerd. En dus mag ik mijn twee reserve pennen in een kliko droppen. En dus hanteer ik in het kader van ‘Thanks God it’s Friday’ een zero-tolerance beleid. Een dikke nul voor het Waalwijkse stewardkorps.

Maar daar staat weer tegenover dat het broodje kroket heel erg goed smaakt. Broodje vers, kroket lekker warm, vriendelijke bediening en vriendelijke prijs (€ 2,30). Een grote plus! Ook de spandoeken krijgen een mooi plaatsje, waardoor we één onderdeel van ‘TGIF’ al voor de warming up van de spelers kunnen afronden.

Vandaag zien we dat geen 11, maar 12 spelers zich opwarmen. Jens van Son is namelijk niet okselfris. Hij rondt de warming up af, maar zal uiteindelijk niet spelen. Zijn plek wordt ingenomen door Luc Mares. Samen met Youri Loen, Nayib Lagouireh, Joeri Schroyen en Raymond Fafiani vormt hij Fortuna’s middenveld. Het middenveld wordt in de rug gedekt door Jordie Briels, Ferry de Regt, captain Roel Janssen en Dennis Dengering. In doel staat Ferhat Kaya, in de spits Lars Hutten. En zo beginnen we met ongeveer 230 fans in het uitvak aan de wedstrijd.


Het uitvak is uitstekend gevuld!

En omdat er op het veld nauwelijks iets gebeurt, richten we ons maar op het zingen van enkele strijdliederen. Dat zijn er heel wat en die worden met behoorlijk wat volume ten gehore gebracht. En RKC? No show. Aan de overkant is een half gevuld staanvak zichtbaar, maar veel te horen valt er niet.

Eigenlijk komt Fortuna in het openingskwartier alleen tot het nemen van een corner en levert Schroyen een voorzet af die doelman Vos simpel kan oprapen. Dan doet RKC het beter. Gigli Ndefe snelt langs Dengering, zet de bal goed voor doel, waardoor Pieter Langedijk gevaarlijk op doel kan koppen. Maar Kaya is vandaag in goede doen en tikt de bal met een uiterste krachtinspanning uit het doel.


Lagouireh probeert zijn tegenstander uit te kappen

Niet veel later stelt Langedijk Kaya een tweede keer op de proef, maar zijn schot wordt gevangen door onze doelman. En Fortuna? Verder dan een vrije trap van Loen die eindigt in het zijnet komt Fortuna vooralsnog niet. Fortuna speelt vanavond niet zo scherp als de voorgaande wedstrijden en laat het spel aan de Waalwijkers.

Na een half uur worden de gastheren dan ook weer gevaarlijk door middel van een achterwaartse kopbal van Jordy Thomassen. Maar om eerlijk te zijn: er gebeurt vanavond bitter weinig. Totdat Fortuna aan de overzijde van het doel een hoekschop mag nemen. De hoekschop is perfect aangesneden waardoor het voor De Regt heel eenvoudig is om te scoren: 0-1!


Amper een kans gehad, maar wel 0-1!

En zo geraakt Fortuna wel aan een heel gevleide voorsprong. Geen uitgespeelde kans gehad, maar naar ruim een half uur wel leiden. In het uitvak maalt daar niemand om. De vreugde grenst tegen het uitzinnige aan, want juist op zulke momenten is een overwinning van harte welkom.


Ferry de Regt wordt uitbundig gefêteerd 

Na de openingstreffer dommelt de wedstrijd weer in. Fortuna kan best van dit RKC winnen en er zelfs overheen lopen, maar daarvoor spelen de Sittardenaren gewoonweg niet goed genoeg. En dus houden ze RKC in de wedstrijd, zonder flink in de problemen te komen.

Pas op slag van rust wordt RKC nog een keer gevaarlijk als een schot via Roel Janssen en Dennis Dengering over de achterlijn caramboleert.

In de rust vindt er een spel tussen jeugdspelertjes plaats aan de overzijde van het stadion. Veel om het lijf heeft het niet, maar het is wel een ideaal moment voor de kinderen om even wat energie kwijt te raken. Het is gebleken dat 45 minuten zittend op een stoeltje naar een oersaaie voetbalwedstrijd kijken iets van het goede te veel is.

En als de kinderen ook nog een ereronde hebben gelopen en weer tot kalmte zijn gebracht kan het tweede bedrijf beginnen. En dat pakt RKC meteen goed op, want na enkele minuten hebben de Waalwijkers bijna de stand weer gelijkgetrokken. Pieter Langedijk is dichtbij de gelijkmaker, maar Kaya kan nog maar eens redding brengen. In de rebound die de doelman weggeeft is het Rigino Cicilia die probeert te tekenen voor de gelijkmaker, maar ook dat voorkomt Kaya.


Roel Janssen trekt sporadisch ten aanval

Toch is het even later raak als Cicilia goed wegdraait van zijn tegenstander en de bal via een knullig schot over het been van Kaya in doel schiet. En eigenlijk is het nog verdiend ook. RKC is zeker deze tweede helft veel gretiger en weet het gebrek aan kwaliteit te compenseren door hard te werken. En als Fortuna dat ook zou doen, dan was de stand geen 1-1 meer…

Meteen na de gelijkmaker lijkt RKC op weg naar een voorsprong als Thomassen door ons verdedigingsblok richting doel loopt. Slechts een late tackle van De Regt en oplettendheid van Jordie Briels voorkomen erger.

En omdat het niet loopt zoals het zou moeten gaan spelers zich iets te fanatiek inzetten en geforceerd voetballen. Hetgeen Lars Hutten op een gele kaart komt te staan. Hij gaat doldriest een duel aan de rand van het veld aan en begaat een volledig onnodige overtreding.


Hutten zet een tackle in, lijkt te laat…


Is ruimschoots te laat en ziet geel…

En als het slotkwartier ingaat worden de kinderen aan onze linkerzijde weer enigszins nerveus. De wedstrijd boeit nog altijd niet en dus richten ze hun pijlen op het uitvak. En ondanks dat het ‘Stil aan de overkant’ nauwelijks indruk maakt, gaat iedereen toch weer achter de ploeg staan. Want ondanks dat de tijd in ons nadeel tikt moet er toch gewonnen kunnen worden van het nietige RKC?

Ben van Dael ziet ook in dat het anders moet en brengt Gökhan Lekesiz in voor Lagouireh. Met de Duitse aanvaller in de spits naast Hutten moet het mogelijk zijn om op een diefje de drie punten in de tas te steken. Maar daar denkt RKC anders over. Na een corner scoren de gastheren bijna de winnende treffer, maar Kaya weet voor de zoveelste keer de Sittardse meubelen te redden.

In de absolute slotfase wordt ook duidelijk dat Fortuna 1-1 wel genoeg vindt. De bal wordt rondgespeeld en écht aandringen doet men niet meer. Zeker niet als Ferhat Kaya nog een blessure veinst en zo kostbare minuten pakt. En dat blijft heel erg jammer. Want met nóg een overwinning maandag aanstaande de wedstrijd tegen FC Eindhoven starten zou toch een ideaal scenario zijn? Maar neen, dat zit er niet in. En dus eindigt de wedstrijd teleurstellend op 1-1.


De spelers zijn op weg naar het uitvak

En het feit dat de teleurstelling overheerst typeert het opportunisme dat het voetbal teistert. Want moeten we niet blij zijn dat we nog in leven zijn? En zou dat niet de boventoon moeten voeren? Nee, want een overwinning zou prima passen in het reddingsplan dat de club momenteel uitvoert. Want alles staat en valt met sportieve prestaties. En juist dat ontbreekt er vanavond aan. En terwijl al een aardig deel van het uitvak het stadion probeert te verlaten nemen de spelers uitgebreid afscheid van de meegereisde supporters.


Marco Ospitalieri heeft koude handen

Als de spelers naar binnen zijn en eindelijk de poort opendraait, loopt iedereen de parkeerplaats op, richting auto of bus. En dan blijkt dat ook de supporters van RKC het jammer zouden vinden als Fortuna uit het betaald voetbal verdwijnt. Ze zijn zelfs zo vriendelijk om een flesje met statiegeld bij Dieuwertje af te geven. Maar omdat er pal naast het vak een gracht loopt, wordt het flesje in een boogje richting uitvak gegooid. Dit werkt voor enkele supporters als een rode lap op een stier, waardoor zelfs enkele Brabo coppers zich ermee bemoeien. Maar als de zaak is opgelost gaan de poorten van de parkeerplaats open en verlaat iedereen Waalwijk.

Ondanks dat we onderweg geen rivaliserende supporterclans kunnen tegenkomen stoppen we niet onderweg, waardoor we alweer redelijk op tijd in Sittard arriveren. En zo komt een einde aan een opmerkelijke voetbalweek. Komende week wordt weer een belangrijke week, aangezien de licentiecommissie van de KNVB een oordeel zal vellen over de aangeleverde stukken. Maar eerst komt maandag FC Eindhoven op bezoek. Benieuwd hoe de Sittardenaren het er dan vanaf brengen.

Michel Hennen

Tot slot van deze maandagwedstrijd, het ‘Thank God it’s Friday klassement.

Resultaat: Één schamel punt. Drie punten!
Uitvak: 230 fans, 10 punten.
Stadion: Zes punten voor het Mandemakers Stadion.
Thuisfans: Hyperactieve kids? Punten? Bende gek ofwa?
Catering: Heel lekker: acht punten.
Randvoorwaarden: Waardeloze stewards, maar wel een stapel gratis boekskes en ruimte voor vlaggen. Zes punten.

Daarmee komt RKC Waalwijk op een totaalscore van 31 punten. Goed voor een plek in de middenmoot.