Het was niet bepaald mooi en sprankelend wat Fortuna vanavond liet zien. Maar uiteindelijk gaan de drie punten door treffers van Seuntjens en Semedo wél mee in de bus richting Sittard. En zo neemt Fortuna een nog stevigere plek in de middenmoot in. Een knappe prestatie van de ploeg van Ultee.

27 januari 2021

Volwassen overwinning in Waalwijk

RKC Waalwijk 1 Fortuna Sittard 2

Doelpuntenmakers: 54. Seuntjens 0-1, 63. Semedo 0-2, 84. Min 1-2.
Opstelling: Van Osch; Rota, Angha, Tirpan, Cox; Rienstra, Tekie, Flemming; Semedo, Seuntjens (85. George), Hansson (85. Smeets).
Toeschouwers: 0
Scheidsrechter: Gerrets.
Geel (Fortuna): Rienstra.

Fortuna verloor afgelopen zondag nipt van Ajax. Het was vooral aan het bij vlagen nonchalante en arrogante spel van de Amsterdammers te danken dat de score niet hoger uitviel. Maar met alleen die conclusie daarmee zouden we de prestatie van Fortuna tekort doen. Er werd hard gewerkt en waar mogelijk zocht Fortuna de aanval. Eigenlijk het spel dat we sinds december vrijwel elke wedstrijd van de ploeg van Sjors Ultee zien. Des te vervelender is het dat we door een onhandige actie van Sebastian Polter, het daaropvolgende té zware oordeel van de VAR en scheidsrechter en het weer daarop volgende niet zo slimme commentaar van Roel Janssen vandaag in Waalwijk twee spelers moeten missen in onze toch al zo krappe selectie. We mogen van geluk spreken dat de zondag uitgevallen Lisandro Semedo en Martin Angha voldoende hersteld zijn van hun kwetsuur en vanavond toch aan de aftrap kunnen verschijnen. Het geeft meteen aan waar onze grootste zorgen momenteel liggen: bij de breedte van onze selectie. Het vastleggen van de ervaren Leroy George moet dan ook vooral in dat perspectief worden gezien. Wat we van de avonturierlijke aanvaller mogen verwachten zal de tijd moeten leren. Maar dat er naast George en Mickaël Tirpan nog iets bij moet in deze transferperiode, lijkt me duidelijk.

Doordat Janssen en Polter geschorst moeten toekijken, keren Lazaros Rota en Mats Seuntjens terug in de basis. Rota speelt vanavond op zijn vertrouwde rechtsbackpositie, waardoor Tirpan naar het centrum van de verdediging verhuist. Seuntjens moet voor de nodige aanvallende impulsen zorgen.

Nadat scheidsrechter Laurens Gerrets voor het eerst in zijn carrière een eredivisieduel op gang heeft gefloten zien we een afwachtende openingsfase van beide zijden. De eerste tien minuten valt er dan ook nauwelijks iets opmerkelijks te noteren. In minuut elf komt Martin Angha vanuit het centrum op en speelt links schuin voor zich Ben Rienstra in. Rienstra speelt meteen door op Emil Hansson die links aan de zijlijn staat geposteerd. Hansson wacht op de opkomende George Cox en gaat vervolgens een een-twee met de Engelsman aan. Hansson besluit de aardige aanval echter niet met een vlammend schot maar met een zacht rollertje dat eenvoudig door Kostas Lamprou wordt opgeraapt.

Tirpan blijkt vooralsnog een echte versterking

Ook bij de volgende aanval is Hansson betrokken. Op links geeft hij de bal met een slim wippertje mee aan Rienstra. Die neemt goed aan en legt de bal laag voor op de inlopende Seuntjens. Mats tikt de bal goed richting de lange hoek maar ziet het leer via de binnenkant van de paal terug het veld in springen.

Het is me in het eerste deel van de wedstrijd niet duidelijk of we vanavond met een 4-4-2, 4-2-4 of 4-3-3 opstelling spelen. Rienstra en Tesfaldet Tekie zijn de enige twee vaste pionnen op het middenveld. Maar zowel Flemming, Seuntjens, Semedo en Hansson rouleren constant tussen aanval en middenveld. En misschien is dat ook wel het plan?

Na een minuut of twintig spelen wordt de thuisploeg voor het eerst gevaarlijk. Een aanval over rechts wordt door Saïd Bakari laag voorgegeven, maar door Lennerd Daneels net gemist. Enkele minuten later is het weer RKC dat haar aanvallende intenties toont. Rota komt bij een duel vlak voor de middenlijn te wild in en moet vervolgens in de achtervolging. Lazaros twijfelt tussen het dekken van de zone, het aanpakken van de opkomende Daneels of het meelopen met Quasten. Daneels krijgt daardoor alle ruimte om rustig aan te leggen en hard uit te halen. Met een mooie reflex voorkomt Yanick van Osch een tegentreffer.

Lazaros had de eerste helft zijn handen vol aan Daneels

Daar waar Fortuna in het eerste kwartier de wedstrijd enigszins controleerde, is het tweede kwartier duidelijk voor RKC. Fortuna probeert de voorhoede wel te bereiken, maar de passing is vaak onnauwkeurig en menige lange bal belandt rechtstreeks in de handen van keeper Kostas Lamprou.

Voor de pauze wordt RKC nog één keer gevaarlijk, daarbij aardig geholpen door Fortuna. Cox speelt een bal een tikkeltje riskant terug op Van Osch. Van Osch wilt de bal een flinke knal naar voren geven, maar schiet deze tegen de instormende Finn Stokkers aan. Gelukkig ketst de bal niet richting het doel maar richting de zijlijn, maar de Waalwijkers blijven wel in balbezit. De bal wordt teruggelegd op Paul Quasten die met een hard schot zijn geluk beproeft. Van Osch tikt de inzet met enige moeite over het doel. Zo eindigt de matige eerste helft met de brilstand op het scorebord.

Na de thee hervatten beide ploegen op dezelfde wijze de wedstrijd. RKC is iets meer in balbezit en Fortuna wacht rustig op de juiste momenten voor een tegenstoot. En binnen tien minuten is het bij de eerste de beste serieuze Sittardse aanval ook meteen raak. Semedo wordt op rechts goed diep gestuurd door Flemming. Lisandro lijkt zijn tegenstander op snelheid te kloppen maar wordt in het strafschopgebied alsnog bijgehaald en van de bal gezet door Ahmed Touba. RKC probeert over haar rechterflank rustig uit te verdedigen maar dat is buiten George Cox gerekend. Cox zet Richard van der Venne voor het oog van scheidsrechter Gerrets stevig van de bal, maar mag doorspelen. George snelt de zestien in, daarbij een tackle van Thijs Oosting ontwijkend, en zet op het juiste moment hard voor.

Cox glipt behendig langs de inkomende Oosting

Bij de tweede paal staat Seuntjens vogelvrij om de 0-1 tegen het net te schieten. De vrees dat de VAR alsnog voor een overtreding van Cox of buitenspel van Seuntjens appelleert, blijkt ongegrond. De 0-1 staat.

‘The Seun’ heeft toegeslagen, Lamprou baalt

Met nog iets minder dan een half uur op de klok brengt Fred Grim drie verse krachten aan RKC-zijde. Een van de spelers die het veld verlaat is ‘onze’ Stokkers. Finn zit nog niet goed en wel op de tribune als Fortuna voor een tweede keer doeltreffend toeslaat. En wederom gaat daar zwak uitverdedigen van RKC aan vooraf. Deze keer speelt Saïd Bakari de bal terug maar ziet deze in het niemandsland tussen verdediger Melle Meulensteen en keeper Lamprou vallen. En dat heeft Mats Seuntjens ook gezien. Seuntjens duikt achter Meulensteen op en schiet de bal op doel. Lamprou redt, maar kan niet verhinderen dat Semedo er als de kippen bij is om van dichtbij de 0-2 in te tikken.

Lisandro beseft dat hij Danny Schreurs en Robert Roest heeft geëvenaard op de schuttersranglijst

Fortuna heeft de wedstrijd nu volledig in handen. Seuntjens start twintig minuten voor tijd een aanval op vanaf de rechtervleugel. De bal gaat naar Hansson die op zijn vertrouwde linkerflank staat te wachten. Hansson trekt naar binnen en Zian Flemming komt op links mee. Hansson gaat echter voor eigen succes tegen zijn oude ploeg maar ziet zijn schot recht in de handen van Lamprou verdwijnen. Bij Fortuna’s volgende aanval gaat ook Flemming voor eigen succes. Na een goede actie van Tekie op links dribbelt Zian zich in schietrijke positie. Tegen de tijd dat hij kan uithalen, lijkt hij geen kracht meer te hebben voor zijn schot. De bal mist snelheid en wordt door Lamprou weer eenvoudig opgepikt.

Zian zoekt de ruimte, maar Emil gaat het zelf proberen

Met nog een kwartier te spelen komt ook die andere oud-Fortunees bij RKC in het veld. Vitalie Damașcan mag voorin gaan proberen nog iets van een slotoffensief te forceren. Of het door Damaşcan komt, is waarschijnlijk wat teveel eer voor de Moldaviër maar vanaf de tachtigste minuut zien we inderdaad het gevreesde slotoffensief van de Waalijkers op gang komen. Het leidt direct tot twee grote kansen. Cox en de ook centraal achterin prima spelende Tirpan krijgen de bal bij een rommelige fase niet weggewerkt. Anas Tahiri krijgt hierdoor de kans om uit te halen en ziet zijn poging tegen de paal belanden. De daaropvolgende voorzet van Bakari gaat via de voet van Hansson over onze achterlijn. De hoekschop wordt door Melle Meulensteen goed richting lange hoek getikt, maar dan zien we dat we gelukkig geleerd hebben van de tegentreffers tegen Ajax en Vitesse. Cox heeft namelijk bij de tweede paal plaatsgenomen, om de bal daar vervolgens beheerst weg te werken. En zo is het eerste tegendoelpunt door het simpele mannetje-bij-de-tweede-paal principe al voorkomen.

Bij een volgende aanval van de thuisploeg besluit Damaşcan met links tussen een voorzet en een schot op doel. Sylla Sow is te laat waardoor ook deze poging zonder schade afloopt. Fortuna lijkt een minuut later de wedstrijd definitief te beslissen wanneer Flemming een hoekschop hard inkopt. Maar weer is Lamprou de sta-in-de-weg. Met een knappe redding voorkomt hij de 0-3.

RKC zoekt direct na de poging van Flemming weer de aanval. De organisatie is bij Fortuna achterin even zoek waardoor Sow vanaf rechts ongestoord voor kan leggen. David Min mag, eveneens ongehinderd, inkoppen en ziet zijn kopbal via het hoofd van Angha in de hoek van het doel verdwijnen. Met nog zes minuten officiële speeltijd op de klok wordt het weer ouderwets billenknijpen en zweten geblazen.

En dan is het toch wel prettig voor een coach als je iemand als Jorrit Smeets achter de hand hebt. Samen met debutant Leroy George betreedt Smeets het veld voor de moegestreden Seuntjens en Hansson. Binnen twee minuten blijkt dat George toch nog wel wat wedstrijdritme mist wanneer hij op eigen helft zijn tegenstander uit zijn rug laat lopen. Gelukkig leveren de aanval en daarop volgende hoekschop niks op.

De eerste minuten in Sittardse dienst verliepen nog moeizaam voor Leroy

Met nog twee minuten officiële speeltijd te gaan kruipt Fortuna door het oog van de naald. Weer kan David Min zijn hoofd tegen de bal zetten, maar deze keer haalt Van Osch het leer knap uit de hoek. De opluchting is tot in Sittard voelbaar.

Vanwege de doelpunten, wissels en blessurebehandelingen besluit de arbitrage maar liefst vijf minuten extra tijd toe te voegen. Maar in die toegevoegde tijd blijkt RKC’s tank gelukkig leeg. Fortuna krijgt in de persoon van Tekie zelfs nog een enorme kans om de wedstrijd definitief te beslissen. Tesfaldet passeert op rechts knap zijn tegenstander en kan geheel vrij op Lamprou af. Flemming en Smeets zijn meegelopen maar Tekie kiest voor eigen glorie. En dat is vanuit zijn oogpunt, op een meter of zeven van het doel en alleen voor de keeper, ook best te begrijpen. Maar dan moet die bal er natuurlijk wel gewoon in en niet tegen de keeper aangeschoten worden!

Uit de volgende aanval krijgt ook George een schietkans. Hij raakt de bal echter verkeerd, wellicht ook een teken van het gebrek aan wedstrijdritme. In de slotminuut wordt een aanval van RKC op het middenveld keurig door Jorrit Smeets in de kiem gesmoord. Daarbij wordt Smeets zelf omver gelopen. Wanneer Gerrets fluit voor een overtreding, weet Ultee langs de kant genoeg en balt breed lachend zijn vuisten. Gerrets blaast inderdaad direct na het nemen van de vrije trap voor het einde van de wedstrijd waardoor Fortuna de vierde van vijf achtereenvolgende uitwedstrijden winnend weet af te sluiten.

Opluchting en vreugde na weer een uitoverwinning

Het was vandaag zeker geen geweldige pot voetbal die Fortuna op de mat legde, maar het wist wel weer op de juiste momenten toe te slaan en trok wederom een belangrijke overwinning over de streep. Zo werd de kloof met de onderste plekken weer wat verder vergroot, maar met nog vijftien speelrondes te gaan is er uiteraard nog helemaal niks beslist. Zaterdag komt het na de winter zeer goed presterende VVV van Hans de Koning op bezoek. Lukt het de ploeg van Ultee en Rob Alflen om Giakoumakis en co in toom te houden en weer met een goed resultaat van het veld te stappen?