Zo de klassieke seizoenstart van Fortuna is weer eens een feit. We staan weer mee onderaan.

Doelpuntenmakers: 29. Hoogendorp 0-1; 90. Cornelisse 0-2
Opstelling: Van Zwam, Zegrean, Hofland (66. Tychon), Roest, Hermans, Gesthuizen (86. Maris), Kiekens, Krijgsman, Gerritsen, Hamming (78. Wright), Paciorek .
Toeschouwers: 7.000
Scheidsrechter: De Graaf
Geel (Fortuna): –

Het wedstrijdverslag wordt sinds dit seizoen opgetekend vanaf de Oost tribune en niet meer vanaf de Noord tribune. Het was wel even wennen, want het overzicht is beter als je op Noord staat (of Zuid) dan op Oost. Maar goed als dadelijk het nieuwe stadion klaar is dan zal ook ik weer een goed overzicht hebben op Oost.

De wedstrijd dan. Fortuna begint te slap aan de wedstrijd waardoor RKC zich makkelijk staande kan houden. Ik weet niet wat het is, je zou toch verwachten dat de Fortunezen de kater van twee weken geleden willen uitwissen en zich onmiddellijk met volle overgave op RKC zouden storten.

Maar nee, het was het net allemaal niet, niet scherp genoeg, net een stapje te laat, te weinig felheid, te weinig passie, te weinig strijd, noem alle clichés die je kunt bedenken maar op, ze waren allemaal van toepassing op Fortuna in de eerste helft.

RKC dan?? Die waren gekomen voor een puntje en speelden op de counter. Die hadden blijkbaar gerekend op een fel Fortuna en hadden zich daarom teruggetrokken op eigen helft.

Het vervelende van ons afwachtende spel was dus dat we RKC in de wedstrijd hielpen. Bij de eerste de beste keer dat ze uit hun schulp kropen was het meteen raak. Krijgsman had geen zin om achter zijn speler aan te lopen, die dus op rechts zomaar door kon lopen naar de achterlijn, vervolgens had ie alle tijd van de wereld om met een goeie voorzet te komen (en die kwam er….) op maat voor Hoogendorp die voor Roest was gekropen. Mooi ingetikt 0-1.

Vanaf dat moment liepen we achter de feiten aan. In de eerste helft zijn we vervolgens niet veel verder gekomen dan enige gevaarlijke situaties die consequent wegens buitenspel werden afgefloten (in de meeste gevallen terecht). De dikste kans voor rust was voor Roest die vrij voor de keeper kwam en in plaats van zelf uithalen, de bal opzij legde op de buitenspel staande Hamming. Dat had de 1-1 moeten opleveren…..

Na rust een ander Fortuna, geëngageerder (nou ja alles wat er in de eerste helft aan ontbrak was er nu wel). RKC werd vastgezet op eigen helft, alhoewel dat natuurlijk niet alleen de verdienste van Fortuna was, want RKC liet zich maar wat graag terugzakken om een levensgevaarlijke counter te kunnen plaatsen.

Toch kwam het daar niet van in de eerste twintig minuten. Fortuna speelde geconcentreerd en schiep zich in die tweede helft zeker 6 à 7 goede kansen. Al deze kansen gingen de mist in. De redenen voor de missers kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën.

Ten eerste stomme pech: Hermans schiet vrije trap op de paal, de bal komt terug en raakt de rug van de keeper, maar gaat niet de goal in, in plaats daarvan loopt de bal tergend langzaam voor het vijandelijke doel langs.

Ten tweede goed keeperswerk: een vrije trap van Paciorek wordt in de muur afgeketst, met een uiterste krachtinspanning weet Van Dijk die bal toch nog uit de goal te halen. Een knappe kopbal van Roest uit een corner wordt even knap door Van Dijk uit de goal gehaald.

Ten derde gebrek aan scherpte: Gerritsen (2x), Wright (1x) komen vrij voor de keeper en missen dan de beheersing om de keeper te verschalken. Zeker, het zijn mooie reddingen van Van Dijk, maar als die ballen goed worden ingeschoten kan ook Van Dijk met de beste wil van wereld geen goals verijdelen.

Na twintig minuten was het eenrichtingsverkeer afgelopen, vanaf dat moment werden de aanvalsgolven van Fortuna regelmatig onderbroken door venijnige counters. In totaal dacht ik drie. Twee gingen er over en eentje ging erin…..

Dat was vlak voor tijd en toen was het natuurlijk afgelopen.

Opvallend aan deze wedstrijd was achteraf bezien dat er twee Fortunezen eigenlijk geen bal geraakt hebben en dat is zeer opmerkelijk. Van Zwam heeft geen enkele redding gemaakt die ik niet had gemaakt. Aan de doelpunten kon ie niks doen en voor de rest vloog alles over of naast (als er al iets vloog!!).

De andere speler die geen bal heeft geraakt is Hamming. Buiten een buitenspel goal in de eerste helft heb ik hem niet gezien. Ik weet niet wat daarvan de reden is. Is hij niet in vorm of is het veranderde speeltype van Fortuna (dat hem duidelijk minder ligt) de reden van zijn mindere spelen? De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat ie eens een goaltje maakt al was het maar voor zijn zelfvertrouwen.

Nu ik op Oost zit kan ik dus ook eens horen wat Noord allemaal presteert (vocaal). Het was daar verdomde druk maar de vocale ondersteuning viel me toch wel tegen. Ze waren wel energiek aan het supporteren maar je hoort er niks van op de middenlijn. Toch wel jammer. Op Oost eindigde de avond met het liedje: Waar is het geld van Van Bommel?? Een vraag waarop ik momenteel ook geen antwoord weet……