Een zwarte dag uit het bestaan van een Fortunees die het allemaal niet meer begrijpt.


1 November 2000

Eén vernedering te veel

Roda JC 1 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 40. Vrede 1-0
Opstelling: Hesp, Van der Hoeven (44. Pfennings), Akerboom, Roest, Hermans, Landerl, Van Barneveld, Volmer, Haeldermans (77. Krijgsman), Gerritsen, Hamming (62. Averdijk).
Toeschouwers: 12.300
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): Pfennings, Landerl
Rood (Fortuna): –

 Tsja daar zit ik dan, nee niet in het Parkstad Limburg Stadion maar hier in Sittard voor de radio. Voor het eerst sinds 27 november 1998 mis ik dus een uitwedstrijd van Fortuna Sittard in de competitie. Toen betrof het de wedstrijd Cambuur Leeuwarden – Fortuna Sittard. De reis was me te lang en dan ook nog op een vrijdag, dat had me dan weer een vrije dag gekost. Maar anderhalf uur ijsberen voor een radiotoestel luisterend naar Nico Jessen, deed me toen besluiten dat het voor de zenuwen wellicht beter was maar naar uitwedstrijden te gaan. Als je namelijk op zo’n tribune zit, beleef je het toch allemaal net even wat rustiger. Ook dan zijn er zenuwen maar het is toch net even anders. Maar ja vanavond zit ik toch weer voor de radio en dat nog wel terwijl de Limburgse derby Roda JC – Fortuna Sittard wordt gespeeld. Nu MVV is gedegradeerd de enige derby van het seizoen en daarom wellicht de mooiste wedstrijd van het seizoen, maar ja ik ben er niet bij. Hoe kon het zover komen?

De directe aanleiding van de verbanning van Fortunezen vormen de vernielingen die enkele figuren hebben aangebracht aan het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade. De middenstip is verdwenen, enkele reclameborden zijn omvergeduwd en bewerkt met een spuitbus. Verder zijn de netten van de doelen kapot geknipt. De afkorting “CFS” heeft nu een prominente plaats in het stadion. “CFS” staat voor Casual Front Sittard en dat is de harde kern van Fortuna Sittard. Het bestuur en aanhang van Roda JC trekken hieruit de conclusie dat de vandalen uit Sittard afkomstig zijn. Vervolgens gaat het hard. De harde kern van Roda kondigt vergeldingsacties aan en het Roda bestuur zegt vervolgens niet meer in te kunnen staan voor de veiligheid van de Fortuna supporters die de wedstrijd willen bezoeken en verbiedt het Fortunezen om naar de wedstrijd te komen. Een verbod voor de uitsupporter dus.

Dat lijkt me wel een erg rigoureuze maatregel. Gravend in mijn geheugen kom ik niet verder dan enkele wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord waarbij geen uitsupporters aanwezig waren. Daar ging toen een moordpartij in een weilandje bij Beverwijk aan vooraf, voor Roda JC is het uitgraven van een middenstip al voldoende voor deze maatregel. Nota bene zonder dat vaststaat dat het een Fortunees is die dat gedaan heeft!!! Oké, ik ben de eerste om toe te geven dat het zeer waarschijnlijk een Fortunees (of iemand die daarvoor door moet) is geweest, maar we leven toch zeker in een democratische rechtstaat? Dat wil zeggen, je bent onschuldig tot het tegendeel bewezen is? En er is hier geen enkel bewijs….

Maar goed, ik geloof dat ik nu terecht ben gekomen bij de kern van het probleem. De manier waarop met voetbalsupporters omgegaan wordt, heeft ook helemaal niks te maken met zoiets essentieels als een democratische rechtstaat. Je zou voor de lol eigenlijk eens een jurist mee moeten nemen naar een voetbalstadion die je daar vervolgens laat rond snuffelen. Ik durf te wedden dat die man/vrouw met stomheid geslagen zal zijn. De excessen die zich daar voor doen zijn ongekend. Ik ben geen jurist dus ik kan niet inschatten wat er allemaal wel en niet door de beugel kan, maar laat ik me maar beperken tot de meest flagrante gevallen. Om te beginnen: stewards. Deze personen die door clubs zoals ook Fortuna Sittard ingehuurd worden hebben de opdracht om de gemoederen rond wedstrijden rustig te houden. Om goed voor deze taak uitgerust te zijn, hebben de clubs deze personen een ongelimiteerd potentieel aan machtsmiddelen toegewezen. Fouilleren is om mij onbegrijpelijke redenen ingeburgerd geraakt, maar het gaat vaak veel verder. Zo staat me het verhaal bij van een supporter die bij het betreden van de tribunes naar zijn paspoort werd gevraagd (een supporter die al 20 jaar komt en dus een bekende is van Fortuna). De steward hield bij hoog en laag vol dat hij het recht had om daar naar te vragen en Fortuna Sittard heeft dit schriftelijk naderhand ook nog eens bevestigd. Een Nederlander is namelijk verplicht een legitimatiebewijs te dragen, zo meldde Fortuna. Mijn beperkte juridische kennis zegt me dat dat laatste klopt maar dat geeft de steward nog niet het recht er naar te vragen. Nee, Fortuna Sittard dat recht is volgens mij slechts de politie voorbehouden. Maar ja wat doe je als Fortunees die zo dolgraag de wedstrijd wil zien? Als jij je paspoort niet laat zien, kan de steward je uit het stadion zetten. Een typisch geval dus van gelijk hebben, maar het niet krijgen. Het is juist deze positie waaraan stewards al die macht kunnen ontlenen. Wie weet wat ze je de volgende keer vragen?

Een ander machtsmiddel dat te pas en te onpas wordt ingezet zijn verplichte buscombi‘s. Het idee is in feite wel zinvol. Op momenten dat de veiligheid in het geding is kan zo’n maatregel in uiterste gevallen zinvol zijn. In uiterste gevallen dus, want deze maatregel is een stevige ingreep op de bewegingsvrijheid van een persoon. Een groot goed zou ik zeggen waar je niet zomaar aan moet tornen. Maar deze maatregel wordt vaak ook ingezet, wanneer de situatie daar helemaal niet om vraagt. Voorbeeld: volgende week speelt Fortuna Sittard een uitwedstrijd bij RBC Roosendaal. Geloof het of niet, dat is een verplichte buscombi. Niemand gaat mij wijsmaken dat er serieuze argumenten zijn om aan te nemen dat beide supporterskernen elkaar naar het leven staan. Veel waarschijnlijker is het dat RBC Roosendaal de veiligheidsmaatregelen rond het nieuwe stadion nog niet heeft afgerond met als gevolg dat ze supporters van Fortuna liever niet verspreid zien arriveren. Met andere woorden slecht beleid van RBC Roosendaal en niet de reputatie van supporters zorgt ervoor dat ik in mijn recht op bewegingsvrijheid word gekort. Mocht dit gebeuren in de maatschappij dan schreeuwen de media moord en brand, gebeurt het in het voetbal dan hoor je er niemand over.

Nu terug naar vanavond. Ook Roda JC bouwde recentelijk een nieuw stadion. Tijdens wedstrijden tegen FC Groningen en FC Twente bleek dat de veiligheidsmaatregelen nog niet op orde waren. Voor ons Fortunezen was deze wedstrijd al een verkapte verplichte buscombi en toen ging zondagnacht de schop in de grond. Wat ik nu ga zeggen is pure speculatie mijnerzijds (net zoals het feit dat Fortunezen die vernielingen hebben aangericht, daar is namelijk evenveel bewijs voor (weet u nog van die rechtstaat??), maar ik geloof dat het bestuur van Roda maar wat blij was met die “actie” in hun stadion. Nu diende zich de ideale mogelijkheid aan om de Fortunezen helemaal te bannen, zodat veiligheidstekortkomingen verbloemd worden. Het falende beleid verschuilt zich mooi achter deze verbanning. Consequentie, mij wordt het grondwettelijke recht ontnomen me vrijelijk te bewegen in dit land. Ik vraag me in alle ernst af of deze maatregel juridisch getoetst is, maar schijnbaar ben ik de enige.

En zo kon het gebeuren dat ik hier op deze woensdagavond in Sittard zit en niet in Kerkrade. Ja ik had er natuurlijk naartoe kunnen gaan ondanks alle ontmoedigingen van beide clubs. Kaartjes krijgen was geen probleem geweest, maar één vernedering wilde ik me besparen. Had ik namelijk naar het stadion gegaan dan had het zomaar kunnen gebeuren dat een Sittardse steward me herkend had (tsja wie jaren bij Fortuna komt zowel uit als thuis is een bekende). Deze man had me dan waarschijnlijk uit de stroom geplukt en me naar een andere plek begeleid. Dat had voor mij één vernedering te veel geweest…

Eén vernedering te veel dus, hier is voor mij een grens overschreden. Natuurlijk dit is een uitzondering, maar wie zegt me dat deze uitzondering binnenkort niet regel wordt? Tsja, zoek dan ook een andere sport uit waarin de supporters het niet zo bond hebben gemaakt als in het voetbal, kun je dan tegenwerpen. Maar ja ik (en met mij vele anderen) heb nog nooit wat onoorbaars gedaan en ik vind dit toevallig een leuk spelletje. En als er spelers in het geel/groen over het veld draven, interesseert het me nog niet eens als het niet om aan te zien is. Maar ik vraag me serieus af of dat plezier me nog wel gegund wordt.

Enfin, de wedstrijd is ondertussen afgelopen. Roda heeft gewonnen met 1-0. Verdiend? Geen enkel idee, ik was er namelijk niet bij…….