Fortuna start het voetbaljaar 2021 uitstekend door in Heerenveen met een 1-3 overwinning van het veld te stappen. Een geweldig resultaat dat wordt bereikt door een puike collectieve prestatie. Met enige hulp van de Friese verdediging slaat Fortuna in de eerste helft in een tijdsbestek van achttien minuten drie keer doeltreffend toe, waarna de voorsprong met verve wordt verdedigd.

10 januari 2021

Uitstekende teamprestatie in Friesland

SC Heerenveen 1 Fortuna Sittard 3

Doelpuntenmakers: 20. Rienstra 0-1, 24. Cox 0-2, 37. Flemming 0-3, 72. Veerman 1-3.
Opstelling: Van Osch; Rota, Angha, Janssen, Cox; Rienstra, Tekie, Flemming; Hansson (90. Kastrati), Semedo (80. Smeets), Polter.
Toeschouwers: 0
Scheidsrechter: Martens.
Geel (Fortuna): –

Nadat Fortuna de decembermaand afsloot met een heerlijke serie van vier wedstrijden waarin tien punten werden gehaald, kwam de korte winterstop misschien niet helemaal op het juiste moment. Fortuna begint 2021 met een uitwedstrijd in het verre Heerenveen. Een wedstrijd waar vorig seizoen knap een punt werd behaald, mede door een treffer door Felix Passlack. Felix is er inmiddels niet meer bij, dus zullen andere spelers het moeten gaan doen. Mats Seuntjens kan in ieder geval vandaag niet zijn steentje bijdragen, hij is geschorst nadat hij tegen RKC zijn vijfde gele kaart van het seizoen ontving. Wie dit seizoen helemaal niks meer zal bijdragen, is Jarosław Jach. Na slechts drie optredens in de Sittardse hoofdmacht houden zowel Fortuna als Jach het voor gezien. Jarosław gaat zijn heil zoeken bij het Poolse Rakowa Częstochowa. En zo komt er al snel een einde aan de opmerkelijke periode van Jach bij Fortuna.

Gelukkig was er de afgelopen week ook goed nieuws te melden. Een bekende grootgrutter startte wederom met de uitgifte van voetbalplaatjes. Een kinderhand (en ook menig volwassen hand) is tegenwoordig snel gevuld en daar schamen we ons niet voor. Binnen enkele dagen werden de oud-Fortunezen Perr Schuurs, Wessel Dammers en Ahmed el Messaoudi al aan mijn collectie toegevoegd, maar de écht belangrijke spelers worden natuurlijk op pagina’s 28 en 29 geplakt.

Appie maakte enkele andere keuzes dan onze technische staf

Door alle covid19-perikelen zijn er voor de winterstop pas veertien speelrondes afgewerkt. Dat betekent dat er in de komende maanden nog twintig wedstrijden te spelen zijn, waarvan er voor Fortuna maar liefst zes in het restant van januari gepland staan. Daar komt de bekerwedstrijd tegen NEC ook nog even tussendoor. Zeven wedstrijden in eenentwintig dagen tijd, Raymond Verheijen zou van minder migraine krijgen. En Fortuna’s selectie is al niet bepaald breed te noemen. Trainer Sjors Ultee gaf in de media logischerwijs dan ook al aan: ‘Degenen die spelen, zullen weinig trainen‘. En dat lijkt me een verstandige keuze, zeker zo lang de selectie nog niet versterkt is. De enige ‘versterking’ die we in de huidige transferperiode hebben mogen begroeten, is de terugkeer van Grégoire Amiot. Zijn huurperiode bij Falkenbergs FF zit erop en hij is weer aangesloten bij onze selectie. Geruchten over mogelijke versterkingen of spelers die Fortuna gaan verlaten, zijn er wel maar vandaag beginnen we gewoon in dezelfde opstelling als waarmee we tegen RKC startten. Met als enige wijziging Emil Hansson in de plaats van de geschorste Seuntjens.

Ultee geeft vlak voor de wedstrijd voor de camera’s van ESPN (f.k.a. Fox Sports) aan dat Fortuna haar momenten zal proberen te kiezen om ten aanval te trekken. En ondanks het feit dat Heerenveen in de openingsfase het meeste balbezit heeft, komt het eerste kansje van de wedstrijd inderdaad op Fortuna’s conto. Ben Rienstra krijgt de bal via een goede tackle tot bij Lisandro Semedo. Semedo probeert het van ruime afstand in één keer maar ziet zijn poging enkele meters naast het doel verdwijnen. Vijf minuten later noteren we ook de eerste kans van Heerenveen wanneer nieuweling Siem de Jong het eveneens van afstand probeert. Doordat de bal vlak voor het doel een kleine stuit maakt, heeft Yanick van Osch enige moeite om de bal te pakken.

Ben slalomt langs talent Joey Veerman

Het spel golft inmiddels aardig op en neer. Na een overtreding op Zian Flemming, halverwege de helft van Heerenveen aan de zijlijn krijgt Fortuna een vrije trap. Waar iedereen een hoge bal richting strafschopgebied verwacht, legt Hansson de bal breed op Tesfaldet Tekie. Die haalt van circa dertig meter uit maar ziet zijn schot een meter over het midden van het doel vliegen. Leuk idee, de uitvoering moet beter. Bij de volgende aanval van Heerenveen draait Siem de Jong goed weg bij Tekie. De Jong speelt breed op Benjamin Nygren die op zijn beurt een perfecte voorzet op het hoofd van de lange Henk Veerman aflevert. Veerman lijkt een beetje te schrikken van de vrije kans want zijn kopbal gaat meters naast het doel.

De eerste helft is bijna halverwege wanneer George Cox vanaf zijn vertrouwde linksbackpositie een hoge bal richting Sebastian Polter lanceert. Polter legt met zijn hoofd af op Semedo, die teruglegt op de meegelopen Rienstra. Rienstra speelt zich via een combinatie met Polter goed vrij en schuift de bal beheerst in de linkerhoek achter doelman Erwin Mulder. 0-1 en die heeft voor Rienstra een extra prettig tintje omdat hij zijn eerste treffer in Sittardse dienst tegen zijn oud-werkgever maakt.

Rienstra heeft zijn oude club zojuist pijn gedaan

Heerenveens verdediging ziet er zo vlak na Fortuna’s openingstreffer allesbehalve solide uit. Amper vier minuten na de 0-1 stuurt Roel Janssen op links Cox met een prima steekbal de diepte in. Cox’ voorzet vliegt langs alles en iedereen maar wordt bij de tweede paal opgepikt door Hansson. Die krijgt alle tijd om zijn opties te overzien. Hij kiest uiteindelijk voor de meest logische: een voorzet op de geheel vrijstaande Cox. Cox kijkt rond of er werkelijk niemand op het idee is gekomen hem te dekken, ziet dat dat inderdaad niet het geval en knikt vervolgens van vijf meter de bal rustig in het doel. 0-2, wát een weelde!

Mulder beseft dat Cox zijn vierde van het seizoen heeft gemaakt

Fortuna is nu volledig in haar element en Heerenveen weet niet meer waar het te zoeken. Diepe ballen worden door Janssen en Martin Angha onschadelijk gemaakt, aanvallen via de flanken worden door Cox en Lazaros Rota afgeschermd en bij pogingen tot combinaties via het middenveld zit er vrijwel altijd wel een voet van Rienstra, Flemming of Tekie tussen. 0-2 is natuurlijk een prima tussenstand maar liever zien we Fortuna nu doordrukken voor een grotere marge, want enige vorm van een comeback kunnen van Heerenveen natuurlijk nog wel verwachten.

In de zevenendertigste minuut krijgt Fortuna op links een vrije trap na een handsbal van een Friese tegenstander. De hoge voorzet van Cox lijkt een simpele prooi te worden voor de uitkomende Mulder. Maar net op het moment dat de doelman denkt de bal te kunnen vangen, kopt zijn teamgenoot Pawel Bochniewicz de bal weg. Semedo vangt de bal op en legt hem af op Flemming. Zian draait om zijn as en ziet dan dat het doel leeg is doordat Mulder nog ergens ter hoogte van de strafschopstip rondhangt. Met een keurige boogbal legt Flemming de bal met links in het net. Fortuna leidt nog voor rust met 0-3 in Heerenveen, vrijwel elke Fortuna-fan zal zich op dit moment even in zijn arm knijpen. Maar te vroeg juichen is iets dat nooit in ons woordenboek mag staan, dus attent blijven is het devies!

Zian bedankt Lisandro voor zijn assist

Vlak voor rust lijkt de thuisploeg toch nog een keer gevaarlijk te kunnen worden. Daar gaat balverlies van Semedo op Heerenveens helft aan vooraf. De diepe bal bereikt Henk Veerman die bij een goede aanname vrije doortocht richting het doel van Van Osch heeft. En dáár is waar het misgaat voor Henk. De aanname is niet wat het moet zijn waardoor de bal te ver van zijn voet springt. Van Osch staat weer attent te keepen en pikt de bal op voordat Veerman alsnog gevaarlijk kan worden. Zodoende gaan we met een 0-3 voorsprong de rust in.

Heerenveen komt logischerwijs fel uit de kleedkamers. Er worden meer duels gewonnen, er wordt meer druk gezet en ook de passing lijkt erop vooruit te zijn gegaan ten opzichte van de eerste helft. Nu is het zaak voor Fortuna om een Anschlusstreffer zo lang als mogelijk te voorkomen. De eerste kans voor Heerenveen dient zich na zeven minuten aan. Angha begaat nét buiten het strafschopgebied een overtreding. Siem de Jong staat bij zijn eerste wedstrijd blijkbaar al meteen bovenaan de hiërarchie en neemt plaats achter de bal. Gelukkig verdwijnt deze via de muur over het doel.

Drie minuten later krijgt Fortuna dé uitgelezen kans om de wedstrijd definitief te beslissen. Joey Veerman probeert in de eigen zestien rustig uit te verdedigen maar speelt de bal pardoes in de voeten van Semedo. Lisandro kapt zijn volgende tegenstander keurig uit en besluit zijn geluk met de buitenkant van zijn rechtervoet te beproeven, waarbij een rustig geplaatste bal met links wellicht een betere optie was geweest. Dat blijkt wanneer het schot van onze Portugees op de buitenkant van de paal uiteen spat.

Semedo op weg naar wat de 0-4 had moeten worden

Fortuna lijkt een beetje onder de eerste druk van Heerenveen uit te komen. Na de enorme kans van Semedo zien we Hansson op links aan de volgende aanval bouwen. Hij speelt de bal op Flemming die het leer vanaf de rand van het strafschopgebied teruglegt op Polter. Het schot met links gaat helaas meters over. Even later glipt invaller Arjen van der Heide langs Rota. Zijn voorzet valt via een kluts voor de voeten van Rodney Kongolo. Net als Veerman in de eerste helft lijkt ook Kongolo te schrikken van de kans die hij krijgt. Zijn inzet vliegt buiten bereik van Van Osch enkele meters over het doel. En zo heeft Fortuna inmiddels de eerste twintig minuten van de tweede helft zonder kleerscheuren overleefd.

Net op het moment dat ik het gevoel krijg dat de tijd in Fortuna’s voordeel begint weg te tikken, scoort Heerenveen de zo gewenste treffer. Joey Veerman ontdoet zich voor een van de eerste keren deze wedstrijd van zijn bewaker Rienstra waardoor de middenvelder een een-twee met zijn Volendamse naamgenoot kan opzetten. Joey legt de bal vervolgens weer breed op Henk die van een meter of tien snoeihard uithaalt. De bal vliegt langs Van Osch’ oren tegen de touwen. Wordt het met nog twintig minuten op de klok dan misschien toch nog onnodig spannend?

Maar na de treffer van Veerman laat Fortuna haar hoofd niet zakken en blijft rustig en geconcentreerd voetballen. Naarmate de tijd verstrijkt, zien we het geloof in een resultaat bij Heerenveen langzaamaan wegvloeien. Met nog tien minuten officiële speeltijd op de klok brengt Ultee Jorrit Smeets voor Semedo. Met Smeets als extra defensieve pion op het middenveld, gooit Fortuna de wedstrijd definitief in het slot. Vrijwel elke aanval en pass van de thuisploeg wordt uiteindelijk door een groen-gele tegenstander doorzien of onderschept. En waar mogelijk probeert Fortuna er gevaarlijk uit te komen, precies zoals Ultee voor de wedstrijd had aangegeven.

Fortuna strijdt collectief voor een resultaat, dat zien we graag!

In de laatste minuten bewijst Polter nog maar eens dat hij wel degelijk toegevoegde waarde voor dit Fortuna heeft, iets waar menig supporter in de eerste fase van de competitie nogal zijn bedenkingen over had. De spits blijft zijn tegenstanders opjagen, wint steeds meer duels en houdt waar mogelijk de bal vast om tijd te winnen.

‘Polti’ groeit steeds meer in zijn rol

In de laatste minuut van de officiële speeltijd is het duidelijk dat Fortuna voor het eerst sinds hele lange tijd in het Abe Lenstra stadion gaat winnen. Ultee gunt het Arian Kastrati om onderdeel te zijn van deze mooie overwinning door de jeugdspeler in te brengen voor de moegestreden Hansson. Na vier minuten blessuretijd vindt scheidsrechter Martens het mooi geweest en kunnen de handen op het veld en in menig huiskamer in de Westelijke Mijnstreek de lucht in.

Arian levert zijn bijdrage aan de zege

Fortuna boekt vanmiddag een, in ieder geval door mij niet verwachte, maar absoluut verdiende overwinning. Zonder uitzondering scoren alle spelers een hele dikke voldoende. Achterin werd er weinig tot niks weggegeven, het middenveld was vandaag goed in balans en zorgde voor zowel haar verdedigende als aanvallende taken en de voorhoede liet haar tegenstanders geen moment met rust. Maar zeker ook complimenten voor de technische staf die er steeds meer in lijkt te slagen om een collectief te smeden. Elke speler knokt voor elke bal én voor elkaar en laat zijn hoofd niet meer zakken bij een tegenslag. Dat dat niet vanzelfsprekend is, bleek helaas in de eerste fase van de competitie. Ook niet onbelangrijk met de drukke speelperiode in het vooruitzicht: Fortuna eindigt de wedstrijd zonder kaarten en blessures.

Tijd om lang te genieten van deze overwinning hebben de spelers niet, woensdag wacht immers alweer de volgende krachtmeting. Dan komt Sparta in Sittard op bezoek. Weet Fortuna de ongeslagen reeks uit te breiden naar zes wedstrijden? We gaan het woensdag zien!