Na de 0-3 nederlaag tegen de gedoodverfde kampioen NEC lijdt Fortuna in Velsen opnieuw een 3-0 nederlaag. Op de eerste tien minuten na krijgen we geen moment grip op de wedstrijd. Een rode kaart voor Sem de Wit, een hattrick van Ralf Seuntjens en een gebrek aan routine en kwaliteit zorgen voor een nederlaag waar niks op valt af te dingen. Hopelijk biedt de wedstrijd tegen FC Eindhoven aanstaande vrijdag meer resultaat, anders zitten we dit jaar al vóór de carnaval met een kleine kater.


9 februari 2015

Seuntjens sloopt Fortuna

SC Telstar 3 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 23. Seuntjens 1-0, 54. Seuntjens 2-0, 58. Seuntjens 3-0.
Opstelling: Kaya; Turan (72. Marveggio), De Wit, Janssen, Kis; Ter Borgh, Vankan (62. Linssen), Briels, Vanmaris, Schroijen; Conneh (57. Baur).
Toeschouwers: 1.381
Scheidsrechter: T. Koekoek
Geel (Fortuna): Kis, Janssen.
Rood (Fortuna): De Wit.

Terwijl heel Nederland vol spanning kijkt wat er met V&D gaat gebeuren en Limburg klaar is om zich in het carnavalsgedruis te storten, mag Fortuna op deze maandag naar Velsen afreizen. Voor de busreis was er te weinig animo, dus vertrekken we om vier uur vanuit onze thuisbasis met de auto richting Noord Holland. Na een uurtje rijden staat de eerste pitstop gepland bij vliegveld Eindhoven. Engeland-vaarders Martijn en Guido zijn net terug van een bloedeloze en doelpuntloze Merseyside-derby en willen maar al te graag mee naar het Tata Steel Stadion.


Eerste stop: Eindhoven Airport

De heenreis verloopt ondanks de spitstijd zonder files. De verwachte aankomsttijd van 19 uur wordt echter niet gehaald. L1-anchorman Martijn navigeert ons vol overtuiging in de (volgens hem) goede richting. Nu zijn we al een aantal keer in Velsen geweest, dus dat er iets niet klopt, wordt ons al snel duidelijk. En ja hoor, Martijn blijkt Tata Steel (het bedrijf) in plaats van Tata Steel (het stadion) in zijn routeplanner te hebben ingevoerd. En zo rijden we even later doodleuk door de poorten van het enorme staalbedrijf. Het stadion blijkt drie kilometer verderop te liggen. Dat lijkt een ritje van een minuut of vijf, maar dat is buiten het Noordzeekanaal gerekend. Dat moet worden overgestoken met een pontje. Voor de schappelijke prijs van €1,20 worden we naar de overkant gebracht, van waaruit het nog een paar honderd meter rijden is naar het stadion.


Met het pont op weg naar Telstar

Nadat Martijn voor zijn werkzaamheden afgezet is bij het hoofdgebouw zoeken wij het uitvak op. Dat blijkt sinds kort verplaatst naar de tribune achter het doel. Gevoelig voor nostalgie als we zijn, gaan onze herinneringen terug naar 13 mei 1995. Het is alweer bijna twintig jaar geleden dat duizenden Fortuna-fans hier het kampioenschap in de eerste divisie en de promotie naar de eredivisie vierden. Gelukkig ligt de oude staantribune er nog, al is hij niet meer in gebruik.

Pure nostalgie: de oude staantribune van Sportpark Schoonenberg

Qua nostalgie zit je bij Telstar sowieso goed. De oude tribunes en de prachtige muziek van The Tornados die al meer dan vijftig jaar voor aanvang van de wedstrijd wordt gedraaid, maken van Velsen een plek waar we graag komen. Qua prestaties zijn er overigens plekken waar we beter heen kunnen gaan. De laatste uitoverwinning dateert alweer van december 2006, toen Wasiu Taiwo (2x) en Cedric Olondo voor de treffers zorgden in de 0-3 overwinning.

Coach Peter van Vossen heeft na de nederlaag tegen NEC zijn basiselftal op één plek gewijzigd. De spitspositie wordt weer ingevuld door Seku Conneh. Dit gaat ten koste van Donny de Groot. Elroy Pappot, Niels Vets en Muhammed Mert zijn nog niet inzetbaar vanwege blessures of trainingsachterstand. De opstelling ziet er als volgt uit: Kaya; Kis, Janssen, De Wit, Turan; Schroyen, Vankan, Ter Borgh, Briels; Vanmaris en Conneh.


Standaard onderdeel van de warming up: afronden

Het lijkt er de eerste tien minuten op dat Fortuna nadrukkelijk op zoek gaat naar een nieuwe uitoverwinning. Na een afgeslagen hoekschop schiet Roel Janssen de bal keihard voorlangs. Even later ziet Conneh zijn vrije trap een metertje naast het doel van Cor Varkevisser verdwijnen.

Helaas neemt Telstar het initiatief al heel snel over. Na een kwartier spelen trekt Fatih Turan noodgedwongen aan de noodrem, wat hem op een gele kaart komt te staan. Aan de linkerkant heeft Kevin Kis zijn handen vol aan Calvin Valies. Nadat Anmar Al Mubaraki op Ferhat Kaya is gestuit, komt de bal weer bij Valies terecht. Valies legt de bal hoog voor, maar gelukkig mist de kopbal van Edo Knol de kracht om Kaya te verrassen. Na drieëntwintig minuten is het dan toch raak. Valies is Kis weer te snel af. Zijn voorzet wordt door Ralf Seuntjens simpel van dichtbij ingetikt.

Het is niet de avond van Kis. Twee minuten voor rust tikt hij de bal breed op Sem de Wit. De bal schiet echter langs De Wit in de voeten van Telstar-speler Al Mubaraki. De Wit grijpt in met een keiharde tackle, waarmee hij Koekoek geen andere keuze laat dan de rode kaart te trekken. Een volkomen terechte beslissing.


Waar rook was, was deze keer geen vuur

Het is aan Ferhat Kaya te danken dat de wedstrijd niet al voor rust definitief beslist wordt. Wederom Valies slalomt tussen twee verdedigers door, maar vindt dan onze super doelman op zijn weg. Zo bereiken we de rust met pijn en moeite met een 1-0 achterstand.

De enige wissel die Van Vossen tijdens de pauze toepast, is het terughalen van Jordy ter Borgh naar de laatste linie. Ook Bob Vankan zakt iets verder terug, waardoor Conneh voorin nog meer op een eiland komt te staan.

Alle tactische plannen ten spijt, na negen minuten in de tweede helft is het over en sluiten. Seuntjens stuurt Kevin van Essen op rechts in de ruimte om zelf door te lopen en de voorzet van Van Essen vervolgens eenvoudig binnen te knallen.

Vier minuten na de tweede Velsense treffer verliest Ter Borgh net voor de middenlijn een duel van alweer Seuntjens. Die kan hierdoor alleen op Kaya af. Deze keer is Kaya kansloos en schuift Seuntjes de bal beheerst langs de uitkomende doelman in het net. 3-0 en nog een lange lijdensweg te gaan.


Varkevisser had een hele rustige avond

Inmiddels is Jordi Baur in het veld gekomen voor Seku Conneh. Nu mag ook Vankan gaan douchen. Zijn vervanger heet Sjoerd Linssen. Hoewel er een stuk of acht spelers nadrukkelijk solliciteerden naar een wissel, begrijp ik steeds minder goed waarom Ter Borgh zoveel krediet van Van Vossen krijgt. Ook vandaag oogt hij traag, verliest veel duels en heeft hij teveel overtredingen nodig om overeind te blijven. In plaats van hem eens een keer eruit te halen, wordt hij twee keer van positie in het veld gewisseld. Een trucje dat Van Vossen al vaker uithaalde.

Met nog een kwartier op de klok probeert Fortuna vooral de schade te beperken. Seuntjens lijkt medelijden met ons te krijgen en schiet een opgelegde kans op een vierde treffer hard en hoog over. Niet veel later hangt er weer een tegendoelpunt in de lucht, maar haalt Turan de bal bij een scrimmage van de lijn. Het slotakkoord is wederom voor Kaya. Als Roy Talsma alleen op hem af mag dribbelen, blijft Ferhat rustig en werkt de bal met zijn voet naast het doel. Zo blijft het vanavond bij 3-0.

Wanneer de spelers het bezoekersvak naderen, worden ze begroet met gefluit en boegeroep. Ferhat Kaya, Joeri Schroyen, Roel Janssen en Thiemo Vanmaris komen tot aan de railing en horen de klaagzang van de fans aan. Kaya neemt namens de spelers het woord en komt met een plausibele verklaring: ‘We werken met een hele jonge groep en werken er hard aan om beter te presteren. Dat heeft tijd nodig. Sorry voor deze nederlaag.’. De fans accepteren zijn uitleg en in feite is het ook niet veel ingewikkelder. Ten opzichte van vorig seizoen hebben we qua routine en doelpunten enorm ingeleverd met het vertrek van spelers als Khalouta, Nepomuceno, N’Koyi, Dreesen en De Boer. Het basisteam van vanavond had een gemiddelde leeftijd van 21,7 jaar en had gemiddeld nog geen vijftig wedstrijden in een eerste elftal in de benen. Dan is een plaats in het rechter rijtje misschien helemaal niet zo verwonderlijk. Dat dat voor veel supporters moeilijk te accepteren is na drie jaar in het linker rijtje en twee deelnames aan de play offs is echter ook begrijpelijk. Voor ons gevoel is Fortuna een grotere club dan pakweg FC Dordrecht, Excelsior, FC Eindhoven of Volendam. De harde sportieve realiteit is momenteel helaas anders.


Roel en Ferhat nemen het voortouw

Nadat Martijn zijn werk voor L1 heeft afgerond, beginnen we aan de terugreis. De drukte van de avondspits is volledig verdwenen en na een korte stop in de buurt van Utrecht tuffen we rond half 1 de Westelijke Mijnstreek weer in.

Vrijdag wacht de volgende uitwedstrijd en ook dat wordt geen gemakkelijke opgave. FC Eindhoven handhaaft zich ook dit seizoen ondanks de beperkte financiële middelen in de top van het klassement. Aan Van Vossen en zijn selectie de uitdaging om met een goed resultaat de carnaval in te gaan.

Tot vrijdag!

Tot slot de laatste beoordeling van het ‘Thank God it’s Friday’ klassement.

Resultaat: 3-0 nederlaag, 0 punten.
Uitvak: 53 away fans, 4 punten.
Stadion: 6 punten voor het Tata Steel stadion. Bij een normale naamgeving waren er dat 9 geweest.
Thuisfans: Op wat rookpluimen en gezang na, niet heel veel gezien of gehoord: 4 punten.
Catering: Geen noemenswaardigheden, 6 punten.
Randvoorwaarden: Altijd vriendelijke stewards, voldoende programmaboekjes, maar geen fatsoenlijke ruimte om vlaggen op te hangen: 6 punten.

Met 26 punten belandt Telstar voorlopig op de 7e plek in deze ranglijst.