We willen de opbouw, die nu aan de gang is, niet verstoren”, aldus voorzitter Cas de Quay als men hem bij aanvang van het seizoen 73/74 vraagt waarom Fortuna zich nauwelijks geroerd heeft op de transfermarkt. Dat wil niet zeggen dat Fortuna SC niet ambitieus is. De voorzitter wil een periodetitel. Dat zou een stevige verbetering ten opzichte van het vorige seizoen zijn, met nagenoeg dezelfde selectie.


Op het commerciële vlak gaat Fortuna SC in zee met het Sittardse bedrijf Horn Keukens. Horn Keukens, onder leiding van eigenaar Pierre Horn, die ook toetreedt tot het bestuur van Fortuna SC, verplicht zich contractueel voor twee seizoenen tot drie zaken:

  • Horn Keukens sponsort de trainingspakken van Fortuna SC, waarvoor het bedrijf vijfduizend gulden betaalt. Horn Keukens zou ook de eerste shirtsponsor zijn geweest, als de KNVB dat niet verboden had;
  • Horn Keukens garandeert Fortuna SC een minimale opbrengst uit reclame- en pr-activiteiten van 150.000 gulden;
  • De marketingafdeling van Horn Keukens gaat de omlijsting van thuiswedstrijden verzorgen.

Bij de presentatie laat Fortuna SC in het midden wat de waarde van punt 2) is. Die waarde is namelijk afhankelijk van wat Fortuna SC al aan reclame- en pr-inkomsten binnenhaalde voordat dit contract gesloten werd. Horn Keukens vult dat bedrag aan tot 150.000 gulden.

Punt 3) sluit aan bij De Quays wens meer service te verlenen aan de supporters. De door Horn georganiseerde ‘ballenregen’ in de rust wordt een begrip. In de rust verdwijnen duizend plastic ballen in het publiek. Tien ervan zijn gemerkt en een leuke prijs waard. Fortuna SC hoopt zo meer mensen naar De Baandert te trekken; Horn hoopt zijn eigen producten onder de aandacht te brengen.

Terug naar het veld, waar Cor Brom een serieus verwachtingspatroon moet omzetten in resultaten met een vrijwel ongewijzigde selectie – alleen Ben Pijpers (naar RKFC Lindenheuvel), Jan Lauers (naar Caesar) en Fred van Barneveld (einde spelerscarrière) vertrekken. Fortuna SC contracteert wel aanvaller Peter Prauser (van Tiglieja).[1]

Brom slaagt wonderwel, want Fortuna gaat al snel fier aan kop en als Willem II op 30 september 1973 met 5-0 wordt verslagen in De Baandert is de eerste periodetitel Fortuna’s deel. Fortuna SC kan die lijn evenwel niet doortrekken, de eerstvolgende twee duels gaan pardoes verloren. Tijdens het kerstdiner is Fortuna SC terug te vinden op plek drie op de ranglijst, twee punten achter koploper Vitesse. Het bekertoernooi is dan al voorbij voor Fortuna. In de eerste ronde wint Fortuna de derby bij eersteklasser Almania, maar in de tweede ronde blijkt eredivisionist FC Amsterdam te sterk in Stadion de Baandert.

In het nieuwe jaar blijft Fortuna SC lang meedoen voor de titel, maar eindigt als vijfde. Brom, die dan al voor twee jaar heeft bijgetekend, voldoet dus aan de minimumeis van voorzitter De Quay: een periodetitel. Het is het seizoen van de definitieve doorbraak van Hans Erkens die met twaalf doelpunten topschutter wordt.

Resteert de nacompetitie waarin Fortuna SC een goede kans denkt te maken op promotie, maar een nederlaag thuis tegen SC Amersfoort lijkt een voortijdig einde te maken aan die droom. Via een gelijkspel uit bij WVV Wageningen en tweemaal winst op Vitesse, heeft Fortuna promotie toch weer in eigen hand. Elfduizend toeschouwers zien hoe Fortuna SC er vervolgens niet in slaagt WVV Wageningen thuis te verslaan, ondanks enkele prachtkansen. Fortuna wint weliswaar het slotduel bij SC Amersfoort, maar omdat WVV Wageningen een punt pakt thuis tegen Vitesse, loopt Fortuna SC promotie mis op basis van het doelsaldo.

Boze tongen (SC Amersfoort-speler Henk van Ramselaar) beweren dat Frans Roemgens gedurende het slotduel zelfs tevergeefs geld aan spelers van SC Amersfoort aanbood voor een paar extra doelpunten. Bewezen is dat nooit – ook al omdat Van Ramselaar ten tijde van zijn onthulling (een half jaar later) zelf onder vuur lag vanwege een trap in de buik van scheidsrechter George Oetelmans, nadat die hem rood gaf.

De teleurstelling van de misgelopen promotie is groot, maar dat mag niet verhullen dat het een mooi seizoen was. In het zesde seizoen wint Fortuna SC zijn eerste prijs.

[1] Zie ook Vergeven en Vergeten ‘Peter Prauser’.