We mikken niet alleen meer op een periodetitel, maar willen ook het algemeen kampioenschap behalen”, draait voorzitter De Quay niet langer om de hete brei heen bij aanvang van het seizoen 74/75. Kortom, promotie is niet langer een wens; het is een vereiste geworden. Cor Brom blijft er rustig onder en is bereid de uitdaging aan te gaan.


In de verdediging zijn er drie personele wijzigingen, omdat Jan Benen (naar THOR Waterschei), Wim Vrösch (naar SVN) en keeper van het eerste uur Piet Vogels (154 duels voor Fortuna, naar SV Panningen) vertrekken. Hun opvolgers zijn Hans van Huissteden (van FC Utrecht), Leo Ehlen (van Almania) en Eddy van ‘t Oost (van SV Meppen), die reservedoelman wordt achter Jan Nieling. Verder vertrekken Paul Driessen (naar SV Panningen), Herman Jacobs (naar Caesar) en Chris Jansen. Aanvaller Max Bereklauw schuift intern door naar het eerste elftal.

Fortuna SC begint sterk en doet lang mee voor de eerste periode (en dus de bovenste plaatsen), maar komt toch tekort. Fortuna SC gaat de winterstop in als nummer vijf; vier punten achter koploper EVV Eindhoven. In het bekertoernooi strandt Fortuna in de tweede ronde. Na winst na strafschoppen bij eerstedivisionist VV Heerenveen in de eerste ronde, verliest Fortuna thuis van eredivisionist FC Twente’65.

In de winterstop verhuurt Fortuna SC spits Uwe Blotenberg voor de rest van het seizoen aan WVV Wageningen. Ook in het nieuwe jaar is Fortuna SC nooit ver weg van de koplopers, maar kan niet doorstoten naar de top.

In januari 1975 leidt dit tot spanningen. Niet in de spelersgroep, maar in de bestuurskamer. Bestuurslid Pierre Horn voert de druk op. Hij schetst vergezichten van wat commercieel allemaal mogelijk is in de eredivisie, maar dreigt zijn aflopende sponsorcontract niet te verlengen als Fortuna SC niet promoveert. De gulden middenweg bestaat niet meer en voorzitter Cas de Quay gaat mee in de retoriek: “Als we de komende twee of drie thuiswedstrijden niet goed uit de verf komen, zullen er rare dingen gebeuren bij Fortuna SC”.

Die drie thuisduels leveren twee punten op en als Fortuna SC tijdens het paasweekend tweemaal van PEC Zwolle verliest, kunnen de titelaspiraties opgeborgen worden. Fortuna SC eindigt op een teleurstellende negende plek. Peter Prauser scoort veertien doelpunten (waarvan tien in de tweede competitiehelft) en kroont zich tot topscorer.

De beloofde ‘rare dingen’ blijven uit, tenminste op het veld; niet ernaast. Het blijkt dat Fortuna SC 23.000 gulden achter ligt op het afgesproken aflossingsschema van de schuld van 76.000 gulden bij de gemeente Geleen. De Quay wil 37.000 gulden ineens betalen als Geleen het restant van de schuld kwijtscheldt. Het leidt tot lange vergaderingen in de Geleense raad, waar oude wonden worden opengereten. Tot een vergelijk komen Geleen en Fortuna SC niet. Fortuna SC werkt wel de betalingsachterstand van 23.000 gulden weg, waardoor de zaak niet escaleert. Verder sluit Fortuna SC een nieuwe vierjarige subsidieovereenkomst af met de gemeente Sittard. Fortuna SC wilde meer, maar krijgt opnieuw honderdduizend gulden per seizoen.

Zo komt er een einde aan een seizoen waarin Fortuna SC voor het eerst voorzichtig geconfronteerd wordt met de gevolgen van het koppelen van sponsorgelden aan sportieve prestaties. Het was geen prettige kennismaking.