In de zomerstop richting het seizoen 85/86 trekt Fortuna slechts één nieuwe speler aan: de Engelse spits John Linford. Hij komt op huurbasis over van Ipswich Town dat hem het afgelopen seizoen uitleende aan NAC, waar Fortuna hem leerde kennen. Tegenover de komst van Linford, staat het vertrek van Theo van Well, die in totaal 179 duels speelde voor Fortuna. Aanhoudend blessureleed noopt de aanvaller tot het beëindigen van zijn spelerscarrière.


De eerste drie competitieduels leveren twee gelijke spelen en een nederlaag op, maar dan wint Fortuna vijf maal op rij en vindt zichzelf terug op plek vier. Met acht doelpunten heeft John Linford een belangrijk aandeel in de prestaties. De woorden ‘Europees voetbal’ vallen in Sittard en omgeving. Toch is de prestatiecurve daar niet constant genoeg voor. Fortuna gaat de winterstop in als zevende.

De spelerscarrière van Tini Ruys zit erop. Chronisch blessureleed leidt tot afkeuring voor betaald voetbal. Tini Ruys speelde 246 wedstrijden voor Fortuna waarin hij 59 maal doel trof. Hij gaat nog spelen bij RKVV Born.

Fortuna overwintert in het bekertoernooi. Fortuna verslaat thuis zowel eerstedivisionist FC Wageningen als eersteklasser ASWH uit Hendrik-Ido-Ambacht met 3-0 respectievelijk in de eerste en tweede ronde.

In de winterstop belegt Fortuna een trainingskamp op Malta. Voor vertrek verlengt trainer Bert Jacobs zijn aflopende contract met één seizoen. Het trainingskamp wordt geen succes. Enkele geblesseerde spelers gaan – vanwege het groepsproces – mee, die zich daar stevig vervelen.

Toch komt Fortuna na de winterstop prima uit de startblokken. Roda JC in competitieverband en Feyenoord in de achtste finales van de beker gaan in Stadion De Baandert met 2-1 onderuit. Fortuna schaakt dus op twee borden mee voor plaatsing voor Europees voetbal. Fortuna loot degradatiekandidaat NEC in de kwartfinales van de beker. Er is dus perspectief op een langer verblijf in het bekertoernooi, maar Fortuna verliest in Stadion De Goffert met 2-1.

Een paar dagen later heeft Wilbert Suvrijn de primeur van eerste Fortunees spelend voor het Nederlands Elftal. Hij krijgt speeltijd als invaller in een oefeninterland tegen Schotland in Eindhoven. Het duel eindigt in 0-0. Twee weken laten speelt Suvrijn ook mee in een oefenduel tegen West-Duitsland in Dortmund. Nederland verliest dat duel met 3-1.

De klap van de bekeruitschakeling komt dusdanig hard aan dat Fortuna de resterende zes competitieduels niet meer wint en op een achtste plek in de eredivisie eindigt. John Linford wordt topscorer in zijn eerste seizoen met twintig competitietreffers. Fortuna neemt zijn capriolen op de koop toe en neemt hem definitief over van Ipswich Town.

Naast Tini Ruys, die net als Chris Dekker trainer wordt in de jeugdwerking van Fortuna Sittard, vertrekken ook Wilbert Suvrijn (176 duels, naar Roda JC) en Arthur Hoyer (naar FC Den Bosch‘67) uit Sittard – spelers die een stevig woordje mee hebben geschreven aan de geschiedenis van Fortuna Sittard.