In de zomerstop blijkt dat Fortuna nog steeds grote financiële problemen heeft. Ongeveer drie kwart van het half miljoen euro die ‘Help Fortuna’ in de eindejaar loterij won, moet worden aangewend om een tekort op de begroting 02/03 te dichten.


De KNVB stelt ook aanvullende eisen voor de licentie voor het seizoen 03/04. Fortuna moet tot een betalingsregeling komen met de Stichting Contractspelersfonds KNVB (CfK) en de Belastingdienst, waar Fortuna nog voor 1,9 miljoen euro in het rood staat. Dat lukt overigens, waardoor Fortuna ook in het seizoen 03/04 aan de slag kan.

Dat betekent niet dat Fortuna financieel uit de problemen is, want die schulden moeten wel nog afgelost worden. Fortuna wil het exploitatierecht van de ruimtes onder en in de omgeving van het stadion verkopen om enige financiële armslag te creëren, maar onder het huidige bestemmingsplan, dat geen detailhandel toestaat in Bedrijvenstad Fortuna, zijn de ruimtes onder en naast het stadion geen aantrekkelijk beleggingsobject, waardoor er geen kopers zijn.

De Gemeente Sittard-Geleen-Born denkt met Fortuna mee en ontwikkelt een nieuwe retailstructuurvisie voor Bedrijvenstad Fortuna, die er kortgezegd op neerkomt dat de gemeente het bestemmingsplan wil wijzigen zodat detailhandel op de bedrijvenstad mogelijk wordt. In november zal de gemeenteraad zich daarover buigen.

Trainer Hans de Koning begint aan zijn tweede seizoen als hoofdverantwoordelijke. Hij heeft Ronald Hamming (naar BV Veendam, 276 duels voor Fortuna) en Cliff Hamers (naar GSV’28) zien vertrekken en verwelkomt twee versterkingen voor de breedte: Dave Joosten (van VVV Venlo) en Gino Taihuttu (van SV Milsbeek) – meer financiële ruimte is er niet. Desondanks denkt De Koning dat meestrijden om een periodetitel reëel is.

Helaas komt daar niet veel van terecht, want Fortuna moet tot speeldag tien wachten op de eerste overwinning (uit bij FC Dordrecht). De eerste overwinning wordt dan weer gevolgd door zeven nederlagen (waaronder een smadelijke 7-0 nederlaag in Venlo). De eerstvolgende en tevens laatste wedstrijd voor de winterstop wint Fortuna bij FC Eindhoven waardoor de rode lantaarn in de winterstop in Eindhoven staat; niet in Sittard-Geleen-Born.

De stemming over de voorgestelde bestemmingsplanwijziging voor de bedrijvenstad wordt in november uitgesteld. De gemeenteraad besluit dat er meer onderzoek vereist is naar de gevolgen van detailhandel op de bedrijvenstad voor de stadscentra. De winkeliersverenigingen van Sittard en Geleen vermoeden leegloop van de stadscentra en verzetten zich stevig tegen de plannen voor Bedrijvenstad Fortuna. Op basis van extra onderzoek zal de gemeenteraad zich eind maart opnieuw buigen over deze kwestie.

Gedurende de winterstop verlaten Jochem van der Hoeven (naar Helmond Sport) en Harrie Gommans (naar Excelsior) Fortuna, dat er verdediger Charles Kazlauskas (gehuurd van NEC) en de clubloze middenvelder Chaly Jones voor terughaalt. Technisch manager Fred van Barneveld beslist – op basis van de zwakke prestaties – het aflopende contract van trainer Hans de Koning niet te verlengen.

Fortuna begint de tweede competitiehelft goed met de eerste thuiszege van het seizoen tegen Cambuur Leeuwarden. Helaas is dat geen opmaat voor betere tijden, want uiteindelijk zal het de enige overwinning van de tweede competitiehelft blijken te zijn, die dus als een nachtkaars uitgaat. Fortuna eindigt op de negentiende en laatste plek met negen punten achterstand op het nummer voorlaatst – voor het tweede seizoen op rij boekt Fortuna dus een negatief record. Joos van Barneveld scoort negen doelpunten en wordt daarmee topscorer.

Naast het veld is er ook al geen goed nieuws. Alhoewel de gemeente een onderzoeksrapport uit de hoge hoed tovert dat aantoont dat de stadscentra van Sittard en Geleen zullen profiteren van detailhandel in Bedrijvenstad Fortuna (die detailhandel zal namelijk meer mensen naar Sittard-Geleen-Born trekken die ook naar de stadscentra zullen gaan), gaat de gemeenteraad niet akkoord met het voorstel tot onmiddellijke wijziging van het bestemmingsplan. Tevens besluit de gemeenteraad dat een hernieuwde discussie over de wijziging van het bestemmingsplan niet voor 2007 kan plaatsvinden.

De lobby van de winkeliersverenigingen in Sittard en Geleen (die mordicus tegen de plannen zijn) werpt zijn vruchten af. Voor Fortuna een dubbele nederlaag. Niet alleen komt de verhoopte bestemmingsplanwijziging niet tot stand ook krijgt de relatie Fortuna – Sittardse en Geleense middenstand een stevige knauw. Fortuna heeft iedere lokale sponsor hard nodig, maar jaagt de middenstand in de fusiestad tegen zich in het harnas door deze bestemmingsplanwijziging te bepleiten. Dat zijn risicovolle beslissingen, die Fortuna’s imago in de stad verder aantasten.

De gemeente zegt vervolgens toe een – door de PvdA geïnitieerd – voorstel om het bestemmingsplan te wijzigen zodat ‘pleasure and leasure’ achtige bedrijven zich in de bedrijvenstad kunnen vestigen te onderzoeken. Daar lijkt een meerderheid van de raad zich wel in te kunnen vinden. De toekomst moet uitwijzen of deze variant er komt en zo ja of Fortuna er wat aan heeft.