Met frisse moed begint Roger Reijners aan zijn eerste seizoen als hoofdverantwoordelijke voor het eerste elftal. In de zomerpauze ziet hij keeper Arjan Christianen (naar RBC Roosendaal) vertrekken. Hij krijgt er David Meul (van ACS Xánthi) voor terug. Tom Grootaerts schuift door uit de jeugd en moet met Willem-Jan Thijssen uitvechten wie tweede keeper is.


De verdedigers Roy Bejas (naar Groene Ster), Mels van Driel (naar RBC Roosendaal), Joep Op den Kamp (naar EVV Echt) en Sjors Paridaans (naar FC Eindhoven) vertrekken. Fortuna haalt er alleen Samir Kozarac (van FC Wohlen) voor terug. Verder vertrekken middenvelder Raschid el Hammouchi (naar Kickers Emden) en de aanvallers Florencio Cornelia (naar FC Rijnvogels), Dirk Jan Derksen (naar Helmond Sport) en Bas Jacobs (einde spelerscarrière).

Geld om deze spelers te vervangen is er niet, dus moet Roger Reijners terugvallen op de eigen jeugd. Hij voegt onder andere de voorwaartsen Danny Hoesen, Bryan Linssen en Jesse Mayele toe aan het eerste elftal. Hoesen vertrekt overigens al snel naar Fulham FC.

Na negen van de contractueel afgesproken tien jaar komt er een einde aan de stadionnaamsponsoring van Wagner & Partners. Het bedrijf Wagner & Partners bestaat onder die naam al sinds eind 2005 niet meer (nieuwe naam: Quality Planning), maar dat had nooit gevolgen voor de naam van het stadion. Een nieuwe sponsor vindt Fortuna niet direct, waardoor Fortuna voorlopig gaat spelen in het Fortuna Stadion.

Fortuna moet tot speeldag zes wachten op de eerste overwinning van het seizoen. Het wint dan met 2-0 van FC Omniworld. Veel tijd om daarvan te genieten krijgt de club niet, want het voetbal verdwijnt al snel naar het tweede plan. Het geduld van de licentiecommissie van de KNVB is in oktober op. Fortuna heeft nagelaten een deugdelijk plan van aanpak te presenteren, waartoe Fortuna verplicht was na de degradatie naar categorie één.

Fortuna’s gebruikelijke ad hoc oplossingen in het geval van begrotingstekorten – de leden van de raad van commissarissen staan garant voor het tekort – accepteert de KNVB niet langer als een deugdelijk plan van aanpak. De KNVB wil een structurele oplossing en vraagt zich af of die er eigenlijk wel is voor Fortuna. Daartoe neemt de KNVB bedrijfsadviseur UNO Advies in de hand, die moet onderzoeken of Fortuna Sittard nog levensvatbaar is. Zo niet, dan dreigt de KNVB Fortuna’s proflicentie in te trekken. Niet veel later laat de belastingdienst beslag leggen op Fortuna’s tegoeden – een van Fortuna’s schuldeisers is het dus zat.

Kortom, de financiële problemen die vorig seizoen zichtbaar werden, stapelen zich dit seizoen verder op. Directeur Hans Erkens en de twee leden van de raad van commissarissen (Jo Abelshausen en Sjra Philippen) zijn er niet in geslaagd het financiële tij te keren.

Eind oktober blijkt dat de proefballon die gouverneur Léon Frissen in januari opliet over een mogelijke fusieclub in Zuid-Limburg meer dan een proefballon te zijn geweest. Hij laat onderzoeken wat de sportieve en financiële mogelijkheden van een fusieclub in Zuid-Limburg zijn. De clubs houden de boot nog steeds af.

Niet voor lang, want op 17 november maken Fortuna Sittard en Roda JC bekend dat ze een fusie opnieuw willen onderzoeken; MVV doet niet mee. De clubs richten de Stuurgroep Topvoetbal Limburg op. De leden van die stuurgroep zijn: Hans Erkens (directeur Fortuna Sittard), Jo Abelshausen (lid raad van commissarissen Fortuna Sittard), Servé Kuijer (voorzitter Roda JC – later vervangen door zijn opvolger bij Roda JC Olaf van Eijndhoven), Huub Narinx (directeur Roda JC) en verder Sef Vergoossen (adviseur voetbaltechnische zaken), Peter Vogelzang (voorzitter eredivisie NV), Frank van den Wall Bake (adviseur sportmarketing), Jos Haverkort (bedrijfsadviseur oprichter UNO Advies), Joep van de Voort (secretaris) en Arie de Zeeuw (adviseur communicatie).

De stuurgroep onderzoekt drie aspecten: (1) de levensvatbaarheid van Fortuna Sittard, (2) de levensvatbaarheid van Roda JC en (3) de potentie van een fusie tussen Fortuna Sittard en Roda JC. De eerste twee aspecten zijn voor de bühne toegevoegd, want Fortuna Sittard en Roda JC hebben op 3 november al in het geheim een intentieovereenkomst getekend om te komen tot een fusie.

Twee onderzoeksbureaus onderzoeken dus de levensvatbaarheid van Fortuna Sittard. Zowel UNO Advies (namens de KNVB) als Hypercube (namens de stuurgroep) komen respectievelijk medio november en medio december tot dezelfde conclusie: Fortuna Sittard is economisch gezien niet levensvatbaar. Omdat Fortuna Sittard de mogelijkheid onderzoekt om te fuseren met Roda JC (iets wat de KNVB toejuicht) verbindt de licentiecommissie voorlopig geen conclusies aan de bevindingen van UNO Advies. Fortuna behoudt dus voorlopig de licentie in afwachting van de uitkomst van het fusietraject.

Op dat moment richten twee verontruste sponsoren van Fortuna Sittard de stichting ‘Trots op Fortuna’ (TOF) op. Wil Meijers (eigenaar BeeOne) en Wil Helwig (eigenaar Helwig Timmerfabriek) wensen zich niet neer te leggen bij de onderzoeksrapporten die Fortuna geen levensvatbaarheid toedichten en de consequentie daarvan: Fortuna Sittard fuseert met Roda JC óf gaat failliet. TOF wil het tegendeel bewijzen en start een donateursactie. Voor tien euro per maand ben je donateur van TOF. Dat lijkt weinig, maar omdat de actie behoorlijk succesvol is, tikt het bedrag toch aan. TOF timmert dus aan de weg in de hoop een alternatief te worden voor de fusie.

Onder dit gesternte moeten Roger Reijners en zijn spelers presteren. Mede vanwege een eindspurt (Fortuna wint de laatste drie duels voor de winterstop) staat Fortuna dertiende in de winterstop. Gegeven de omstandigheden een prima prestatie.

Na de winterstop verslaat Fortuna ook Helmond Sport en wint dus viermaal op rij. Fortuna verliest vervolgens in Leeuwarden van SC Cambuur Leeuwarden, maar blijft desondanks koploper in de vierde periode. Verslaat Fortuna thuis Excelsior dan is de periodetitel – behoudens een monsterzege van FC Zwolle in het slotduel van de vierde periode – binnen. Bijna zevenduizend toeschouwers zien Ruud Boymans Fortuna op voorsprong brengen, maar tien minuten voor het einde scoort Excelsior de gelijkmaker, waardoor de periodetitel aan Fortuna’s neus voorbij gaat.

Op 3 februari geeft de Stuurgroep Topvoetbal Limburg een positief advies over de fusie van Fortuna Sittard en Roda JC. Hoe de stuurgroep tot die conclusie komt, blijft onvermeld. Het enige wat de stuurgroep prijsgeeft is dat zowel Fortuna Sittard als Roda JC individueel geen bestaansrecht hebben. Op 19 februari grijpt de KNVB deze bevinding aan om Fortuna Sittard officieel te proflicentie af te nemen. Fortuna zal die licentie per 30 juni 2009 verliezen. Voor degenen die aansturen op een fusie is dat een voetnoot; voor degenen die aansturen op een zelfstandig Fortuna Sittard – zoals TOF – is dat een groot probleem. Fortuna gaat overigens in beroep tegen deze beslissing.

Het duurt tot 2 april voordat de stuurgroep openheid van zaken geeft. De fusieclub zal Sporting Limburg gaan heten en zijn thuiswedstrijden afwerken in het Parkstad Limburg Stadion – de thuishaven van Roda JC. Echter om de ambitie ‘Het Heerenveen van het Zuiden’ te realiseren is een begroting van 25 à 30 miljoen euro vereist; de stuurgroep komt niet verder dan elf miljoen euro aan de inkomstenkant – pakweg de begroting van Roda JC. Verder biedt de stuurgroep ook geen oplossing van de schuldenproblematiek bij Fortuna Sittard – een voorwaarde die gouverneur Frissen binnenskamers had gesteld aan provinciale subsidie.

Kortom, de stuurgroep toont de meerwaarde van de fusie niet aan en stelt dus hevig teleur. Desondanks eist de stuurgroep een subsidie van 6,7 miljoen euro om de begroting in de eerste jaren op te kunnen hogen naar veertien miljoen euro. Een subsidie die gouverneur Frissen had toegezegd zonder ruggespraak met Gedeputeerde Staten – het instituut dat daarover beslist.

Op 7 april blijkt dat er binnen Gedeputeerde Staten geen draagvlak is voor deze subsidie. Bestaande schulden zijn niet conform de afspraken met gouverneur Frissen gesaneerd en het eindresultaat is dusdanig mager, dat Gedeputeerde Staten ook niet in de verleiding komen het gebrekkige besluitvormingsproces met de mantel der liefde te bedekken omwille van het resultaat. De subsidie komt er niet: twee dagen later ketst de fusie af.

Hans Erkens treedt als gevolg van het mislukken van de fusie af als directeur van Fortuna Sittard. De twee leden van raad van commissarissen (Jo Abelshausen en Sjra Philippen) die voor de fusie waren nemen samen met Wil Meijers en Wil Helwig (beiden van TOF) de zaken voorlopig waar. De doelstelling is het behoud van de proflicentie van Fortuna Sittard. Fortuna is in beroep gegaan tegen de beslissing van de KNVB om Fortuna’s proflicentie af te nemen. Het beroep dient oorspronkelijk op 22 april, maar de KNVB geeft Fortuna twee weken extra tot 6 mei.

In de tussentijd speelt Fortuna de competitie uit. De prestaties in de vierde periode bleken een incident. Niemand die dat de spelers kwalijk neemt na een seizoen dat volledig in het teken stond van randzaken, waardoor de hoofdzaak (voetbal) een bijzaak werd. Fortuna eindigt op plek vijftien; Ruud Boymans en Danny Schreurs worden gedeeld topscorer met zeven doelpunten.

Op 6 mei argumenteert Fortuna dat de club er momenteel financieel beter voorstaat dan in februari toen de KNVB besloot de licentie per 30 juni in te trekken. TOF heeft namelijk niet stil gezeten en het nodige geld opgehaald. De beroepscommissie neemt twee weken bedenktijd.

Op 19 mei doet de beroepscommissie van de KNVB uitspraak. De beroepscommissie bevestigt de beslissing van de licentiecommissie: Fortuna verliest de licentie en dus lijkt er na 41 jaar een einde te komen aan de club.

Fortuna rest nu nog één optie om de licentie te redden en dat is een kort geding aanspannen tegen het besluit van de KNVB bij de voorzieningenrechter in Utrecht. Kortom een externe partij buigt zich over de gevolgde procedure. Op 10 juni dient het kort geding. Fortuna’s advocaat Maarten Schepel somt vier procedurefouten op die de KNVB volgens hem in het hele proces heeft gemaakt. De KNVB gaf Fortuna niet de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de beslissing van de licentiecommissie het door Fortuna ingediende plan van aanpak af te keuren. De KNVB verzuimde Fortuna Sittard per aangetekende brief op de hoogte te stellen van het voornemen Fortuna’s licentie in te trekken, iets wat de bond reglementair verplicht is. De beroepscommissie van de KNVB bestond uit drie en niet vijf leden zoals de reglementen voorschrijven en een van de drie leden was als sponsor gelieerd aan Willem II – iets wat ook onreglementair is. Harro Knijf – de advocaat van de KNVB – kan deze argumenten niet weerleggen. Voorzieningenrechter Jaap Sap zal een week later uitspraak doen.

Op 17 juni volgt de uitspraak. De voorzieningenrechter stelt Fortuna in het gelijk wat betreft de vier procedurefouten. Omdat het afnemen van een licentie de zwaarste beslissing is die je als KNVB kunt nemen, dient er maximale zorgvuldigheid betracht te worden, en dat heeft de KNVB niet gedaan, aldus de voorzieningenrechter, die de KNVB verplicht Fortuna de licentie terug te geven. De KNVB besluit op 14 juli geen beroep aan te tekenen tegen deze beslissing en dus overleeft Fortuna ook de tweede moordaanslag in het seizoen. De eerste aanslag overleefde Fortuna omdat de Stuurgroep Topvoetbal Limburg de meerwaarde van de fusie niet aantoonde; de tweede omdat de KNVB zijn juridische zaakjes niet op orde had.