In de zomer van 2011 is er dan eindelijk een doorbraak in het dossier rond de afbouw van het stadion en de ontwikkeling van de omgeving van het stadion. Dat is zes jaar nadat de projectontwikkelaars Jongen BV en Meulen BV het recht verwierven het stadion af te bouwen en de omgeving te ontwikkelen.


De projectontwikkelaars gaan de zogenaamde Sportzone uitwerken. De Sportzone is een idee uit de koker van de provincie Limburg, die topsport in de provincie wil centraliseren in de hoop te komen tot betere topsportprestaties. De provincie Limburg, de gemeente Sittard-Geleen en enkele private partijen (waaronder Fortuna’s shirtsponsor wellness centre Fitland BV en enkele scholengemeenschappen) financieren de benodigde infrastructuur, die onder of in de directe omgeving van de Trendwork Arena wordt gebouwd. Gevolg: in ieder geval een gedeelte van het stadion zal worden afgebouwd.

Wim Dusseldorp krijgt de mogelijkheid stevig door te selecteren. In de achterste linie vertrekken Philippe Liard (naar RFC Tournai), Gino Facenna (naar SV Susteren), Badre Kotbani (naar BSV Limburgia) en Stefan Thesker (naar TSG Hoffenheim). Dusseldorp krijgt er Timothy Dreesen (van KV Turnhout), Roel Janssen (van VVV Venlo) en Marc Wagemakers (van Sint Truiden) voor terug.

De middenvelders Karim Mossaoui (naar FC Etar 1924), Joao Marcos (naar Botafogo), Diogo Pinheiro (naar Botafogo) en Jerson Ribeiro (naar Almere City FC) vertrekken. Wouter Scheelen (gehuurd van KVC Westerlo), Adnan Šećerović (gehuurd van Roda JC Kerkrade) en Richard Stolte (gehuurd van SC Heerenveen) zijn de nieuwelingen.

In de spits neemt Fortuna afscheid van Fabio Caracciolo (naar CS Visé), Soufiane Dadda (naar VVV Venlo), Bernard Hofstede (naar De Treffers), Paddy John (naar VfL Osnabrück), Anthony di Lallo (naar KSV Roeselare), Markus Rychlik (naar EVV Echt) en Henrik Ojamaa (naar Rovaniemi PS). Harrie Gommans (van Waasland Beveren), Danny Hoesen (gehuurd van Fulham FC) en Kevin Diaz (van SC Cambuur) zijn hun vervangers.

Fortuna opent redelijk sterk in de competitie, met een zevende plek op de ranglijst na zeven duels als gevolg. Echter, na een zware 2-5 thuisnederlaag tegen laagvlieger Telstar komt de klad in het spel, waardoor Fortuna in de winterstop genoegen moet nemen met een veertiende plek. Weliswaar ver weg van de degradatiezone, maar ook niet meer dan dat.

Als VVV Venlo zich dan in december meldt voor Wim Dusseldorp, die in Venlo technisch manager kan worden, doet Fortuna niet moeilijk en laat hem vertrekken. Fortuna stelt oud-Fortunees Tini Ruys aan als zijn opvolger.

Het bestuur stelt in de winterstop ook een nieuwe algemeen directeur aan die de dagelijkse leiding in handen krijgt: Gerard Joosten. Het is een functie die Fortuna na het vertrek van Hans Erkens vacant had gelaten. Joosten is een succesvolle zakenman, die als sponsor al aan de club verbonden was. Hij moet de club commercieel gaan uitbouwen.

In diezelfde winterstop trekt Fortuna ook nog drie spelers aan. Het betreft de aanvallers Danny Schreurs en Rowin van Zaanen (beiden gehuurd van Willem II) en verdediger Suat Usta die clubloos was.

Na een aarzelende start, krijgt Tini Ruys de ploeg aan de praat, met een reeks van acht duels zonder nederlaag als gevolg. Fortuna klimt naar plek negen – de laagste positie op de ranglijst die op het einde van de competitie recht geeft op deelname aan de play-offs.

Fortuna blijft tot de laatste speeldag in de race voor plek negen, maar moet dan wel op de slotdag thuis winnen van concurrent Go Ahead Eagles. Bijna tienduizend toeschouwers zien Fortuna de leiding nemen, maar in de slotminuten scoort Go Ahead de gelijkmaker, waardoor Fortuna met lege handen achterblijft. Danny Hoesen scoorde dertien maal – voldoende voor de topschuttersbokaal. Fortuna eindigde op plek elf.

Gerard Joosten maakte dat al niet meer mee als algemeen directeur. Na een maand in functie geeft hij er de brui aan. Hij heeft de organisatie doorgelicht en komt tot de conclusie dat de taak dusdanig groot is dat je er fulltime aan zou moeten werken, iets wat hij niet wil.

In april stelt Fortuna Jos Alberts als zijn opvolger aan. De oud-wielrenner heeft een carrière als marketingadviseur van de FIFA achter de rug en moet Fortuna commercieel vooruit stuwen. Al snel blijkt hij een vooruitgeschoven pion te zijn van multimiljonair Roland Duchâtelet, de voorzitter en eigenaar van Standard Liège.

Fortuna heeft opnieuw financiële problemen die zich onder andere vertalen in een achterstand in de stadionhuur van circa zeshonderdduizend euro. Fortuna wil het stadion terugkopen van VolkerWessels, zodat de huurlast van de balans verdwijnt. Fortuna heeft daarvoor geen geld en zoekt dus een financier. Roland Duchâtelet wil die kapitaalsinjectie verstrekken op voorwaarde dat hij zeggenschap krijgt bij de club. Hij wil Fortuna omvormen tot een satellietclub van Standard Liège. Jos Alberts moet de organisatie professionaliseren.

Dit alles leidt tot tweespalt in de organisatie. In de raad van toezicht lijkt Jo Abelshausen een voorstander van het plan Duchâtelet; Sjra Philippen en de bestuursleden van Fortuna zijn grotendeels tegen. Ook op de werkvloer stuit de visie van Duchâtelet en de aanpak van Alberts op verzet. De tweespalt maakt slachtoffers. Het eerste slachtoffer is Tini Ruys, die op basis van zijn prima resultaten met de vuist op de tafel denkt te kunnen slaan om een bestuurlijke doorbraak te forceren. Het bestuur luistert niet; Ruys vertrekt.