Net als in het seizoen 10/11, moet Fortuna ook in het seizoen 14/15 de tering naar de nering zetten als gevolg van het KNVB-categoriesysteem. Nadat een club in categorie één is terechtgekomen heeft de club negen meetmomenten de tijd vooraleer uit categorie één te geraken. Lukt dat niet, dan dreigen sancties.


Fortuna’s teller staat sinds juni 2014 op vijf. Bij ongewijzigd beleid loopt dat dit seizoen op tot acht. Een weinig aantrekkelijk vooruitzicht. Fortuna snoeit dus in het spelersbudget, waardoor Peter van Vossen met minimale middelen zal moeten presteren. Hij mag wel assistent-trainer Jeffrey Kooistra meenemen.

Tweede reservekeeper Mark Voss (naar VV Chèvremont) vertrekt; Alain Cornelissen (van KRC Genk) is zijn vervanger. De verdedigers Timothy Dreesen (naar Ross County FC) en Jonathan Hendrickx (naar FH Hafnarfjörðu) verlaten Fortuna; Dennis Dengering (van PSV) komt de verdedigende rangen versterken.

De middenvelders Yoann de Boer (naar Kozakken Boys) en Franco Zennaro (naar NK Istra 1961) vertrekken. Jordy ter Borgh (van Almere City FC) en Elroy Pappot (gehuurd van FC Utrecht) zijn de vervangers.

In de aanvalslinie neemt Fortuna afscheid van Patrick Amoah (naar Huddinge IF), Aziz Khalouta (naar VVV Venlo), Gevaro Nepomuceno (naar FC Petrolul Ploiești) en Patrick N’Koyi (naar FC Petrolul Ploiești). Fortuna legt Seku Conneh (van Almere City FC), Donny de Groot (van Sint Truiden – verhuurd aan FC Eindhoven) en Jasper Waalkens (van FC Eindhoven) vast. Gavin Vlijter stapt over uit de jeugdopleiding.

De Offermans Joosten groep staakt de stadionsponsoring. Fortuna vindt geen opvolger en werkt vanaf dit seizoen zijn thuiswedstrijden af in het Fortuna Sittard Stadion. Fitland is voor het vijfde seizoen op rij de shirtsponsor.

Fortuna begint de competitie met winst bij Helmond Sport, maar dat is geen opmaat voor een leuk seizoen. Integendeel, Fortuna kan niet aanknopen bij de prestaties uit het vorige seizoen. Vooral in thuiswedstrijden presteert Fortuna bar en boos. Voor de winterstop wint Fortuna thuis geen enkele wedstrijd en moet zelfs tot het zesde thuisduel wachten op het eerste doelpunt. Helaas is dat doelpunt van louter statistische waarde, want Fortuna verliest met 8-1 van FC Emmen – Fortuna’s zwaarste thuisnederlaag ooit.

Tijdens de jaarwisseling vinden we Fortuna terug op plek achttien. Gelukkig zal dit seizoen geen club degraderen.

In de winterstop haalt Fortuna drie nieuwe spelers. De verdedigers Joeri Schroyen (gehuurd van VVV Venlo) en Sem de Wit (gehuurd van ADO Den Haag) en de aanvallende middenvelder Muhammed Mert (van NEC). Aanvoerder Ramon Voorn is in aanvaring gekomen met Peter van Vossen. Voorn is persona non grata en wordt verhuurd aan VVV Venlo. Ook Jasper Waalkens (naar NEC) en Jeffrey Vlug (naar Kozakken Boys bij aanvang van het seizoen 15/16) verlaten Fortuna in de winterstop.

Ten slotte deelt de KNVB Fortuna op meetmoment november opnieuw in categorie één in. Dit tot verbazing van Fortuna, dat gedacht had voldoende punten te hebben gescoord voor een categorie twee notering.

Na de winterstop is er een korte opleving. De eerste twee duel worden gewonnen. Fortuna wint zijn eerste thuisduel (tegen Helmond Sport) en ook de derby in Kerkrade tegen Roda JC Kerkrade wordt een prooi voor Fortuna. Het blijken de enige overwinningen in het restant van de competitie. Dat restant duurt nog zeventien duels, waarvan Fortuna er dertien verliest.

Het slotduel tegen RKC Waalwijk verliest Fortuna ook, maar omdat de nederlaag tot twee doelpuntenverschil beperkt blijft, eindigt niet Fortuna, maar RKC Waalwijk als hekkensluiter. Fortuna eindigt negentiende. Seku Conneh en Roel Janssen scoren elk negen doelpunten – goed voor de gedeelde topschuttersbokaal.

Naast het veld is er wel goed nieuws, Fortuna scoort bij de maartmeting van de KNVB voldoende punten voor een categorie-twee-klassering. Officieel blijft Fortuna nog in categorie één (zevende maal), omdat voor promotie naar categorie twee, twee opeenvolgende categorie-twee-scores vereist zijn. Daadwerkelijke promotie naar categorie twee kan dus pas op zijn vroegst in juni 2015 een feit worden.