Fortuna Sittard maakte 415 overtredingen in het afgelopen seizoen. Geen enkele ploeg in de eredivisie maakte meer overtredingen. Toch was Fortuna zeker geen schoppersploeg.


Hofleverancier aan Sittardse zijde was Sebastian Polter, die 90 overtredingen maakte. Haal hem weg bij Fortuna en Fortuna maakte 325 overtredingen. Evenveel als AZ, de ploeg die de minste overtredingen maakte. Het gaat er in de Bundesliga dus iets fysieker aan toe dan in de eredivisie. Polter moet er nog aan wennen.  Ter verdediging, tegenstanders maakten ook 51 overtredingen op Polter. Slechts acht spelers in de eredivisie hadden het zwaarder te verduren.

Toch betekent dat niet dat Fortuna ongedisciplineerder speelde in het derde seizoen na de rentree in de eredivisie. In onderstaande figuur staat het gemiddelde aantal gele en rode kaarten dat Fortuna dit seizoen per eredivisieduel pakte. Die cijfers zijn duidelijk. Fortuna ging minder vaak over de schreef dan in de eerste twee seizoenen.

Gedeeltelijk komt dat omdat scheidsrechters dit jaar minder scheutig met kaarten waren in de eredivisie (zeker vergeleken met vorig jaar), maar zelfs als je daarvoor corrigeert is de balans voor Fortuna positief. Meer gedisciplineerd gespeeld dit jaar, of simpelweg een gevolg van het feit dat Fortuna beter presteerde, waardoor de ploeg minder vaak aan de noodrem hoefde te trekken?

Gevolg is wel dat Fortuna nauwelijks met uitsluitingen te maken had en ook dat maakte het mogelijk voor Sjors Ultee om vastigheid te creëren. Slechts twee rode kaarten (Sebastiaan Polter thuis tegen Ajax en Roel Janssen thuis tegen FC Emmen) en die van Janssen werd geseponeerd. Alleen Martin Angha, Roel Janssen, Lazaros Rota, Mats Seuntjens en op de valreep Zian Flemming liepen tegen een uitsluiting op vanwege een te hoge kaartenlast.

En dat brengt ons bij de scheidsrechters. Onderstaand zie je de scheidsrechtersrangschikking zoals we die bijhouden. De eerste kolom geeft de rangschikking aan de start van het seizoen weer, de tweede kolom de rangschikking aan het einde van het seizoen, De laatste kolom geeft de resultaten weer van de duels in het seizoen 20/21 onder leiding van de scheidsrechters.

We verzoeken de KNVB eens wat vaker een scheidsrechter uit de top van dit klassement aan te wijzen en we willen ook Allard Lindhout feliciteren met zijn prachtprestatie. Vijf duels gefloten; vijf nederlagen. En dat in een seizoen waarin Fortuna in de middenmoot eindigde. Het leverde hem opnieuw de welverdiende rode lantaarn op.

start competitieeinde competitiescheidsrechterresultaten in 20/21
11Richard MartensW
22Danny Makkelie-
33Erwin BlankW
64Laurens GerretsW-W
45Ingmar Oostrom-
106Bas NijhuisW-W
97Kevin BlomW
78Siemen MulderW-V
59Joey KooijV
810Edwin van de GraafG-V
1111Jeroen ManschotV
1412Serdar GözübüyükG-W
1213Bjorn KuipersG-V
1314Martin PerezV-V
1515Pol van BoekelV
1616Rob DieperinkG
1817Martin van den KerkhofW
1718Dennis HiglerV-V
1919Jochem KamphuisV
2020Allard LindhoutV-V-V-V-V