Spandoeken behoren tot de (materiële) vaste activa van een supporter. Met andere woorden: het actief (het spandoek dus) gaat méér dan één wedstrijd mee. Het is dus van belang om een stukje degelijkheid aan de dag te leggen.

 

 

 


I Ontwerp en afmetingen
Alles start met een idee. Is je idee goed, dan is dat al vaak het halve werk. Meestal worden spandoeken voorzien van een tekst plus een logo. Het logo mag niet te groot zijn en passen bij de tekst. Het is het handigste om eerst even een klein voorbeeldje te maken op je computer. In de meest simpele programma’s, zoals Micorsoft Paint zitten voldoende functies om een schets te maken. Wil je alleen een tekst op je spandoek zetten, dan kun je misschien beter met Microsoft Word werken. Dat is het meest simpele en is ook een toepassing die iedereen wel in enige mate beheerst.

De afmetingen van je spandoek hebben een evenredige invloed op je ontwerp. Bedenk dus goed hoe lang en hoe breed je spandoek moet gaan worden. Wil je je spandoek vooral bij thuiswedstrijden meenemen, kun je het best kiezen voor een hoogte van ongeveer 1,0 meter. De betonnen wand waaraan de kabeltjes zijn bevestigd heeft namelijk een hoogte van ongeveer 1,05 meter.

Door te kiezen voor een hoogte van één meter voorkom je dat je spandoek ten prooi valt van de onvolprezen valwind welke reeds jaar en dag in het Wagner & Partners Stadion huist. Door de wind gaat je spandoek flink wapperen aan de onderkant, waardoor (mogelijk) de tekst onleesbaar wordt!

II Overzetten ontwerp
Voordat je het gemaakte ontwerp gaat overzetten, moet je eerst de randen aanbrengen. Het gekochte stof knip je op maat en aan elke zijkant laat je nog een centimeter of 10 over. Daar moet je namelijk een zoom aanbrengen. Het is wat werk, maar het is wèl zo netjes. Wellicht is het raadzaam hiervoor je moeder in te schakelen. Het volgen van een naaicursus is waarschijnlijk een te tijdrovend iets.

Nadat dit allemaal is gebeurd kun je eindelijk beginnen met het overzetten van je tekst. Gebruik voor het tekenen een gewone HB-potlood. Deze heb je vast nog wel ergens liggen. Hiervoor kun je enkele methoden hanteren.

1) Tteken de letters met een potlood op het doek. Wil je dit doen, dan moet je ècht goed kunnen tekenen!

2) Maak gebruik van een overhead-projector. Allereerst teken je (of print je; beter resultaat) de letters op een sheet. Deze leg je op de projector. Het doek plak je op een muur. Je tekent alles met potlood over en klaar is kees! Deze methode levert fantastische resultaten op!

3) Rastermethode. Teken een raster van vierkante hokjes over/op de letters. Je kiest bijvoorbeeld voor een raster van 1 x 1 centimeter. Op het doek teken je dezelfde vakjes, alleen vele malen groter (bijvoorbeeld 15 x 15 centimeter). De kunst is om hokje voor hokje vergroot uit te tekenen op het doek. Met behulp van de hokjes kun je de letters/tekst overzetten. Als dit lukt, heb je je tekst overgezet en 15 maal vergroot. Dit is niet de makkelijkste methode, maar wel het beste als je noch goed kunt tekenen, noch over een overhead-projector beschikt.

III Inkleuren ontwerp
Even recapituleren. Je doek (liefst katoen) heb je voorzien van een zoom. Je ontwerp is met potlood op het doek gezet. De letters zijn klaar om te worden ingekleurd.

Inkleuren kan met behulp van stiften, maar de mooiste resultaten zijn met behulp van verf te behalen. Het beste is te kiezen voor textielverf, maar dit is wel een stuk duurder. Daarbij, reguliere verf laat zich net zo goed aanbrengen. Je kunt een roller of een kwast gebruiken.

Voordat je daadwerkelijk gaat schilderen leg je iets onder je doek, ter voorkoming van doorlekken. Nu komt in feite het leukste onderdeel: schilderen! Probeer binnen de lijnen te blijven, al zie je dat op afstand niet. Doe het kleur voor kleur, dat is het makkelijkst.

Je kunt ook voor een iets duurzamere oplossing kiezen en de letters eveneens van stof maken. Bedenk wel dat het niet mogelijk is om al te gedetailleerde zaken in stof uit te voeren. Het stof zal zich gaan samentrekken. Grotere oppervlaktes kunnen dan weer probleemloos in stof worden uitgevoerd.

Na het inkleuren laat je alles een aantal uren drogen. Niet het doek verplaatsen. Was daarna de kwasten goed uit, zodat je deze nòg een keertje kunt gebruiken. Indien je een donkere kleur gebruikt (bijvoorbeeld zwart), neem dan niet dezelfde kwast bij het gebruik van een lichte kleur (geel). Het inkleuren is voltooid. Laat alles drogen. Je spandoek is klaar!

En nu bij elke gelegenheid meenemen!


Recent hebben we in de vorm van een tweetal étendards het spandoek met de tekst ‘Zitterd Allein’ gefabriceerd. Wil je weten hoe dit in zijn werk is gegaan? Klik dan hier voor een beknopt verslag.