Na de moeizame zege op Jong PSV van vorige week, pakt Fortuna in Rotterdam weer drie punten. Niet met hoogstaand voetbal, maar door uiterst effectief met de kansen om te springen. Jordie Briels kroont zichzelf met twee doelpunten en een assist tot man of the match. De play offs blijven zo binnen handbereik, al is de weg daar naartoe nog lang.


5 april 2014

Hoog rendement leidt tot overwinning in Spangen

Sparta Rotterdam 2 Fortuna Sittard 3

Doelpuntenmakers: 30. Khalouta 0-1, 46. Stokkers 1-1, 69. Briels 1-2, 88. Briels 1-3, 90+1. Bruinier 2-3.
Opstelling: Kaya; Turan, Dreesen, Linssen, Kis (76. De Boer); Zennaro, Voorn, Vlug (60. Bahr); N’Koyi (82. Nepomuceno), Khalouta, Briels.
Toeschouwers: 5.859
Scheidsrechter: Martens.
Geel: Dreesen
Rood: –

Na de belabberde wedstrijd van vorige week tegen Jong PSV trakteerde trainer Wil Boessen de fans op een veeg uit de pan in de Limburgse kranten omdat er werd gefloten. ‘Dat verwacht je niet van echte fans’ liet hij optekenen. Misschien zou het goed zijn als Wil eens een paar wedstrijden van dit seizoen terug zou kijken op video en de ‘top’selecties van onze tegenstanders eens goed zou bekijken. Wellicht zou hij dan wél begrip kunnen opbrengen voor het gemor onder de fans.

Gelukkig was er ook nog positief nieuws te melden. Jong Fortuna won knap bij Jong Vitesse, Fernando Ricksen werd opgenomen in de Hall of Fame van Glasgow Rangers en de selectie vermaakte zich afgelopen dinsdagmiddag opperbest met een potje paintballen. Hopelijk zet die positieve trend zich vandaag voort in Rotterdam.

De moeizame overwinning van vorige week zorgt ervoor dat we nog steeds een kansje maken op deelname aan de play offs. Maar dan moet er vandaag absoluut gewonnen worden van Sparta. Die ploeg zit sinds de feestdagen in een enorme vrije val. In de eerste achttien wedstrijden van het seizoen werden nog keurig 34 punten behaald en daarmee voldeed Sparta aan haar verwachtingen van kampioenskandidaat. Daarna kwam op zijn zachtst gezegd de klad erin en werden er uit vijftien wedstrijden slechts negen punten behaald. Van de elf wedstrijden na de winterstop werd er slechts één gewonnen en maar liefst acht verloren. Maar goed, juist voor ploegen met dit soort series is Fortuna in het verleden vaak een ideale tegenstander gebleken. Laten we dus vooral niet te vroeg juichen.

Deze week spelen we niet op vrijdagavond, maar op zaterdag om 18.45 uur. Weer een van de schitterende uitvloeiselen van het contract van de KNVB met Fox. Dit vreemde tijdstip, maar zeker ook de angstige speelwijze van Fortuna tijdens het gros van de wedstrijden dit seizoen, heeft helaas ook een negatieve uitwerking op het aantal meereizende Fortunezen. Vandaag reizen er 122 fans mee naar Spangen. Op het eerste oog geen verkeerd aantal, ware het niet dat we vorig jaar met 284 en het seizoen daarvoor zelfs met 370 supporters acte de présence gaven bij Sparta. Ondanks alles stappen vijftig getrouwen om kwart voor vier in de bus van Slangen. De overige 72 fans zullen de reis met eigen vervoer maken.

Nadat de nieuwe buscchauffeur van Slangen zich heeft voorgesteld, kan de reis naar Rotterdam beginnen. Brian verrast de gehele achterkant van de bus met zijn ‘dieet’. Nadat eerst een pillendoosje tevoorschijn wordt getoverd, verschijnen daarna nog een shake en een paar bakjes magere kwark uit zijn tas. Een professionele sportersmentaliteit waar menig voetballer zich nog een voorbeeld aan zou kunnen nemen. Na een korte pitstop bij Gilze-Rijen gaat de reis snel verder naar Rotterdam.

Als we rond kwart over zes arriveren bij het stadion, wordt eerst Rangers- en Ricksen-fan Pamela van een kaartje voor het uitvak voorzien. Daarna rekenen Wil en ik vakkundig alle kaarten af bij de financiële administratie van Sparta. Die ziet er, samen met de receptie en rest van de administratie overigens een stuk professioneler uit dan die in Sittard. We hebben nog een lange weg te gaan, maar dat wisten we eigenlijk al.


Ook wel bekend als Het Kasteel

Nadat we nog even met Roel Janssen hebben bijgepraat, mag de wedstrijd voor ons gaan beginnen. Janssen werd vorige week na de wissel van Kevin Kis opgeofferd om de rappe Elvio van Overbeek af te stoppen. Roel slaagde, maar moest dat wel met een gele kaart bekopen. Zijn zevende van het seizoen waardoor hij er vanavond niet bij is. Zijn plaats wordt ingenomen door Sjoerd Linssen. Yoann de Boer maakt vandaag plaats voor Franco Zennaro. De volledige basisopstelling ziet er als volgt uit: Kaya, Kis, Linssen, Dreesen, Turan, Voorn, Briels, Zannaro, Khalouta, N’Koyi en Vlug. Pieter Nys zorgt voor een vleugje Fortuna aan Rotterdamse zijde. Dit seizoen verloopt nogal gekleurd voor Pieter: in twintig wedstrijden zag hij acht keer de gele en een keer de rode kaart.

Fortuna begint afwachtend aan de wedstrijd en komt na vijf minuten al heel goed weg. Een ingekopte hoekschop van de Spartanen wordt door Kevin Kis van de doellijn gehaald. Vervolgens bevriest de wedstrijd een beetje. Het lijkt alsof beide ploegen niet willen, kunnen of durven.


Het veld ligt er prima bij

Na een half uur komt daar gelukkig verandering in. Een hokeschop van Jordie Briels vanaf rechts wordt door Aziz Khalouta snoeihard achter doelman Khalid Sinouh gekopt, 0-1. Een prima doelpunt van Aziz die daarmee alweer zijn elfde treffer van het seizoen aantekent. Hopelijk wordt zijn contract alsnog verlengd, want qua productiviteit en assists hebben we de afgelopen twee seizoenen vrijwel niemand gehad die beter presteerde.

Lang lijken we niet van die voorsprong te mogen genieten. Nog geen twee minuten later stormt de linksbuiten van Sparta op en geeft een scherpe voorzet over de grond. Kaya kan er niet bij, maar gelukkig zorgt Kis voor opruiming. Alhoewel, zijn schot caramboleert via de benen van Turan en Kaya en blijft dan hangen totdat Timothy Dreesen hem wegwerkt. Fortuna is dus gewaarschuwd, we krijgen het vandaag zeker niet cadeau.

Ondanks de waarschuwing komen we in het restant van de eerste helft vrijwel niet meer van de eigen helft af. Sparta zet druk en wil de fans, die dit seizoen toch al niet echt verwend worden, iets moois voorschotelen. Gelukkig keept Ferhat Kaya weer ijzersterk en heeft Fortuna het geluk aan haar zijde als een bal van dichtbij op de lat wordt geschoten en een doelpunt wegens buitenspel wordt afgekeurd. Zo wordt de rust met de 0-1 voorsprong bereikt.

In de pauze is het tijd voor entertainment. Naast het traditionele ‘Schiet op Piet’ aan de ene kant van het veld, worden we aan onze kant van het veld getrakteerd op het spelletje ‘Scoor op Coor’. Niemand minder dan burgemeester van Schiedam Cor Lamers heeft zijn keeperstenue aangetrokken en probeert een aantal strafschoppen van inwoners van Schiedam te stoppen. Meneer Lamers is geen onervaren doelman, hij is immers keeper van het Nederlands Burgemeesters Elftal!


Are you watching Sjraar Cox?!

De tweede helft is welgeteld 35 seconden bezig, als de 1-1 al op het bord staat. Fatih Turan levert de bal op rechtsachter gemakkelijk in bij Mimoun Mahi. Op rugdekking hoeft Turan helaas niet te rekenen, waardoor Mahi vanaf de middenlijn op Kaya af mag stormen. Het stiftje van Mahi wordt nog van de doellijn gehaald, maar de rebound van Finn Stokkers wordt wel doeltreffend afgerond.

Het lijkt erop dat de spelers twijfelen of ze nu alles op alles moeten zetten om een broodnodige overwinning af te dwingen of dat ze de 1-1 moeten vasthouden. Met dat laatste schieten we helemaal niets op, maar de spelers lijken dat nog niet te beseffen.

Wil Boessen wil de wedstrijd blijkbaar wel nog openbreken, maar kiest daarvoor in mijn ogen een vreemde strategie. Jeffrey Vlug, na de winterstop goed voor een aantal assists en doelpunten, wordt na een uur spelen vervangen door Tarik Bahr. Dat terwijl we creatievere spelers als Nepomuceno, Gulpen, Vankan en Amoah op de bank hebben zitten. Door deze wissel verhuist Patrick N’Koyi naar de linkerkant van de aanval.


Jeffrey in discussie met de scheids, even later mag hij gaan douchen

Fortuna durft nu wel meer naar voren te voetballen en komt via een afgeweken schot van Khalouta dicht bij een tweede treffer. Sinouh heeft alle moeite om de bal tot hoekschop te verwerken.

In de 69e minuut neemt Fortuna alsnog voor de tweede keer vanavond de leiding. Een hoge voorzet blijft op de rand van de zestienmeter van Sparta hangen en stuitert voor de voeten van de inlopende Jordie Briels. Die plaatst de bal keurig en bekeken met de binnenkant van zijn voet in de hoek van het vijandelijke doel. De treffer wordt voor het uitvak uitbundig gevierd.


Briels wordt bedolven door zijn teamgenoten

Sparta-trainer Gert Kruys is de wanhoop nabij en komt met zijn ultieme troef. Nourdin Boukhari vervangt een kwartier voor tijd Pieter Langedijk. Sparta zet wel aan voor een slotoffensief, maar de overtuiging ontbreekt bij de Rotterdammers. En op de momenten dat de overtuiging er wél is, ontbreekt er een stukje geluk. Een situatie die we in Sittard de afgelopen twaalf jaar helaas maar al te goed hebben leren kennen.


Onrust voor het Sparta-doel

N’Koyi is, zoals verwacht, op de linkerflank niet uit de verf gekomen en wordt tien minuten voor tijd gewisseld voor Gevaro Nepomuceno. Diezelfde Nepomuceno staat in de 88e minuut aan de basis van de derde Sittardse treffer. Gevaro lijkt bij een diepe bal voor eigen succes te gaan en zijn actie te ver door te drijven. Hij houdt de bal echter knap in zijn bezit en ziet net op tijd dat Briels mee is geslopen. Briels ontvangt de bal, kapt zich vrij en schiet in dezelfde hoek als bij zijn eerste treffer binnen. 1-3, dit kan en mag niet meer fout gaan.

In de eerste van drie minuten blessuretijd komt Sparta toch nog terug in de wedstrijd. Jaime Bruinier kopt een hoekschop tegen de touwen. Gelukkig blijft het daarbij en fluit scheidsrechter Martens even later voor het eind van deze wedstrijd.


Een klein Sittards feestje op Spangen

Ondanks het feit dat we vanavond slechts vier of vijf echte kansen creëerden, maar hier wel uitermate effectief mee omgingen, behaalt Fortuna voor het eerst sinds jaren weer een overwinning op Het Kasteel. Voor de Spartanen is het maar liefst de zevende thuisnederlaag op rij. Een ongekend negatief record voor de club die al 126 jaar bestaat.

De terugreis verloopt tot aan Dordrecht redelijk stroef door wegwerkzaamheden. Daarna rijdt het lekker door waardoor we om half twaalf Sittard bereiken.

Nog vier wedstrijden te gaan en de play offs zijn nog steeds niet uit ons zicht verdwenen. Volgende week gaan we verder met de derby tegen VVV. Als we dan net zo effectief met de kansen omgaan en achterin nog iets minder weggeven, is een goed resultaat prima mogelijk.  Tot dan!

 

Tot slot de beoordeling voor het ‘Thank God it’s Friday’ klassement.

Resultaat: Het volle pond, 9 punten.
Uitvak: 122 Fortunezen, 6 punten.
Stadion: Het Kasteel blijft zijn charme houden, 9 punten.
Thuisfans: Weinig van gezien of gehoord, maar dat is begrijpelijk. 4 punten.
Catering: Ron Koebrugge, goed verzorgd en uitgebreid assortiment, 6 punten.
Randvoorwaarden: Uitermate vriendelijke stewards, ruimte voor vlaggen en programmaboekjes verkrijgbaar buiten het stadion. 9 punten.

Met nog twee uitwedstrijden te gaan neemt Sparta met 43 punten voorlopig een eerste plaats in. Maakt Sparta hier wel haar kampioensaspiraties waar?